• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Uroczyste otwarcie Casa Cubeddu Ristorante w Gdyni

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
4 marca 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Podczas otwarcia Casa Cubeddu Ristorante na gości czekało wiele atrakcji oraz przysmaki kuchni włoskiej. Łącznie zebrało się ok. 400 osób. Podczas otwarcia Casa Cubeddu Ristorante na gości czekało wiele atrakcji oraz przysmaki kuchni włoskiej. Łącznie zebrało się ok. 400 osób.

W sobotni wieczór w Orłowie odbyło się uroczyste otwarcie nowej restauracji - Casa Cubeddu Ristorante da Domenico. Prawie 500 zaproszonych gości wypełniło lokal po same brzegi. Włoskie jedzenie, wystawny tort i pokaz fajerwerków to tylko niektóre z atrakcji, które urozmaiciły to wydarzenie.



Restauracja Casa Cubeddu Ristorante da Domenico to miejsce, w którym wcześniej znajdowała się restauracja Mariaszek zobacz na mapie Gdyni. W nowej odsłonie pokazano je w sobotni wieczór prawie 500 gościom. Frekwencja, mimo, że większość gości to przyjaciele właścicieli lub stali klienci, zaskoczyła nawet gospodarzy, który z radością podkreślali ten fakt. Obecny był także Andrea Anastasi, były trener polskiej reprezentacji siatkarzy, obecnie trener drużyny Trefl Gdańsk.

Oficjalna część spotkania została zainaugurowana przemówieniem właścicielki, która powitała zebranych gości.

- Dziękujemy, że tak licznie przybyliście na otwarcie naszej restauracji. Na początku chciałabym wytłumaczyć nazwę lokalu: słowo 'casa' oznacza po włosku dom, a Cubeddu to nasze nazwisko, które zobowiązuje nas do trzymania wysokiego poziomu kuchni, którą będziemy państwu serwować. Zależy nam również, żeby było tu jak w prawdziwym włoskim domu: gwarnie, wesoło, smacznie. Jest to restauracja rodzinna, bo oprócz mojego męża Domenico, głównego szefa kuchni, pracuje z nami wielu krewnych i przyjaciół, którym przyświeca ta sama myśl dotycząca rozwoju restauracji - mówiła Angelika Wierszyło-Cubeddu, właścicielka.
  • Otwarcie restauracji zgromadziło ok. 400 gości.
  •  Część oficjalna rozpoczęła się od krótkiego przemówienia właścicielki, Angeliki Wierszyło-Cubeddu.
  • Tort nawiązywał do włoskiej kultury jedzenia, która ma panować w restauracji.
  • Goście na otwarciu restauracji w Gdyni.
  • Restauracja z zewnątrz.
  • W restauracji znajduje się przeszklona sala degustacyjna.
  • Goście próbowali włoskich przysmaków.
Organizatorzy zadbali o szereg atrakcji. Pierwszą z nich był występ taneczny dwóch młodych artystek wykonujących tradycyjny neapolitański taniec tarantela. Zainteresowanie wzbudził też tort, któremu towarzyszył pokaz samby w wykonaniu atrakcyjnej tancerki ubranej w odpowiedni strój do tego rodzaju tańca. Atrakcjom nie było końca, więc w pewnym momencie gości poproszono o wyjście na zewnątrz, żeby mogli podziwiać pokaz fajerwerków.

W restauracji króluje tylko kuchnia włoska, której goście mieli okazję spróbować podczas wieczoru. Na stołach pojawiły się słodkie i słone przekąski, przygotowane przez szefa kuchni - Domenico Cubeddu. Nie zabrakło również pizzy, win, mocnej kawy i specjalnego stoiska, gdzie odbywała się degustacja grappy. Późnym wieczorem podano pieczoną wieprzowinę.

To miejsce, które zarówno aranżacją przestrzeni, jak i ideą, która przyświecała właścicielom, nawiązuje do prawdziwych włoskich restauracji, w których jest rodzinnie, gwarno i smacznie. Dominująca włoska kuchnia z pizzą, serami i makaronami na czele, ma być propozycją na spotkania z przyjaciółmi, którzy chętnie zerkną od czasu do czasu na mecze włoskiej ligi, a także dla tych, którzy chcieliby zorganizować kameralne spotkanie czy okolicznościowy obiad w jednej z dwóch zamykanych sal. Do dyspozycji jest także duża sala na pierwszym piętrze, w której tego wieczoru odbywały się pokazy artystyczne.

Gospodarzom udało się stworzyć bardzo swobodną atmosferę, dzięki czemu goście chętnie bawili się przy muzyce granej przez DJ'a.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (104) ponad 20 zablokowanych

  • Kuchnia włoska

    Niesamowite, jaki oryginalny pomysł.

    • 5 2

  • Polacy w akcji (2)

    Jak zwykle w Polsce, zazdrosna szczujnia daje upust swoim wieśniackim kompleksom. Biadolą i krytykują bezrefleksyjnie. Taki to spadek po minionych czasach, pokolenie kundli. A ludzie się bawią, jedzą i piją i mają w d*pie takich jak oni. Chwała im za to.

    • 12 7

    • zapomniales dopisac, ze jeszcze cpaja na potege, moze tobie to imponuje, mi nie

      • 0 2

    • Kundle

      Fakt w Polsce na takich mieszańców mówi się kundle

      • 0 0

  • Było niesamowicie!!! (4)

    Niesamowicie, bo spotkałem na tym otwarciu JEDNĄ/JEDYNĄ kobietę, która nie miała botoxu. Serio!
    Co prawda miała 17 lat i przyszła z rodzicami ale i tak trzeba to odnotować. Reszta.....jak widać na zdjęciach i na szczęście są to zdjęcia starannie wyselekcjonowane.

    • 12 2

    • Przesada kilka niezrobionych bylo, ale widac ze towarzystwo 50+

      • 2 0

    • polecam okulistę (1)

      • 3 2

      • Okulista?

        Nie jest potrzebny ale rozumiem zal z powodu skutków przemijania

        • 0 2

    • Proponuje

      Kupic okulary albo blizej podejsc. Typowo polskie, zazdroscic, obgadac ale ze soba nic nie robic.

      • 0 1

  • cosa? (1)

    A Ci Państwo aby nie spokrewnieni z Attilio Cubeddu?

    • 3 0

    • Ci tez podobnie

      Jedna swołocz tylko cubedragusie jeszcze ABW nie dojechało ale to kwestia czasu

      • 0 0

  • Przemyslenia

    Bardzo bezpieczne menu.Moze tak owoce morza w weekendy......(Same węglowodany)
    Jak w Tessoro!

    • 2 1

  • rozczarowanie (1)

    zacheceni informacja o otwarciu restauracji postanowilismy udac sie na kolacje w poniedzialek 05/03. telefoniczna proba rezerwacji nie powidla sie. odzywala sie sekretarka bylej restauracji mariaszek. wyslanie maila i rejestracja pozostaly bez odpowiedzi. nie zrazeni pojechalismy ,ale na drzwiach restauracji byla kartak z napisame " w dniu dziejszym restauracja nieczynna". chyba nie tak zaczyna sie nowy biznes??

    • 6 1

    • Tesoro znane jest z takiego podejscia, wiec chyba zadne rozczarowanie, a potwierdzenie reguly. Restauracja dla wybranych, dla przyjaciol, dla snobow, nie podoba ci sie, sp....

      • 6 1

  • A po Polsku nazwy tej by tak nie można? (2)

    J.w.

    • 3 1

    • po polsku to przypal, a z wlochami chociaz wspolna ma chociaz nazwe

      • 0 0

    • "Włoskie jadło"?

      • 0 0

  • Maester Domenico (4)

    Czy Maester Domenico ma jakis dyplom wyzszej uczelni kulinarnej z Italii? Czy jak to w wielu przypadkach bywa samozwanczy kucharz, ktory liczy ze sama nazwa wmowi ciemnym Polakom ze serwuje prawdziwa wloska kuchnie na poziomie?

    • 22 2

    • Kucharze.. (2)

      Pamiętam kiedyś w Rzymie rozmawiałem o tym z taksowkarzem, bo pytał mnie czy smakuje nam włoskie jedzenie. Powiedziałem, że jest w Gdańsku kilka knajp z włoskimi kucharzami. A on na to usmiechnął się szyderczo i odpowiedział: - No tak, ale nie wiesz jaka była jego praca we Włoszech.. :)

      • 9 0

      • Tytuły Kulinarne (1)

        Chyba nie ma znaczenia czy ktoś ma tytuł lub nie. Ważne czy u mnie gotować.....
        A Domenico napewno u mie gotować o czym świadczy powodzenie jego obecnej restauracji Tesoro. Wiadomo osob narzekających na tym forum jest mnostwo.

        Ale jak przyjdziesz w sezonie do Tesoro albo w weekend, to zawsze jest pełno. Pytanie o czym to świadczy?

        No i jeszcze jedna rzecz ta restauracja jest czynna 10 lat ( Tesoro), a wiele trójmiejskich restauracji zamyka sie po roku. Pytanie o czym to świadczy?

        Niestety naszą domeną narodową jest zawiść, zazdrość etc.......

        Ja ze swojej strony życzę powodzenia, proszę się nie przejmować hejterami......

        • 2 2

        • W sezonie

          Ciezko znaleźć pusta knajpe wiec slabe porównanie szczegolnie w sezonie to tak jak w zakopcu lub kolobrzegu nawet w bocznej uliczce wystaw stol a ktos usiadzie

          • 2 0

    • gdybyś zadał sobie trochę trudu

      to byś wiedział kim jest ów kucharz... ale widać, że nie znasz za bardzo świata gastronomii. Prawda?

      • 2 0

  • Witam (1)

    Nawet tam nie zajrzę,najgorsza pizza w trojmiescie w tessoro jaka jadłem,szef wloch tyljo czaruje dwoja głupotą,żenada

    • 12 2

    • ha ha

      jaki czar wypowiedzi

      • 1 0

  • Obsluga

    Pizza nie jest dramatyczna, najwiekszy problem to obsluga, w ogole nie zainteresowana klientem, skacza tylko wokol tych pseudo celebrytow i trzaskaja foty na insta czy fejsa

    • 6 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane