• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
Skopiowano

Upadają kolejne restauracje w Trójmieście

Mateusz Groen
19 lipca 2022, godz. 10:20 
Opinie (359)
Zamyka się dużo mniej lokali niż w ubiegłym roku. Zamyka się dużo mniej lokali niż w ubiegłym roku.

Sytuacja w branży gastronomicznej jest zmienna i niestabilna. Z trójmiejskiej mapy gastronomicznej znika wiele lokali, a w ich miejsce powstają nowe restauracje. Niektóre z nich się utrzymują, inne upadają szybciej, niż się otwierały. Regularnie informujemy was o zmianach w lokalnej branży gastronomicznej, dlatego też dzisiaj przedstawimy restauracje, w których już nie zjemy naszych ulubionych dań.



Wydarzenia kulinarne


Przyszło się pożegnać



Co twoim zdaniem jest najczęstszą przyczyną zamykania lokali?

Wprawdzie przed wakacjami otwiera się sporo nowych lokali, co na bieżąco staramy się relacjonować w ramach cyklu "Nowe lokale", to jednak są też takie, które nie dźwignęły zderzenia z rzeczywistością i nie dotrwały do wakacyjnego sezonu. Tym razem najbardziej turystyczny Gdańsk obył się bez większych strat gastronomicznych, a najwięcej lokali pożegnaliśmy z Gdyni oraz Sopotu.

Jednym z pierwszych miejsc, z którym niedawno musieliśmy się pożegnać, jest Głuchy telefon. To pub, który cieszył się sporą popularnością wśród mieszkańców Gdyni. 30 czerwca lokal powiadomił o niechybnym zakończeniu swojej działalności.

- Kochani! Przykro nam poinformować o zakończeniu naszej działalności w Głuchym.
Decyzja nie była łatwa, lecz sytuacja nie sprzyja - napisali właściciele Głuchego Telefonu.

  • Głuchy Telefon w Gdyni
  • Głuchy Telefon w Gdyni
Z Gdynią pożegnała się też restauracja Happywok. Lokal serwował kuchnię azjatycką przy ul. Piotrkowskiej. Przyczyną zamknięcia była sytuacja finansowa, o której poinformowali właściciele na sam koniec.

- Kochani, nie była to łatwa decyzja, każdy kolejny dzień generował duże straty. Z troski o rodzinę i pracowników zmuszeni byliśmy podjąć decyzję o zamknięciu już od dziś. Pozdrawiamy serdecznie - poinformowali właściciele Happywok na łamach mediów społecznościowych.
Z mapy miasta zniknęło również Uprzejmie Donoszę, czyli miejsce spotkań przy skwerze Kościuszki.

- W związku z decyzją miasta Gdynia o sprzedaży terenu, na którym się znajdujemy, dostaliśmy nakaz rozbiórki lokalu. Nie jesteśmy w stanie wyrazić w słowach, jak jest nam przykro, szczególnie widząc, jak dobrze się u nas bawiliście. Czy wrócimy i w jakiej formie - jeszcze nie wiemy, ale będziemy Was informować. Tymczasem zapraszamy Was na ostatnie 2 dni imprezy pożegnalnej - poinformowali właściciele lokalu Uprzejmie Donoszę w mediach społecznościowych.
Restauracja Sztuczka w Gdyni po 10 latach zakończyła działalność

Na przełomie kwietnia i maja z Gdyni po blisko 10 latach zniknęła również restauracja Sztuczka, czyli jedna z najbardziej prestiżowych restauracji w Trójmieście. W Gdańsku zaś żywot zakończyła Skrzydlarnia mieszcząca się do niedawna w Stacji Food Hall w Galerii Metropolia.

O swoim zamknięciu na początku czerwca poinformowała również restauracja Buffalo. Lokal mieścił się w Sopocie przy ul. Bohaterów Monte Cassino w budynku, w którym niegdyś mieściła się restauracja KFC. Restauracja Buffalo była miejscem, w którym serwowane były dania z kuchni amerykańskiej oraz steki wołowe przygotowywane z polskiej wołowiny. Mimo że w Sopocie nie spotkamy już Buffalo, tak miłośnicy ich kuchni podczas wizyty w Krakowie w dalszym ciągu mają okazję odwiedzić siostrzany lokal właścicieli o tej samej nazwie.

Niestety z sopockiej mapy gastronomicznych punktów zniknął również lokal Fisheria, który mieścił się przy samym Stadionie Leśnym w Sopocie. Restaurację odwiedziliśmy w lipcu ubiegłego roku i daniami oraz wystrojem dawała wrażenie dobrze rokującego na przyszłość miejsca. Jak widać, zamykają się również lokale, które cechowała dobra kuchnia i wspaniała atmosfera.

Sprzedam lokal



Ziemia odda swoje miejsce w dobre ręce. Ziemia odda swoje miejsce w dobre ręce.
Niedawno na swoich social mediach klub Ziemia we Wrzeszczu poinformował, że będzie funkcjonował jeszcze tylko przez siedem miesięcy. Po pięciu latach działalności właściciele postanowili oddać bar w obce ręce. Oddanie lokalu planowane jest na kolejny kwartał roku, dlatego jesteśmy ciekawi, czy klub Ziemia w dalszym ciągu po zmianach będzie tym samym miejscem.

- Wszystko ma swój kres i koniec. Tym mottem na miarę Paulo Coelho chcielibyśmy poinformować Was, że nasza przygoda pt. "Klub Ziemia" powoli dobiega końca. Nie od razu, spokojnie. Czeka nas jeszcze siedem miesięcy działalności ukoronowanej, mamy nadzieję, najgrubszą bibą z okazji piątych i prawdopodobnie ostatnich urodzin. Prawdopodobnie, bo może znajdzie się ktoś, kto sprzedał w odpowiednim czasie bitcoiny i zechce przejąć pałeczkę, by godnie kontynuować historię miejsca. Powodów naszej decyzji jest wiele, ale skupmy się na jednym - my jako twórcy klubu wypaliliśmy się. Każdy z nas chciałby pójść albo poszedł już w innym kierunku. Ziemia potrzebuje nowej krwi i nowej energii - poinformowali właściciele Ziemi.
Znasz inne lokale, które zamknęły się w ostatnim czasie? Których lokali najbardziej wam brakuje? Podzielcie się opiniami w komentarzach.

Miejsca

Opinie (359) ponad 10 zablokowanych

  • Nic straconego

    Trzeba większe marże narzucać przykładowo butelka wody gazowanej 0,5 kosztuje 10. 12 zł to jest już przesada

    • 34 1

  • Pandemię gastronomis przeżyła prawie w komplecie (1)

    Zabiła ją dopiero pisowska inflacja.

    • 25 16

    • Pisowska? Cała Europa walczy z inflacja

      • 1 3

  • HAHA (1)

    Nie jest to duża strata. W Gdańsku jest bardzo mało dobrych i ciekawych restauracji. Brak różnorodności w tym mieście i zacofane myślenie działają na to, że dobre biznesy są odsuwane. To smutne, ale prawdziwe. Jesteśmy skazani na nudne, raczej ciasteczkowe restauracje, których celem jest pozbawienie turystów ich pieniędzy,

    • 28 1

    • Zacofane myslenie to też przypadłość polskich klientów.

      Choć to na szczęście powoli się zmienia. Niemniej póki co pizza, makarony, burgery i tzw. kuchnia polska to najlepiej działające biznesy gastro. A o fajnej knajpie koreańskiej, środkowoazjatyckiej, czy węgierskiej, to można pomarzyć.

      • 5 4

  • Hej (1)

    Do tego doprowadził Rząd I Pis głosujcie na nich a wam Polacy wyjdzie czkawką

    • 20 16

    • Ja zagłosuje na słońce Peru, bo za mało mi ukradł kasy z OFE

      • 4 4

  • Zdaje się że tylko co 10 nowozakładana jadłodajnia ma szansę utrzymać się na rynku

    to trudna sztuka jest gotować ludziom żarcie i utrzymać się.

    • 11 0

  • Przyczyna jest prosta

    Brak ustępów! Bo co to za przyjemność drogo się najeść, by potem z obłędem w oczach szukać krzaków by elegancko się wypróżnić.

    • 22 1

  • sorrry ale w gluchym telefonie czekalem w 4 osoby 20 min na drina

    to jakis zart

    • 18 1

  • Meat Shack BBQ Wrzeszcz (11)

    Czy ktos zna przyczyne zamkniecia tego lokalu? Przeciez oni nie byli w stanie nastarczyc miesa, tak im schodzilo!
    Co sie stalo?

    • 4 3

    • Pandemia ich wykończyła (5)

      • 2 6

      • Malo prawdopodobne (4)

        chyba ze nie mogli dostarczac na wynos, to wtedy jasna sprawa.
        Szkoda.

        • 2 1

        • Nie otworzyli się po pandemii (3)

          • 2 0

          • Nie bede sie klocil (2)

            ale mam wrazenie, ze bylo otwarte - kwestia tego, co kto uznaje za "po pandemii".
            Tak, czy inaczej, szkoda - nie ma niczego podobnego w Trojmiescie.

            • 3 0

            • (1)

              Było otwarte. A często zamknięte z powodu braku towaru. Wszystko sprzedane.

              • 1 0

              • Dokladnie tak

                Stad moje zdziwienie - jeszcze wieksze, gdy ktos krytykuje ich oferte.

                • 0 0

    • (1)

      Ja stawiam na fatalną obsługę. Jedzenie było niezłe, ale bez szalu. Natomiast panie za ladą miały aparycję baby z mięsnego z lat 80.

      • 4 1

      • To chyba bylismy w innym miejscu

        Bo bylem tam parokrotnie, rowniez byli moi znajomi i ani obsluga nie byla zla, ani, tym bardziej, jedzenie - a mam porownanie do oryginalu - powiedzialbym wrecz, ze bylo bardzo dobre, jak na polskie standardy.

        ps. dzieki za minusy LOL

        • 3 0

    • Cena gazu ich wykończyła - a będzie jeszcze drożej.

      • 2 0

    • byłem tam niedawno, najwyraźniej chwilę przed zamknięciem lokalu (1)

      Obsługa kiepska, czekałem długo na danie, porcje mniejsze. Totalne przeciwieństwo tego samego miejsca dawniej. Nie poszedłbym tam już więcej.

      • 1 0

      • Moze juz im nie zalezalo

        bo wiedzieli, ze sprzedaja/zamykaja - bylo nawet ogloszenie. Eh.

        • 0 0

  • dzwoniłem do nich ale głuchy telefon

    ...

    • 15 0

  • Ankieta

    to o pomste do nieba pyta.... kto to wymysla?
    problemy tworza urzednicy np. w czasach tzw. "pandemi" to kto kazal wzystko zamykac? xD
    Napewno nie wlasciciele i do tego doliczcie drogi prad, gaz, oplaty, towar.

    • 10 6

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet włoski - Pasta e vino

degustacja

Niedzielne Rodzinne obiady w My Place Gdynia

degustacja

Piątkowe kolacje z muzyką na żywo

muzyka na żywo, degustacja

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane