• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Wege-uczta w Starym Maneżu

Łukasz Stafiej
11 września 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Smakuj Trójmiasto w nowym miejscu
Na imprezie można było spróbować kilkudziesięciu roślinnych dań od trójmiejskich restauratorów oraz pasjonatów kulinariów. Na imprezie można było spróbować kilkudziesięciu roślinnych dań od trójmiejskich restauratorów oraz pasjonatów kulinariów.

Jagielniki, roślinny boczek, ciecierzycowe burgery, kebab z seitana i pierogi ruskie z tofu - na wege edycji imprezy kulinarnej Smakuj Trójmiasto można było zjeść kilkadziesiąt roślinnych dań. Jednym z gości wydarzenia był znany trójmiejski szef kucharz, Piotr Ślusarz, który promował niemarnowanie jedzenia.



Imprezy kulinarne z cyklu Smakuj Trójmiasto odbywają się regularnie co kilka tygodni od niemalże dwóch lat. Za każdym razem w Starym Maneżu zobacz na mapie Gdańska restauratorzy, kulinarni pasjonaci oraz niewielcy producenci sprzedają swoje dania i produkty przygotowane zgodnie z hasłem przewodnim edycji.

W niedzielę królowała kuchnia roślinna - wystawcy przygotowali wegańskie i wegetariańskie dania. Można było zjeść i wytrwanie, i na słodko. Były gofry, naleśniki, pączki, pierogi, burgery, kebaby, sushi, gulasze, a nawet bigos i boczek. Wszystko oczywiście przygotowane bez grama mięsa i innych produktów odzwierzęcych. W zamian mleko sojowe, kasza jaglana, strączki, olej kokosowy czy "mięso z pszenicy" - seitan. Ceny za porcję zaczynały się od kilku złotych.

Chętnych do biesiadowania nie brakowało, choć wielkich tłumów - do czego zdążyły już przyzwyczaić poprzednie edycje Smakuj Trójmiasto - tym razem nie było. Ale może to i dobrze - konsumowanie w tłoku to nic przyjemnego i wielu uczestników na imprezy nie raz na to narzekało.

Stary Maneż warto było jednak odwiedzić w niedzielę nie tylko, żeby się najeść. Organizatorzy Smakuj Trójmiasto organizują za każdym razem kilka atrakcji pobocznych, które nieraz - choć mniej nagłośnione niż stoiska z jedzeniem - są bardzo ciekawe. Tym razem ciekawostką było m.in. Schronisko Dla Roślin oraz Bank Żywności.

  • Stoisko Banku żywności, gdzie promowano niemarnowanie jedzenia.
  • Schronisko Dla Roślin tłumaczyło, co zrobić z niechcianym kwiatem.
  • Można było zjeść i wytrawnie, i na słodko. I oczywiście - wyłącznie roślinnie.
  • Tomasz Deker z córkami.
  • Goście
Na stoisku tej pierwszej fundacji można było dowiedzieć się, co zrobić z niepotrzebną rośliną, aby znalazła nowego właściciela. Schronisko zajmuje się bowiem adopcją niechcianych kwiatów, szukaniem na Facebooku nowych właścicieli i przekazywaniem ich w ich ręce. Koszt: zerowy. Wystarczą dobre chęci do opiekowania się rośliną.

Z kolei Bank Żywności zbiera i przekazuje potrzebujących wyrzucane przez sklepy czy firmy produkcyjne niepotrzebne czy wycofane ze sprzedaży, a wciąż przydatne do spożycia produkty spożywcze. Na ich stoisku przed Starym Maneżem leżały kilogramy owoców i warzyw, które ze względów wizualnych zostały usunięte z działów warzywnych supermarketów. Poczęstować się kiścią bananów czy workiem marchewki mógł każdy.

Ideę niemarnowania żywności, którą promuje Bank Żywności, wspierał Piotr Ślusarz, szef kuchni znany z trójmiejskich restauracji oraz telewizyjnego show "Top Chef".

- Po pierwsze róbmy rozsądnie zakupy, nie ma sensu kupować za dużo. Po drugie, dostosujemy nasz codzienny jadłospis do tego, co mamy już w lodówce, a nie na odwrót. Gotujmy sezonowo. W końcu po trzecie: nie wyrzucajmy nadwyżek, ale róbmy z nich przetwory: zupy kremy, marynaty, kiszonki czy kompoty. Albo niepotrzebne jedzenie rozdajmy rodzinie czy znajomym - radzi Ślusarz.
Wstęp na Smakuj Trójmiasto kosztował 10 zł. Kolejna odsłona imprezy, której tematem przewodnim będzie kuchnia azjatycka, odbędzie się w Starym Maneżu 22 października.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (114) ponad 10 zablokowanych

  • (7)

    Dlaczego wejście na to wydarzenie było płatne?

    • 51 5

    • (6)

      a co chciales najesc sie za darmo? takich jak ty zaraz bylyb cale tlumy

      • 10 26

      • (3)

        Czym się tam na jesc... Bez przesady

        • 29 8

        • ucz się na pisać (2)

          "na jeść" aaahahah

          ontopic: wejście na smakuj trójmiasto zawsze było płatne, i co z tego - nie chcesz to nie chodź.

          • 4 9

          • (1)

            Ale własnie dlaczego? skoro płacimy potem za jedzenie na stoiskach, stoiska są reklamą dla reastauracji, więc to oni powinni płacic za mołziwość wystawienia sie tam, a nie my za mołżiwośc wejścia.

            • 3 1

            • chodzi o wykoszenie Januszy i Grażyn - amatorów darmowych promocji i świeżaków

              • 0 1

      • (1)

        za jedzenie i tak sie płaci, nie ma go w cenie biletu

        • 24 0

        • Chodzi żeby odsiać bosych Antków i Łazików

          Tylko klienci w krawacie z grubym trzosem

          • 10 0

  • Ten Stary Maneż niezły jest co? (1)

    • 6 24

    • Nie. Przereklamowane g*wno. Sporo hołoty przychodzi.

      • 3 3

  • (1)

    A ten vegefiltr na zdjęciach, to po co???

    • 53 3

    • Żeby wydarzenie nabrało "atmosfery".

      • 29 1

  • trawożercą nie jestem (6)

    Gdybyśmy byli krowami to paśli byśmy się na łąkach żrąc trawę, ale tak nie jest ! ja lubię mięso ! I nie przekonujcie mnie do "roślinnego boczku " ani do innego tego typu g*wna

    • 44 46

    • A kto cię przekonuje? To tylko impreza z żarciem podanym w nazwie. Nie chcesz - nie idziesz.

      Wege nie pójdzie na degustacje kiełbas, a alkoholik na festiwal piw rzemieślniczych, weź wyluzuj majtki.

      • 29 3

    • Gdybyście byli lwami

      Nie chorowalibyście na chorobę wieńcową

      • 15 1

    • (1)

      Ciekawie byłoby zobaczyć portret psychologiczny człowieka, który ma ból d*py, bo ktoś nie je mięsa xD

      • 12 2

      • Jeśli ktoś ma ból d... że ktoś robi inaczej niż on, to diagnoza jest prosta - kompleksy albo autyzm.

        • 6 2

    • ptakami też nie jesteśmy a latamy, oczywiście dzieki temu, że jako ludzie używamy mózgu,

      przynajmniej niektórzy...pozostałych ciężko przekonać:-D

      • 3 0

    • Ciesz się, że istnieją wegetarianie.

      Będziesz miał więcej mięsa dla siebie.

      • 0 0

  • (2)

    Było po prostu epicko....
    PS. Słoma z Trymbulakiem przerzucili się z szycia na gotowanie? Pamiętam jak mieli bar w Gdyni przy Bytomskiej ( tam gdzie jest ich tzw. atelier). Bar zamknęli bo przeszkadzało im chyba, że przychodzą tam zwykłe chłopaki wypić zwykłe piwo :D

    • 35 5

    • było również autorsko i rzemieślniczo (1)

      • 2 1

      • Craftowo.

        • 2 0

  • nie ma jak picca wegetariańska (2)

    • 28 4

    • Ja zawsze zamawiam pizze wege,

      tylko proszę, żeby mi pieczarki na szynkę zamienili...

      • 8 1

    • Picca?

      Już widać pierwsze skutki likwidacji gimnazjów.

      • 0 0

  • (14)

    mężczyzna musi jweść mięso = siła !
    Wolność słowa Jest a usuwa się komentarze Hmm

    • 16 30

    • Mężczyzna (2)

      musi zapewnić byt i bezpieczeństwo najbliższym.
      Mężczyzna nie krzywdzi innych bez powodu (a szczególnie wyłącznie ku własnej uciesze)

      Jedzenie mielonego nie ma z byciem mężczyzną nic wspólnego.

      • 18 3

      • (1)

        A kobieta nie musi?
        Co to za głupie dyskusje, dajcie ludziom jeść i żyć jak chcą.

        • 8 2

        • Znosić mężczyznę, to chyba oczywiste :D

          • 3 1

    • Najsilniejsze zwierzęta są roślinożerne. (7)

      • 6 4

      • Coś w tym jest. (6)

        Tłusty hipopotam, czy smukły gepard? - wybór należy do ciebie! ;)

        • 6 1

        • Jako ewolucyjni potomkowie wielorybów, hipopotamy są przystosowane do żarcia trawy. Mogą jednak jeść mięso, gdy zajdzie potrzeba.

          • 2 1

        • Tylko kto tu jest ten smukły, hm? :D

          • 1 0

        • Chodziło raczej o goryle.

          • 2 0

        • Gepard (2)

          to jest smukły, bo jest genetycznie przystosowany do jedzenia innych zwierzaków. Ba, bez tego by nie przeżył. Natomiast Tobie rosną boczki, a serce obrasta tłuszczem.
          Fajnie?

          • 1 2

          • (1)

            tak a wiesz po co natura dala ci kly i siekacze?

            • 2 0

            • No to poluj za pomocą tych kłów i siekaczy. I swoich zadbanych paznokietków. Narzędzia pomocnicze - kamień i dzida.

              • 0 3

    • problem dzisiejszych mężczyzn polega właśnie na tym (1)

      że nie potrafią zaakceptować tego, że typ macho odchodzi do lamusa , sama siła nie jest za bardzo potrzebna ani na rynku pracy ani już nikomu nie imponuje (chyba, że przaśna dyskoteka albo inna kiboliada) ,
      bo prawdziwe pieniądze i bezpieczenstwo to domena dziedzin umysłowych

      • 7 2

      • Typ macho może i odchodzi jak to napisałaś do lamusa, ale nazelowane piz*usie w rurkach ważące po 45kg i niepotrafiące nic zrobić przyszłością też nie są.

        • 2 1

    • no i na co ci ta siła?

      no chyba, że jesteś pomocnikiem budowlanym albo zadymiarzem...
      ale prawda jest taka że w dzisiejszych czasach jak jesteś niedorozwinięty intelektualnie to ci siła nie pomoże!

      • 3 1

  • (1)

    Było super, pogoda nie dopisała, ale nastroje tak. :) Ramen przepyszny!

    • 7 12

    • Nie wiedziałem, że ramen jest wege. Zwłaszcza to jajko.

      • 1 1

  • Słowa wege i uczta

    wzajemnie wykluczają się.

    • 31 25

  • lanserka (3)

    zdjęcia, jakości podobnej do wydarzenia. przerost formy nad treścią, reportaż artystyczny jak i kuchnia z dorobioną filozofią. W cywilizowanym świecie to wystawcy płaca za możliwość zarabiania. Tu trzeba zapłacić za wstęp, za jedzenie, a w nagrodę szansa na pojawienie się na lans fotach....

    • 40 2

    • Większość tych ludzi (1)

      W życiu by weganami nie byli gdyby nie mogli ciagle o tym mówić w necie i robic foty z filtrem.

      • 5 2

      • veganKa

        To może daj tym weganom coś powiedzieć ? Bo jak na razie tylko wynurzenia mięsożerców. Ciągle to słychać ludzi nie mających pojęcia o weganizmie, czyli o ruchu ratującym zwierzęta - także z powodów ideologicznych bo np. nie wyobrażają sobie zjeść psa, wiec tak samo nie jedzą też krowy i świni bo inaczej jest to po prostu hipokryzja lub klapki na oczach i odwracanie glowy od okrucieństwa w hodowli przemysłowej zwierząt. Nie potrafisz pojąć, że ktoś ma poczucie empatii dla istot żyjących i że twoj talerz to nie tylko twoja sprawa to jeszcze mało wiesz....

        • 1 0

    • sam tego badziewia nie jem bo lubie mięso. ale z czym ty masz problem? że ktoś chce zarobić? co w tym złego?

      ktoś lubi takie coś to płaci, a jak nie to nie idziesz i nie płacisz. a ty się tu napinasz nie wiadomo po co.

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Rodzinne Niedziele - Brunch Mera Brasserie

170 zł
degustacja

Niedzielny brunch z muzyką na żywo

190 zł
muzyka na żywo, degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane