Wiadomości

stat

Tu najważniejsze jest wino. Kolejna edycja Otwartej Butelki

Dzień Otwartej Butelki na dobre wpisał się w kalendarz lokalnych imprez kulinarnych.
Dzień Otwartej Butelki na dobre wpisał się w kalendarz lokalnych imprez kulinarnych. fot. Maciej Czarniak/Trojmiasto.pl

To jedno z tych wydarzeń, które za każdym razem przyciągają miłośników unikalnych win z całego świata. Dzień Otwartej Butelki, bo o nim mowa, to cykliczna impreza zrzeszająca nie tylko trójmiejską branżę gastronomiczną. Tym razem otwarta degustacja odbyła się w Hotelu Mercure w Gdańsku, a udział kosztował 40 zł.



Dzień Otwartej Butelki na dobre wpisał się w kalendarz lokalnych imprez kulinarnych. Już po raz siódmy sommelierzy, restauratorzy, wystawcy - to ważne: nie tylko lokalni, ale także z całej Polski - i po prostu smakosze wina spotkali się na jednej z większych tego typu degustacji w Trójmieście. Degustacji otwartej: na wejściu uczestnicy otrzymują kieliszek, z którym wędrują po sali między stoiskami, smakują wybrane trunki i poznają bliżej ich historię.

O imprezie informowaliśmy w naszym Kalendarzu imprez - z nami będziesz zawsze na bieżąco z imprezami w Trójmieście

Tym razem wystawców było mniej niż zazwyczaj, bo "jedynie" trzynastu, nie wpłynęło to jednak na frekwencję: z każdą godziną gości przybywało, a po godz. 19 na sali zrobiło się naprawdę tłoczno i gwarno. W wydarzeniu wzięli też udział nowi wystawcy, którzy przywieźli rzadko spotykane etykiety. Ci uczestnicy, którzy w o winie chcieli się uczyć od sommelierów, mogli wziąć udział w kameralnych szkoleniach (tzw. masterclass).

Zobacz relacje z poprzednich odsłon Dnia Otwartej Butelki


Siódma edycja, mimo że skromniejsza pod względem liczby wystawców, a co za tym idzie win, objawiła kilka perełek. Wielu gości zainteresowały wina pomarańczowe od Dolio Vini.

- Wina pomarańczowe charakteryzują się m.in. bardziej intensywnym kolorem i jest to wynik dłuższego macerowania na skórkach. Na dziś przygotowaliśmy dwie tego typu propozycje. Włoskie Vitalba ze szczepu albana to ciekawa historia sama w sobie, ponieważ leżakuje w... gruzińskich amforach i wyróżnia się nie tylko unikalną barwą, ale też aksamitnym smakiem pełnym owocowych aromatów. Druga propozycja to mieszanka trzech szczepów: malvasii, chardonnay i pinot gris. Słoweńskie Sulne dojrzewa łącznie ponad cztery lata, czyli dość długo. W efekcie mamy wino bardzo intensywne, o zapachu siana, kiszonek, ale też suszonych owoców - mówił Jakub Pisarski z Dolio Vini.
Na tym samym stanowisku znaleźliśmy również dwa polskie białe wina: Muscaris z winnicy Jadwiga PolskaJohanniter z winnicy Moderna. To pierwsze pochodzi z winnicy położonej w paśmie grzbietu południowego Wzgórz Trzebnickich i wyróżnia się ciekawą hybrydową "bazą" - powstało z połączenia szczepu muscat i solaris. W smaku kwiatowe, dość słodkie, choć półwytrawne. Natomiast drugie, również hybryda, ma w sobie 90 proc. rieslinga, a zatem jest świeżym, średnio aromatycznym winem, które najlepiej smakuje wraz z jedzeniem.

Kolejne polskie wina, obydwa z okolic Zielonej Góry, które warto zapamiętać, to delikatne różowe półsłodkie Julia z winnicy o tej samej nazwie oraz białe Gewurztraminer 2017 od Winnicy Ingrid, charakterystyczne dla tego gatunku, czyli wyróżniające się kwasowością i owocowymi aromatami.

Mocną reprezentację przygotował również Tomasz KalenikWiners - tutaj goście zaczynali degustację od eleganckiego Prosecco Millesimato Extra Dry, stworzonego z myślą o jednej z najsłynniejszych scen operowych na świecie, a mianowicie Gran Teatro La Fenice. Wytrawne, z delikatnymi bąbelkami, stanowiło miłe otwarcie winnej podróży, w którą zabierał swoich słuchaczy sommelier.

Ci, którzy zapragnęli zabrać ze sobą nowo odkryte wina, mogli zakupić je w atrakcyjnych cenach. Kolejna edycja odbędzie się wiosną.

Kochasz jeść i gotować? Sprawdź kulinarne imprezy w Trójmieście

Opinie (27) 10 zablokowanych

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Zbite psy. Recenzja filmu "Psy 3. W imię zasad"
Recenzja filmu "Psy 3. W imię zasad"
Powstaje film o ks. Kaczkowskim. Duchownego zagra Dawid Ogrodnik
Powstaje film o ks. Kaczkowskim

Kultura

Prace dyplomowe studentów ASP do oglądania w Zbrojowni Sztuki
Prace dyplomowe studentów ASP
Pamiątki z muzeum. Co kupisz w sklepie muzealnym?
Co kupisz w sklepie muzealnym?

Nowe lokale

Mystery Restaurant

Restauracje
Gdańsk
Antoniego Abrahama 15A

Restauracja pod Krzywym Żeberkiem

Restauracje
Gdańsk
Opata Jacka Rybińskiego 24/6

Top Gun Grill Bar

Bistro
Gdańsk
Stanisława Lema 2

Planuj z nami tydzień

Cugowski, Szpak i Kwiatkowski, Grupa MoCarta i Betlejem w Gdyni. Planuj tydzień
Planuj tydzień: dużo ciekawych imprez