• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
Skopiowano

Wątróbka - dla jednych rarytas, inni nie wezmą jej do ust. Tu zjesz naprawdę dobrą

Mateusz Groen
18 maja 2022, godz. 16:40 
Opinie (73)
Wątróbka w lokalnych restauracjach występuje w różnej formie, jednak najsłynniejsza z nich to właśnie podsmażana z cebulą i dodatkami. Wątróbka w lokalnych restauracjach występuje w różnej formie, jednak najsłynniejsza z nich to właśnie podsmażana z cebulą i dodatkami.

Nie wszyscy pałają do wątróbki sympatią, jednak danie ma wielu miłośników. Jej największym dobrodziejstwem są właściwości odżywcze, a przyrządzona ręką dobrego kucharza, któremu nie brak polotu i fantazji, może być rarytasem. W Trójmieście zjemy ją na wiele sposobów, choćby w postaci staropolskiej z cebulką, jako dodatek do sałatki, a także jako pasztet. Dziś prezentujemy miejsca, w których zjemy wątróbkę w Trójmieście.



Restauracje z polską kuchnią w Trójmieście


Czy lubisz wątróbkę?

Wątróbka na pewien czas stała się nieco zapomnianym daniem. Jednak od jakiegoś czasu wraca do łask i pojawia się coraz częściej na talerzach w wielu domach, a także w kartach menu restauracji. Nic dziwnego, ponieważ jest doskonałym źródłem przyswajalnego żelaza, witaminy A, witaminy B6, biotyny i kwasu foliowego. Posiada też sporą zawartość białka, w 100 gramach zawiera aż 28 gramów tego składnika pokarmowego.

Najczęściej spotykaną postacią tego dania jest wątróbka podsmażana, podawana z cebulką i słodkimi owocami, jak jabłka, porzeczki i gruszki. Jednak zdarzają się też miejsca, w których otrzymamy specjał w postaci francuskiego pasztetu pâtéu, a także jednej z najbardziej kontrowersyjnych form podania w wersji foie gras. Francuski rarytas produkowany z gęsich i kaczych wątróbek często budzi dyskusję na temat kontrowersyjnych metod hodowli zwierząt, których podroby są w późniejszym czasie wykorzystywane do stworzenia dania.

Czytaj też: Golonka - rarytas polskiej kuchni. W tych restauracjach wiedzą, jak ją podawać

Tradycyjna wątróbka "jak u babci"



Wątróbkę w dość klasycznym stylu zjemy w restauracji Kos na Widelcu, która mieści się przy ulicy Tkackiej 27/28 w Gdańsku Mapka. W menu restauracji znajdziemy wątróbkę drobiową o gramaturze 200 gramów, podawaną z puree ziemniaczanym, rumianą cebulką, prażonymi jabłkami z tymiankiem i chipsem z jarmużu. Za danie musimy zapłacić 35 zł.

  • Wątróbka drobiowa w cydrze, z jabłkami i orzechami laskowymi + puree ziemniaczane w Całym Gawle.
  • Wątróbka w restauracji Kos na Widelcu.
Z powodzeniem możemy udać się również do restauracji Pan Papuga Mapka, którą niedawno odwiedziliśmy w ramach cyklu "Nowe Lokale". Restauracja oferuje wątróbkę drobiową na miodzie z gruszką i porzeczką w sosie winnym z cebulą za 24 zł.

Wątróbka występuje również w menu Całego Gawła w Sopocie Mapka. W lokalu zamówimy wątróbkę drobiową w kremowym cydrze z jabłkami, orzechami laskowymi i puree za 40 zł. Tradycyjną wątróbkę drobiową z puree i ogórkiem kiszonym dostaniemy w Kandelabrach w Gdyni za 25 złMapka.

2
miejsce: Restauracje
Synteza Restauro & Cocktail
Gdańsk, Edwarda Stachury 6/U1
9.5

Jednak jeżeli chodzi o szeroki wybór dań z wątróbką, to specjalistą w tej kwestii jest Pieterwas Krew i Woda z Gdyni Mapka. W menu lokalu mamy okazję skosztować: wątróbki drobiowe w czerwonym winie w sosie demi glace z szalotką (25 zł), wątróbki drobiowe w sosie gorgonzola i demi glace oraz szalotką (27 zł), a także wątróbki drobiowe w sosie demi glace z pastą truflową (29 zł). Prócz tego mamy okazję zamówić pasztet pâté z wątróbek drobiowych w dwóch wariantach: z masłem palonym - 20 zł oraz z masłem truflowym - 25 zł.

Ciekawą ofertę posiada również Cozzi RistoranteMapka. W lokalu spróbować możemy dwa dania zawierające wątróbkę w różnych formach. Pierwsze to fegato milano, czyli wątróbka w porto podana na stalowej patelni, a jako dodatki są tutaj pieczarki, cebula, bekon, sos porto, pieczywo czosnkowe. Za danie należy zapłacić 46 zł. Kolejną potrawą jest insalata modena, czyli sałata z wątróbką w konfiturze z czerwonej cebuli i balsamico z gorgonzolą, gruszką, rukolą, podana z ciabattą - 45 zł.

Wątróbka w delikatniejszej formie dla koneserów



Wątróbkę zjemy też w restauracji Chleb i Wino w Gdańsku, na Wyspie Spichrzów Mapka. W lokalu mamy okazję zamówić sałatkę z panierowaną wątróbką drobiową w roli głównej, a smak uzupełniają takie dodatki, jak: jabłko, pomarańcza, mieszanka sałat i sos balsamiczny. Za danie musimy zapłacić 31,90 zł.

Foie gras / słodki bursztyn / konfitura z suszonych owoców w restauracji Tygle. Foie gras / słodki bursztyn / konfitura z suszonych owoców w restauracji Tygle.
Wątróbkę w ciekawej formie możemy również zamówić w Pracowni zup i chleba BabetteMapka. W menu restauracji dostępna jest pozycja: Pâté z wątróbek (16 zł), czyli francuski pasztet z kurzych wątróbek z gruszką.

Rosną ceny frytek. Ile zapłacimy za belgijki?



Wątróbka w wersji pâté z gęsiej wątróbki (foie gras) podawana jest również w Tyglach Mapka jako przystawka. Danie stworzone jest z karmelizowanej cebulki, koniaku i serwowane w rożku wraz ze słodkim bursztynem, konfiturą z suszonych owoców i brioche wypiekaną w lokalu. Danie dostępne jest za 29 zł.

A wy gdzie jedliście najlepszą wątróbkę w Trójmieście? Czekamy na wasze rekomendacje w komentarzach.

Miejsca

Opinie wybrane


wszystkie opinie (73)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet włoski - Pasta e vino

degustacja

Niedzielne Rodzinne obiady w My Place Gdynia

degustacja

Włoskie czwartki na 32 piętrze!

street food, pubbing

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie