- 1 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (63 opinie)
- 2 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 3 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (102 opinie)
- 4 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 5 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
- 6 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (155 opinii)
Ulica Świętojańska pełna kulinariów
Kilkadziesiąt restauracji z Gdyni zaprezentuje swoją ofertę w sobotę 20 sierpnia, podczas festiwalu Kulinarna Świętojańska. Najbardziej znana gdyńska ulica zamieni się na kilka godzin w deptak z gastronomicznymi stoiskami i sceną, na której odbywać się będą pokazy gotowania.
Świętojańska w Gdyni to jedna z najbardziej znanych w Polsce ulic, a także gastronomiczne zagłębie miasta - przy głównym śródmiejskim trakcie znajduje się kilkadziesiąt lokali. Nic więc dziwnego, że stanie się ona również osią pierwszej edycji festiwalu Kulinarna Świętojańska.
W sobotę 20 sierpnia odcinek pomiędzy ulicami Wybickiego oraz Żwirki i Wigury zostanie wyłączony z ruchu samochodowego, a Świętojańska zamieni się w deptak. Na chodnikach zostaną rozstawione stoiska, w których będzie można spróbować oferty gdyńskich restauracji oraz kupić produkty spożywcze.
- Chcemy pokazać kulinarny przegląd Gdyni - tłumaczy Julia Dziedziul z Agencji Rozwoju Gdyni, która organizuje imprezę. - W akcji weźmie udział ponad czterdzieści lokali: barów, restauracji, food trucków, cukierni i lodziarni. Na stoiskach będzie można spróbować dań, które są wizytówkami danego miejsca. Swoje stoiska będą mieli regionalni producenci oraz sprzedawcy z hali targowej.
Zjeść i zrobić zakupy będzie można w godz. 12-17. Wstęp na imprezę jest bezpłatny, ale za każde danie będzie trzeba zapłacić cenę ustaloną przez restauratorów. W trakcie imprezy odbywać się będą również pokazy gotowania na żywo, które o godz. 12:30 i 13:45 poprowadzą: Mariusz Pieterwas z restauracji Krew i Woda, Jacek Koprowski ze Sztuczki oraz Jolanta Słoma i Mirosław Trymbulak z Atelier Smaku. W programie zaplanowano również koncerty muzyki jazzowej oraz zabawy dla dzieci.
- Niecodzienną atrakcją będzie bieg kelnerów z tacami i kieliszkami wina. Zawody odbędą się w dwóch odsłonach: profesjonalnej o godz. 13:15 i amatorskiej o godz. 14:30. Warto dodać, że to nawiązanie do gdyńskiej tradycji - podobne kelnerskie biegi odbywały się tutaj już w latach 30. - dodaje Dziedziul.
Wydarzenia
Miejsca
Opinie (76)
-
2016-08-17 11:31
My snobujemy w wyrobach z Biedronki
- 17 0
-
2016-08-17 11:32
bender (1)
Jestem jak najbardziej za swietojanska deptakiem
- 6 14
-
2016-08-17 16:56
bender z futuramy czy bender bo gej
bo nie łapię
- 0 0
-
2016-08-17 11:39
ach jo (1)
Już czuje w kościach ten ruch na kuchni. Będzie ciężko. Panowie kucharze i pizzermeni będziemy walczyć z hordą głodomorów. Szkoda, że ludzie nie mają szacunku dla ludzi którzy robią im jedzenie.
- 11 6
-
2016-08-17 14:35
nie maja szacunku za grosz,wiec przezornie trzeba wkladac boby i paznokcie do przyzadzanych przysmaczkow.nie uczyli cie kuki na praktykach szefowie?
- 0 0
-
2016-08-17 11:52
fajnie
na pewno wpadnę zobaczyć a może i skosztować. Mam nadzieję że restauratorzy przygotują degustacje w rozsądnych cenach.
- 3 8
-
2016-08-17 12:04
(4)
..pamietam swietojanska sprzed 30tu lat - gdy co tydzien jezdzilem (autobusem) do kina warszawa.. - pelna zycia w porownaniu do dzisiejszej. centra handlowe zabily charakter tej ulicy i jesli gdynia nic z tym nie zrobi to bedzie coraz gorzej. kulinaria to jedna z propozycji..ja do tego zrobilbym z niej deptak, przykryl calosc szklanym dachem - i byloby co pokazywac turystom i mieszkancom. a tak, to podskoki w miejscu.
- 17 10
-
2016-08-17 13:08
popieram Pana opinie Swietojanska straciła swoj magiczny czar
- 5 0
-
2016-08-17 13:14
pełna życia? chyba żartujesz (1)
oczywiście w porównaniu do szarości reszty, to te parę komisów i butików robiło wrażenie
ale Świętojańskas NIGDY nie była pełna życia - bo nie było tam kawiarni i restauracji (poza Polonią), teraz zaczyna być pełna życia- 2 3
-
2016-08-17 14:21
O,o,o Polonia to było to
zapach stęchłego dywanu wyczuwalny już z daleka , ale upodlić się można było o każdej porze dnia i nocy i trzeba zapisać na plus jak na tamte czasy.
- 5 0
-
2016-08-19 21:53
biedna Swiętojańska
To prawda święta. Dach jak dach, ale kiedyś to była zielona, tętniąca życiem ulica a teraz banki i sex shopy. Po 22.00 w środku lata można spotkać ze 3 osoby nba ulicy max. Za to wycieczki piesze do Riviery spod tunela na Wzgórzu non stop. Smutne.
- 0 0
-
2016-08-17 12:11
Przyjadę jak co roku
lubię te weekendy kulinarne
- 8 4
-
2016-08-17 12:43
(2)
A z bazaru nikogo nie będzie bo restauracja otwarta i za tydzień zniknęła
- 8 2
-
2016-08-17 13:03
sa na wakacjach... dawno tak się nie uchachałem - jakaś mafia pewnie (1)
- 2 0
-
2016-08-17 16:00
pralnia jakaś czy coś ....
- 3 0
-
2016-08-17 12:57
Świętojańska smak pychoty
To moje hasło na Kulinarną Świętojańską. Mam nadzieję, że wszyscy uczestnicy spotkania konsumpcyjnego dojdą do wspólnego wniosku, aby poprzeć moje hasło, bo tego typu przedsięwzięcie może stać się doskonałą metodą promocji, zarówno na skalę regionalną jak i ogólnopolską. Dobrze by było, aby w trakcie "ucztowania i smakowania" odbywały się także szeroko rozumiane debaty zwrócono te smakowe jak i dotyczące rozwoju np. części podziemnych Świętojańskiej na usługi gastronomiczne z uwagi na potencjalne korzyści promocyjne i finansowe jakie może nieść za sobą przeprowadzenie tych przedsięwzięć oraz rozszerzenie mody na ciekawe i kreatywne kulinaria , kulturę spożywania i jej otoczenia, opracowania wysokich gdyńskich standardów restauracji,....., które staną się markowymi produktami gdyńskiej turystyki kulinarnej. Tak by świętojańskie przykłady realizacji, które będą lub są już wdrożone i ich funkcjonowanie może służyć za przykład dla potencjalnych naśladowców w innych gdyńskich dzielnicach. Na ten program w dzielnicach powinni włączyć się szerzej Rady Dzielnic, Osiedli, Sąsiedzkie, itd. Wśród szlaków kulinarnych oczywiście na początku prym wiodłaby Świętojańska - ten właściwie opracowany i wdrożony w Gdyni oraz, ten promujący kulinaria. Jako znakomity obraz współpracy z IM/T, , biurami podróży, a że radzi sobie doskonale wystarczy przejść się wieczorem a wszystkie miejsca zajęte, właśnie dzięki wypracowanemu systemowi wspólnego działania. Można by wprowadzić nalepkę lojalnościową z bonusami, nagrodami,.... "Posmakuj Święto Jańską" - Z prawdziwie polskich regionów !
Na Świętojańską możemy tu zawsze przychodzić. Bo pyszne!.
A propos, dlaczego nie ma Mariki ?- 6 17
-
2016-08-17 13:02
super tylko już widze te ceny
ile razy coś podobnego organizowano w Trójmieście, to ceny były praktycznie takie same jak w karcie
niestety ale nasi restauratorzy nie rozumieją idei
przy okazji - szkoda, że u nas nie ma festiwalu kulinarnego (wielkiego) jak choćby Taste on the Danforth w Toronto - akurat ten jest grecki, ale chodzi o skalę i ilość kulinarnych stoisk- 19 1
-
2016-08-17 13:42
Oby przetrwali zimę :)
- 2 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.