• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
Skopiowano

Uczta w duchu slow food na molo

Łukasz Stafiej
21 czerwca 2018 (artykuł sprzed 4 lat) 
Opinie (62)
Organizatorzy festiwalu nie narzucają szefom kuchni menu, ale zwracają uwagę, aby było ono przygotowane w duchu slow food, czyli z poszanowaniem regionalnej tradycji i produktów. Organizatorzy festiwalu nie narzucają szefom kuchni menu, ale zwracają uwagę, aby było ono przygotowane w duchu slow food, czyli z poszanowaniem regionalnej tradycji i produktów.

Najstarszy trójmiejski festiwal kulinarny Slow Fest Sopot w sobotę i niedzielę po raz szósty odbędzie się na molo zobacz na mapie Sopotu. Będzie można spróbować jedzenia z ponad pół setki restauracji w cenie 5 zł za porcję.



Pierwszy Slow Fest Sopot (wtedy jeszcze pod nazwą Slow Food Festival) odbył się na sopockim molo w 2013 roku. Wtedy, gdy moda na kulinaria w przestrzeni miejskiej dopiero kiełkowała, było to zupełnie nowe przedsięwzięcie na trójmiejskiej mapie imprez.

- Ruch slow food promuje lokalne tradycje kulinarne i produkty właściwe dla danego regionu - tłumaczy Wojciech Radtke, główny organizator Slow Fest. - Propaguję te idee od prawie dwudziestu lat, a kilka lat temu postanowiłem tym festiwalem połączyć osoby, którym na takim myśleniu o kulinariach zależy. To okazja do spotkania, wymiany doświadczeń oraz - przede wszystkim - spróbowania dobrego jedzenia.
Formuła imprezy jest w zasadzie niezmienna od początku. Na molo swoje stanowiska rozkładają zaproszone restauracje, które przygotowują specjalne dania festiwalowe. W tym roku w ciągu dwóch dni (sobota i niedziela, w godz. 11-18) zaprezentuje się łącznie około pół setki lokali.

Będzie smacznie! Zobacz więcej kulinarnych imprez w Trójmieście


Na festiwalu osobno płaci się za jedzenie (od 5 zł za porcję), osobno za wstęp na molo (4-8 zł). Na festiwalu osobno płaci się za jedzenie (od 5 zł za porcję), osobno za wstęp na molo (4-8 zł).
- Nie narzucamy szefom kuchni menu, ale zwracamy uwagę, aby było ono przygotowane w duchu slow food - dodaje Radtke. - Warto jednak przypomnieć, że nie polega to wyłącznie na tym, aby odkopywać rdzenne przepisy regionu sprzed stu lat, ale aby twórczo wykorzystać jego współczesny potencjał kulinarny. A ten na Pomorzu jest bardzo bogaty, bo to tygiel przeróżnych smaków, tradycji i zwyczajów kulinarnych. Choć zawsze chwalimy się tutejszymi rybami i truskawkami, trzeba pamiętać, że to nie tylko te składniki tworzą tożsamość Pomorza na talerzu.
Sugerowana restauratorom przez organizatorów cena jednej porcji degustacyjnej to 5 zł. Oprócz tego trzeba będzie zapłacić za bilet wstępu na molo - dla osoby dorosłej kosztuje on 8 zł, ulgowy - 4 zł.

Oprócz skorzystania z degustacji na stoiskach restauracji, podczas Slow Fest Sopot będzie można również zrobić zakupy na kiermaszu produktów regionalnych, spróbować piw rzemieślniczych i wina.

Mapka festiwalu Mapka festiwalu
Organizatorzy zaplanowali również specjalną kolację na otwarcie imprezy. W piątek w godz. 19-22 sześciodaniową kolację w restauracji Polskie Smaki przygotuje trzech szefów kuchni z lokali rekomendowanych przez ruch Slow Food Polska: Krystian Szidel (Polskie Smaki w Sopocie), Rafał Niewiarowski (Dym na Wodzie w Ustce) oraz Rafał Kopicki (Nowy Świat w Sopocie). Udział kosztuje 99 zł (rezerwacje pod numerem telefonu: 58 767 19 60).

Slow Fest Sopot w 2016 roku.

Wydarzenia

Slow Fest Sopot

pokaz, kiermasz

Miejsca

Wydarzenia

Zobacz także

Opinie (62) 2 zablokowane

  • bilet za wstęp na molo plus po 5 zl za kęs dania na plastiku? (3)

    Łapcie naiwnych wśród turystów.

    • 65 14

    • (2)

      Darmowa taksówka, +500 do ręki, bony na zakupy w kwocie 1000 pln. taki pakiet powinien być dla każdego wchodzącego na molo... Ludzie co z Wami?

      • 7 13

      • Co innego rozdawanie pieniędzy (1)

        Co innego robienie ludzi w bambuko.

        Może płatną drogę pod Twoim domem zrobimy?
        A za 50ml paliwa zaczniemy kasować 5pln?

        • 10 1

        • Molo

          Płatne morze.

          • 2 1

  • (12)

    Gdzie można zjeść prawdziwą nieudziwnioną zapiekanke albo hamburgera jak kiedyś z budek przy pomniku harcerzy w Gdyni?

    • 26 4

    • Krakow

      na kazimierzu

      • 10 2

    • w Gorzowie Wielkopolskim bułkę z pieczarkami albo w Szczecinie przy dworcu paszteciki.

      w Gdyni zostały tylko budy z starymi rybkami.

      • 7 1

    • pośród zabudowy infoboxu na parterze pomiędzy tarasem widokowym a resztą (1)

      jest schowana ostatnia znana mi budka z zapiekankami w Śródmieściu

      • 14 0

      • Byłem w weekend tam...

        Starałem się tę zapiekankę zjeść ale poszła w kibel. Takiego szajsu to jeszcze nigdy nie jadłem.
        Farsz bez smaku z seropodobnym produktem. Ohyda!!!
        Na równi z mrożoną zapiekanką z biedronki

        • 2 1

    • Radom ul. Moniuszki

      • 4 1

    • Były jeszcze przy infoboxie

      czy jak to się tam nazywa - na rodu 10 lutego i świętojańskiej.

      • 8 0

    • 'smienitki'

      mówisz o najpopularniejszych budach w 3mieście czyli ' śmietnikach ' wpierw na śmietniki a potem na szpaner plac :D

      • 5 1

    • W domu (1)

      Kilogram pieczarek tarkujesz na wiórki, dusisz na patelni z masełkiem, cebulką aż do wyparowania wody.Powstaje „farsz” który jeśli chwile postoi nabiera charakterystycznego ciemnego koloru. Dużo soli (pieczarka lubi) pieprz i gotowe.
      Teraz tylko bagietki, na pół ,posypać starkowanym serem (ilość dowolna) do piekarnika na 200st. po chwili masz zapiekanki o ktore pytasz...a moze i lepsze.
      „Na miescie” od dobrych 20 lat nie spotkałem dobrej zapieksy

      • 12 0

      • moja :pieczarka" nie lubi soli

        • 5 1

    • Olsztyn

      albo Ełk

      • 1 0

    • oto pytanie

      Oto jest dobre pytanie, brakuje tych budek przy pomniku i rogu świętojańskiej i 10 -lutego

      • 1 0

    • U szwagra

      • 0 0

  • Bilet wstępu na molo za 8 zł (5)

    do tego prestiżowe jakieś śmiesznie małe porcje do degustacji tylko po 5 zł w kubeczku, a pod molem pachnące glony i e.cola z wód zatoki gdańskiej - rewelacja

    • 46 8

    • Bardziej bym się przejął i zaintetesowal (3)

      Własnym malkontenctwem i krytykanctwem ;) marudź, siedź w domu i odgrzewaj zupkę chińska z biedry!

      • 4 12

      • Wiesz (2)

        Wykazujesz niestety poziom osobników całkowicie poddanych sugestii innych.
        Wszak tam w tej prezentacji nie ma niczego, czego samemu w domu zrobić nie można by było a satysfakcja nie do pogardzenia ale jeśli uważasz że ktoś coś zrobi za ciebie lepiej, twój wybór.

        • 8 2

        • ale zazdrość (1)

          lecz się póki czas nieszczęśliwa istoto

          • 1 5

          • Przykro mi, taki tekst działa tylko jak masz dzinsy i czarny sweter.

            Nie mówiąc już o wymogu niskiego IQ w grupie docelowej...

            • 1 0

    • Te, sopocianin, czy czasem nie masz wjazdu na molo za friko?
      Czy jednak GWE?

      • 1 1

  • "Ruch slow food promuje lokalne tradycje kulinarne i produkty właściwe dla danego regionu..."

    Szkoda, że nie promują języka polskiego.

    • 35 1

  • kto normalny jedzie w sezonie do brudnego zatłoczonego Sopotu:)? (2)

    • 55 5

    • po co w ogole jechac do Sopotu?

      • 11 2

    • Z prespektywy Warszawiaka, Gdynia i Gdańsk to małe wioski koło Sopotu :)

      Może i dobrze, współczuję tylko mieszkańcom naszego piorunochronu :D

      • 3 2

  • Poprzewracało się w głowach

    • 12 2

  • (17)

    Mam nadzieję że nie będzie masa komentarzy nieudaczników i kredytobiorców którzy będą sapali jak ciężko, dlaczego takie ceny i takie porcje i gdzie zaparkuje mojego Lanosa za darmo.

    Oczywiście jeszcze o opłaty za wejście, bo on wyciąga na etacie 1800,00 netto

    • 15 30

    • a te bmw to za ile kupiłeś i pewnie jeszcze gaz wstawiłeś bo za dużo pali?! (8)

      • 9 3

      • (7)

        A widziałeś kiedyś x6 na gazie ? Kolego bądź produktywny w pracy a nie piszesz bzdury

        • 3 7

        • Podejrzewam, że Ty widziałeś, Janusz :) (3)

          Po tym poznasz człowieka, dla którego samochód był wielkim wysiłkiem finansowym.

          Człowiek, który po prostu poszedł do salonu i kupił, w życiu nie będzie wypominał ludziom, czym jeździ, bo to oczywiste wieśniactwo :)

          • 7 3

          • napisał ten dla którego 8zl to bariera nie do przekroczenia (2)

            nie ośmieszaj się Jeszce bardziej

            • 0 5

            • Często nie chodzi o jakiś grosz

              ale o sam fakt.
              Ale co ty możesz o tym wiedzieć jak w nogach śpisz.

              • 3 0

            • Długo nad tym myślałeś, co?

              Tak naprawdę sam się coraz bardziej pogrążasz. :)

              Poczytaj kiedyś o głosowaniu portfelem.

              • 1 0

        • Znaczy okradaj swoich pracowników.

          Płać pod stołem.
          Tak panie Januszu byznemenie?

          • 1 0

        • Żaden problem

          My ze szwagrem nie takie rzeczy na gaz przerabiali. Nawet twojego bitego trupa po dziadku co do kościoła jeździł da radę.

          • 1 0

        • Stoi ich kilkanaście na otomoto.

          Ceny koło 60 tysia już z gazem :)

          • 2 0

    • (2)

      A może być masa komentarzy ludzi, którzy nie mogą patrzeć, jak frajerzy się nadziewają, bo moda?

      • 6 2

      • zazdrość (1)

        i życie w Internecie

        • 1 3

        • Jedyny argument.

          Czego mam zazdrościć?
          Jedzenia z plastikowych kubeczków?

          Ale jak widać, dla takich jak Ty to symbol statusu jakimś cudem... Współczuję.

          • 3 0

    • czemu tak drogo?

      • 2 1

    • bmw to stan umysłu :)

      dlaczego kierowcy BMW to w większości zarozumiałe gnoje ?????

      • 4 1

    • Nudny

      jesteś idioto.

      • 3 1

    • jak ciężko, dlaczego takie ceny i takie porcje i gdzie zaparkuje mojego Lanosa za darmo? (1)

      • 2 0

      • Lanos jest w tej chwili wart więcej, niż paserratti

        Więc z szacunkiem proszę ;)

        • 0 0

  • Za tę cenę dostania się i wejścia na molo oraz smakowania potraw, to sam sobie nakupuję kilka litrów świeżego prosto od krowy mleka, parę kilo truskawek, czereśni czy nawet wiśni (bo już są) oraz tego co uznam za stosowne i narobię sobie w domu własny slow food czyli ser podpuszczkowy domowy (a z serwatki ricottę), dżemy, kompoty, nalewki itd. Zajmie to trochę czasu ale ile przy tym radości i relaksu.
    I będę się potem tym delektował a nawet zaproszę sąsiadów na wspólna wyżerkę :)
    I wszyscy będziemy zachwyceni świeżością minionego lata.

    • 28 3

  • Musiał bym na głowe upasc by płacic za wejscie na molo,Mogli to zorganizowac przed molem miejsca nie brakuje!!

    Ale widac ze liczą na naiwniaków i sie dogadali z zarządcą mola.

    • 26 2

  • Fajny biznes (5)

    Wynajęcie stanowiska przez restauracje 2000 za weekend czyli aby wyjść na zero trzeba sprzedać 4000 porcji po 5zl. Good luck Janusze jadą autokarami :)

    • 13 10

    • zdałes ostatni test gimnazjalny z matematyki?

      • 14 1

    • (2)

      po pierwsze jedno zero Ci się pomyliło i 400 porcji. Po drugie gdzie chcesz promować swoje jedzenie? często płacisz za to aby być na jakiejś imprezie i jedzenie serwować za darmo tylko jako element promocyjny

      • 2 0

      • Widziałeś kiedyś promocję

        Gdzie za próbki trzeba płacić?

        • 7 1

      • Pomyliło ewidentnie ale

        ale jak doliczyć koszty własne i nawet te niewielkie ilości produktowe, to i tak z 600-700 porcji trzeba by puścić jako zwrot nakładów.

        • 2 0

    • Reklama

      Taki festiwal to najlepsza forma reklamy.
      Restauracje wydają grubą kasę na wszelkiego rodzaju marketing jak pozycjonowanie strony czy ulotki.
      Ostatnio popularną formą są śniadania za złotówkę gdzie płaci się tylko za kawę i właśnie symboliczną złotówkę. Restauracje wychodzą na tym lekko na plusie lub na zero. Tylko nie każdy ma czas i chęci chodzić rano do restauracji.

      • 1 2

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet włoski - Pasta e vino

degustacja

Niedzielne Rodzinne obiady w My Place Gdynia

degustacja

Piątkowe kolacje z muzyką na żywo

muzyka na żywo, degustacja

Kultura

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane