• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tutaj pizza ma ten sam smak od dekad

Łukasz Stafiej
2 maja 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 

Są w Trójmieście pizzerie, gdzie smak serwowanych dań i atmosfera miejsca nie zmieniły się od lat. Odwiedziliśmy pięć takich lokali.




  • Margherita to pierwsza w Trójmieście pizzeria z piecem opalanym drewnem.
  •  Pizzeria Margherita
  •  Pizzeria Margherita
  •  Pizzeria Margherita
  •  Pizzeria Margherita
  •  Pizzeria Margherita
  •  Pizzeria Margherita

Margherita


Oliwska Margherita mieszcząca się w należącym do kurii domku przy Cystersów 11 zobacz na mapie Gdańska to pierwsza w Trójmieście pizzeria, w której pracował Włoch. Zaproszony w 1993 roku przez właścicieli Federico Lorieli pomógł zbudować tutaj piec opalany drewnem (wtedy rewolucyjny wynalazek w trójmiejskiej gastronomii, moda na taki sposób pieczenie pizzy miała przyjść ponad 20 lat później), przywiózł ze sobą oryginalne receptury i przekazał niezbędną wiedzę do prowadzenia pizzerii i włoskiej restauracji. Szkolił też pizzermana pana Krzysia, który pracuje tutaj nieprzerwanie od samego początku. Smak pizzy i atmosfera w lokalu to powrót do lat 90. ubiegłego wieku. Placek na średnio grubym cieście jemy w rustykalnym wnętrzu pełnym drewna i bibelotów. Niektórzy mówią, że "smakuje, jak niedzielny spacer do ZOO". To wszystko jest celowe - właściciele nie chcą podążać za modnymi trendami, wolą pielęgnować rodzinną tradycję. Zresztą, klientom to pasuje - większość to bywalcy, którzy nawet nie muszą składać zamówienia, bo obsługa dobrze zna ich przyzwyczajenia. Pizzę zamówimy od 16 zł. Warto spróbować calzone z jajkiem albo pizzy o nazwie Polacca - z szynką i czosnkiem. Czynne codziennie w godz. 11-21.



  • Anker słynie z niekończących się tłumów oraz pizzy z legendarnym "białym sosem".
  •  Anker
  •  Anker
  •  Anker
  •  Anker
  •  Anker

Anker


Pizzeria połączona z jadłodajnią przy gdyńskim urzędzie miasta przy Piłsudskiego 50 zobacz na mapie Gdyni, której znakiem rozpoznawczym jest przeszklony, kopulasty taras. Można powiedzieć, że istniejący od 1994 roku Anker wręcz wychował gastronomicznie całe pokolenie obecnych trzydziestolatków. Najpierw chodzili tutaj na obiad z rodzicami, gdy jedzenie na mieście praktykowano od święta, jako nastolatkowie wpadali na tanią pizzę ze znajomymi, obecnie nie zapomnieli o Ankerze i nadal przychodzą od czasu do czasu (albo i regularnie) - teraz już ze swoimi rodzinami. W środku jest tłoczno i gwarno, ale czuć domową atmosferę - być może dlatego, że trzon obsługi pracuje tutaj od kilkunastu lat. Pizza w Ankerze to klasyka w wersji spolszczonej - bywalcy śmieją się, że również ich nazwy spolszczono (np. Margarita, Vesuwio, Pascatore - pisownia oryginalna). To jednak bez znaczenia, bo pizze są tutaj zawsze solidnie wypieczone i nigdy nie brakuje na nich składników. I zawsze można liczyć na dokładkę robionego na miejscu od zera (jak zresztą wszystko w Ankerze) legendarnego "białego sosu" majonezowego, którego smak (przywieziony z praktyk gastronomicznych w Szwecji, które właścicielka odbyła ćwierć wieku temu) jest nie do podrobienia - szczególnie z pizzą z tuńczykiem i oliwkami czy z polędwicą i pieczarkami. Kto nie był nigdy, spróbować musi Ufo - ankerowskiej wariacji na temat calzone. Ceny: od około 10 zł. Czynne od poniedziałku do piątku w godz. 7:30-22, w weekendy w godz. 9-22.



  • Romina to jedna z pierwszych pizzerii w Gdańsku.
  •  Romina
  •  Romina
  •  Romina
  •  Romina

Romina


Można śmiało powiedzieć, że Romina (wraz z nieistniejącą już Robertino) przecierała pizzowe szlaki w tej części Gdańska. Lokal założono w 1992 roku w starym hangarze na Zaspie, ale kilkanaście lat temu pizzeria przeprowadziła się do pawilonu przy Hynka 8 zobacz na mapie Gdańska (co ciekawe, to również polotniskowy budynek). Romina to miejsce, gdzie czas się zatrzymał - pizza przygotowywana jest według tej samej receptury, co ćwierć wieku temu (która notabebe powstała metodą prób i błędów oraz na podstawie opowieści szczęściarzy, którzy na początku lat 90. ubiegłego wieku byli we Włoszech), ciasto wciąż jest wyrabiane ręcznie, a placki wypiekane są na płytach szamotowych. Z modną obecnie, supercienką neapolitańską pizzą ta z Rominy niewiele ma wspólnego, ale swoich stałych fanów wciąż posiada - szczególnie w wersji firmowej z jajkiem sadzonym czy w postaci klasycznej capricciosy. Ceny od 13 zł. Czynne od wtorku do niedzieli w godz. 11-21, w poniedziałki zamknięte.



  • Napoli istnieje przy Długim Targu od 1992 roku.
  •  Napoli
  •  Napoli
  •  Napoli
  •  Napoli
  •  Napoli

Napoli


Pomysł na pizzerię właściciel Napoli przywiózł do Polski z Niemiec, gdzie mieszkał przez kilka lat. W 1992 roku była to u nas absolutna nowość, więc ówczesny szef kuchni został wysłany na specjalny staż do Austrii, aby przywieźć stamtąd wszelkie know-how. Niemal od początku jest to jedna z największych i najprężniej działających pizzerii w mieście. Decyduje o tym m.in. świetna lokalizacji w turystycznym centrum Gdańska przy Długiej 62/63 zobacz na mapie Gdańska - lokal zajmuje trzy poziomy kamienicy, a jesienią zostanie rozbudowany o kolejną przestrzeń i łącznie pomieści 250 osób. Ciasto do pizzy w Napoli przygotowuje się w niestandardowy sposób - do mąki i drożdży dodawane jest m.in. mleko i jajka, a całość fermentuje dwie doby. Najpopularniejsza jest oczywiście capricciosa, ale bardzo często zamawiane jest również calzone. Wszystkie placki robione są według tej samej receptury od początku, a pieczę nad tym trzymają zatrudnieni od lat pracownicy - m.in. jeden z kucharzy pracuje w Napoli od 26 lat. Ceny: od 19 zł. Czynne od niedzieli do czwartku w godz. 11-23, a w piątki i soboty w godz. 11-24.



  • Gdynianka to najstarsza pizzeria w Trójmieście - działa nieprzerwanie od 30 lat.

Gdynianka


W ubiegłym roku Gdynianka przy Świętojańskiej 65 zobacz na mapie Gdyni skończyła 30 lat, co czyni ją nie tylko najstarszą pizzerią w Trójmieście, ale i jednym z najdłużej działających lokali gastronomicznych na tutejszym rynku. To miejsce znane kilku pokoleniom gdynian i - choć zatrzymało się w czasie kilkanaście dobrych lat temu - to wciąż zyskuje nowych fanów. Bo do Gdynianki nie chodzi się przypadkiem - ich pizzę albo się kocha, albo nienawidzi. Gruby placek drożdżowy zapiekany jest z serem z kilkoma prostymi składnikami (np. z cebulą), a przed podaniem na papierowej tacce obsługa obficie smaruje go niezmiennym od lat sosem keczupowym (na koniec wszystko można doprawić sobie pieprzem ziołowym i majerankiem). Wyjątkowe doświadczenie kulinarne. I wcale nie drogie - legendarną cebulową zjemy za 10 zł. Uwaga, w lokaliku jest tylko kilka miejsc siedzących, należy spodziewać się tłoku. Czynne od poniedziałku do piątku w godz. 11-19, w soboty w godz. 11-15:30, w niedziele zamknięte.

Miejsca

Opinie (286) ponad 10 zablokowanych

  • Rogata Gdańsk (2)

    A gdzie pizza Rogala z gdańskiego przymorza.
    Do takiego artykułu autor powinien przygotowywać się 20 lat

    • 10 4

    • rogata??? (1)

      moze krokodyl z moreny ?? i filia na zaspie??

      • 2 2

      • "Krokodyl" kontra "Rogata"

        "Krokodyl" na Morenie kiedyś miał bardzo dobrą pizzę (chyba) nr 41 z karty (jakaś taka super na ostro) na grubym cieście z podwójnym serem, w zależności na jakiego kucharza się trafiło, ale generalnie była świetna.
        Natomiast co do "Rogatej" kiedyś miałem okazję na swoje nieszczęście "rozpieczętować" zawartość to był chyba "róg" czy "pieróg" i po tym co zobaczyłem na samą myśl mi się nie dobrze robi i od tamtej pory omijam z daleka.

        • 0 3

  • chyba "pinza". ciasto na pizze to podstawa i do tego mało składników. nie zapominając o tym, że keczupem to

    można sobie frytki pomacać

    • 8 6

  • "Uwaga, w lokaliku jest tylko miejsc siedzących, należy spodziewać się tłoku"

    To teraz jeszcze wypada policzyć i dopisać.

    • 14 1

  • Wydawało mi się że najstarszą pizzerią był ta przy dworcu we Wrzeszczu. (2)

    Sprzedawali tam trójkąty na grubym cieście w latach 80-tych a chyba nawet 70-tych, proszę o poprawkę jeśli się mylę.

    • 36 1

    • a mnie sie wydaje że najstarsza to Pizzeria na Piwnej

      na przełomie lat 70 i 80
      ale mam już sklerozę i dobrze nie pamiętam dat, za to smak pamiętam do dzisiaj

      • 9 0

    • TO najlepsza pizza Była :) smaczna soczysta a skład prosty :) pieczarki ser a smak niezapomniany :)

      • 7 0

  • Romina (4)

    Romina najlepsza i niepowtarzalna.

    • 15 1

    • I ta szynka (1)

      Pokrojona w paseczki ;)

      • 3 0

      • Polana sosem.

        • 1 0

    • Najlepsza od lat

      Romina - trzymają zawsze wysoki poziom , jadam przynajmniej raz w tygodniu od prawie 20 lat ! Polecam z tuńczykiem i ostrymi papryczkami .....

      • 1 0

    • Ogólnie OK ale ich ketchup słabieńki jest...

      • 0 0

  • (5)

    La pasta na Szerokiej kiedyś. Ach moja ulubiona strong. Mmmmm to była pizza.

    • 17 2

    • Potwierdzam też tam chodziłem i fajnie się wspomina

      • 5 0

    • Od ktorego roku dzialala? (1)

      • 1 0

      • Ja do la pasty chodziłem około 1995 roku

        • 0 0

    • to były czasy..

      • 3 0

    • Ale

      Tam było wszystko doskonałe.

      • 0 0

  • (3)

    A „pizza” z Karczmy Gdyńskiej na Starowiejskiej? Też klasyk :)

    • 16 5

    • Ale to 20 lat temu. Teraz to już nie to samo. (2)

      • 7 0

      • I sosy wystawione w wazach do zupy (1)

        Ech, kiedys najlepsza pizza w miescie.

        • 10 0

        • nigdy nie zapomne ich smaku...

          • 6 0

  • (6)

    Jeżdżę do Margarity od około 20 lat i trzymają cały czas poziom.Makarony też mają dobre,oceniała kiedyś moja znajoma która zna się na kuchni.Dużym plusem że macie obok park Oliwski i pachołek i można pospacerować.Polecam

    • 22 7

    • ... znajoma która zna się na kuchni (5)

      A kto dzisiaj się nie zna na kuchni? :)

      • 6 2

      • (4)

        Kobieta która zjezdziła cały świat, pracowała w kuchniach całego świata, Włochy, Australia, USA, Niemcy, i jeszcze kilka innych krajów.Gotuje mega dobrze i zdrowo.Wystarczy czepialski człowieku?

        • 4 7

        • a mój znajomy, co się na kuchni nie zna (2)

          powiedział, że mu nie smakowało. Czy to dlatego, że się nie zna, czy dlatego, że mu nie smakowało?

          • 4 0

          • (1)

            Twój znajomy to moze sobie zjeść najwyzej pierogi z biedry

            • 0 2

            • Nie zje, gdyż nie ma w zwyczaju brać przykładu z ciebie.

              • 1 0

        • " mega"- słowo klucz

          ile masz lat, 15?

          • 0 0

  • (1)

    Doktór Oetker wypuścił pizze z czekoladą. Dokupuję drugą z salami, obkładam plastrami banana, piekę, ketchup na każdą, składam i mam ulubioną kanapkę Króla Elvisa, którą wcinał po koncertach. Nie ma za co.

    • 5 16

    • Hejt na Oetkera że wypuścił pizze z czekoladą, ale kanapki z nutellą to normalka?
      Przecież to też jest czekolada na cieście drożdżowym... tylko na ciepło

      • 8 0

  • ROMINA JEST BOSKA! (2)

    Tylko niech właściciele zainwestują w lokal i reklamę i sukces gwarantowany. Za tą pizzę można dać się pokroić haha

    • 14 1

    • Radełkiem

      • 1 0

    • i mały remoncik przy okazji

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane