Nie wszyscy pałają do wątróbki sympatią, jednak danie ma wielu miłośników. Jej największym dobrodziejstwem są właściwości odżywcze, a przyrządzona ręką dobrego kucharza, któremu nie brak polotu i fantazji, może być rarytasem. W Trójmieście zjemy ją na wiele sposobów, choćby w postaci staropolskiej z cebulką, jako dodatek do sałatki, a także jako pasztet. Dziś prezentujemy miejsca, w których zjemy wątróbkę w Trójmieście.
Restauracje z polską kuchnią w Trójmieście
tak, ale tylko gdy sam(a) zrobię ją w domu
23%
nie wiem, bo nigdy nie jadłe(a)m
1%
Wątróbka na pewien czas stała się nieco zapomnianym daniem. Jednak od jakiegoś czasu wraca do łask i pojawia się coraz częściej na talerzach w wielu domach, a także w kartach menu restauracji. Nic dziwnego, ponieważ
jest doskonałym źródłem przyswajalnego żelaza, witaminy A, witaminy B6, biotyny i kwasu foliowego. Posiada też sporą zawartość białka, w 100 gramach zawiera aż 28 gramów tego składnika pokarmowego.
Najczęściej spotykaną postacią tego dania jest wątróbka podsmażana, podawana z cebulką i słodkimi owocami, jak jabłka, porzeczki i gruszki. Jednak zdarzają się też miejsca, w których otrzymamy specjał w postaci francuskiego pasztetu pâtéu, a także jednej z najbardziej kontrowersyjnych form podania w wersji foie gras. Francuski rarytas produkowany z gęsich i kaczych wątróbek często budzi dyskusję na temat kontrowersyjnych metod hodowli zwierząt, których podroby są w późniejszym czasie wykorzystywane do stworzenia dania.
Czytaj też: Golonka - rarytas polskiej kuchni. W tych restauracjach wiedzą, jak ją podawaćTradycyjna wątróbka "jak u babci"
Wątróbkę w dość klasycznym stylu zjemy w restauracji
Kos na Widelcu, która mieści się przy ulicy Tkackiej 27/28 w Gdańsku 
. W menu restauracji znajdziemy wątróbkę drobiową o gramaturze 200 gramów, podawaną z puree ziemniaczanym, rumianą cebulką, prażonymi jabłkami z tymiankiem i chipsem z jarmużu.
Za danie musimy zapłacić 35 zł.
Z powodzeniem możemy udać się również do restauracji
Pan Papuga 
, którą niedawno odwiedziliśmy w ramach cyklu
"Nowe Lokale". Restauracja oferuje wątróbkę drobiową na miodzie z gruszką i porzeczką w sosie winnym z cebulą
za 24 zł.
Wątróbka występuje również w menu
Całego Gawła w Sopocie 
. W lokalu zamówimy wątróbkę drobiową w kremowym cydrze z jabłkami, orzechami laskowymi i puree
za 40 zł. Tradycyjną wątróbkę drobiową z puree i ogórkiem kiszonym dostaniemy w
Kandelabrach w Gdyni za 25 zł
.
Jednak jeżeli chodzi o szeroki wybór dań z wątróbką, to specjalistą w tej kwestii jest
Pieterwas Krew i Woda z Gdyni 
. W menu lokalu mamy okazję skosztować: wątróbki drobiowe w czerwonym winie w sosie demi glace z szalotką (25 zł), wątróbki drobiowe w sosie gorgonzola i demi glace oraz szalotką (27 zł), a także wątróbki drobiowe w sosie demi glace z pastą truflową (29 zł). Prócz tego mamy okazję zamówić pasztet pâté z wątróbek drobiowych w dwóch wariantach: z masłem palonym - 20 zł oraz z masłem truflowym - 25 zł.
Ciekawą ofertę posiada również
Cozzi Ristorante
. W lokalu spróbować możemy dwa dania zawierające wątróbkę w różnych formach. Pierwsze to
fegato milano, czyli wątróbka w
porto podana na stalowej patelni, a jako dodatki są tutaj pieczarki, cebula, bekon, sos porto, pieczywo czosnkowe. Za danie należy zapłacić 46 zł. Kolejną potrawą jest
insalata modena, czyli sałata z wątróbką w konfiturze z czerwonej cebuli i balsamico z gorgonzolą, gruszką, rukolą, podana z ciabattą - 45 zł.
Wątróbka w delikatniejszej formie dla koneserów
Wątróbkę zjemy też w restauracji
Chleb i Wino w Gdańsku, na Wyspie Spichrzów 
. W lokalu mamy okazję zamówić sałatkę z panierowaną wątróbką drobiową w roli głównej, a smak uzupełniają takie dodatki, jak: jabłko, pomarańcza, mieszanka sałat i sos balsamiczny.
Za danie musimy zapłacić 31,90 zł.
Wątróbkę w ciekawej formie możemy również zamówić w
Pracowni zup i chleba Babette
. W menu restauracji dostępna jest pozycja:
Pâté z wątróbek (16 zł), czyli francuski pasztet z kurzych wątróbek z gruszką.
Rosną ceny frytek. Ile zapłacimy za belgijki?
Wątróbka w wersji pâté z gęsiej wątróbki (foie gras) podawana jest również w
Tyglach 
jako przystawka. Danie stworzone jest z karmelizowanej cebulki, koniaku i serwowane w rożku wraz ze słodkim bursztynem, konfiturą z suszonych owoców i brioche wypiekaną w lokalu.
Danie dostępne jest za 29 zł.
A wy gdzie jedliście najlepszą wątróbkę w Trójmieście? Czekamy na wasze rekomendacje w komentarzach.