- 1 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (52 opinie)
- 2 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (76 opinii)
- 3 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (154 opinie)
- 4 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 5 "Zamawia espresso i siedzi 3 godziny" (219 opinii)
- 6 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
Trzecia edycja Gout de France w Polsce i Trójmieście
18 marca 2017 (artykuł sprzed 7 lat)
21 marca ponad 2 tys. restauracji z całego świata zaproponuje gościom francuskie menu w autorskim wydaniu. Tegoroczna edycja Smaków Francji (Goût de France) zaangażowała w Polsce 159 szefów kuchni - drugą najliczniejszą, po francuskiej, reprezentację krajową - w tym czternastu z Trójmiasta oraz trzech z jego okolic.
Przed nami trzecia w Polsce edycja Goût de France - święta kuchni francuskiej zainicjowanego przez Alaina Ducassa, zainspirowanego zaś słynną Kolacją Epikura z 1912 roku. Zgodnie z jej założeniem tego samego dnia posiłek à la française serwowany jest przez szefów kuchni z całego świata, jak największej liczbie osób. W tym roku udział w wydarzeniu bierze ponad 2 tys. lokali. Jego celem jest popularyzacja kuchni francuskiej - wpisanej przez UNESCO na listę światowego dziedzictwa niematerialnego.
W Trójmieście udział w wydarzeniu bierze 14 restauracji:
- A la francaise, godz. 19, cena: 95 zł/os.
- Art Deco, od godz. 12:30, cena: 180-280 zł/os.
- Biały Królik, godz. 13-21:30, cena: 190 zł/os.
- Bulaj, od godz. 13, cena: 135 zł/os.
- Correze, godz. 17, cena: 140 zł/os.
- Cyrano and Roxane, godz. 19, cena: 250 zł/os.
- Novo Square Lounge Bar, godz. 16-23, cena: 150 zł/os.
- Open Kitchen, godz. 16, cena: 139 zł/os.
- Przystanek Orłowo, godz. 18:30, cena: 190 zł/os.
- Petit Paris, godz. 19, cena: 125 zł/os.
- Sztuczka, godz. 15, cena: 145-245 zł/os.
- Winestone, Mercure Gdańsk, godz. 16-23, cena: 150 zł/os.
- Winestone, Mercure Gdańsk Posejdon, godz. 16-23, cena: 150 zł/os.
- Winestone, Mercure Gdynia Centrum, godz. 16-23, cena: 150 zł/os.
Podobnie jak w latach ubiegłych kolacja obejmować będzie: aperitif i przekąski, przystawki, danie główne, deskę serów, deser oraz francuskie wina i szampany.
Na stołach pojawią się tradycyjne, francuskie przysmaki. Nie zabraknie zup: bouillabaisse z Marsylii, czyli filetów rybnych i owoców morza w bulionie pomidorowym, prowansalskiej zupy cebulowej oraz kremu vichyssoise - z ziemniaków, porów, z dodatkiem mleka. W kartach pojawią się także: foie gras, kacze serca, ślimaki, żabie udka oraz owoce morza: ośmiornica, homary, przegrzebki, mule gotowane w białym winie. Z ryb wybrano troć, solę, halibuta, łososia, a nawet dorsza skrei, z mięs przepiórkę, karkówkę jagnięcą, eskalopki, pierś kaczą, polędwicę jelenia, królika. Wśród propozycji deserowych nie zabraknie naleśników z syropem pomarańczowym (crepes suzette), ciasta czekoladowego, tarty cytrynowej, creme brulee, eklerków, mille feuille oraz bezy francuskiej.
W okolicach Trójmiasta kolację w ramach Goût de France podadzą także rekomendowane przez nas niedawno (w ramach tekstu Weekendowy obiad za miastem): 1906 Gourmet Restaurant w Pałacu Ciekocinko, restauracja Natura w resorcie Rosevia oraz restauracja Inspiracja w Pałacu Kościeszy w miejscowości Przyjaźń.
Tegoroczna edycja "Smaków Francji" poświęcona została kształceniu specjalistów branży HoReCa - po to, aby podkreślić wagę odpowiedniego przygotowania do zawodów związanych z kulinariami. Uczniowie szkół gastronomicznych z całego świata mają się w tym roku włączyć w przygotowanie uroczystych kolacji.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (22) 5 zablokowanych
-
2017-03-19 16:58
Nazwy restauracji i dań,że język można sobie połamać.Ciekawe,czy takie dobre?
- 1 0
2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.