• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

W Otominie powstała pierwsza na Pomorzu rzemieślnicza cydrownia

Alicja Olkowska
10 listopada 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
"Regularnie będzie się pojawiać cydr fermentowany na dzikich drożdżach, cydr z renety oraz klasyczny miks z czterastu odmian jabłek." "Regularnie będzie się pojawiać cydr fermentowany na dzikich drożdżach, cydr z renety oraz klasyczny miks z czterastu odmian jabłek."

Cydr w ostatnim czasie zyskuje na popularności - na kulinarnej mapie Trójmiasta pojawiło się kolejne miejsce, które specjalizuje się właśnie w tym alkoholu. Pod koniec października byliśmy na otwarciu pijalni cydru w Hotelu Sadova w Gdańsku, dziś opisujemy pierwszą na Pomorzu cydrownię rzemieślniczą, która mieści się w restauracji TabunOtominie zobacz na mapie Gdańska.



Przypomnijmy, że cydr to przefermentowany sok z jabłek bez dodatku cukru, choć niektórzy błędnie uznają go za wytrawną odmianę piwa, wina lub wina jabłkowego. Moda na trunek trwa w najlepsze od kilku lat, na co wpływ miały m.in. sankcje nałożone na polskich sadowników w 2014 roku przez prezydenta Władimira Putina. Wygląda jednak na to, że restauratorzy zaczęli traktować cydr poważnie, budując wokół niego całe koncepty gastronomiczne i stawiając go na pierwszym planie. Tym tropem poszli właściciele otomińskiej restauracji Tabun, ale krok dalej, ponieważ zdecydowali się na otwarcie własnej cydrowni, w której własnoręcznie produkują cydr rzemieślniczy.

Kochasz jeść? Lubisz gotować? Te kulinarne imprezy mogą cię zainteresować


- To jest serce cydrowni, w którym wszystko się dzieje. Tu przyjeżdżają jabłka, stąd potem "wychodzi" cydr - mówił podczas oprowadzania po niewielkim obiekcie, położonym kilka kroków od restauracji Tabun Michał Ponikowski, współwłaściciel. - Produkcja cydru jest bardzo prosta, prostsza niż wina, ponieważ trunek powstaje z czystego soku tłoczonego z jabłek. Wymaga jednak chwili czasu. Ten, który dziś pijecie, leżakował sześć tygodni, a wczoraj został zlany. Regularnie będzie się pojawiać cydr fermentowany na dzikich drożdżach, cydr z renety oraz klasyczny miks z czterastu odmian jabłek.
Podczas piątkowego otwarcia cydrowni to jednak nie sam obiekt był najważniejszy, a cydr, zaserwowany na wiele sposobów. Goście skosztowali dwóch jego odmian, a także przekonali się, jaki kulinarny potencjał tkwi w polskim jabłku i wyprodukowanym z niego alkoholu.

Na stołach znalazły się m.in. zupa z jabłka, selera naciowego i sera bursztyn; kulebiaki z jabłkiem, boczkiem, cebulą i majerankiem; sałatka z jabłkiem, selerem, prażonymi migdałami i miodem; żytni chleb z kaszubską okrasą i czatnejem jabłkowym czy pieczone jabłka z gęsią wątróbką i calvadosem. Nie zabrakło też słodkości, czyli ciast z jabłkami, racuchów, czipsów jabłkowych i oczywiście świeżo tłoczonego soku z jabłek. Imprezie towarzyszła muzyka na żywo.

  • Cydrownia w Otominie, restauracja Tabun.
  • Oprowadzanie po cydrowni.
  • Michał Ponikowski - własnoręcznie produkuje cydr.
  • Impreza towarzysząca otwarciu cydrowni. Na zjęciu: potrawy inspirowane jabłkiem i cydrem.
  • Impreza towarzysząca otwarciu cydrowni. Na zjęciu: potrawy inspirowane jabłkiem i cydrem.
  • Impreza towarzysząca otwarciu cydrowni.
  • Impreza towarzysząca otwarciu cydrowni.
  • Impreza towarzysząca otwarciu cydrowni.

- Produkcja cydru rzemieślniczego zaczyna się od tego, że wsiadam w samochód, jadę do sadu na Pomorzu, próbuję z każdego rzędu jabłko, potem tłoczę. Wybrane przeze mnie niepryskane jabłka są zrywane, czyli nie są to spady, które leżą na ziemi i czekają, aż ktoś je podniesie. Następnie przebieram owoce, płuczę, mielę, wrzucam do hydroprasy, tłoczę sok, wlewam do zbiornika fermentacyjnego, dodaję drożdże i czekam. Mogę czekać trzy tygodnie albo dwa miesiące. Czas oczekiwania zależy od wielu warunków, np. temperatury czy zawartości cukru w jabłkach. W kadziach mogę jednorazowo wyprodukować 1300 litrów cydru - mówił Michał Ponikowski.
W chwili obecnej w Tabunie można napić się dwóch rodzajów cydru, natomiast na początku grudnia będzie można zakupić cydr w butelce na wynos.

Wydarzenia

Tabun - Cydr z Otomina. Otwarcie (1 opinia)

(1 opinia)
degustacja, dni otwarte

Miejsca

Opinie (92) 3 zablokowane

  • pytanie tylko jedno - dlaczego w Polsce cydr jest tak drogi? (13)

    czy chciwość producentów musi zawsze przeważać nad sensem?

    • 75 6

    • Jest kilka powodów

      1. Skala - produkuje się go w małych ilościach (nie mówię oczywiście o sklepowych sikach lepkich od cukru) bo popyt w Polsce nie jest aż taki duży (choć szybko wzrasta). Skala działań ma bardzo duże znaczenie- stąd też małe browary nie są w stanie konkurować cenowo z koncernami.
      2. Niekoniecznie jabłka, z których robi się cydr kosztują 20gr/kg. A na litr soku trzeba zużyć ponad 2kg jabłek. Do tego dochodzą drożdże, utrzymanie sterylności itd.
      3. Polskie prawo- żeby legalnie produkować i sprzedawać cydr trzeba zainwestować bardzo dużo pieniędzy i czasu...
      Pozdrawiam wszystkich domowych piwowarów i cydrowników :)

      • 0 0

    • cena jest taka jaką płaci klient. (1)

      mikołaj to raz w roku. Jak będzie konkurencja albo cena zaporowa bo klient nie kupi to stanieje.

      • 3 0

      • ...albo przestanie istnieć.

        • 0 0

    • Tyle kosztuje. (3)

      Cydr jest drogi bo akcyza na niego jest taka jak dla wino a nie np. jak dla piwa. Poza tym ten cydr to produkt rzemieślniczy. Np. butelka piwa rzemieślniczego tez kosztuje nawet 10 zł. A jak myślicie, ze na cydrze zarabia się miliony to nic tylko otwierać swoją cydrownie.

      • 5 3

      • zarabia się miliony jak na wszystkim w Polsce (2)

        dziwne że kawa potrafi być tańsza w ojczyźnie kawy (kraju drogim per se), czyli we Włoszech, ciekawe że cydr polski musi być w cenie wina z południa Europy, a wino polskie w cenie średniej (a nie najtańszej) ceny wina europejskiego

        ciekawe, że kilogram jabłek (nie ze sklepu ale w skupie) kosztuje kilkanaście groszy

        • 10 3

        • Ludzie ogarnijcie się (1)

          Bo jedynym kosztem produkcji jest koszt jabłek ? Wy naprawdę nie macie rozumu czy po prostu bredzicie dla bredzenia ?

          • 2 0

          • Zapewne kosztem są bieda płace pracowników.

            • 0 0

    • bo ma akcyzę jak na wino, a nie na piwo

      mimo, że procentów ma jak piwo, a nie wino

      • 2 0

    • dokładnie - jabłka po 0,20zł /kg a pół litra cydru 10zł (4)

      polski janusz biznesu od razu musi zarabiać miliony

      • 17 5

      • (1)

        Dolicz koszt opakowania itp, amortyzację i masz odpowiedz.

        • 4 6

        • na zachodzie pensje przynajmniej 5 razy większe

          VAT podobny a mają taniej wiele rzeczy. Oni bez opakowań amortyzacji sprzedają?

          • 9 3

      • Akcyza na alkoho VAT 23 proc i koszty plus marżal. To jak z benzyną (1)

        zakup ropy to 20 proc ceny

        • 8 2

        • no patrz VAT - jezy a co INNI z VATem robią? akcyza? to jakaś nowość na świecie?

          • 1 1

  • W Tabunie jadam regularnie. Zawsze najwyzszy poziom zadowolenia. (2)

    Mam wymagajacych klientow biznesowych z Dubaju i w zadnym z lokali w Trojmiescie nie znalezlismy takiego poziomu obslugi. Do tego doskonaly cydr i jazda na koniach, czesto do rana.

    • 8 13

    • Pany z Dubaju (1)

      Czy klienci z Dubaju to jakiś wyznacznik jakości dla klasy aspirującej się zrobił?
      Poziom obsługi w wielu tzw restauracjach w Trójmieście jest żenujący. Moja ostatnia wizyta w Tabunie ( co prawdz z 2 lata temu) też mnie nie urzekła, ale powoływanie się na Panów z Dubaju jest słabiutkie i o niczym nie świadczy.

      • 6 1

      • luk

        Chyba nie złapałeś .... albo ja

        • 0 0

  • Robię cydr w domu, dodaje cukier ale nie daje drożdży:) Są różne przepisy jak widać

    • 0 0

  • To namawianie do pijaństwa jabole oddawna były serwowane patologi tylze gorszej jakosci! (3)

    a te sa lepszej ale to jak pedzenie bimbru i jeszce sie chwala słuchajcie bede pedził bimber z jabłek!

    • 13 42

    • taki na przykład (1)

      Calvados lub inny Obst. Czekam na degustację tego destylatu

      • 4 1

      • o tak

        zwłaszcza ten zapomniany calvados! też czekam!

        • 0 0

    • Jabole powstają ze spadów. Bez porównania

      • 0 0

  • Cyder dobry na lepsze widzenie :) (2)

    Ło matko i był tam też honorowo główny architekt największej ilości spowalniaczy w Otominie Dziwnym trafem głównie przy jego posesji jest ich najwięcej i to nie są spowalniacze tylko wielbłądzie garby.Może po cydrze dojdzie do jakiś przemyśleń bo teraz czasu ma oj ma...

    • 20 8

    • (1)

      Może bije rekord świata w ilości spowalniaczy na kilometr drogi.Faktycznie,jeżdżę trochę po Polsce ,ale tylu co pan wójt zafundował sobie jeszcze nie widziałem.Ciekawe czy wyłożył na to własnej kiesy, czy dołożyliśmy się wszyscy do jego fanaberii...

      • 6 2

      • Jakby mieszkali tam normalni ludzie to nie potrzeba spowalniaczy

        Jeżdżących tam grubo powyżej 40-50km/h w terenie zabudowanym nie brakuje, stad na tych d**ili chyba jedynie skutkuje taka właśnie ilość spowalniaczy.

        • 1 1

  • ale (2)

    czy cokolwiek zostało po gesslerowej.....

    • 2 0

    • Nic (1)

      Ale chamstwo dalej to samo. Ten gosc co w kaloszach lazil - nadal w nich lazi i zachwuje sie jak wiesniak w oborze.

      • 2 0

      • Dobra rada

        Zmień lokal!!!

        • 1 0

  • Byłem i cydr pilem! Polecam!! (1)

    • 17 9

    • mieszkam w UK

      • 2 0

  • Ostatnio tam jechałem i obok, w lesie za szadółkami, powstał odcienk drogi w standardzie prawie autostradowym... (5)

    ktoś wie w jakim celu?

    • 1 1

    • (2)

      Będzie tam wjazd na wysypisko jak kompostownik powstanie i spalarnia

      • 1 1

      • a z tymi działkami wójta to prawda? (1)

        • 0 0

        • W każdej plotce tkwi ziarno prawdy, też słyszałem to i owo :)

          • 0 0

    • Chodzą słuchy, że wójt (były) (1)

      ma działki przy tej drodze :-)
      Generalnie to zrobiła się kicha z wyjazdem z Otomina, bo postawili nam znak stopu a tą nową drogą to samochody walą jak autostradą A2

      • 4 0

      • jakby tu byli jacyś dziennikarze na poziomie, to pewnie by się zainteresowali tematem.

        ale pewnie nie ma na co liczyć.

        • 3 0

  • Ponik, ty lepiej pieniądze ludziom pooddawaj (2)

    • 13 0

    • biznesmien kredytowy znaczy ? (1)

      • 3 0

      • Nie biznesmen bo

        to sugeruje że osoba odnajduje się w umowach dwustronnie zobowiązujących. Zaś tego pana porównałbym raczej do osoby uczulonej na realizację swych zobowiązań dotyczących zapłaty.

        • 3 0

  • Ha, ha, ha..... zabawne.

    Cydr powstaje ze specjalnie wyselekcjonowanych jabłek?
    Raczej ze spadów i tego co zaczyna się psuć.

    • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane