• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Uwarzono piwo jopejskie. W niedzielę premiera

Łukasz Stafiej
22 stycznia 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Odtworzyli piwo jopejskie: pracowali nad nim 16 lat
Premiera piwa jopejskiego z browaru Olimp odbędzie się 28 stycznia w pubie Pułapka. Będzie można je kupić z nalewaka i w butelkach. Premiera piwa jopejskiego z browaru Olimp odbędzie się 28 stycznia w pubie Pułapka. Będzie można je kupić z nalewaka i w butelkach.

Dwóm trójmiejskim piwowarom udało się odtworzyć recepturę historycznego piwa jopejskiego. Premiera jednego z nich odbędzie się w niedzielę w pubie Pułapka, na drugie piwosze poczekają jeszcze kilka miesięcy.



Jopejskie w piwowarskiej branży to niemalże legenda. Kilku współczesnych piwowarów zabierało się za jego odtworzenie, w warunkach domowych kilku się ten proces powiódł, ale komercyjnie jak dotąd żaden browar się tego nie podjął.

Jego ojczyzną jest Gdańsk, a pierwsze warzenie datuje się na pierwszą połowę XV wieku. Napój ten wyraźnie odróżniał się od znanych obecnie piw. Był to gęsty syrop piwny o ekstrakcie dochodzącym do ponad 50 stopni Ballinga.

- Popularne piwa sklepowe mają 12 stopni Blg, portery około 22 stopni, niektóre risy dochodzą do 30. W przypadku jopejskiego brzeczka jest prawie dwukrotnie gęstsza - tłumaczy trójmiejski piwowar Łukasz Szynkiewicz.
Obecnie Szynkiewicz posiada własny browar rzemieślniczy Absztyfikant. Wcześniej pracował w browarze Olimp, dla którego opracował recepturę piwa jopejskiego. Informacji szukał w starych zapisach kronikarskich. Na efekty jego pracy trzeba było czekać prawie dwa lata.

- To bardzo wymagający styl. Po pierwsze, bo nikt współcześnie go nie uwarzył, więc nie można do niczego się odnieść. Po drugie, wysoka gęstość utrudnia filtrację. Po trzecie, długi czas fermentacji i leżakowanie winduje koszty - browary nie chcą na kilkanaście miesięcy wyłączać jednego tanka z codziennej produkcji - tłumaczy Szynkiewicz.
Jopejskie z browaru Olimp ma 8 proc. alkoholu, oleistą konsystencję i smak kojarzący się z suszonymi owocami czy pumperniklem. Będzie można go spróbować w niedzielę w gdańskim pubie Pułapka podczas ogólnopolskiej premiery. Start o godz. 18.

- Mamy jedną 10-litrową beczkę. Porcja 50 ml będzie kosztować około 10 zł. Dostępne będą również butelki o pojemności 100 ml. Warto pamiętać, że jest to typowo degustacyjne piwo - mówi Tomasz Krupa z Pułapki.
Piwo jopejskie uwarzono również w browarze restauracyjnym PG4, ale dostępne będzie za kilka miesięcy. Nz. piwowar Johannes Herberg. Piwo jopejskie uwarzono również w browarze restauracyjnym PG4, ale dostępne będzie za kilka miesięcy. Nz. piwowar Johannes Herberg.
To będzie jednorazowe wydarzenie, browar Olimp nie planuje bowiem na razie produkcji drugiej partii jopejskiego. Dobra wiadomość dla piwoszy jest jednak taka, że gdańskiemu browarowi restauracyjnemu PG4 również udało się uwarzyć takie piwo.

Prace nad nim trwały od początku działalności lokalu, czyli od półtora roku. Zajmował się nimi główny piwowar lokalu - Niemiec Johannes Herberg.

- Johannes jest nie tylko piwowarem, ale i mikrobiologiem, co ułatwiło mu opracowanie receptury na podstawie niemieckich starodruków - tłumaczy Ewa Siuda z PG4. - Piwo jest gotowe, obecnie czekamy na zatwierdzenie papierów, bo ze względu na wysoki ekstrakt wymaga specjalnej akcyzy.
W PG4 piwo jopejskie powinno być gotowe w ciągu kilku miesięcy.

Miejsca

Opinie (93) 6 zablokowanych

  • po pierwsze skąd pewność, że oddtworzono recepturę? (1)

    • 15 0

    • Receptura znana ze starych zapiskow.jednak w zapiskach nie ma mowy o tym jaki konkretnie grzyb czy plesniak fermentuje to piwo.za czasow heweliusza wazylo sie je w szopach czy stodolach, gdzie plesniaki i grzyby wystepujace na dziko doprowadzaly do fermentacji

      • 4 0

  • Kja

    • 2 1

  • (1)

    Chyba się uwalę tym piwem. To będzie prawdziwa pułapka.

    • 2 0

    • Nerki ci sie zapchaja

      • 2 0

  • Jeden tank

    I tak zabraknie

    • 2 0

  • Browar Gdański (1)

    Czy ktoś jeszcze pamięta dlaczego i jak zniknął.
    Dawno temu zaprosiłem znajomego na piwo. W reprezentacyjnym lokalu tuż obok
    Dworu Artusa poprosiłem o piwo regionalne. Pani wyrecytowała Żywiec, Tyskie, Grolsz.
    Jaki wstyd pomyślałem i poszliśmy na Litewskie oczywiście do innego lokalu.
    Dobrze, że teraz nie narażę się już na taką kompromitacje.

    • 5 0

    • Przynajmniej Ambera by mieli...

      to powinno być minimum jeśli chodzi o dostęp do regionalnych piw w gdańskiej knajpie, wysiłku wielkiego nie wymaga bo nie jest to jakiś mały browar, a niestety często nadal tyko żywiec i tyskie sprzedają

      • 5 0

  • (1)

    Cena uzasadniona, poniewaz to piwo ma bardzo duzo ekstraktu i bardzo dlugo lezakuje. Konwencjonalne piwo powstaje na drozdzach.jopejskie powstaje przez zarazenie plesniakami, dlatego stworzenie tego piwnego syropu wiaze sie Z ryzykiem ze piwo sie nie uda.jopejskie od zawsze zwiazane z gdanskiem, az do 1945r.pisanie ze to wynalazek czy hipsterski napoj to ignorancja i skrajny brak wiedzy o historii gdanska.wstyd

    • 5 1

    • Trollowi trójmiasto.pl nie wytłumaczysz. On ma swoją stałą śpiewkę....

      Cena - drogo, kraft - piją hipsterzy w rurkach z brodą. Koledzy jego kłócą się do jakiego pubu iść, bo w jednym jest więcej kraftu, a w drugim mniej, a on chce tylko spokojnie piwko zwykłe wypić.

      • 1 1

  • Absztyfikant i jego "Jopejskie"

    Piwo absztyfikanta, które uwarzył wspólnie z kolegami w browarze Bytów, to farbowany lis i marketingowa ściema. Cwaniaki nie mają wstydu. Niech Absztyfikant opowie jakimi bakteriami je zakwaszał...

    • 1 0

  • Perła

    Wciąż pomimo ze bylem tam i pilem wole Perłe. Jest niedroga i smaczna. Chwale

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane