• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
Skopiowano

Uliczna uczta na Świętojańskiej w Gdyni

Łukasz Stafiej
13 lipca 2019 (artykuł sprzed 3 lat) 
Na imprezie królowały smaki z różnych stron świata. Chętnych do degustacji nie brakowało. Na imprezie królowały smaki z różnych stron świata. Chętnych do degustacji nie brakowało.

Setki osób przemaszerowały kulinarnym deptakiem, który w sobotę tymczasowo zorganizowano w ramach imprezy Kulinarna Świętojańska na tej najsłynniejszej gdyńskiej ulicy. Można było zjeść smaki z każdej strony świata.



- To świetny sposób, aby gdynianie poznali kuchnię mojej restauracji, serwujemy dziś takie jedzenie, jakie na co dzień mamy w karcie - powiedział nam szef kuchni i właściciel Krwi i Wody, Mariusz Pieterwas, który w Kulinarnej Świętojańskiej bierze udział od pierwszej edycji trzy lata temu. - Niejednokrotnie się zdarzyło, że nasi restauracyjni goście po raz pierwszy próbowali naszych dań właśnie tutaj.
Pieterwas na swoim stoisku przygotował m.in. zupę tajską z krewetkami, wątróbki drobiowe w sosie truflowym czy kurczaka w chilli i czosnku w sosie pieczeniowym. Nadmorskich specjałów można było spróbować na stoisku delikatesów rybnych Gadus, gdzie furorę robiła bułka ze śledziem oraz w Celtyckich Smakach, gdzie śledzia podawano w wersji kiszonej. Bollywood Lounge serwowało hinduskie smaki, a Lolo Thai Jolo - tajskie.

Jola Słoma i Mirek Trymbulak z Atelier Smaku pokazali, że tradycyjne dania polskie można podać w wersji wegańskiej i bezglutenowej, Borowa Ciotka karmiła pierogami, a Viva La Pizza - włoskimi specjałami. Pomysłową odsłonę jedzenia ulicznego zaproponowano we Frycie (na stoisku Batory Food Hall) oraz w Bliżej. W tym pierwszym miejscu serwowano frytki belgijskie z szarpaną łopatką wieprzową i ananasem, w drugim - czarne miniburgery z rostbefem. Dania kosztowały zazwyczaj kilkanaście złotych za porcję.

Nowe lokale w Trójmieście


Łącznie wystawców było około trzydziestu i musieli uwijać się, jak w ukropie, aby obsłużyć tłumy głodnych przechodniów. Frekwencja jak co roku dopisała i festiwalowy odcinek Świętojańskiej pomiędzy ulicami Żwirki i Wigury a Wybickiego zobacz na mapie Gdyni odwiedziły setki osób.

Zanim jednak zaczęła się wielka uliczna uczta, impreza ruszyła od niespodzianki w samo południe. Organizatorzy z Agencji Rozwoju Gdyni i urzędnicy po raz pierwszy w kilkuletniej historii wydarzenia przyznali nagrody dla wyróżniających się szefów kuchni i restauracji związanych ze Szlakiem Kulinarnym Centrum Gdyni, w ramach którego odbywa się Kulinarna Świętojańska.

  • Imprezę - jak co roku - odwiedziły setki osób.
Wręczono cztery statuetki. Tytuł "Debiutu Roku 2018" zdobyło bistro Honolulu Wise Food, "Najaktywniejszą restauracją na Szlaku Kulinarnym" została restauracja Trafik. Jedzenie i Przyjaciele. Z kolei Diana Volokhova z cukierni Więcej oraz Jacek Fedde, szef kuchni Fedde Bistro otrzymali podziękowania za zaangażowanie i promowanie gdyńskiego Szlaku Kulinarnego.

Można było również przyjrzeć się warsztatowi szefów kuchni - na żywo gotowali m.in. Rafał KoziorzemskiBiałego KrólikaJan KilańskiNeonu. Ten drugi pokazał, jak zastąpić mięso składnikami roślinnymi i przygotował tatar z grzybów oraz wegańskie bolognese.


- Kuchnia roślinna - w dobie coraz słabszej jakości dostępnego powszechnie mięsa czy ryb - zdobywa coraz większą popularność, a dla poszukujących szefów kuchni staje się bardzo ciekawym i kreatywnym wyzwaniem - powiedział nam Kilański. - Moim zdaniem zainteresowanie kuchnią roślinną przede wszystkim zwiększa świadomość kulinarną każdego z nas. Niezależnie do tego, czy jemy mięso, czy nie, zaczynamy zwracać większą uwagę na jakość produktów i zastanawiać się, czy da się je zastąpić innymi: czasem zdrowszymi, czasem smaczniejszymi.
Atrakcją dla osób, które odwiedziły Kulinarną Świętojańską był z pewnością również coroczny bieg kelnerów, w którym zarówno amatorzy, jak i profesjonaliści zmierzyli się w wyścigu z tacą, kieliszkiem i butelką wina. Mało kto wie, że te nietypowe gdyńskie zawody mają swoje korzenie w latach 30.

Miejsca

Wydarzenia

Zobacz także

Opinie (50) ponad 20 zablokowanych

  • No i tak chyba powinna wyglądać świętojańska. Przynajmniej w weekendy.

    • 93 16

  • Ale w tej Gdyni się dzieje

    Tu piknik, tam piknik

    • 42 4

  • N U D Y

    tej ulicy żaden piknik nie uratuje

    • 33 23

  • Cos co na zachodzie jest standardem, u nas jest jednorazowa ucztą.

    Druga sprawa to wymogi sanepid. Dopóki na byle G. do jedzenia trzeba 1000 zezwolen, papierkow, atestow i certyfikatow, nie spodziewajmy sie dobrego i taniego jedzenia w Posce. Na zachodzie jakośc jedzenie kontroluja konsumenci - konkurencja jest tak olbrzymia, ze wlascicele restauracji, kawiarni czy piekarni nie moga sobie absolutnie pozwolic na zadna wpadke. To dziala 100x lepiej nis wszystkie sanepidy. U nas trzeba robic tak, by sluzby panstwowe byly zadowolone, nie klient.

    • 37 15

  • Bendi

    Dobry pomysł deptak na Świętojańskiej w Weekendny na początek

    • 29 6

  • Zobaczyłam upieczone gofry

    I mowie ochoczo: zaczekam na świeże :-)
    Na co słyszę ze nie upiecze nowych, bo już ma upieczone i będą tak samo dobre

    ...

    Czuję fizyczny ból, a minęło już tyle godzin...

    • 23 7

  • Sajgonki

    Było pysznie:-)

    • 7 16

  • Nikt tak nie dba o higiene jak oczy konsumenta

    W tych namiotach bardziej się starają niż w restauracjach bo oczy widzą jak robisz jedzenie. W Londynie masz już na każdej ulicy Jamajczyka z kurczakiem i jedzą to ludzie na przerwie w pracy ubrani w gajer. Normalne

    • 9 2

  • Opinia została zablokowana przez moderatora

  • To i**ota

    Wiadomo że łatwiej mu wydawać te jak ma kolejkę ale jak klient życzy sobie świeże to powinien w podskokach zrobic nowe. Majatku ten duren nie zrobi. Idź do innego pewnie z chęcią zrobi swiezego

    • 7 7

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet włoski - Pasta e vino

degustacja

Niedzielne Rodzinne obiady w My Place Gdynia

degustacja

Piątkowe kolacje z muzyką na żywo

muzyka na żywo, degustacja

Rozrywka

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane