Międzynarodowa Organizacja Frankofonii ustanowiła 20 marca Dniem Krajów Frankofońskich, który jest okazją do odkrywania kultury krajów francuskojęzycznych oraz języka francuskiego. 22 marca (w czwartek) w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku odbędzie się V Wojewódzki Konkurs Kulinarny Frankofonia.
Podobne wydarzenia
czwartek, godz. 17:00 - 19:00
niedziela, godz. 18:00
- kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o francuskiej tradycji kulinarnej
- doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych
- podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego oraz nawiązywanie współpracy między szkołami i firmami związanymi z gastronomią
- doskonalenie zawodowe i organizacyjne nauczycieli przygotowujących uczniów do konkursów
W tym roku tematem przewodnim jest "Amuse - buche et entree czyli czekadełko i przystawka - Francja Tradycyjnie.
W konkursie wezmą udział, w zespołach dwuosobowych, uczniowie z siedmiu szkół z województwa pomorskiego: Powiatowy Zespół Szkół Nr 1 z Kościerzyny, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych z Przodkowa, Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych z Gdyni, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 z Rumi, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych ze Słupska, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Gdańska, Zespół Szkół Nr 1 z Władysławowa.
W jury zasiądą:
Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztof Szulborski- przewodniczący jury
Szef kuchni Sofitel Grand Hotel Tomasz Koprowski
Zastępca kuchni Sofitel Grand Hotel Dariusz Powierża
Właściciel Pamelo Bistro Krzysztof Szymański
Zastępca Szefa kuchni Qubus Hotel Gdańsk Łukasz Szymański
Prezes Klubu Pole golfowe Sierra Golf Club - Sebastian Magrian
Kierownik Restauracji Qubus Hotel Gdańsk Aleksandra Maternowska
Kucharz Restauracji Latający Holender Marcin Gładczuk
Kucharz Restauracji Piwna 49 Mateusz Gaabouri
8.30 Przywitanie wszystkich gości, jury, nauczycieli, uczestników. (s. 310 III piętro)
8.45 Odprawa uczestników konkursu.(s. 310 III piętro)
9.00 - 10.30 Rywalizacja w konkursie gastronomicznym (pracownie technologii
gastronomicznej nr 1, nr 2).
10.30 Prezentacja i ocena dań konkursowych ( 2 porcje przystawka) + czekadełka )
w małej obsłudze konsumenta przed jury.
11 00 - 12.00 Prezentacja i ocena dań konkursowych ( 2 porcje przystawka +
czekadełka ) w dużej sali obsługi konsumenta (sala 302) przed zaproszonymi gości,
dyrekcją szkoły i nauczycielami. Goście wybierają Nagrodę Publiczności.
13.00 Uroczyste ogłoszenie wyników konkursów i wręczenie nagród. Krótki program
artystyczny.
Patronaty nad zdarzeniem objęli Marszałek Województwo Pomorskiego Mieczysław Struk, Pomorski Kurator Oświaty Monika Kończyk.