• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Upadają kolejne restauracje w Trójmieście

Mateusz Groen
19 lipca 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Zamyka się dużo mniej lokali niż w ubiegłym roku. Zamyka się dużo mniej lokali niż w ubiegłym roku.

Sytuacja w branży gastronomicznej jest zmienna i niestabilna. Z trójmiejskiej mapy gastronomicznej znika wiele lokali, a w ich miejsce powstają nowe restauracje. Niektóre z nich się utrzymują, inne upadają szybciej, niż się otwierały. Regularnie informujemy was o zmianach w lokalnej branży gastronomicznej, dlatego też dzisiaj przedstawimy restauracje, w których już nie zjemy naszych ulubionych dań.



Wydarzenia kulinarne


Przyszło się pożegnać



Co twoim zdaniem jest najczęstszą przyczyną zamykania lokali?

Wprawdzie przed wakacjami otwiera się sporo nowych lokali, co na bieżąco staramy się relacjonować w ramach cyklu "Nowe lokale", to jednak są też takie, które nie dźwignęły zderzenia z rzeczywistością i nie dotrwały do wakacyjnego sezonu. Tym razem najbardziej turystyczny Gdańsk obył się bez większych strat gastronomicznych, a najwięcej lokali pożegnaliśmy z Gdyni oraz Sopotu.

Jednym z pierwszych miejsc, z którym niedawno musieliśmy się pożegnać, jest Głuchy telefon. To pub, który cieszył się sporą popularnością wśród mieszkańców Gdyni. 30 czerwca lokal powiadomił o niechybnym zakończeniu swojej działalności.

- Kochani! Przykro nam poinformować o zakończeniu naszej działalności w Głuchym.
Decyzja nie była łatwa, lecz sytuacja nie sprzyja - napisali właściciele Głuchego Telefonu.

  • Głuchy Telefon w Gdyni
  • Głuchy Telefon w Gdyni
Z Gdynią pożegnała się też restauracja Happywok. Lokal serwował kuchnię azjatycką przy ul. Piotrkowskiej. Przyczyną zamknięcia była sytuacja finansowa, o której poinformowali właściciele na sam koniec.

- Kochani, nie była to łatwa decyzja, każdy kolejny dzień generował duże straty. Z troski o rodzinę i pracowników zmuszeni byliśmy podjąć decyzję o zamknięciu już od dziś. Pozdrawiamy serdecznie - poinformowali właściciele Happywok na łamach mediów społecznościowych.
Z mapy miasta zniknęło również Uprzejmie Donoszę, czyli miejsce spotkań przy skwerze Kościuszki.

- W związku z decyzją miasta Gdynia o sprzedaży terenu, na którym się znajdujemy, dostaliśmy nakaz rozbiórki lokalu. Nie jesteśmy w stanie wyrazić w słowach, jak jest nam przykro, szczególnie widząc, jak dobrze się u nas bawiliście. Czy wrócimy i w jakiej formie - jeszcze nie wiemy, ale będziemy Was informować. Tymczasem zapraszamy Was na ostatnie 2 dni imprezy pożegnalnej - poinformowali właściciele lokalu Uprzejmie Donoszę w mediach społecznościowych.
Restauracja Sztuczka w Gdyni po 10 latach zakończyła działalność

Na przełomie kwietnia i maja z Gdyni po blisko 10 latach zniknęła również restauracja Sztuczka, czyli jedna z najbardziej prestiżowych restauracji w Trójmieście. W Gdańsku zaś żywot zakończyła Skrzydlarnia mieszcząca się do niedawna w Stacji Food Hall w Galerii Metropolia.

O swoim zamknięciu na początku czerwca poinformowała również restauracja Buffalo. Lokal mieścił się w Sopocie przy ul. Bohaterów Monte Cassino w budynku, w którym niegdyś mieściła się restauracja KFC. Restauracja Buffalo była miejscem, w którym serwowane były dania z kuchni amerykańskiej oraz steki wołowe przygotowywane z polskiej wołowiny. Mimo że w Sopocie nie spotkamy już Buffalo, tak miłośnicy ich kuchni podczas wizyty w Krakowie w dalszym ciągu mają okazję odwiedzić siostrzany lokal właścicieli o tej samej nazwie.

Niestety z sopockiej mapy gastronomicznych punktów zniknął również lokal Fisheria, który mieścił się przy samym Stadionie Leśnym w Sopocie. Restaurację odwiedziliśmy w lipcu ubiegłego roku i daniami oraz wystrojem dawała wrażenie dobrze rokującego na przyszłość miejsca. Jak widać, zamykają się również lokale, które cechowała dobra kuchnia i wspaniała atmosfera.

Sprzedam lokal



Ziemia odda swoje miejsce w dobre ręce. Ziemia odda swoje miejsce w dobre ręce.
Niedawno na swoich social mediach klub Ziemia we Wrzeszczu poinformował, że będzie funkcjonował jeszcze tylko przez siedem miesięcy. Po pięciu latach działalności właściciele postanowili oddać bar w obce ręce. Oddanie lokalu planowane jest na kolejny kwartał roku, dlatego jesteśmy ciekawi, czy klub Ziemia w dalszym ciągu po zmianach będzie tym samym miejscem.

- Wszystko ma swój kres i koniec. Tym mottem na miarę Paulo Coelho chcielibyśmy poinformować Was, że nasza przygoda pt. "Klub Ziemia" powoli dobiega końca. Nie od razu, spokojnie. Czeka nas jeszcze siedem miesięcy działalności ukoronowanej, mamy nadzieję, najgrubszą bibą z okazji piątych i prawdopodobnie ostatnich urodzin. Prawdopodobnie, bo może znajdzie się ktoś, kto sprzedał w odpowiednim czasie bitcoiny i zechce przejąć pałeczkę, by godnie kontynuować historię miejsca. Powodów naszej decyzji jest wiele, ale skupmy się na jednym - my jako twórcy klubu wypaliliśmy się. Każdy z nas chciałby pójść albo poszedł już w innym kierunku. Ziemia potrzebuje nowej krwi i nowej energii - poinformowali właściciele Ziemi.
Znasz inne lokale, które zamknęły się w ostatnim czasie? Których lokali najbardziej wam brakuje? Podzielcie się opiniami w komentarzach.

Miejsca

Opinie (362) ponad 10 zablokowanych

  • Szkoda mi Telefonu, jeden z lepszych pubów w Gdyni

    • 0 2

  • Ziemia to siedziba wiadomych srodowisk (1)

    Także karma sprawiedliwa

    • 12 4

    • W punkt. Mieszanie pato-polityki jak ludzie chca zjesc slabo wychodzi

      • 3 2

  • Za du

    Za duze dzierzawy i ciezko przezyc

    • 7 0

  • Kocham chodzic do restauracji i kawiarni

    Ale bylam w Kofeinie - za pierwszym razem pelen zachwyt, za drugim ciastko o polowe mniejsze niz zawsze, malutkie. W kociej kawiarni obsluga nie zwracajaca uwagi na gosci. Bialy Kot, zdaje sie. W Fanaberii niezbyt smaczny nalesnik - grube ciasto, malo nadzienia. Jolo pizza - z czterech pizzerni w Trojmiescie, najgorsza i nie informuja o wszystkich oplatach. To Gdynia. Dominos Pizza Rumia - zawsze spie*rzone zamowienia, zawsze spoznienie i cos innego niz zamawiam.
    Moze jestescie w stanie polecic jakies fajne lokale w Gdyni, Rumii lub Sopocie?

    • 8 1

  • Cóż, w związku z cenami "serwowanymi" przez państwa restauratorów, często naciągniętymi do granic możliwości - byle utarg zrobić. Warto dodać, że często są to ceny wyśrubowane bez logicznego uzasadnienia - ja klient wasz mówię: dziękuję. Zdecyduję się jednak na romantyczne spagetti bolognese u siebie w domu. Do was przyjdę na kawkę, jak już podjem. Tak to działa moi mili restauratorzy

    • 17 3

  • wyskokie ceny pomimo, że jedzenie nie jest podobne w samku do nazwy/opisu

    • 13 1

  • Co jest przyczyna....- niekompetencja. zarzadzajacych

    ciagle mało,mało,mało, i cisna wszystkich , ludzie odchodza, nie daja rady , przyjmuja z ulicy i finito . a dwa . oplaty ,podatki . i kicha.................i idz i pracuja za fryko bo po pracy nie zawsze dostaniesz kase. znam to> !...ciezki temat.
    aby prowadzic knajpe to trzeba KŁAMI wbic sie w to . latami pracowac i poznawac. nie łatwe.

    • 15 3

  • Knajpy żerują na sezonowych turystach dewizowych

    Nie szanują miejscowych. A to Ci mogą zapłacić mniej niż ci z funtami i euro w kieszeni ale regularnie. Nie raz na sezon.

    • 23 3

  • i bardzo dobrze, wrecz doskonale, za covida dostawali socjal, covid sie skonczyl i w koncu pozamiatane bedzie (2)

    • 9 4

    • Socjale zwykle ledwo starczyły na pensje, mądralo. Nie każdy lokal radził sobie tak dobrze, że mógł zatrzymywać zyski na takie okazje jak pandemia. Jak można się cieszyć z czyjegoś nieszczęścia? Typowo polskie...

      • 2 3

    • Buffalo Sopot to akurat dopiero co otwarte a już zamknięte, raczej nic z tarczy nie dostali.

      • 3 0

  • dla wszytskich znaffcooff (8)

    CENY 2021 A DZIŚ
    OLEJ 38 ZŁ 5L-58 ZŁ
    GAZ 3TYŚ-13 TYŚ
    PRĄD 12 TYŚ-20 TYŚ
    PEPSI 0,5L 3,45-4,87
    DORSZ 1KG 39 ZŁ=52 ZŁ
    halibut tusza 1KG 27ZŁ-35 ZŁ
    kurczak filet 14,90-25ZŁ
    pracownicy
    kucharz 4 TYŚ -5TYŚ
    pogoda na razie każdy widzi jaka
    obroty
    oby udało sie wyrównać jak w 2021

    • 13 18

    • Nie jęcz, podaj ceny bez vatu (2)

      • 9 7

      • Ceny produktów cisną do góry

        kółko zamknięte

        • 4 2

      • Co z tego że bez vatu skoro vat trzeba zapłacić przy sprzedaży??!!!

        • 4 2

    • Plus Nowy Wał z Zusem niebędącym kosztem

      • 3 1

    • Co to za olej?

      Ja w detalu kupuję taniej. 5 l 40 zł za Kujawski. Do restauracji chyba jest tańszy.

      • 7 2

    • ty dziadu, kucharzowi tak biednie? A pracownicy pewnie na ćwierci etatu albo zlecenie, za grosze...

      nawet jak z marży zejdziesz i tak wyjdziesz na swoje, gdyby do tego biznesu dopłacali, dawno żadnej knajpy by nie było w tym mieście, a są takie, które istnieją od dziesięcioleci

      • 7 2

    • Co to jest TYŚ? (1)

      • 1 0

      • Ja, un

        tyś.

        • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane