Warsztaty cukiernicze z Krzysztofem Ilnickim:
W sobotę, 12 grudnia na terenie Garnizonu została otwarta pracownia cukiernicza Wszystkiego Słodkiego.pl. To nowe miejsce, które będzie organizować warsztaty cukiernicze i pomagać rozwijać pasję miłośników słodyczy. Otwarcie lokalu połączone było z warsztatami kulinarnymi online ze znanym cukiernikiem Krzysztofem Ilnickim, właścicielem Umam, jurorem programu "Bake Off".
Kursy kulinarne w Trójmieście
Warsztaty cukiernicze dla każdego
Trwająca pandemia uniemożliwiła stworzenie wielkiego stacjonarnego wydarzenia, by pokazać nowo otwartą pracownię wszystkim zainteresowanym. Właściciele przenieśli się więc do sieci, gdzie transmisja z warsztatów przyciągnęła fanów słodkich smakołyków.
Pierwsze, sobotnie warsztaty dotyczyły trufli, czyli słodkich czekoladowych kulek. Poprowadził je znany trójmiejski cukiernik, szef Umam i juror popularnego programu kulinarnego "Bake off - ale ciacho" oraz prowadzący "Słodkiej Afery" - Krzysztof Ilnicki.
Przekazał zainteresowanym sporo praktycznej wiedzy, ale w bardzo przystępny sposób, nie zapominając, że gotowanie i pieczenie ma sprawiać nam przyjemność, a więc nie obyło się bez żartów i wesołych "pogadanek".
Kolejne warsztaty będą ogłoszone wkrótce, ale organizatorzy zapewniają, że odbywać się będą regularnie - póki co online, a potem już w "realu".
Krzysztof Ilnicki z "Bake off": Widz chce czegoś pozytywnego
Warsztaty cukiernicze z robienia trufli zainaugurowały otwarcie lokalu na Garnizonie.
mat. pras
Miejsce stworzone z pasji do słodkości
Wszystkiego Słodkiego.pl to miejsce, w którym będzie można zorganizować warsztaty urodzinowe czy wyjście integracyjne. Warsztaty na co dzień prowadzić będą trzy blogerki kulinarne: Marta, Natalia i Magda, których pasja do pieczenia i słodkości zaowocowała stworzeniem nowego słodkiego lokalu w Garnizonie.
Może ci się spodobać: Ciastka na zamówienie: słodkie boksy i monoporcje
Przestrzeń stworzona z myślą o tworzeniu wypieków i deserów składa się z dwóch pracowni wyposażonych w potrzebny sprzęt oraz półprodukty, z których uczestnicy warsztatów będą mogli stworzyć swoje własne słodkie wariacje. Miejsce jest objęte patronatem lokalnej firmy Dr. Oetker oraz dwóch marek związanych z wyposażeniem kuchni: Bosch oraz Wilton.
- Wszystkiego Słodkiego to centrum spełniające wszelkie potrzeby profesjonalnego cukiernika. Jest tu przestrzeń, doskonały sprzęt, atmosfera, odpowiednia temperatura pomieszczeń, czyli wszystko to, czego profesjonalista może sobie zażyczyć, dlatego jest to doskonały punt, w którym możemy nauczać cukiernictwa - opisuje lokal Krzysztof Ilnicki.
Z uwagi na obecnie dość mocno ograniczone możliwości prowadzenia warsztatów stacjonarnych, pracownia rozwija się na szeroko pojętych platformach i przestrzeni internetowej. Jednak jej prowadzący mają nadzieję, że już niedługo będą mogli zapełnić swój kalendarz i stacjonarnie przekazywać miłość do wypieków. Na ich stronie wszystkiegosłodkiego.pl znajdziecie wpisy, przepisy, sklep oraz rozpiskę warsztatów dostępnych w ofercie.
W najbliższym czasie zaplanowany jest blok z pieczenia pierniczków z dwiema prowadzącymi Magdą i Natalią, warsztat będzie bezpłatnie transmitowany na stronie lokalu.
Transmisja z otwarcia i warsztaty: