• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

W tych restauracjach zjesz bezglutenowe dania. Dzień Celiakii

Magda Mielke
16 maja 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
16 maja obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Celiakii. To trwająca całe życie immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu, białka zapasowego zawartego w zbożach. 16 maja obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Celiakii. To trwająca całe życie immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu, białka zapasowego zawartego w zbożach.

16 maja przypada Międzynarodowy Dzień Celiakii. To choroba oznaczająca trwałą nietolerancję glutenu, na które zapaść można w każdym wieku. Dziś dieta bezglutenowa jest bardzo modna także wśród osób, które nie muszą się do niej stosować. W odpowiedzi na ten trend również restauratorzy wprowadzają do swoich kart tego typu potrawy. Gdzie w Trójmieście szukać bezglutenowej kuchni?



Sklepy ze zdrową żywnością w Gdyni, Sopocie i Gdańsku


Czy stosowałe(a)ś kiedyś dietę bezglutenową?

Znaleźć go można w pieczywie, słodyczach, mięsie, piwie czy produktach mlecznych. Gluten, bo o nim mowa, a raczej jego szkodliwy wpływ na organizm, jest jednym z częstszych tematów pojawiających się w zdrowiu i żywieniu. Coraz więcej osób decyduje się na wyeliminowanie go ze swojej diety, chociaż na celiakię, czyli nietolerancję glutenu, choruje zaledwie ok. 1 proc. Polaków.

Celiakia: dieta bezglutenowa to nie fanaberia



Niejedzenie glutenu nie jest przejawem mody czy fanaberii. Dla osób chorujących na celiakię (a także na inne schorzenia układu pokarmowego) to konieczność. Celiakia, zwana inaczej chorobą trzewną, to choroba autoimmunologiczna o podłożu genetycznym, która trwa przez całe życie. Charakteryzuje się nietolerancją glutenu, czyli białka zapasowego zawartego w zbożach.

Chorzy na celiakię nie powinni spożywać posiłków czy produktów zanieczyszczonych glutenem, w niektórych przypadkach nawet śladowe ilości glutenu mogą okazać się niebezpieczne i toksyczne dla organizmu.
Chorzy na celiakię nie powinni spożywać posiłków czy produktów zanieczyszczonych glutenem, w niektórych przypadkach nawet śladowe ilości glutenu mogą okazać się niebezpieczne i toksyczne dla organizmu.
Toksyczny dla chorych gluten powoduje zanik kosmków jelita cienkiego - wypustek błony śluzowej, które są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych. W wyniku toksycznego działania glutenu wchłanianie pokarmu w jelitach jest zaburzone, co prowadzi do wystąpienia różnych, niepokojących objawów. Najczęstszymi są bóle i wzdęcia brzucha, biegunki (czasami zaparcia), zaburzone wchłanianie składników odżywczych, co przekłada się na niedobory m.in. żelaza i wapnia, a to może prowadzić do anemii, utraty masy ciała, a przez to także do nieustannego zmęczenia, zmiany usposobienia, spadku nastroju czy nawet depresji.

Czytaj także: Dieta bezglutenowa to nie fanaberia, jeśli chorujesz na celiakię

Dlatego jedyną i najskuteczniejszą metodą leczenia i zapobiegania objawom celiakii jest wprowadzenie diety bezglutenowej. Jednak gluten wywołuje nieprawidłową reakcję organizmu nie tylko w celiakii, ale również w alergii na pszenicę oraz w nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten.

Przekreślony kłos - bezpieczna żywność bezglutenowa



Znak przekreślonego kłosa jest zarówno polskim, jak i międzynarodowym symbolem oznaczającym bezpieczną żywność bezglutenową. Jego obecność na opakowaniu oznacza, że produkt jest przebadany pod kątem zawartości glutenu, a zakład produkcyjny przeszedł audyt zgodny ze standardem AOECS.

Okiem dietetyka: czy bezglutenowe znaczy zdrowe?



Innym wyznacznikiem bezpiecznej żywności dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu są restauracje opatrzone certyfikatem "Menu bez glutenu". To inicjatywa Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, która ma na celu stworzenie bazy i certyfikacji różnego typu lokali gastronomicznych, a także firm cateringowych czy przedszkoli przyjaznych osobom na diecie bezglutenowej. Przystępując do programu, lokale zobowiązują się do ścisłego przestrzegania reguł przygotowywania bezglutenowych posiłków. Listę bezglutenowych restauracji na terenie całego kraju można sprawdzić na stronie internetowej Menu bez glutenu.

  • W Atelier Smaku powstają popularne i tradycyjne potrawy z produktów wyłącznie naturalnych, wegańskich i bezglutenowych.
  • W Atelier Smaku powstają popularne i tradycyjne potrawy z produktów wyłącznie naturalnych, wegańskich i bezglutenowych.
  • W Atelier Smaku powstają popularne i tradycyjne potrawy z produktów wyłącznie naturalnych, wegańskich i bezglutenowych.
  • W Atelier Smaku powstają popularne i tradycyjne potrawy z produktów wyłącznie naturalnych, wegańskich i bezglutenowych.
  • W Atelier Smaku powstają popularne i tradycyjne potrawy z produktów wyłącznie naturalnych, wegańskich i bezglutenowych.

Restauracje przyjazne osobom z celiakią w Trójmieście



Od lat bezglutenową kuchnią wegańską karmią Jola SłomaMirek Trymbulak w swoim Atelier Smaku. Znajdujący się w Gdyni przy ul. Bytomskiej 36Mapka lokal stanowi połączenie bistra z delikatesami. Kupimy tu bezglutenowe i wegańskie dania obiadowe, przetwory, a także ciasta oraz pieczywo. Na miejscu zjeść można zaś gorący lunch czy deser.

Polecane restauracje w Gdyni, Sopocie i Gdańsku


Atelier Smaku posiada certyfikat "Menu bez glutenu" - dostaniemy tu wyłącznie bezglutenowe potrawy. To wegańskie jedzenie bezpieczne dla osób na diecie bezglutenowej. Właściciele zajmują się także upowszechnianiem wiedzy na temat diety bezglutenowej i weganizmu, regularnie organizują warsztaty kulinarne, a na swoim kanale YouTube udostępniają ciekawe przepisy.

  • Bezglutenowe dania kuchni kaszubskiej i polskiej zjeść można w Borowej Ciotce.
  • Bezglutenowe dania kuchni kaszubskiej i polskiej zjeść można w Borowej Ciotce.
  • Bezglutenowe dania kuchni kaszubskiej i polskiej zjeść można w Borowej Ciotce.
Dania kuchni bezglutenowej serwuje Borowa Ciotka. Leśna chatka Borowej Ciotki znajduje się w Gdyni przy Alei Zwycięstwa 36/108Mapka. Serwowana jest tu kuchnia polska i kaszubska, oparta na naturalnych i ekologicznych produktach. Tradycyjne obiady domowe, a także dania bezglutenowe i wegetariańskie powstają z wykorzystaniem suszonych ziół i produktów od lokalnych rolników oraz zaufanych dostawców. W stałej karcie dań znaleźć można bezglutenowe zupy (domowy rosół i barszcz czysty na własnym zakwasie), bezglutenowe pierogi (m.in. z jagodami i sosem waniliowym, ruskie czy z kapustą i grzybami) oraz bezglutenowe placki ziemniaczane.

Osoby na diecie bezglutenowej dania bez glutenu znajdą też w restauracji Amici, mieszczącej się w Sopocie przy ul. Króla Jana Kazimierza 2 do 4Mapka. Specjalizacją restauracji jest kuchnia włoska. Przygotowywane są tu dania z makaronów bezglutenowych oraz pizze z mąki bezglutenowej.

  • Bezglutenowe bowle serwuje Masna Micha.
  • Bezglutenowe bowle serwuje Masna Micha.
Spory wybór bezglutenowych opcji znaleźć można też w restauracji Masna Micha na gdańskim GarnizonieMapka. Choć restauracja nie specjalizuje się w kuchni bezglutenowej, proponuje dania dla osób na różnych dietach (wegańskiej, wegetariańskiej i również mięsnej). Osoby niejedzące glutenu mogą tu zamawiać bezglutenowe śniadanie, sałatki oraz bowle (Glutend, Burrito bowl, Bollywood, Falafel bowl i Tex Mex).

Wiele bezglutenowych propozycji ma w swojej karcie wegańska restauracja manna68, znajdująca się przy ul. Świętego Ducha 68Mapka. Zjemy tu bezglutenowe śniadania (szakszukę, omlet z farszem z warzyw i gofry), zupy (krem z pomidorów i tajską dyniową), ramen, sałatkę "rybną", "fishburgera" na gofrze i desery (brownie, szarlotkę i lody).

  • Zdrowe desery bez cukru, glutenu i laktozy, wśród których jest także wiele wegańskich oraz keto, bezpieczne dla osób na diecie oraz z nietolerancjami pokarmowym znajdziecie w Fit Cake.
  • Zdrowe desery bez cukru, glutenu i laktozy, wśród których jest także wiele wegańskich oraz keto, bezpieczne dla osób na diecie oraz z nietolerancjami pokarmowym znajdziecie w Fit Cake.
  • Zdrowe desery bez cukru, glutenu i laktozy, wśród których jest także wiele wegańskich oraz keto, bezpieczne dla osób na diecie oraz z nietolerancjami pokarmowym znajdziecie w Fit Cake.
  • Zdrowe desery bez cukru, glutenu i laktozy, wśród których jest także wiele wegańskich oraz keto, bezpieczne dla osób na diecie oraz z nietolerancjami pokarmowym znajdziecie w Fit Cake.
Słodkości m.in. bez glutenu znajdziemy w Fit Cake. Lokale tej ogólnopolskiej sieci "niecukierni" znajdują się w Gdyni, Sopocie i Gdańsku. Pracownia przygotowuje słodkie smakołyki bez glutenu, ale także bez cukru i laktozy. Wśród wielu propozycji ciast, tortów, deserów, batoników czy gofrów mogą wybierać osoby na diecie wegańskiej, wegetariańskiej, cierpiące na celiakię i inne nietolerancje pokarmowe. Wśród bezglutenowych ciast możemy tu wybierać m.in. spośród sernika pistacjowego, nerkownika z kokosem, tarty twix, ciasta snicers czy marchewkowego.

Bezglutenowe menu znajdziecie też w restauracji U Królika, Pizza Pasta & Basta, Pracowni Wypieków i kawiarni Zakręcona Cafe.

Miejsca

Opinie (79) 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • To trochę choroba na siłę. Wymyślmy chorobę, a później lek (9)

    • 12 84

    • (1)

      Sama choroba nie jest wymyślona, ale faktycznie ma ją bardzo niewielki odsetek osób, które glutenu nie jedzą. Reszta tylko przedawkowała bycie trendy.

      • 23 3

      • nastepny oszołom, przedawkowałeś tvn

        • 5 11

    • Mylisz celiakię z niejedzeniem glutenu w ramach bycia "trendy".

      • 21 1

    • Taaaa (3)

      Człowieku, nie wiesz o czym mówisz. Moje dziecko z powodu celiakli miało tak tragicznie niski poziom żelaza, ze lekarze łapali się za głowy.

      • 14 1

      • zmien lekarza (2)

        to jest anemia ...

        • 4 14

        • (1)

          Jasne, a zapalenia płuc też nie ma, to przecież gorączka.

          • 8 4

          • poczytaj od czego i dlaczego tracimy zelazo

            • 2 3

    • Za to głupota nie jest "chorobą na siłe"...

      ... "Technik Maliniak z Nowogrodzkiej" znany jest na portalu "Trójmiasto" z wielu komentarzy na wszelkie tematy zgodnie z najlepszą polską tradycją: "Nie znam się, ale się wypowiem". To jest prawdziwa choroba, to się nazwa głupota. Tego się nie da leczyć, a przenosi się drogą płciową.

      • 7 0

    • Bzdura to co piszesz

      • 2 0

  • Celiakia = nietolerancja glutenu (4)

    mogąca skończyć się wstrząsem anafilaktycznym oraz podaniem adrenaliny.
    Jak słyszę mądre panie, które nie jedzą glutenu, bo taka jest moda to

    • 24 4

    • Celiakia to nie przelewki (1)

      Celiakia to choroba autoimmunologiczna, charakteryzująca się tym, że po spożyciu glutenu dochodzi do stanu zapalnego wyściółki jelita, a kosmki jelitowe powoli ulegają zanikowi. To choroba, która może nie dawać objawów przez wiele lat, ale też - nieleczona - powoduje zaburzenia w innych narządach. Zazwyczaj jest wrodzona.

      Nietolerancja glutenu może być nabyta lub wrodzona i powodować objawy o większym lub mniejszym nasileniu, w zależności od stanu zdrowia.

      Alergia na gluten daje natychmiastową reakcję.

      Celiakia może łączyć się z alergią czy nietolerancja, podobnie jak nietolerancja z alergią, ale też może przez wiele lat nie wykazywać żadnych symptomów, dlatego jest tak niebezpieczna. Dlatego wszyscy, którzy myślą, że to "moda" powinni zapoznać się z tematem.

      • 7 1

      • U mnie celiakie stwierdzono w 45 r.zycia. mialam pobrane próbki z jelit do badań histopatologicznych. Owszem nie mam zmian nowotworowych, ale wyszlo, ze w moich jelitach nie mam tzw.kosmkow jelit. Co wskazuje na celiakie. Przeszlam na dietę bezglutenowa i przestał mnie boleć brzuch. Natomiast nieleczona celiaka jest chorobą zagrażającą życiu.

        • 9 1

    • Niekoniecznie kazdy kieruje sie moda. Nieraz ludzie maja nietolerancje pokarmowe i odstawienie glutenu pomaga "zresetowac" uklad odpornosciowy.

      • 7 1

    • W nomenklaturze medycznej rozróżniamy między celiakią, nietolerancją i alergią. Celiakia to nie nietolerancja. Warto zwracać uwagę na ten szczegół, gdyż ludzie to często mylą.

      • 11 0

  • ja tez nie jem (2)

    bo sie odchudzam,żeby być ponętnym i sprawnym-ole!

    • 1 17

    • Ale spacje i polskie znaki to byś mógł przyswajać.

      • 5 0

    • Skoro kpisz, to przydałoby ci się

      Zachorować. Może wtedy cośkolwiek zrozumiesz.

      • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    Nie życzę najgorszemu wrogowi... (3)

    ... Żeby musiał być na diecie bezglutenowej.
    Ja od roku muszę i jak słyszę że to "fajna moda" to nóż w kieszeni się otwiera....
    Poza tym jak idę na jakieś spotkanie Rodzinne to zazwyczaj z własnym ciastem do kawy.
    Wtedy reszta mnie objada bo "masz fajne jedzenie które nie tuczy" :-(((

    • 55 6

    • Też w to wszedłem . Mam teraz 5 razy więcej falołersów

      • 6 20

    • Popieram

      Z nieznanego mi powodu nagle mój organizm przestał tolerować gluten. Każde spożycie czegokolwiek mącznego kończylo się w WC, później jeszcze doszły okropne bóle stawów. Minęło jak ręką odjął po odstawieniu glutenu. Bycie na tej diecie to katorga, prawie nic nie da się zjeść na mieście, ze spotkań rodzinnych jest się wykluczonym żywieniowo, właściwie żyje się w takim getcie. Nikt, kto nie ląduje w WC z koszmarnym bólem brzucha na trzy godziny, nie wytrzyma tej diety dla mody. Jak tylko udało mi się zjeść bez przebojów toaletowych pół kromki chleba wróciłam z radością do normalnej diety. Plusem tej diety była fenomenalna poprawa pamięci, a minusów długa lista począwszy od kosztów, fatalnego smaku i niezrozumienia ludzi postronnych, których kompletnie nie powinno obchodzić co jem.

      • 24 1

    • Kazdy moze sie głupota chwalic ty tez,

      • 0 10

  • (2)

    W daniach wegetariańskich i wegańskich nie powinno być nazw zwierząt. Nie zamówię ''fishburgera'' czy ''kaczki'' w sosie słodko kwaśnym. Nie będę się doszukiwać czy to mięsne tylko z nazwy.

    • 5 6

    • (1)

      Fajnie, ale co to ma wspólnego z artykułem?

      • 4 1

      • przeczytaj co za potrawy są wymienione

        • 0 0

  • (1)

    A to bzdura, bzdura jak malo ktora

    • 2 18

    • Choroba nie jest bzdurą. Inna kwestia jest taka, że większość osób na diecie bezglutenowej jest na niej, bo influenserki z instagrama tak mówią. Ale jest to moda nieszkodliwa, a dzięki niej chorzy na celiakię mają łatwiejszy dostęp do dań, które mogą zjeść, więc w sumie w czym to Ci przeszkadza?

      • 8 0

  • Nie jadłem jeszcze smacznego pieczywa bezglutenowego (4)

    Może chleb ziemniaczany jeszcze jako taki. Niestety najbadziej zjadliwy jest ten jasny syfiasty z lidla, wrzucony do opiekacza.
    Tylko nie czytajcie składu bo się przerazicie.

    Niemniej Doceniam pasjonatów którzy kombinują na wszystkie strony i eksperymentuja.

    • 12 1

    • (1)

      Polecam pieczywo z pracowni wypieków. Jestem na diecie od ponad 6 lat odkąd zdiagnozowano u mnie celike. Jedyny chleb, który choć trochę smakuje jak prawdziwy.

      • 3 0

      • to jak on sie nazywa bo mnie po celiace strasza cronem lesniowskim

        • 2 1

    • Prawda jest jednak taka, że spora część osób nie jedzących glutenu...

      mogłaby z powodzeniem go jeść, gdyż nie ma Celiakii.

      • 4 4

    • Jak potrzebujesz przepis daj znac

      Po kilku próbach wychodzi lepszy niż że sklepu, nawet lepszy niż zwykły gluten owy, wiem bo jem obydwa, a mam celiakia w domu

      • 1 0

  • Celiakia, jako choroba to jedno. Straszenie reszty społeczeństwa glutenem to drugie. To co mam jeszcze szkodzi? (3)

    1. Cukier.
    2. Sól.
    3. Gluten.
    4. Mięso, pod każdą postacią.
    5. Pieczywo białe.
    6. Tłuszcz.
    7. Masło.
    8. Alkohol.
    Ludzie którzy w to wszystko wierzą mają straszne życie. Oczywiście mi nic do tego co kto je, ale teraz próbuje się na nas wymuszać rezygnację z tych produktów.
    To co w końcu zostanie? Siekana trawa ze śrutą, czy sztuczne żarcie od Gatesa?

    • 11 11

    • Warzywa też słabo
      Bo pędzone

      • 7 0

    • (1)

      Generalnie wszystko jeśli spożywane w zbyt dużych ilościach szkodzi - nawet woda może cię zabić jeśli wypijesz za dużo, znane są takie przypadki. Pewne rzeczy jeść musimy - np. sól czy tłuszcz (gdybyś jadł same mięso z królika z minimalną ilością tłuszczu, też byś długo nie pociągnął). Inne rzeczy nie są nam do niczego potrzebne i jemy je wyłącznie z przyzwyczajenia, nawyku, wygody czy uzależnienia. Umiar jest odpowiedzią na większość kwestii.

      • 5 0

      • To co piszesz jest oczywistą oczywistością.

        Sam jestem zwolennikiem umiaru i rónorodności rodzajów jedzenia.
        Niestety w tym artykule, chorzy na celiakię są tylko takim dodatkiem. Jego wydźwięk namawia do jedzenia produktów bezglutenowych przez osoby zdrowe, wmawiając im, że takie jedzenie jest dla nich lepsze. Co oczywiście jest bzdurą.
        Takie postępowanie prowadzi to tego, że od dawna w niektórych liniach lotniczych nie serwuje się już orzeszków, bo może któryś z pasażerów jest na nie uczulony.

        • 4 1

  • Celiakia (8)

    Witam
    Niestety ja musiałam przejść na tą dietę
    Mój organizm był wykończony glutenem.
    Ciągle biegunki, schudłam i nie miałam siły chodzić lekarz nic mi nie pomógł. I znalazłam się w szpitalu i dopiero tam stwierdzono u mnie diagnozę, więc jeśli ktoś pisze, że to fanebria. To niestety ale nie ma o tym pojęcia ile człowiek przechodzi bólu. Pozdrawiam

    • 29 3

    • (6)

      W latach 80/90 tego nie było

      • 2 13

      • (1)

        w latach 80/90 diagnostyka nie była tak rozszerzona a i zboża mniej zmodyfikowane, tym niemniej jestem żywym przykładem celiaka zdiagnozowanego w latach 80 kiedy diagnostyka jeszcze raczkowała.

        • 9 2

        • też jestem tak "zdiagnozowany", podobnie moje dzieci

          Co oszczędziło wielu problemów, bo dla dorosłych problemy z glutenem są kłopotem ale dla małych dzieci są poważnym zagrożeniem.

          Jednak po 30 latach diety zostałem przez gastroenterologa zmuszony do wykonania badań genetycznych i... celiakia została wykluczona. Co nie przeszkadza, abym miał objawy jelitowe (kto zna, wie o co chodzi... ;) ), skórne i tkankowe. Podobnie dzieciaki...

          Więc nadal lekarze mają z tym problem...

          • 1 0

      • W latach 80/90 nie było po prostu diagnozowane

        To tak jakby mówić że w średniowieczu nie było nowotworów, bo nikt nie potrafił zdiagnozować tego jako jednostki chorobowej, a ludzie zamiast na nowotwory umierali na "boleści"

        • 9 1

      • Znawca jesteś.

        Ja jestem rocznik 1980 i w wieku pięciu lat stwierdzono celiakię. Za komuny to miałeś dostęp do alkoholu a nie informacji zdrowotnych

        • 8 1

      • W latach 80/90 to chyba w pieluchy waliłeś

        Półki w wybranych sklepach oznaczone "żywność bezglutenowa" pojawiły się za późnego Gierka.

        • 2 3

      • To, ze o czyms nie wiedziales, nie znaczy ze tego nie bylo.

        • 7 1

    • Tylko wtedy gdy ktos jest chory bo w 99 % tak nie jest i to tylko fanaberia

      • 0 2

  • Pizza Pasta i Basta oraz U Królika powinny być na górze listy!

    Wraz z Atelier Smaku są to jedyne restauracje gdzie osoba z celiakią może bezpiecznie zjeść.
    Fajnie że są knajpy które oferują opcje BG, ale niestety ze wzgledu na możliwe zanieczyszczenia, nie są to miejsca dla osób z celiakią (tak czy inaczej pozdrowienia dla Was że się staracie!)

    • 38 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane