Wiadomości

Odbył się pierwszy Wege Festiwal w Gdańsku


Kilkadziesiąt stoisk z kuchnią wegetariańską i wegańską z całej Polski, naturalne kosmetyki, książki i ubrania, a do tego warsztaty i inspirujące spotkania. Tak w skrócie można podsumować pierwszy w Trójmieście Wege Festiwal, który trwa od soboty do niedzieli w CSG.



Po Katowicach, Poznaniu, Wrocławiu, Łodzi, Warszawie oraz Krakowie, przyszła w końcu kolej na Trójmiasto, gdzie po raz pierwszy zorganizowano Wege Festiwal. Tym razem przy wsparciu Fundacji Viva, co znacząco wpłynęło na program imprezy: oprócz wystawców z całej Polski, na uczestników czekają darmowe wykłady i rozmowy z ludźmi zaangażowanymi m.in. w ekologię i kuchnię bezmięsną. Ciekawie zapowiada się zwłaszcza niedzielne spotkanie ze związanymi z Trójmiastem promotorami kuchni wegańskiej, Jolą SłomąMirosławem Trymbulakiem. Po godz. 12.15 będą opowiadać o sztuce planowania, czyli przemyślanych zakupach żywności i niemarnowaniu jedzenia.

Wege festiwal to przede wszystkim jedzenie - różnorodne i czerpiące z wielu kuchni świata, a zatem każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Wśród tłumu spotkać można również osoby, które jedzą na co dzień mięso i nie wyobrażają sobie bez niego życia, ale chętnie sięgają także po dania wegetariańskie. Bo jeśli próbować kuchni bezmięsnej, to właśnie w takim wydaniu: gdy wybór jest tak duży, że chwilami wręcz ciężko zdecydować się na konkretny smak. Na miejscu napijemy się również rzemieślniczego piwa oraz wina.

Sobotnia odsłona festiwalu cieszyła się wysoką frekwencją
, lecz dzięki temu, że przygotowano kilkadziesiąt stoisk gastronomicznych, kolejki tylko do niektórych z nich były problemem. W większości przypadków posiłki wydawano niemal od razu. Ze względu na duże zainteresowanie dłużej trzeba poczekać na m.in. hot dogi z parówką z soczewicy w barwionych węglem bułkach czy specjały kuchni wietnamskiej od Pitaya Warszawa.

Przestrzeni na niespieszną degustację jest wystarczająco - w największej sali ustawiono kilkanaście stołów z ławami, są też leżaki, choć równie dobrze można wyjść na zewnątrz, gdzie jest znacznie cieplej (tam także są stoły). Zaś mniejszą salę opanowały stoiska z ekologicznym kosmetykami, ubraniami, biżuterią oraz książkami.

Ważne: w hali jest chłodno, więc mimo że na zewnątrz jest już całkiem ciepło, warto ze sobą wziąć kurtkę lub bluzę. Nie we wszystkich stoiskach zapłacimy kartą, przyda się zatem gotówka. Wstępu na teren CSG nie mają również czworonogi.

Festiwal trwa jeszcze w niedzielę - od godz. 12 do 18. Bilet kosztuje 10 zł.

Przypominamy, że Wege Festiwal to nie jedyna impreza kulinarna trwająca w ten weekend w Gdańsku. Do wyboru mamy jeszcze Strefę Smaków Food Trucków przy Amberexpo oraz Weekend za pół ceny. Więcej na ten temat przeczytacie tutaj.

Opinie (185) ponad 10 zablokowanych

  • Super. Moze ludzie wreszcie zrozumieja ze czlowiek to naturalny roslinozerca. (43)

    Spojrzcie na nasz uklad pokarmowy. Dlugi a nie krotki i prosty jak u psa. Poza tym jak mozna jesc martwe zwierzeta ? Bylam wczoraj i sie najadlam i dzisiaj tez idziemy z kolezankami.

    • 45 157

    • A żryj do woli!

      • 0 0

    • (18)

      Generalnie człowiek jest dłuższy od psa. Naturalnym więc porządkiem rzeczy ma dłuższy układ pokarmowy. Ale jak nie zgadzają się fakty, to tym gorzej dla nich, prawda? Poza tym, jednak bardziej humanitarne jest jedzenie martwych zwierząt niż żywych. O ewolucji, przyrodzie, logice i rozsądku nie będę pisał bo jak widać po wpisie nie mają one nic do rzeczy dla ekoterrorystów.

      • 52 9

      • Czlowiek jest dluzszy od psa ale ma uklad w ksztalcie weza. Dlugi i zawijany. (17)

        Typowy dla roslinozercow. Poczytaj sobie co sie dzieje z niestrawionym miesem i gdzie ci zalega ?
        Co ty robiles na lekcji biologii ? Czytales o promocjach w Mc Donalds ?

        • 14 51

        • Budowa żołądka krowy lub konia jest nieco inna niż człowieka... (1)

          Ktoś tu spał na lekcji biologii...

          • 3 0

          • czyli sądzisz, że można przeszczepić żołądek świni/konia człowiekowi?

            • 1 1

        • roślinożerne (12)

          istoty to mają cztery żołądki. A ty ile masz?

          • 33 6

          • powiedz to miliardowi wegetarian w Indiach (6)

            • 8 27

            • Wegeterianizm w Indiach wyniaka z przyczyn religijnych i ekonomicznych głównie. To nie moda jak u nas wiec argument bardzo nietrafiony. Poza tym byłem w Indiach niska zawrtość białka w diecie widoczna jest w społeczeństwie bardzo wyraźnie. Ilość chorób z tego wynikająca ogromna. Oczywiście powodów do chorowania mają tam więcej ale racjonalne odżywianie to podstawa zdrowia a tamtejsza kuchnia choć ciekawa i pyszna jest dość uboga jednak.

              • 3 0

            • Miliard wegetarian (2)

              Gdyby w Polsce było tylu mieszkańców tez by tylko zielsko jedli

              • 12 2

              • 100 lat temu było ich 10 razy mniej a też byli wegetarianami (1)

                • 1 6

              • Czyli zielsko pomaga na rozmnazanie

                Gdyby to wiedział PoS nie wprowadziłby programu 500+ tylko 500kg kartofli

                • 4 0

            • (1)

              Kurczak tikka masala? Może i danie brytyjskie, ale wywodzi się prosto z Indii.
              Tam wołowiny nie jedzą. Kurczaki idą równie masowo, co curry.
              Poza tym sugerujesz, że mamy wzorować się na Indiach? Na tych samych ludziach, co załatwiają swoje potrzeby na ulicy, albo w "świętej rzece", z której ktoś obok bierze wodę do picia?

              • 27 4

              • poczytaj sobie o Indiach najpierw

                i co to jest Hindu,
                to ze są tam inne religie i to ze niektórzy z nich jedzą mięso nie zmienia faktu
                powszechnego wegetarianizmu,

                sam jem mięso ale głupot nie gadam,
                poczytaj, dowiedz się, zrozum, zaakceptuj fakty

                • 9 18

          • Kto ma 4 zoladki ? Alf z Melmak ? (4)

            • 7 14

            • (3)

              Proponuję żebyś zakończyła swoją krucjatę. Chcesz jeść trawę, to jedz. Nikomu nic do tego. A ja się urodziłem z kłami, więc jestem drapieżnikiem. No to idę bić kotlety na obiad.

              • 21 5

              • człowiek nie trawi cellulozy pacynko

                ziemniak, pszenica czy kasza to nie trawa

                • 2 1

              • (1)

                A malpy jedza steki na drzewie, solone i pieprzone. Bananem podcieraja sobie usta.

                • 7 8

              • Jedzą tatara i suszi

                Ryby gotują się w wodzie

                • 2 1

        • Obróbka termiczna

          Analizowanie człowieka według tych samych kryteriów co inne zwierzęta nie ma sensu z prostego powodu: jesteśmy pierwszymi istotami, które wymyśliły obróbkę termiczną żywności, której celem jest poprawa strawności potraw. Nasze żołądki nie są przystosowane do surowego mięsa (za mało kwasu żołądkowego), ale też nie przyswajamy celulozy z liści.
          Uzębienie człowieka też jest ewenementem w przyrodzie. Ani roślinożerne (za małe siekacze i niepotrzebne kły) ani mięsożerne (te kły to już raczej szczątkowe). Jesteśmy wszystkożerni!

          • 15 0

        • Ty zapewne na biologi poznawałaś pod ławką ogórka szklarniowego.

          • 7 5

    • Elementtarny brak wiedzy (2)

      Pani Aniu, człowiek jest gatunkiem wszystkożernym tak wykształciła nas przez tysiąclecia ewolucja. Prawidłowa dieta powinna być zróżnicowana zawierać produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, to jest dla nas naturalne. Mody na ogół nie są zdrowe ale o tym przekona się Pani jak zapadnie Pani na jakaś chorobę powiązaną z nieprawidłowym odżywianiem. Ciekawe jak wtedy bedzie broniła Pani martwych zwierząt. Rozsądek i jeszcze raz rozsądek, równowaga i balans w odżywianiu tylko tyle w temacie.

      • 4 4

      • (1)

        ..niby tak, ale poki co, wiecej chorob powiazuje sie z dieta bogata w mieso, szczegolnie czerwone, niz z jedzeniem marchwii..

        • 2 2

        • We wszytkim trzeba odnaleźć roządek i dieta musi być zróżnicowana, mięso to DODATEK do jedzenia a nie baza. Tak samo mogę napisać że jedzenie marchwi wyłącznie doprowadzi do śmierci ( zresztą udowodniony przypadek).
          Nikt rozsądny nie będzie wyłącznie jadł czerwonego mięsa bądź wyłącznie marchwi,
          Nie popadajmy w patologiczne skrajności.

          • 3 0

    • Anka zjedz kebaba. (1)

      • 3 2

      • zjedz kebaba i nie gwiazdorz :)

        • 1 1

    • No tak, mamy 7 żołądków i przeżuwamy w wolnych chwilach niestrawiony pokarm :)

      Porównaj układ trawienny rożlinożerców i człowieka...

      • 2 1

    • (4)

      Ludzie od zarania dziejów jedli mięso.
      Wasza dziwna moda tego nie zmieni - mięsożerców nie przekonacie.

      • 44 9

      • nie wszyscy ludzie jedzą mięso (2)

        patrz Indie

        • 3 25

        • nie wszyscy ludzie jedzą

          patrz Korea Pn albo Sudan pd....

          • 8 2

        • I co w związku z tym, że nie wszyscy? Nikt do jedzenia mięsa nie zmusza, więc jedni sobie jedzą, a inni nie.
          A swoją drogą, to w Indiach wypróżniają się na ulicach i wrzucają trupy do Gangesu, więc nie wiem czy to jest cywilizacja godna naśladowania.

          • 20 4

      • od zarania to chyba rośliny.

        • 2 3

    • wez ty sie walnij w glowe

      gdyby czlowiek byl roslinozernyto by miesa nie jad a zre....

      • 1 3

    • Tak jestem naturalnym roslinozerca

      Lubię do miecha surówki

      • 3 3

    • Od człowieka pierwotnego zawsze był miesożerny

      • 0 5

    • Ha ha ha

      Długi nie jak u psa

      • 1 0

    • Jestem wegetarianką ale nie wciskam ludziom kitu o tym jaka jest ich natura.

      • 17 2

    • rozumiem że kły u ciebie nie występują jak u krowy? :P (1)

      • 17 6

      • Glupi argument

        • 5 16

    • Idź do instytutu bieżnikowania opon mózgowych.

      • 3 7

    • ale ja lubie martwe zwierzeta

      i na ciepło wprost z patelni, na zimno, na surowo. Regularnie jeżdżę na świniobicie...aż mi ślinka cieknie na myśl o świeżynce. Mniam.

      • 20 6

    • Człowiek to wszystkożerca, Aniu, w skrajnych przypadkach nawet kanibal. Sytej niedzieli;)

      • 27 5

    • Anna spała na lekcjach biologii... Nie ma czym się chwalić. Człowiek to naturalny wszystkożerca. Jak prosiak.

      • 25 6

    • Aniu, coś nie doczytałaś :)

      • 19 6

  • (8)

    Bez suplementacji to dieta dla samobójców. Ciekawe z jakich źródeł pozyskują białko? A tak poza tym powszechnie wiadomo , że warzywa wyrywane z ziemi cierpią. Najuczciwsza dieta jest oparta na pochłanianiu energii kosmicznej.

    • 26 26

    • soja chociazby (2)

      jest nawet lepszym zrodlem bialka, niz wieprzowina. Plus inne rosliny straczkowe

      • 2 5

      • Soja jest rakotwórcza ludy któr ją spożywają nie jedzą jej bez fermentacji (1)

        U mas ludzie wcinają kotlety sojowe.
        Białko roślinne nie zawiera wszystkich aminokwasów, zresztą - w którym warzywie znajdę kolagen niezbędny dla stawów?
        Moja kuzynka zmarła na raka lekarz uznał że to od soi. Kolega ma problemy ze stawami bo od braku kolagenu mu się wytarły.

        • 4 3

        • Nie wstyd Ci takich bzdur powtarzać?

          Soja nie jest rakotwórcza.
          Białko roślinne zawiera wszystkie, egzogenne aminokwasy.
          Kolagen nie jest aminokwasem. Jest białkiem, do tego endogennym.
          A że jest białkiem, trawi się tak jak wszystkie białka - czyli jest rozkładany do aminokwasów, więc jak niby ma wpływać na stawy w jakiś inny sposób, niż przyjęcie tych samych aminokwasów z innych źródeł?

          Ostatniego zdania nawet nie skomentuję, kłamczuszku.

          • 0 1

    • ba

      Każda dieta jest zabójcza, jeśli nie będzie urozmaicona i przemyślana. Nie zależnie czy będziesz jadł prze pół roku, dzień w dzień golonkę, czy pietruszkę z marchewka to jedno i drugie Cie zabije.
      Autorowi tego mądrego komentarza polecam cofnąć się do podstawówki i ogarnąć podstawy biologi, a konkretnie zainteresować się składem soczewicy, grochu, fasoli, sezamu, migdałów, komosy itp.
      Ale przyznaje racje, białko roślinne ustępuje temu mięsnemu, brakuje mu antybiotyków, itp. ciekawych gratisów :)
      Jedynie z białkiem zawartym w jajkach, to te z pochodzenia roślinnego nie mogą konkurować, bo jest najlepiej przyswajalnym ze wszystkich.

      • 0 0

    • Z chomika pobierasz bialko.rar

      • 4 5

    • (2)

      Najlepiej jest ogniwa fotowoltaiczne i pobierać energię z promieniowania słonecznego.

      • 6 3

      • (1)

        100% racji. Tylko ogniwa są ciężkostrawne.

        • 8 3

        • Można jeszcze być zasilanym siarkowodorem z własnych pierdunów w obiegu zamkniętym.

          • 9 1

  • więzieniem powinno karać się rodziców, którzy w tej sekcie wychowują dzieci od najmłodszych lat. (4)

    nie macie pojęcia wy modne głupki jaką krzywdę im robicie. vege tak, proszę bardzo, ale jako świadomy wybór DOROSŁEGO człowieka.

    • 11 2

    • Koleżanka, którą poznałam na studiach była wegetarianką, jej mąż także, (2)

      mają dwoje dzieci, teraz w wieku 20 i 22 l., dzieci są od urodzenia wegetarianami, najpierw dzięki rodzicom, teraz z wyboru.
      Rodzice zdrowi, dzieci zdrowe, jedno trenuje sport (pływanie),

      Jaka krzywda im się dzieje z powodu bycia wegetarianami?

      • 2 4

      • (1)

        chocby taka ze biedne dzieci nie wiedza co to szynka

        • 0 2

        • Jest wręcz przeciwnie

          DOSKONALE zdają sobie sprawę z tego, co to jest szynka i skąd pochodzi.
          Zabierz dziecko do rzeźni i potem spróbuj nakarmić kiełbasą.

          • 0 0

    • ..sa teorie, ze ludzie, szczegolnie karmieni miesem od dziecka, traca zdolnosc do krytycznego myslenia i podejmowania jakichkolwiek logicznych decyzji..

      • 4 6

  • Jak swiat istnieje (3)

    Jak świat istnieje był ludzie żywiący się tylko warzywami, bo na mięso ich nie było stać. Mięso było drogie, dla zamożnych, a warzywa tanie, którymi głównie żywił się lud pospolity. Dodatki mięsne do potraw sprawiały, że dane danie stawało się luksusem, stąd bigos przez wiele wieków uważany był za rarytas dla biedoty. Gdy zwiększyła się produkcja mięsa (te wszystkie hodowle zwierząt - to de facto produkcja mięsa, gdyby nie ona, te zwierzęta nie powoływane by były do życia), mięso stało się dostępne dla mniej zamożnych osób. Wege to moda, a surówki, dania warzywne były, są i będą zdrowe.

    • 8 3

    • etyka to nie moda (2)

      racjonalne zachowanie tez nie

      • 2 3

      • (1)

        Od kiedy spożywanie roślin to etyka?

        • 2 1

        • Od kiedy maltretowanie zwierząt przestało być koniecznością.
          W obecnej chwil jedzenie mięsa jest niczym innym, jak torturowaniem zwierząt dla własnej przyjemności.
          A to nie mieści się w ramach moich zasad etycznych.
          Czy to tak ciężko zrozumieć?

          • 1 0

  • Wrge (5)

    Wege Czad Sukces W końcu Polska w 21 wieku przestaje źreć zamordowane zwierzęta Sukces Spójrzmy w lustro Średnio 15 - 35;kg nadwagi Znikną tlusciochy z ulic 150 kg !!! Gratulacje

    • 8 16

    • jem surowe mięso żywych zwierząt, ważę 85 kg. Chyba nie jestem tłusty? (1)

      • 0 2

      • Spadaj do siebie na wieś, słoju

        • 0 0

    • Tyje się głównie od CUKRU, gotowców (takie chipsy - przecież są wegańskie!) i niezdrowych nawyków żywieniowych (np.obżeranie się przed snem), nie od spożywania mięsa.
      No i jeszcze od braku ruchu (czasy internetu, kablówki i podjeżdzania "po gazete do kiosku" samochodem).

      • 1 1

    • kolejna agresywne weganka ,mózg ci gnije z braku miesa i dlatego ta agresja:)

      • 1 2

    • Zjedz kotleta Alu, agresja Ci minie

      • 4 2

  • (3)

    Parówka z soczewicy. Toż to nie parówka. Świat się kończy.

    • 15 14

    • tak samo jak parowki z tesco (1)

      miesa nie maja, a ludzie je kupuja

      • 3 1

      • No tak to jest jak się dobrej parówki nie jadło i pisze książki na podstawie jednej zjedzonej lub obejrzanej parówki z Tesco. Gratulacje.

        • 0 1

    • no tak bo nie ma w niej papieru toaletowego

      • 8 3

  • Wege (3)

    Super W końcu europejski kraj przestanie żreć zamordowane zwierzęta I znikną z ulic tlusciochy powyżej 120 kgs

    • 8 15

    • Tyje się głównie od CUKRU, gotowców (chipsy - przeciżż są wegańskie!) i niezdrowych nawyków żywieniowych (np.obżeranie się przed snem), nie od spożywania mięsa.

      • 2 0

    • Nie jedz mięsa tak dalej to zobaczysz jak padnie ci tarczyca i będziesz gruba jak krowa

      • 0 1

    • tak i nie trzeba bedzie trawy kosic tylko wegan sie wpusci ibeda skubac jak kozy

      • 6 2

  • spoko impreza (1)

    nastepnym razem wiecej lawek na dworze! trawa mokra mimo slonca, a i tak fajniej posiedziec na dworze.

    no i zwrocic uwage cwaniaczkowi z Pitaya Warszawa, ze jak naklada urękawicznioną dłonią jedzenie, to niech już później nią nie trzyma pieniędzy....

    • 3 1

    • No i trawe mozna skubnac przy okazji

      • 0 1

  • Trawa na 500 sposobów

    • 0 2

  • Trawę? Jak zwierzenta? (4)

    Ja bez schabowego się nie najem

    • 63 27

    • wieprzowina jest za sucha, tylko owca lub byczek!

      • 1 0

    • 3434

      Janusz mówiłam ci , nie pij tego piwska i się zachowuj ,bo będziesz spać na klatce schodowej !

      • 2 1

    • Mogą robić za kosiarke (1)

      Trawniki strzyc pożyteczne i

      • 6 2

      • Jedyna słuszna lewacka ideologia,wszyscy rodacy na szcz*w.

        • 2 6

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Od soboty jedzenie tylko na wynos. Nowe obostrzenia dla gastronomii
Nowe obostrzenia: jedzenie tylko na wynos
E-sport. "Strzelanka" w czasie lekcji online
E-sport. "Strzelanka" w czasie lekcji online

Kultura

Jak zostać aktorem? Opowiada dyrektor Studium Wokalno-Aktorskiego
Jak zostać aktorem?
Książka o chorobie Literacką Książką Roku. Przyznano Nagrody "Wiatr od Morza" 2019
Książka o chorobie Literacką Książką Roku

Nowe lokale

Umiko Sushi

Sushi
Gdynia
Świętojańska 130

Palec do budki

Pizzerie
Gdańsk
Śląska 17A

Bardzo Włosko

Pizzerie
Gdańsk
Przytulna 9U4