• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Villa Eva. Restauracja z duszą, położona w sercu Wrzeszcza

23 lutego 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Wnętrze restauracji Villa Eva urządzone jest z dużym smakiem i wyczuciem stylu. Wnętrze restauracji Villa Eva urządzone jest z dużym smakiem i wyczuciem stylu.

We współczesnym świecie, coraz trudniej znaleźć miejsce, które ma w sobie prawdziwą duszę. Jednym z nich jest niewątpliwie Villa Eva, rodzinna restauracja i winiarnia położona w samym sercu Wrzeszcza, na skraju parku krajobrazowego. Oprócz wyśmienitego jedzenia i szerokiego wyboru win znajdziemy tam coś, czego kupić się nie da - wyjątkową atmosferę, o którą dbają sami właściciele.



Villa Eva to restauracja prowadzona przez rodzinę Kulczyckich, której kulinarne tradycje sięgają już XVII w. To miejsce od lat odwiedzane i docenianie przez wiele znanych osobistości ze świata sztuki, polityki czy biznesu. Właściciel, Tadeusz Kulczycki, zapewnia, że gości przyjmuje tak, jak we własnym domu.

Restauracja oferuje zarówno kameralne stoliki, idealne do spędzenia romantycznego wieczoru we dwoje, jak i przestronną salę, która sprawdzi się zarówno w przypadku spotkań biznesowych, jak i imprez zamkniętych. Piętro wyżej znajduje się też sala bankietowa z wyjściem na ogród, w której zmieści się ok. 130 gości. Dzięki temu Villa Eva to dobre miejsce na kolację z przyjaciółmi, ale też na spotkanie firmowe czy wesele. Warto dodać, że restauracja świadczy też usługi cateringowe.

  • Comber jagnięcy z ziemniaczano-truflowym purée, malinowymi burakami i frytkami z batatów
  • Klasyczny gdański śledź na carpaccio z zielonego jabłka i pieczonego buraka z dipem śmietanowym
  • Rosół z kołdunami
  • Stek z królewskiego sandacza na szpinaku z krewetkami, ziemniakami purée i warzywami
  • "Pascha" - pyszne ciasto z pachnącymi, świeżymi bakaliami
  • Placki z dyni
  • W Villi Eva znajdziemy również wina z całego świata.
  • Wszystkie wina są starannie dobrane przez właścicieli.
  • Szampan z polskim rodowodem Jackowiak-Rondeau produkowany w północno-zachodniej części Szampanii
W menu znajdziemy głównie potrawy kuchni polskiej, takie jak klasyczny gdański śledź, pierogi z dziczyzną czy rosół z kołdunami. Specjalnością restauracji jest pieczona kaczka confit na karmelizowanej czerwonej kapuście. Właściciele podkreślają jednak, że menu zawiera jedynie bazowe propozycje, a wybór potraw wchodzących w skład cateringu i podawanych podczas zorganizowanych imprez, zawsze ustalany jest indywidualnie z klientem. Restauracja korzysta z usług lokalnych dostawców i regionalnych produktów. Wszystkie przetwory przyrządzane są na miejscu.

Niedługo w Villi Eva będziemy mogli skosztować też dań ze specjalnego menu inspirowanego twórczością Güntera Grassa, który chętnie gościł w restauracji, a w swoich powieściach opisywał zarówno produkty, jak i dania kuchni starogdańskiej. Będzie to niewątpliwie jedna z turystycznych atrakcji Gdańska.

W Villi Eva znajdziemy również wina z całego świata, starannie dobrane przez właścicieli. Prawdziwą perełką wśród tej kolekcji jest oryginalny szampan z polskim rodowodem Jackowiak-Rondeau, produkowany w północno-zachodniej części Szampanii. Restauracja posiada też bogatą ofertę koniaków.

- Kuchnia to dla nas kulinarne przeżycie, a nie tylko miejsce, w którym można zaspokoić głód. Chcemy się tym dzielić z naszymi gośćmi - mówi Tadeusz Kulczycki, właściciel Villi Eva.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

Opinie (27) ponad 10 zablokowanych

  • Esesman inspiracją? Smacznego.

    • 10 8

  • Majki (1)

    Hehe ciekawe ile zaplacili za taka reklame bo jest wiele miejsc gdzie jest lepszy klimat :) i polowe zaoszczedzicie

    • 18 7

    • Degustator i znawca???? To daj nazwe dobrej restauracji, potem ja napiszę opinie

      • 0 0

  • Byliśmy kiedyś rodzinnie. Było strasznie drogo. Poza tym kelner chciał być pomocny ale był przede wszystkim namolny i narzucający się. Od tej pory już tam nie zaglądamy.

    • 16 7

  • Nie pozostaje nic innego jak zaprosic Magde Gessler (2)

    przynajmniej ruszy sie w kuchni

    • 9 11

    • Wchodzisz na strone na lunch menu (1)

      cena 29 jest srednio 2 x wyzsza niz u konkurencji na starowce za to samo

      generalnie jest drogo

      • 6 2

      • Drogo???

        W barze Mandarynka przy dworcu zapłacić trzeba 17 zł za mielonego z burakami i nic wiecej, ani zupy, ani popitki, ja tam sie wybiore na lunch:)

        • 0 0

  • świetne jedzenie i wino w dobrych cenach (1)

    Jestem stałym gościem w restauracji Villa Eva. Niejednokrotnie jadałem tam obiady rodzinne i zapraszałem moich gości biznesowych na lunche. Jest to restauracja, na której zawsze mogę polegać, jedzenie jest świeże, świetnie doprawione i podane. Jestem miłośnikiem win, których ceny w Villa Eva są bardzo przystępne, a karta tak profesjonalnie dobrana, że wina można wybierać z zamkniętymi oczami. Kelnerzy są sympatyczni, nienachalni, dbają o gościa. Serdecznie polecam, na pewno się nie zawiedziecie!

    • 15 13

    • O!

      Właściciel sie uaktywnił i zachwala sam siebie :-) Ale to nic nie zmienia bo lokal d... nie urywa

      • 6 3

  • Grass

    Z tym panem to ja bym uważał.

    • 9 5

  • Strasznie drogo a porcje małe. (1)

    Ciezko sie najesc. Ale miejsce fajne. Reklamuje sie na portu wiec widac cienko im idzie. Dobre knajpy reklamy nie potrzebuja. Ale mogliby otworzyc tam moze jakis fajny bar veganski ? Ewentualnie cos dla studentow, kebab ?

    • 13 11

    • Najesc sie mozna...

      Jesli ktos chce sie najesc do syta w wersji prostackiej to polecam Mulk, http://www.mulk.pl W Willi Eva jadali ludzie z pierszych stron gazet i ich opinie mozna sobie poczytać w winiarni przy ich zdjeciach.

      • 0 3

  • (1)

    Byłem raz i więcej nie

    • 7 6

    • To zaluj

      • 1 0

  • Smacznie, ale drogo (2)

    Niestety. Zreszta sama okolica nie zacheca. Straz pozarna, szkola specjalna...szkoda. gdzie indziej szanse może bylyby większe.

    • 3 10

    • Okolice Villa Eva

      Granice parku krajoznawczego, piękno przyrody, cisza i relax:)

      • 0 0

    • Szkoła specjalna przeszkadza? Buractwo

      • 0 0

  • świetne miejsca na przyjęcia firmowe i nie tylko

    kilkakrotnie organizowałam tam spotkania firmowe i mogę polecić tą restaurację - pyszne jedzenie, ładnie podane, ceny normalne, sala na górze z ogrodem - idealna na przyjęcia letnie. Jest też gdzie zatańczyć. Bardzo ładnie ubrane stoły. Desery - bajka! Znakomicie dobrane wino - można zdać się na gospodarzy i nie trzeba się wstydzić przed gośćmi - zawsze wszystko świetnie zorganizowane, przygotowane. Polecam!

    • 9 3

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Rodzinne Niedziele - Brunch Mera Brasserie

170 zł
degustacja

Niedzielny brunch z muzyką na żywo

190 zł
muzyka na żywo, degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane