• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Uwarzono piwo jopejskie. W niedzielę premiera

Łukasz Stafiej
22 stycznia 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Odtworzyli piwo jopejskie: pracowali nad nim 16 lat
Premiera piwa jopejskiego z browaru Olimp odbędzie się 28 stycznia w pubie Pułapka. Będzie można je kupić z nalewaka i w butelkach. Premiera piwa jopejskiego z browaru Olimp odbędzie się 28 stycznia w pubie Pułapka. Będzie można je kupić z nalewaka i w butelkach.

Dwóm trójmiejskim piwowarom udało się odtworzyć recepturę historycznego piwa jopejskiego. Premiera jednego z nich odbędzie się w niedzielę w pubie Pułapka, na drugie piwosze poczekają jeszcze kilka miesięcy.



Jopejskie w piwowarskiej branży to niemalże legenda. Kilku współczesnych piwowarów zabierało się za jego odtworzenie, w warunkach domowych kilku się ten proces powiódł, ale komercyjnie jak dotąd żaden browar się tego nie podjął.

Jego ojczyzną jest Gdańsk, a pierwsze warzenie datuje się na pierwszą połowę XV wieku. Napój ten wyraźnie odróżniał się od znanych obecnie piw. Był to gęsty syrop piwny o ekstrakcie dochodzącym do ponad 50 stopni Ballinga.

- Popularne piwa sklepowe mają 12 stopni Blg, portery około 22 stopni, niektóre risy dochodzą do 30. W przypadku jopejskiego brzeczka jest prawie dwukrotnie gęstsza - tłumaczy trójmiejski piwowar Łukasz Szynkiewicz.
Obecnie Szynkiewicz posiada własny browar rzemieślniczy Absztyfikant. Wcześniej pracował w browarze Olimp, dla którego opracował recepturę piwa jopejskiego. Informacji szukał w starych zapisach kronikarskich. Na efekty jego pracy trzeba było czekać prawie dwa lata.

- To bardzo wymagający styl. Po pierwsze, bo nikt współcześnie go nie uwarzył, więc nie można do niczego się odnieść. Po drugie, wysoka gęstość utrudnia filtrację. Po trzecie, długi czas fermentacji i leżakowanie winduje koszty - browary nie chcą na kilkanaście miesięcy wyłączać jednego tanka z codziennej produkcji - tłumaczy Szynkiewicz.
Jopejskie z browaru Olimp ma 8 proc. alkoholu, oleistą konsystencję i smak kojarzący się z suszonymi owocami czy pumperniklem. Będzie można go spróbować w niedzielę w gdańskim pubie Pułapka podczas ogólnopolskiej premiery. Start o godz. 18.

- Mamy jedną 10-litrową beczkę. Porcja 50 ml będzie kosztować około 10 zł. Dostępne będą również butelki o pojemności 100 ml. Warto pamiętać, że jest to typowo degustacyjne piwo - mówi Tomasz Krupa z Pułapki.
Piwo jopejskie uwarzono również w browarze restauracyjnym PG4, ale dostępne będzie za kilka miesięcy. Nz. piwowar Johannes Herberg. Piwo jopejskie uwarzono również w browarze restauracyjnym PG4, ale dostępne będzie za kilka miesięcy. Nz. piwowar Johannes Herberg.
To będzie jednorazowe wydarzenie, browar Olimp nie planuje bowiem na razie produkcji drugiej partii jopejskiego. Dobra wiadomość dla piwoszy jest jednak taka, że gdańskiemu browarowi restauracyjnemu PG4 również udało się uwarzyć takie piwo.

Prace nad nim trwały od początku działalności lokalu, czyli od półtora roku. Zajmował się nimi główny piwowar lokalu - Niemiec Johannes Herberg.

- Johannes jest nie tylko piwowarem, ale i mikrobiologiem, co ułatwiło mu opracowanie receptury na podstawie niemieckich starodruków - tłumaczy Ewa Siuda z PG4. - Piwo jest gotowe, obecnie czekamy na zatwierdzenie papierów, bo ze względu na wysoki ekstrakt wymaga specjalnej akcyzy.
W PG4 piwo jopejskie powinno być gotowe w ciągu kilku miesięcy.

Miejsca

Opinie (93) 6 zablokowanych

  • A na jakich szczepach pleśni ono fermentowało? A co Sanepid na to ? ;)

    • 3 0

  • Pakowanie w ładne kartoniki to ostatnio sposób na sprzedaż słabego piwa. (1)

    • 9 3

    • Dobry text hihhi

      • 3 0

  • I znowu jakieś dziwactwo... (10)

    Denerwują mnie już tacy piwosze-neofici, co to całe życie walili harnasie za 1,99 i inne tatry, a teraz nagle koneserzy piw kraftowych.
    Pół biedy, jak ustawiasz się na piwo w plenerze. Teraz każdy monopolowy musi mieć w lodówkach jakieś ciachany palone, kormorany niskosłodzone i inne żywe bezglutenowe, nabierze sobie taki 6 różnych do siatki i zadowolony nie truje d*py. Ale nie daj boże kup sobie piwo jakiegoś większego browaru. Nie mówię to o obiektywnie kijowych harnasiach, żubrach czy innych tyskich, ale normalnych piwkach typu perła czy Łomża, co to przyjemnie obalić latem bez kontemplacji bukietu smakowego. Zaraz się zaczyna:
    - hurrr durrr co ty pijesz, koncernowe siki, rąbie tekturo, za tyle samo mogłeś mieć ekokraftowy CIEMNY PRZENICZNY LAGER PILS PALONY JASNY PEŁNY z BROWARU KOCZKODAN, mmm, pacz jakie to dobre, wyliżem jeszcze butelke po wypicu!!!!!!!
    Nieważne, że 5 lat temu sami spuszczali się nad „perło export”, bo okazało się, że istnieje poniżej 4 zł coś nie rąbie żółcią jak harnaś i nie chce się **ygać wypiciu 7.
    Prawdziwa jazda zaczyna się przy próbie ustawienia w jakiejś knajpie. Lokale z wyborem mniejszym niż 15 gatunków piw kratowych albo belgijskich czy niemieckich odpadają. Rzut oka na kartę wystarczy, i już trzoda:
    - o, nie ma południowosakosńskiego stouta 16894 IPA uberchmielone 69 IBU z browaru Himmler, wychodzimy, co mie tu jakimś g***m pizner urkłel chco otruć!
    Koniec końców po sprawdzeniu wszystkich lokali z jedzeniem lądujesz w jakimś speluno pubie z g*wnomuzyką i wyborem 10 0000 piw o zje**nych nazwach typu „atomowy morświn”, „natarcie pszenicy” albo o nazwach na zasadzie „w kij długa nazwa procesu technologicznego+nazwa wioski, z której jest browar”
    -pacz, to je zarąbisty lokal, to je wybór, mmm, ukraińskie piwo pszeniczne środkowej fermentacji wysokohmielone palone otwartej ekstaktacji w niedomknietej kadzi browaru Jabolon, w schłodzonym kuflu, tak jak mówił Kopyr na blogu, boże, jakie to dobre, mmm…
    I żłopie tą zupę o konsystencji gunwa, co to do niczego nie podobna. To tyle żali na dziś, gorzej jak spotka się dwóch takich januszy koneserów piwa i nudzą całe spotkanie, ale to już temat na inną opowieć, jak chcecie, to napisze…

    • 40 11

    • Perla?Serio?-))

      • 0 2

    • Czemu ciągle... (1)

      ...powtarza się ten tekst? Za którymś razem nie jest już śmieszny...

      • 5 1

      • On wogóle nie jest śmieszny ten tekst. Ja go już czytam poraz n-ty. Przecież to ten sam troll przekleja pod każdym artykułem.

        Mam wrażenie, że to admin trójmiasto.pl albo jakaś osoba od nadzoru. Liczba komentarzy musi się zgadzać, żeby ruch w komentarzach się tworzył.

        • 3 0

    • ja chce !! ;) sama prawda ;) ale perła była ok puki van pur jej nie przejął ;)

      • 2 1

    • i chciało ci się tyle pisać na temat o którym nie masz pojęcia?

      nie każdy traktuje piwo jako najtańszy i najbardziej bezbolesny sposób na wprowadzenie alkoholu do organizmu.
      są tacy którzy rozróżniają smaki i czerpią przyjemność w poznawaniu nowych. są tacy którym przyjemność sprawia obcowanie z złożonymi smakami. w których można odnaleźć coś więcej niż lekko gorzkawa woda z gazem.
      nie zaszkodzi posłuchać kopyra i przetestować kilka różnych piw. może znajdziesz co dla siebie. może odkryjesz coś fajnego.
      ale prawdą jest, że słuchanie neofitów januszy może doprowadzić do w&#$^@#$^a.

      • 3 10

    • dawaj dobrze piszesz

      • 3 3

    • nudne dzieciaku 1/10

      przestań wklejać ten tekst przy każdym artykule o browarach rzemieślniczych

      • 2 0

    • Debilek "hurrr durrr"...
      Brakowało mi ciebie.
      Kilka piwnych artykułów przegapiles!!!

      • 2 1

    • O, jesteś zboczeńcu

      Lubisz się zadowalać widząc jak lajki rosną pod wiecznie wstawianą, tą samą pastą.

      • 4 0

    • Jest nasz stały trollik portalu trójmiasto.pl. Jak zawsze widzę, copy and paste. Ten sam komentarz do artykułu o piwach.

      Tak z ciekawości? Nie nudzi ci się przeklejanie tych samych komentarzy pod każdym artykułem o piwach na tym portalu? Bo już chyba wszyscy znają twoje zdanie nt. kraftu i twoją historyjkę o kolegach, którzy wybierają puby z najlepszymi piwami kraftowymi, a ty chcesz tylko czegoś normalnego się napić.

      • 2 0

  • Ja protestuje !Niedziela -nie jest wcale zadnego premiera.Niedziela bedzie dla nas.

    • 3 0

  • Juz nie moge sie doczekac

    Mam nadzieje ze na buteleczki tez sie zalapie. Ciekawe jak z dostepnoscia. Mam nadzieje ze bedzie lepiej niz z imperium prunum

    • 1 0

  • piwosz

    To będzie prawdziwy mozgotrzep

    • 1 0

  • Z opisu wnioskuję, ze to będzie straszliwy zajzajer... :/

    • 3 0

  • 10 pln za 50 ml czyli 100 pln za pol litra ?

    To ja za 100 pln mam grila dla calej ekipy. 40 kustoszy z biedronki, kielbasa, musztarda i swieze buleczki.

    • 6 2

  • A Jewrejskie będzie ?

    • 3 0

  • nikt tego nie spróbował nawet nie zobaczył a już jatka trwa

    nie chcesz nie pij, nie masz nic w głowie to nie pisz, sam nie lubię craftów bo są przereklamowane wole specjala i wspomnienia z browaru gdańskiego. ale bynajmniej daleko mi do zawodów w pluciu

    • 2 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane