stat
Impreza już się odbyła

Tydzień Kuchni Polskiej

Z okazji setnej rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę, wybrane restauracje z całego kraju wprowadzą na tydzień od 5 do 11 listopada specjalne menu inspirowane różnymi regionami i kuchniami XIX i XX-wiecznej Polski.

Gęsina na świętego Marcina

9 listopada - 21 grudnia 2018, godz. 11-21

Gdańsk,
Wstęp wolny

Beaujolais Nouveau 2018

lis 15-18

czwartek - niedziela, godz. 12.00

Gdańsk,
Wstęp wolny


Historycznym potrawom w nowoczesnej interpretacji towarzyszyć będzie opowieść historyczna profesora Jarosława Dumanowskiego z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. Akcja Tydzień Kuchni Polskiej organizowana jest przez MAKRO Polska w ramach edycji specjalnej programu Polskie Skarby Kulinarne - Kulinarne Zjednoczenie Polski.

Restauracje w Trójmieście:
Gdynia: Pieterwas Krew i Woda, Tłusta Kaczka
Sopot: Petit Paris, Art Deco - Restauracja
Gdańsk: Szafarnia 10, Restauracja Fino


Kuchnia polska kształtowała się przez wieki, czerpiąc z różnych kultur. Jednak nasze dziedzictwo kulinarne wciąż nie jest dostatecznie doceniane.
Program Polskie Skarby Kulinarne ma na celu to zmienić i odkryć na nowo skarbiec kuchni polskiej.

Zachęcamy współczesnych szefów kuchni i restauratorów do inspirowania się technikami i recepturami dawnych kuchmistrzów. Zagłębiamy się w karty historii, by odnaleźć autentyczną definicję polskiej kuchni tradycyjnej oraz przetłumaczyć ją na język współczesnej gastronomii. W tym celu wspólnie z ekspertami - zarówno praktykami, jak i teoretykami - prowadzimy interdyscyplinarny dialog i tworzymy forum wymiany doświadczeń.

Misją programu jest zwiększenie świadomości Polaków na temat bogactwa tradycji naszego kraju oraz rozbudzenie wśród nich patriotyzmu kulinarnego. Realizujemy ją poprzez szereg warsztatów, spotkań i materiałów edukacyjnych skierowanych do szefów kuchni, restauratorów i uczniów szkół gastronomicznych. Wybitni szefowie kuchni i historycy tworzą grono ekspertów, którego liderem jest Maciej Nowicki, szef kuchni w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.

Mecenasem programu Polskie Skarby Kulinarne jest sieć hurtowni MAKRO Polska.
Więcej informacji: https://www.makro.pl/polskie-skarby-kulinarne

Przeczytaj także

Informacja o biletach

Każda restauracja ma inną cenę za menu.
Rezerwacji można dokonywać bezpośrednio w restauracjach.
Dodaj zdjęcie

Opinie

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Wkrótce otwarcie

Coffee Shop Happy People

Gdynia
Świętojańska 97

Kawiarnie i herbaciarnie

Planowane otwarcie

Otwarcie wkrótce

Gary na Ogniu

Gdynia
Starowiejska 26

Bary, bistro

Planowane otwarcie

Otwarcie wkrótce

Harry's ART & CAFE

Sopot
pl. Konstytucji 3 Maja 3

Kawiarnie i herbaciarnie

Planowane otwarcie

18 listopada 2018

Najświeższe oceny + dodaj ocenę

Columbus pokaż na mapie 6.0

Restauracje
20.09.2018. w restauracji Columbus Bistro & Cafe świetowaliśmy 50-tą Rocznicę Ślubu naszych Rodziców. Obsługa była pr... więcej

Guty food pokaż na mapie 1.7

Restauracje
Ja rowniez dostalam co innego niz zamowilam,chcialam makaron sojowy a dostalam zwykly, dodatkowo suchy i z kilkoma ka... więcej

Bistro Endorfina pokaż na mapie 6.0

Bary, bistro
Pyszne jeddzenie, ciekawy wybór dań, dla mnie ważne wegańskie. Wrócę na pewno!

Pizzeria Oregano pokaż na mapie 2.3

Pizzerie
Niestety ale brak konkurencji sprawia ze wlasciciele swiadcza kiepskiej jakosci zaklad zywienia zbiorowego a nie pizz... więcej