• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Weekend promocji w gdyńskich restauracjach

Magda Mielke
23 września 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
W każdym z festiwalowych lokali przygotowane zostaną co najmniej dwa promocyjne dania. Na zdjęciu: miniburger z Mora bistro. W każdym z festiwalowych lokali przygotowane zostaną co najmniej dwa promocyjne dania. Na zdjęciu: miniburger z Mora bistro.

Nadchodzi XII Weekend Kulinarny w Gdyni. W dniach 25-27 września będzie można odwiedzić wybrane restauracje Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni i spróbować specjalnego menu degustacyjnego. Za popisowe minidania szefów kuchni zapłacimy promocyjną cenę 10 zł.



Restauracje w Gdyni


Czy weźmiesz udział w Weekendzie Kulinarnym?

Weekend Kulinarny to jedna z pierwszych trójmiejskich imprez kulinarnych. Organizowany w Gdyni od 11 lat, niezmiennie cieszy się dużym zainteresowaniem miłośników dobrego jedzenia i pasjonatów turystyki kulinarnej. Najważniejszym punktem programu jest tzw. rajd kulinarny, w ramach którego biorące udział w festiwalu lokale przygotowują specjalne potrawy degustacyjne. W kulinarnym święcie uczestniczą zarówno mieszkańcy Gdyni i Trójmiasta, jak i turyści z wielu regionów. To doskonała okazja, aby lepiej poznać bogactwo i różnorodność propozycji gdyńskiej sceny kulinarnej.

- Cieszymy się, że Weekend Kulinarny spotyka się z coraz większym zainteresowaniem miłośników dobrego jedzenia i pasjonatów turystyki kulinarnej. W tym roku jednak, z uwagi na panującą pandemię, prosimy wszystkich uczestników o zachowanie niezbędnych środków ostrożności nałożonych na nas i na lokale gastronomiczne. Prosimy o cierpliwość i wyrozumiałość, ponieważ restauracje mają ograniczone możliwości przyjmowania gości. Z uwagi na wyjątkowe warunki, aby nie generować dodatkowego pośpiechu i kolejek, zrezygnowaliśmy w tej edycji z formy konkursu, w której zbieraliśmy naklejki na przygotowane kupony. Ze względu na bezpieczeństwo konkurs został przeniesiony do mediów społecznościowych - mówi Maja Stróżyk z Agencji Rozwoju Gdyni.
  • Propozycja taverny Zante: mini Horiatiki Salad - oryginalny ser feta / pomidor / ogórek / papryka / oregano / czerwona cebula / oliwki kalamata / oliwa / pita.
  • Margarita z pomidorami - propozycja restauracji Familia Gdynia.
  • W Kandelabry Pub Multitap będzie można zamówić kiszonego burgera i burgera z krewetkami.
  • Wśród festiwalowych propozycji Mora bistro znalazły się też domowe nalewki.
Rajd po restauracjach, czyli Happy Hours, odbywać się będzie od piątku do niedzieli w określonych godzinach - każda restauracja samodzielnie ustala godziny trwania promocji. W wybranych restauracjach ze Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni - w tym roku udział biorą 24 lokale - przygotowane zostało autorskie menu degustacyjne w formie minidań w cenie 10 złotych.

Każda restauracja w ramach festiwalowego menu przygotuje minimum dwa minidania. W Tavernie Zante zjemy minigyros z kurczaka z frytkami oraz mini Horiatiki Salad. W restauracji Familia Gdynia sprzedawana będzie margarita z pomidorami i carpaccio wołowe z grzankami. W Kandelabry Pub Multitap spróbujemy kiszonego burgera i burgera z krewetkami. W Mora Bistro za 10 zł zamówić będzie można każdego burgera z karty w wersji mini, dwa kieliszki domowych nalewek, panierowanego pikla lub degustacyjną porcję grubo ciętych frytek. W Jedz, Pij, Tańcz spróbujemy dorsza w panko oraz chicken satay. W Chwila Moment zamówimy nachos z sosem serowym, guacamole i salsą pomidorową oraz tacos z szarpaną wieprzowiną. W Bliżej będzie można zjeść sakiewkę z warzywami, kurczakiem i serem kozim oraz śledzia pieczonego na sałatce ziemniaczanej. Zaś restauracja Punkt przygotuje śliwki zapiekane pod orzechową kruszonką, frytki z kalarepy z domowym ketchupem z warzyw sezonowych oraz pieczywo Naan własnego wypieku z palonym masłem czosnkowym i natką pietruszki, podawane z hummusem z pasty z czarnego sezamu. Poza możliwością smakowania regionalnej kuchni na uczestników Rajdu po Restauracjach czekają dodatkowe atrakcje w postaci konkursów z atrakcyjnymi nagrodami oraz pamiątki Szlaku Kulinarnego.

  • W Jedz, Pij, Tańcz serwowany będzie m.in. dorsz w panko.
  • Restauracja Chwila Moment zaproponowała tacos z szarpaną wieprzowiną.
  • Sakiewka z warzywami, kurczakiem i serem kozim z Bliżej.
  • Pieczywo Naan własnego wypieku z palonym masłem czosnkowym i natką pietruszki, podawane z hummusem z pasty z czarnego sezamu, to propozycja Restauracji Punkt.
- Wśród 24 restauracji, które wezmą udział w XII Weekendzie Kulinarnym, po raz pierwszy będzie można spróbować propozycji przygotowanych przez Mora Bistro, Pop in Diner & Bar, restaurację Mi Casa, Luis Mexicantinę, restaurację Familia Gdynia, Cozzi Ristorante, Tavernę Zante - czyli nowe lokale na Szlaku Kulinarnym Centrum Gdyni - dodaje Maja Stróżyk.
Weekend Kulinarny jest zatem doskonałą okazją, aby wybrać się w kulinarną wędrówkę po Gdyni: zajrzeć do wnętrz kilku restauracji, poczuć panującą w nich atmosferę, zapoznać się z menu, poznać szefów kuchni oraz wybrać się w kulinarną wędrówkę po Gdyni. Festiwalowe promocje w każdym lokalu będą obowiązywały w wybranych godzinach, różniących się od siebie, a w niektórych lokalach w wybrane dni weekendu. Warto więc przed wybraniem się w kulinarny rajd zapoznać się z poniższą rozpiską.

Mapa XII Weekendu Kulinarnego i godziny Happy Hours. Mapa XII Weekendu Kulinarnego i godziny Happy Hours.
Restauracje biorące udział w wydarzeniu:
Pop in Diner & Bar, Chwila Moment, Punkt Gdynia, Krew i Woda, Happywok, Pyra Bar Gdynia, Bliżej, Kapitan Cook, Trafik Jedzenie & Przyjaciele, Mora Bistro, Restauracja Mi Casa, Kofeina Gdynia Coffee House, Kandelabry Multitap Pub, Jedz Pij Tańcz, Tawerna Gdynia, Tokyo sushi, Luis Mexicantina, Restauracja Pizzeria Familia, Zielony Rower, Tom's Diner, Kulinarna Ukraina, Bollywood Lounge, Cozzi Ristorante, Taverna Zante.

Miejsca

Wydarzenia

Zobacz także

Opinie (26) 5 zablokowanych

  • Tak wiec w ten weekend jem w domu... (1)

    • 12 3

    • Żona/mamusia przygotuje.

      • 0 1

  • No Cozzi i Zante to zaszalały z happy hours.

    Wybrali dwie godziny w niedzielną noc... Warto takie knajpy w ogóle wymieniać w ramach tego wydarzenia?

    • 26 1

  • (4)

    Każdy nawet głupi lokals wie, że większość restauracji jest nastawiona pod dojenie norwegów, niemców, ewentualnie nowobogackich warszaFiaków(w ciuchach z wielkim logiem Gucci wziętymi w leasingu). ;) Koronka poskutkowała brakiem dopływu tych pierwszych i drugich, wiec lokale dudniły jak to nagle nie zaczely sie otwierać na lokalne spoleczności stając się przyjazne psom, studentom, emerytom. Gdy tylko wszystko zaczelo wracać do normy to i miłość do lokalnych społeczności w gastronomii się nagle skończyła. Kto sie na to nabiera?

    • 34 6

    • Tak się nastawiają knajpy mające najlepsze lokalizacje,

      lokale w Gdyni to potwierdzają. Nie wszystkie z wymienionych na liście takie są.

      • 2 3

    • (2)

      Co w tym zlego? Od zawsze tak bylo. Chcesz w zyciu uniesien i odjescia od rutyny? Zmien cos. A jak tobie pasuje to co masz to nie wplywaj na zycie tych co wybrali inna droge.

      • 0 12

      • (1)

        Tesla ile bierzesz za noc w film service?

        • 3 1

        • Wiecej

          • 0 0

  • Chyba za mikro lub nano dania zapłacimy 10 zł (2)

    Patrząc na załączone fotografie do artykułu odnoszę wrażenie że te dania są mikro lub nano a wszystko po 10 zł za sztukę.

    • 17 3

    • Też mam takie wrażenie, że za te porcje to maksymalnie 3 zł

      • 5 0

    • Dokładnie szału nie ma, to samo co robi Gdańsk z akcją za pół ceny...

      Tyle że w Gdańsku to dopiero zakłamana impreza, bo za pół ceny dostajesz pół dania...

      • 1 0

  • Czy lokale po dobrym sezonie wciąż są tak spragnione i nastawione na miejscowych?

    • 8 0

  • Ferdek Kiepski by powiedział :

    Nie kompromisujcie się.

    • 14 2

  • Miłośnicy dobrego jedzenia i pasjonaci kulinarnej turystyki omijają modne knajpy szerokim łukiem.

    Te, które odwiedzają, nie muszą się reklamować na wszelkie możliwe sposoby.

    • 20 2

  • Bardzo ładny burger dla dwulatka

    Niestety moje dzieci są już starsze.

    • 14 1

  • Za 10 ziko kupuje w Biedronce kilogram pierogow ruskich, (2)

    kostke smalcu i 2 browary, pozniej juz tylko szybka akcja na patelni i jedzenie na maksa. Dziekuje, kurtyna...

    Janusz z Olszynki

    • 14 9

    • Masz racje. Weekend w domu.

      Karol

      • 1 0

    • ja też

      • 1 0

  • Ludzie co za retoryka !

    Wszystko na nie !
    Trochę zaufania a tym co za 10pln. chcieli poudawac Graka i całą rodzinę nakarmić gratuluję kreatywniści .
    Chodzi o to by poznać i popróbować i jak fajnie to wrocić i nie inaczej

    • 9 8

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Rodzinne Niedziele - Brunch Mera Brasserie

170 zł
degustacja

Niedzielny brunch z muzyką na żywo

190 zł
muzyka na żywo, degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane