• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Uczta bez mięsa, czyli roślinna edycja Smakuj Trójmiasto

Łukasz Stafiej
14 maja 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Smakuj Trójmiasto w nowym miejscu
  • Jedna z kulinarnych ciekawostek - sok z trawy pszenicznej.
  • Wegański gulasz z tofu po azjatycku.
  • Słodkości od kawiarni Fukafe.
  • Słoiki Mocy, czyli ciekawy sposób na lunch w biurze.
  • Warsztaty kuchni wegańskiej dla dzieci.

Ciasta z kaszy jaglanej, czekoladowe batony z czerwonej fasoli, daktylowe trufle, pasztety z soczewicy, gulasze z seitanem, warzywne burgery, falafele i hummusy - w niedzielę podczas imprezy Smakuj Trójmiasto w Starym Maneżu można było spróbować kilkudziesięciu dań kuchni roślinnej.



Dieta roślinna to już dawno żadna niszowa moda, jak jeszcze parę lat temu. Wegetariańskie czy wegańskie jedzenie wybiera coraz więcej osób, nie tylko te związane z alternatywnymi subkulturami. Można to było świetnie zaobserwować podczas kolejnej odsłony festiwalu kulinarnego Smakuj Trójmiasto, tym razem pod hasłem "vege". W niedzielę w Starym Maneżu pojawili się zarówno wytautowani i wykolczykowani hipsterzy, jak i poszukujący kulinarnych alternatyw normalsi.

Swoje produkty prezentowało ponad czterdziestu wystawców, nie tylko tych z branży gastronomicznej. Kupić można było również m.in. naturalne kosmetyki roślinne, autorską ceramikę czy bibeloty do domu. Dominowało oczywiście jedzenie, restauratorzy, właściciele niewielkich biznesów i kulinarni hobbyści przygotowali łącznie kilkadziesiąt różnych potraw: dań obiadowych, zup, przekąsek, ciast i ciasteczek, deserów czy napojów.

Ciast z kaszy jaglanej i batonów z czerwonej fasoli można było spróbować na stoisku gdańszczanki, która sprzedaje naturalne słodkości pod pseudonimem WypiekAna. Parę stoisk dalej swoje uginające się od ziaren bochenki chleba wystawiała właścicielka kulinarnej inicjatywy Sztuka Chleba. Ciekawostką był z pewnością kramik firmy Living Foods, która zapraszała do degustacji soku wyciśniętego ze świeżej trawy pszenicznej oraz firmy La Planta oferującej napoje konopne.

Wrzeszczańska kawiarnia Fukafe kusiła pięknymi wegańskimi deserami, m.in. ciastem marchewkowym z popcornem, malinowo-kokosowo-czekoladowymi rożkami czy brownie z fistaszkami. Ekipa z Pease&Peace proponowała 100-procentowe roślinne gofry, a załoga gdańskiej kawiarni Retro przygotowała spektakularny wybór wegańskich ciast: gryczane, marchewkowe, jagielnik, nerkownika czy orzechową szarlotkę. Wegańskie lody marki Christian Mads sprzedawał popularny trójmiejski cukiernik Tomasz Deker.

Większy głód można było zaspokoić m.in. na stoiskach restauracyjnych. Gdańskie Avocado w festiwalowej karcie proponowało m.in. ramen z tempehem, gulasz warzywny z seitanem czy tortille z hummusem. Food truck Muka Bar zapraszał na falafele, a sopockie bistro Woda Wrze karmiło m.in. pasztetem fasolowo-buraczanym, lemoniadą pietruszkowo-ogórkową czy daktylowymi truflami. Na gościnnych występach pojawiła się też znana warszawska burgerownia wegańska Krowarzywa, której właściciele podobno planują otwarcie trójmiejskiego oddziału. Nie brakowało też wegetariańskich smaków w stylu azjatyckim na stoiskach lokali Toko Sushi czy Lee's Chinese.

Ucztowaniu towarzyszyły jak zwykle wydarzenia dodatkowe. Można było posłuchać porad ekspertki z Banku Żywności, wziąć udział w warsztatach wegańskiego gotowania czy robienia zielników oraz poćwiczyć jogę. Na żywo gotowali również trójmiejscy szefowie kuchni, m.in. Piotr Ślusarza.

Kolejna odsłona Smakuj Trójmiasto odbędzie się w Starym Maneżu 11 czerwca i będzie poświęcona lekkim letnim daniom i sezonowym produktom. Wstęp - tak jak tym razem - kosztować będzie 10 zł od osoby (w cenę nie są wliczone degustacje).

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (67) 6 zablokowanych

  • Przypominam wszystkim wege itp, że: (8)

    Człowiek nie bez powodu posiada KŁY .... :/

    • 47 49

    • Tak, mamy kły, jak wszyscy roślinożercy.

      Nie posiadamy natomiast charakterystycznych dla drapieżników łamaczy.

      • 0 0

    • dwa kły, lwa z ciebie nie czynią (1)

      • 9 1

      • małpy mają kły do otwierania orzechów

        i innych twardych owoców,
        czasem do rozłupywnia kory

        • 0 1

    • (2)

      pokarz jak rozrywasz tymi kłami świeżo upolowane zwierzę - do zjedzenia usmażonego kotleta kły nie są potrzebne

      • 24 7

      • te filozof.... (1)

        może zaczniesz od ortografii...?

        • 4 2

        • przegrałeś

          • 0 1

    • goryl też a żre rośliny. i co? cała twoja hipoteza poszła się kochać.

      • 10 0

    • Pandy mają znacznie większe kły, używają ich do rozrywania młodego bambusa.

      • 19 2

  • Mięso musi być! (6)

    Uczta bez mięsa to nie uczta. Pozdrawiam

    • 55 72

    • 20 pierogami z kapusta tez sie pewnie nie najesz ;)))) (5)

      Ciekawe, że każdy, który twierdzi, że obiad bez mięsa nie jest obiadem jest bez wyjątku gruby :)

      • 14 11

      • pierogi z kapustą to prawie same węglowodany (2)

        to nie jest zbilansowany posiłek, no ale cóż, większość wegetarian nie ma pojęcia o odżywianiu

        • 3 7

        • a po co ma być zbilansowany? (1)

          w jakim celu? jakąś teorię wyssałeś sobie z kciuka u nogi?

          • 0 1

          • twoja ignorancja jest powalająca

            w szczególności ta w zakresie anatomii

            • 0 0

      • Ciekawe dla czego wegetarianie których znam sa grubi (1)

        • 3 3

        • bo żrą jak świnie

          • 0 0

  • (6)

    Uczta bez mięsa to nie uczta
    Choćby było milion warzyw, owoców, kiełków i innych wegetariańskich traw uczta bez mięsa nie jest ucztą.
    Nie dorabiajcie sobie

    • 31 40

    • (4)

      no, tak samo uczta bez alkoholu to nie uczta...

      • 5 3

      • (3)

        Właśnie że nie
        Czytaj co napisałam...

        • 2 2

        • (2)

          nie, po prostu prezentujesz identyczny tok (nie)myslenia

          • 5 3

          • (1)

            Między alkoholem a mięsem dostrzegam różnice...

            • 1 5

            • to ci się chwali, przynajmniej nie będziesz próbowała pić schabowego. ale bezmyślności swojego toku myślenia dalej nie widzisz.

              • 1 0

    • "Uczta"

      wg. słownika języka polskiego:
      1. wystawne przyjęcie z udziałem wielu gości
      2. bardzo przyjemne przeżycie lub wydarzenie, zwykle kulturalne

      Ani słowa o padlinie, a definicja do opisywanego wydarzenia pasuje jak ulał, więc wszystko się zgadza.
      Ważne, żeby się do wegan przyp*erdolić, co nie?

      • 2 0

  • 10 zł wjazd plus kasa za małe degustacyjne porcję. jaki sens?? (3)

    • 70 11

    • Żeby odsiać tych..

      ..co dychy na wjazd żałują. Przez to tłok mniejszy i jakby kulturalniej.

      • 1 0

    • (1)

      Organizatorka musi napchać sobie kieszeń

      • 1 2

      • debil

        • 1 0

  • gluten (4)

    seitan to 100% gluten pozyskiwany z ziarna zboz ,,,Smacznego

    • 15 8

    • No i ?

      • 0 0

    • Jak pozdrawiają się członkowie subkultury wege?

      - Ave Sejtan!

      • 4 0

    • Jestem wegetarianką, gluten mi nie przeszkadza.

      • 13 1

    • Zgadza się seitan to nic dobrego.

      • 6 4

  • "bez mięsa, czyli roślinna" (3)

    Mięso to mięśnie szkieletowe ptaków i ssaków (czasem dodaje się, że spełniające jeszcze określone normy).
    Zatem bez mięsa można zjeść:
    - łososia w słoninie i jajkach
    - stek z aligatora na gęsim smalcu z parmezanem
    - małpi móżdżek w śmietanie
    - itp. itd. etc.
    Mimo że wege nie jedzą tysięcy produktów (na pewno dużo łatwiej byłoby wymienić to, co wolno im jeść) 99% ich hejtu i nietolerancji skupia się tylko i wyłącznie na mięsie - potem oczywiście wielce zdziwieni, że w daniu wege dostają rybę albo chleb ze smalcem xD
    Ja nigdy nie mógłbym być wege ze względów etycznych (wege jest zbyt negatywną ideologią, nietolerancją zbudowaną wokół kłamstw, manipulacji, propagandy, gloryfikacji hejtu czy pseudo-nauki).

    • 21 34

    • 99% hejtu

      to akurat leci w drugą stronę.

      • 2 0

    • ???

      Jak na razie, czytając dotychczasowe komentarze, zauważyłam, że hejt wypływa jedynie z klawiatur mięsożerców ;-)

      • 3 1

    • widzę, że u kolegi pierwsza w życiu próba wyjścia na mądrego, doceniam, aczkolwiek niestety nieudana. powszechnie definiuje się weganizm jako dietę wyłączającą produkty pochodzenia zwierzęcego. Weganie mogą być co najwyżej wielce zdziwieni, że czasami spotykają ciężkich debili.

      • 8 4

  • g.. nie jedzenie , krowy zaproście.

    • 0 4

  • Dojenie kasy pod wege haslem

    Wstep platny, ceny nie zachecajace do degustacji. Nabierka lyzką sorbetu 5 zyla, kawalek ciastka 10 zl, a taki hamburger 12 zl. Czy soja jest drozsza od wolowiny, chyba nie? Jak chcecie ludzi zainspirowac i zachecic to chyba noe tedy droga. Poczulem sie jak portfel ktorego chciano oskubac na modnym ostatnio hasle.

    • 1 0

  • czy wiecie, że... największa zachorowalność na ŚWIECIE na raka piersi, prostaty jest w... Holandii, Finlandii (1)

    czyli tam gdzie jest największe na głowę spożycie produktów mlecznych (z mleka UHT) i to jest udowodnione i jednoznaczne... Jednocześnie te kraje mają doskonałą opiekę medyczną, ale dieta...

    • 1 3

    • Nie wiem jak Finlandia, ale zdarzyło mi się mieszkać w Holandii. Mówienie o doskonałej służbie zdrowia w tym państwie to nieporozumienie...

      • 1 0

  • Zgadza sie ze to nie moda teraz to juz jest seksta!! (3)

    ale mogą byc pożyteczni poco kupować kosiarki do trawy zatrudnić takich sekciarzy niech zeżrą trawę :)

    • 50 70

    • (2)

      Kretyn

      • 23 11

      • toś się przedstawił zacnie! :))) (1)

        • 7 8

        • marna próba

          próbuj dalej

          • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane