- 1 Co Polacy jedzą na śniadanie? (87 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (68 opinii)
- 3 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (103 opinie)
- 4 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 5 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 6 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (155 opinii)
Wege Festiwal na gdańskim stadionie
Wegetariańskich i wegańskich przysmaków z różnych stron świata przez cały weekend, 12 i 13 marca, można spróbować w Polsat Plus Arenie w Gdańsku. Trwa tu Wege Festiwal - impreza, na której coś dla siebie znajdą nie tylko miłośnicy kuchni roślinnej. Wybrać można się jeszcze dziś do godz. 20 lub jutro w godz. 12-18. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.
Kulinarne wydarzenia znajdziesz w naszym Kalendarzu imprez
Powoli tradycją staje się też, że Wege Festiwalowi towarzyszą dwie inne imprezy: Festiwal Kawy i Czekolady oraz targi kosmetyków naturalnych Ekopiękno. To sprawia, że festiwalowa oferta jest jeszcze szersza, a każdy z odwiedzających ma szansę znaleźć tu coś dla siebie.
Na terenie wydarzenia rozstawione jest kilkadziesiąt stoisk, które oferują dość szeroki wybór dań. Znajdziemy zarówno potrawy kuchni azjatyckiej (koreańskiej, japońskiej i chińskiej), gruzińskiej, greckiej oraz tureckiej. Na stoiskach można przebierać wśród pierożków dim sum, czebureków, chaczapuri, gwezweli, megruli, bułeczek bao czy sajgonek. Zjemy zupę pho, makaron udon, pad thai, curry z warzywami, ale także bezglutenowe banh gio (pyzy z mąki ryżowej), pierogi wonton i hanoi, mandu z makaronem sojowym, sushi oraz smażone arancini lub panzzerotti, czyli kulki lub trójkąty ryżu w panierce, wypełnione warzywami, smażone na głębokim tłuszczu. Na stoiskach nie brakuje wrapów, hummusu, jest też baba ziemniaczana i falafele. Są przeróżne wypieki, greckie oliwki w kilkunastu odmianach, a także specjały sprzedawane w słoikach: majonezy wegańskiej, sosy i miody.
Nowe lokale w Trójmieście
Są też dania, które choć nie zawierają ani grama mięsa, swoim kształtem, smakiem i przede wszystkim nazwą przypominają swoje pierwowzory. To m.in. hot-dogi w kolorowych bułkach (różowej, czarnej i jasnej) z sojową kiełbaską i warzywnymi dodatkami.
Na miejscu można też napić się piwa z browaru Moczybroda (alkohol można też kupić w butelkach). Poza rzemieślniczym piwem jest też stoisko z owocowymi nalewkami z Gniewskiego Dworu. Wiele punktów oferuje też napoje bezalkoholowe. Jest stoisko z matchą serwowaną na kilka sposobów. Na miejscu kupimy japońską herbatę, a dzięki towarzyszącemu wydarzeniu Festiwalowi Kawy możemy skosztować smacznej kawy z kilku palarni. Na deser są wegańskie serniki - tofurniki, owoce w czekoladzie i wege lody.
Zobacz także: Popraw nastrój jedzeniem. Nadchodzi Restaurant Week
Znajdziemy tu też produkty niedostępne w sklepach - różne przetwory np. wegańskie pasztety i majonezy, przyprawy, suplementy, herbaty i słodycze. Są stosika z modą od młodych projektantów - bez dodatków skóry, biżuteria oraz kosmetyki cruelty free np. wege-perfumy. W sobotę festiwal przyciągnął wielu mieszkańców Trójmiasta, którzy chętnie próbowali roślinnej kuchni. Wydarzenie będzie odbywać się również w niedzielę, w godzinach od 12 do 18.
Wydarzenia
Miejsca
Zobacz także
Opinie wybrane
-
2022-03-13 16:07
Zastanawia mnie skąd taki hejt w komentarzach
Chcesz jeść mięso? Proszę bardzo. Tylko po co przeszkadzasz tym, którzy mają ochotę na co innego?
- 15 6
-
2022-03-13 11:06
Kuchnia azjatycka praktycznie nie jest wegańska (9)
Jak widzę, że takie festiwale "serwują kuchnię azjatycką", to już wiem, że obok autentycznych potraw to nigdy nie stało i to tylko polskie urojenia o tym jak ta kuchnia mogłaby wyglądać dla osoby, która nigdy nie była w Azji. I koniecznie była weganem.
- 36 11
-
2022-03-14 09:41
Po pierwsze - weganinem. Po drugie- co ty za głupoty opowiadasz? Tzw. "kuchnia azjatycka" to tak szerokie pojęcie że chyba nie wiesz ile krajów i regionów podpada pod ten termin. I jak wiele dan jest tam wegańskich lub bardzo łatwych to zweganizowania. Właściwie to większość. Mięso było dla bogatych.
- 0 1
-
2022-03-13 20:29
Nie wiem gdzie byłaś, może w Turcji.
Kuchnia azjatycka jest bardzo roślinna, czasem z mięsnymi dodatkami.
- 3 1
-
2022-03-13 13:43
To mało widziała i podróżowała (2)
Kuchnia azjatycka to właśnie głównie potrawy roślinne. Dopiero w ostatnich 10-15 latach wraz z dobrobytem zaczęli jadać dużo więcej mięsa niż wcześniej.
- 10 2
-
2022-03-14 12:16
20lat to ty dzbanku spędziłeś ale tutaj w domciu a w azji jadali wczesniej nawet szczury psy ikoty dzbanku własnie dlatego ze
na lepsze miesą i jedli tez głownie ryby!
- 0 2
-
2022-03-13 16:02
To samo chciałem napisać
Większość ludzi w Azji jadała mięso tylko od święta, parę razy w roku.
- 3 1
-
2022-03-13 11:13
nie ma Azji i Europy (3)
jest kontynet Eurazja. oddzielona sztuczna linia na Uralu. teraz tez jestesmy w Azji, tak jak Kitajce w Europie
- 0 6
-
2022-03-13 15:59
Mów za siebie
Polska jest jednak w Europie.
- 3 0
-
2022-03-13 12:47
Za to w mentalu ta linia jest bardzo wyrazna i praktycznie nie do przeskoczenia. (1)
- 3 1
-
2022-03-13 13:43
mówisz o klasycznym stereotypie ryż i świnia versus chaldejska czwórka (przenica, źyto, owies, jęczmień) i wołowina
to się nie zgadza!
nie tylko przez "wymianę kolumbową", już wcześniej się mieszaliśmy. nawet gupi ryż jest siany w dolinie Po we Włoszech od czternastego wieku- 1 0
-
2022-03-13 07:35
Super impreza, człowiek to naturalny roślinożerca. (20)
Jak można jeść martwe zwierzęta ?
Anka Veganka- 10 55
-
2022-03-13 12:52
Jak mozna jesc martwe rosliny?
- 5 0
-
2022-03-13 11:12
kij Ci do tego co kto ma w swoim domu i przewodzie pokarmowym.
- 3 2
-
2022-03-13 11:05
Normalnie
Kup sobie pol kilo schabu, usmaż i zobacz jakie dobre
- 6 3
-
2022-03-13 10:07
wiosna idzie, idź się popaść na trawnik przed domem
- 4 3
-
2022-03-13 08:15
(8)
Można tez jeszcze żywe
- 13 2
-
2022-03-13 12:00
ośmiorniczek żywych nie polecam, jedna japoneczka spróbowała i prawie się udusiła bo macki się jej w przełyku przyssały :-)
- 0 1
-
2022-03-13 10:06
Mamy zakręconybuklad pokarmowy jak roslinozercy. (6)
Pies ma krotki i prosty. Chodzileś na bilogię ?
Anka- 6 12
-
2022-03-13 12:17
Do Anki (2)
To prawda, że mamy bardziej skomplikowany układ pokarmowy od psa. Natomiast człowiek jest wszystkożerny i nasz układ pokarmowy jest w pośrednim stopniu skomplikowany względem zwierząt roślinożernych. Stąd człowiek nie jest wstanie strawić wszystkich pokarmów roślinnych m.in. celulozy. Proszę o tym poczytać zanim zacznie Pani naginać fakty do swoich widzimisie.
Pozdrawiam.- 8 2
-
2022-03-13 16:03
Gratuluję dobrego samopoczucia.
Ale prawidłowa dieta roślinna podniosłaby jego poziom na zupełnie inny poziom.
- 0 0
-
2022-03-13 14:01
wszystko nie
padliny nie ruszycie. takiej co capi
- 0 0
-
2022-03-13 11:58
nie wiem czego cię uczyli na tej bilogi (2)
ale jakbyś miała żreć trawę całe życie to byś miała dwa żołądki - jak krowa
- 15 1
-
2022-03-13 12:17
(1)
Mało wiesz o krowie. Ao jej układzie pokarmowym, zwłaszcza o żołądkach kompletnie nic. I jeszcze pouczasz w tej swojej niewiedzy i ignorancji biologicznej.
- 1 9
-
2022-03-13 13:32
Ewelino, cuś ftym jest
już w liceum (chodziłem do Piątki) na biologii (u Grądkowskiej) hodowaliśmu żaby zielone (rana viridis), połowę żab karmiliśmi/łem pokarmem roślinnym (qresko skomplikowane, zdrapki ze ścian akwarium, miksowana sałata, inne jarzywa) a połowę zwierzęcym (kocia sucha, mięcho, rozwielitki dla rybek) a potem wszystkieEwelino, cuś ftym jest
już w liceum (chodziłem do Piątki) na biologii (u Grądkowskiej) hodowaliśmu żaby zielone (rana viridis), połowę żab karmiliśmi/łem pokarmem roślinnym (qresko skomplikowane, zdrapki ze ścian akwarium, miksowana sałata, inne jarzywa) a połowę zwierzęcym (kocia sucha, mięcho, rozwielitki dla rybek) a potem wszystkie do eksykatora z eterem, rdzeń przecięty nożyczkami, sekcja, wyłonienie jelita, pomiar długości.
rolinożerne miały trzykrotnie (x3) dłuższe jelito (one mają jeden rodzaj, nie jak my, trzy)
jeden i ten sam gatunek
ludzie też się adaptują, ale ci na skrajnych dietach żyją istotnie krócej od tych w środku dzwona krzywe. Gauss to хуй- 0 1
-
2022-03-13 08:15
Jedząc pasze tez odbierasz zycie
- 7 2
-
2022-03-13 08:16
(2)
Należy odżywiać się promieniami słońca
- 13 0
-
2022-03-13 12:03
(1)
promienie słońca są jak najbardziej wskazane dla zbilansowanej diety człowieka. Dzięki nim wytwarza się witamina D w skórze...
- 2 0
-
2022-03-13 13:38
i wątrobie
- 0 0
-
2022-03-13 12:04
(2)
Popieram! Nie jem mięsa prawie rok odkąd zobaczyłam jak są traktowane zwierzęta. Co najważniejsze i dziwniejsze to fakt, że nie mam już anemii, bólu stawów, czuję się lżejsza i mój lipidogram się unormował.
Polecam chociaż żeby spróbować.- 10 25
-
2022-03-13 13:13
Ale innych nie przekonasz. Zobacz ile chorób od jedzenia mięsa. (1)
Anka
- 1 5
-
2022-03-13 16:35
...a ile od mięsa niejedzenia. Nie jedząc mięsa trzeba się suplementować, co jest nienaturalne w świecie zwierzęcym. Czy inne organizmy się suplementują? Ale co się tyczy ilości mięsa, to obecnie znacznie przeginamy. Kiedyś jedzono od święta i wystarczało. Obecnie, gdy coraz szybciej żyjemy mięso dostarcza dużo kalorii w bardzo małej objętości
...a ile od mięsa niejedzenia. Nie jedząc mięsa trzeba się suplementować, co jest nienaturalne w świecie zwierzęcym. Czy inne organizmy się suplementują? Ale co się tyczy ilości mięsa, to obecnie znacznie przeginamy. Kiedyś jedzono od święta i wystarczało. Obecnie, gdy coraz szybciej żyjemy mięso dostarcza dużo kalorii w bardzo małej objętości wystarczającej na bardzo długo. Kiedyś człowiek dziubał i skubał cały dzień i to zajęcie wypełniało mu większą część doby. Zamieniliśmy kasze, strąki, warzywa, ziarna i orzechy na ich skoncentrowany energetycznie substytut, zyskując czas na pogoń za pieniądzem, niestety kosztem zdrowia.
- 1 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.