- 1 Najlepsze stoiska na Jarmarku Świątecznym (46 opinii)
- 2 Schabowy większy od głowy (101 opinii)
- 3 Wybrali najgorszy wyrób mięsny na świecie (74 opinie)
- 4 Zasada "jedz mniej, ruszaj się więcej" nie działa? (200 opinii)
- 5 Dokąd na grzańca? Ceny, rodzaje (44 opinie)
- 6 Skąd zamówić potrawy na święta? (52 opinie)
Wege-uczta w Starym Maneżu
Jagielniki, roślinny boczek, ciecierzycowe burgery, kebab z seitana i pierogi ruskie z tofu - na wege edycji imprezy kulinarnej Smakuj Trójmiasto można było zjeść kilkadziesiąt roślinnych dań. Jednym z gości wydarzenia był znany trójmiejski szef kucharz, Piotr Ślusarz, który promował niemarnowanie jedzenia.
Imprezy kulinarne z cyklu Smakuj Trójmiasto odbywają się regularnie co kilka tygodni od niemalże dwóch lat. Za każdym razem w Starym Maneżu

W niedzielę królowała kuchnia roślinna - wystawcy przygotowali wegańskie i wegetariańskie dania. Można było zjeść i wytrwanie, i na słodko. Były gofry, naleśniki, pączki, pierogi, burgery, kebaby, sushi, gulasze, a nawet bigos i boczek. Wszystko oczywiście przygotowane bez grama mięsa i innych produktów odzwierzęcych. W zamian mleko sojowe, kasza jaglana, strączki, olej kokosowy czy "mięso z pszenicy" - seitan. Ceny za porcję zaczynały się od kilku złotych.
Chętnych do biesiadowania nie brakowało, choć wielkich tłumów - do czego zdążyły już przyzwyczaić poprzednie edycje Smakuj Trójmiasto - tym razem nie było. Ale może to i dobrze - konsumowanie w tłoku to nic przyjemnego i wielu uczestników na imprezy nie raz na to narzekało.
Stary Maneż warto było jednak odwiedzić w niedzielę nie tylko, żeby się najeść. Organizatorzy Smakuj Trójmiasto organizują za każdym razem kilka atrakcji pobocznych, które nieraz - choć mniej nagłośnione niż stoiska z jedzeniem - są bardzo ciekawe. Tym razem ciekawostką było m.in. Schronisko Dla Roślin oraz Bank Żywności.
Na stoisku tej pierwszej fundacji można było dowiedzieć się, co zrobić z niepotrzebną rośliną, aby znalazła nowego właściciela. Schronisko zajmuje się bowiem adopcją niechcianych kwiatów, szukaniem na Facebooku nowych właścicieli i przekazywaniem ich w ich ręce. Koszt: zerowy. Wystarczą dobre chęci do opiekowania się rośliną.
Z kolei Bank Żywności zbiera i przekazuje potrzebujących wyrzucane przez sklepy czy firmy produkcyjne niepotrzebne czy wycofane ze sprzedaży, a wciąż przydatne do spożycia produkty spożywcze. Na ich stoisku przed Starym Maneżem leżały kilogramy owoców i warzyw, które ze względów wizualnych zostały usunięte z działów warzywnych supermarketów. Poczęstować się kiścią bananów czy workiem marchewki mógł każdy.
Ideę niemarnowania żywności, którą promuje Bank Żywności, wspierał Piotr Ślusarz, szef kuchni znany z trójmiejskich restauracji oraz telewizyjnego show "Top Chef".
- Po pierwsze róbmy rozsądnie zakupy, nie ma sensu kupować za dużo. Po drugie, dostosujemy nasz codzienny jadłospis do tego, co mamy już w lodówce, a nie na odwrót. Gotujmy sezonowo. W końcu po trzecie: nie wyrzucajmy nadwyżek, ale róbmy z nich przetwory: zupy kremy, marynaty, kiszonki czy kompoty. Albo niepotrzebne jedzenie rozdajmy rodzinie czy znajomym - radzi Ślusarz.
Wstęp na Smakuj Trójmiasto kosztował 10 zł. Kolejna odsłona imprezy, której tematem przewodnim będzie kuchnia azjatycka, odbędzie się w Starym Maneżu 22 października.
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (114) ponad 10 zablokowanych
-
2017-09-11 06:21
(7)
Dlaczego wejście na to wydarzenie było płatne?
- 51 5
-
2017-09-11 06:39
(6)
a co chciales najesc sie za darmo? takich jak ty zaraz bylyb cale tlumy
- 10 26
-
2017-09-11 06:53
(3)
Czym się tam na jesc... Bez przesady
- 29 8
-
2017-09-11 08:03
ucz się na pisać (2)
"na jeść" aaahahah
ontopic: wejście na smakuj trójmiasto zawsze było płatne, i co z tego - nie chcesz to nie chodź.- 4 9
-
2017-09-12 11:19
(1)
Ale własnie dlaczego? skoro płacimy potem za jedzenie na stoiskach, stoiska są reklamą dla reastauracji, więc to oni powinni płacic za mołziwość wystawienia sie tam, a nie my za mołżiwośc wejścia.
- 3 1
-
2017-09-12 13:29
chodzi o wykoszenie Januszy i Grażyn - amatorów darmowych promocji i świeżaków
- 0 1
-
2017-09-11 08:57
(1)
za jedzenie i tak sie płaci, nie ma go w cenie biletu
- 24 0
-
2017-09-11 12:04
Chodzi żeby odsiać bosych Antków i Łazików
Tylko klienci w krawacie z grubym trzosem
- 10 0
-
2017-09-11 06:30
Ten Stary Maneż niezły jest co? (1)
- 6 24
-
2017-09-12 00:32
Nie. Przereklamowane g*wno. Sporo hołoty przychodzi.
- 3 3
-
2017-09-11 06:39
(1)
A ten vegefiltr na zdjęciach, to po co???
- 53 3
-
2017-09-11 07:17
Żeby wydarzenie nabrało "atmosfery".
- 29 1
-
2017-09-11 07:08
trawożercą nie jestem (6)
Gdybyśmy byli krowami to paśli byśmy się na łąkach żrąc trawę, ale tak nie jest ! ja lubię mięso ! I nie przekonujcie mnie do "roślinnego boczku " ani do innego tego typu g*wna
- 44 46
-
2017-09-11 09:26
A kto cię przekonuje? To tylko impreza z żarciem podanym w nazwie. Nie chcesz - nie idziesz.
Wege nie pójdzie na degustacje kiełbas, a alkoholik na festiwal piw rzemieślniczych, weź wyluzuj majtki.- 29 3
-
2017-09-11 09:48
Gdybyście byli lwami
Nie chorowalibyście na chorobę wieńcową
- 15 1
-
2017-09-11 10:09
(1)
Ciekawie byłoby zobaczyć portret psychologiczny człowieka, który ma ból d*py, bo ktoś nie je mięsa xD
- 12 2
-
2017-09-11 11:00
Jeśli ktoś ma ból d... że ktoś robi inaczej niż on, to diagnoza jest prosta - kompleksy albo autyzm.
- 6 2
-
2017-09-11 16:08
ptakami też nie jesteśmy a latamy, oczywiście dzieki temu, że jako ludzie używamy mózgu,
przynajmniej niektórzy...pozostałych ciężko przekonać:-D
- 3 0
-
2017-09-30 14:52
Ciesz się, że istnieją wegetarianie.
Będziesz miał więcej mięsa dla siebie.
- 0 0
-
2017-09-11 07:25
(2)
Było po prostu epicko....
PS. Słoma z Trymbulakiem przerzucili się z szycia na gotowanie? Pamiętam jak mieli bar w Gdyni przy Bytomskiej ( tam gdzie jest ich tzw. atelier). Bar zamknęli bo przeszkadzało im chyba, że przychodzą tam zwykłe chłopaki wypić zwykłe piwo :D- 35 5
-
2017-09-12 09:11
było również autorsko i rzemieślniczo (1)
- 2 1
-
2017-09-12 09:47
Craftowo.
- 2 0
-
2017-09-11 07:56
nie ma jak picca wegetariańska (2)
- 28 4
-
2017-09-11 10:10
Ja zawsze zamawiam pizze wege,
tylko proszę, żeby mi pieczarki na szynkę zamienili...
- 8 1
-
2017-09-30 14:51
Picca?
Już widać pierwsze skutki likwidacji gimnazjów.
- 0 0
-
2017-09-11 08:34
(14)
mężczyzna musi jweść mięso = siła !
Wolność słowa Jest a usuwa się komentarze Hmm- 16 30
-
2017-09-11 09:54
Mężczyzna (2)
musi zapewnić byt i bezpieczeństwo najbliższym.
Mężczyzna nie krzywdzi innych bez powodu (a szczególnie wyłącznie ku własnej uciesze)
Jedzenie mielonego nie ma z byciem mężczyzną nic wspólnego.- 18 3
-
2017-09-11 10:05
(1)
A kobieta nie musi?
Co to za głupie dyskusje, dajcie ludziom jeść i żyć jak chcą.- 8 2
-
2017-09-11 10:09
Znosić mężczyznę, to chyba oczywiste :D
- 3 1
-
2017-09-11 11:15
Najsilniejsze zwierzęta są roślinożerne. (7)
- 6 4
-
2017-09-11 11:49
Coś w tym jest. (6)
Tłusty hipopotam, czy smukły gepard? - wybór należy do ciebie! ;)
- 6 1
-
2017-09-11 12:15
Jako ewolucyjni potomkowie wielorybów, hipopotamy są przystosowane do żarcia trawy. Mogą jednak jeść mięso, gdy zajdzie potrzeba.
- 2 1
-
2017-09-11 12:54
Tylko kto tu jest ten smukły, hm? :D
- 1 0
-
2017-09-11 23:08
Chodziło raczej o goryle.
- 2 0
-
2017-09-12 09:11
Gepard (2)
to jest smukły, bo jest genetycznie przystosowany do jedzenia innych zwierzaków. Ba, bez tego by nie przeżył. Natomiast Tobie rosną boczki, a serce obrasta tłuszczem.
Fajnie?- 1 2
-
2017-09-12 13:31
(1)
tak a wiesz po co natura dala ci kly i siekacze?
- 2 0
-
2017-09-12 13:59
No to poluj za pomocą tych kłów i siekaczy. I swoich zadbanych paznokietków. Narzędzia pomocnicze - kamień i dzida.
- 0 3
-
2017-09-11 14:32
problem dzisiejszych mężczyzn polega właśnie na tym (1)
że nie potrafią zaakceptować tego, że typ macho odchodzi do lamusa , sama siła nie jest za bardzo potrzebna ani na rynku pracy ani już nikomu nie imponuje (chyba, że przaśna dyskoteka albo inna kiboliada) ,
bo prawdziwe pieniądze i bezpieczenstwo to domena dziedzin umysłowych- 7 2
-
2017-09-12 00:37
Typ macho może i odchodzi jak to napisałaś do lamusa, ale nazelowane piz*usie w rurkach ważące po 45kg i niepotrafiące nic zrobić przyszłością też nie są.
- 2 1
-
2017-09-11 14:59
no i na co ci ta siła?
no chyba, że jesteś pomocnikiem budowlanym albo zadymiarzem...
ale prawda jest taka że w dzisiejszych czasach jak jesteś niedorozwinięty intelektualnie to ci siła nie pomoże!- 3 1
-
2017-09-11 08:47
(1)
Było super, pogoda nie dopisała, ale nastroje tak. :) Ramen przepyszny!
- 7 12
-
2017-09-11 20:17
Nie wiedziałem, że ramen jest wege. Zwłaszcza to jajko.
- 1 1
-
2017-09-11 08:50
Słowa wege i uczta
wzajemnie wykluczają się.
- 31 25
-
2017-09-11 09:08
lanserka (3)
zdjęcia, jakości podobnej do wydarzenia. przerost formy nad treścią, reportaż artystyczny jak i kuchnia z dorobioną filozofią. W cywilizowanym świecie to wystawcy płaca za możliwość zarabiania. Tu trzeba zapłacić za wstęp, za jedzenie, a w nagrodę szansa na pojawienie się na lans fotach....
- 40 2
-
2017-09-11 22:13
Większość tych ludzi (1)
W życiu by weganami nie byli gdyby nie mogli ciagle o tym mówić w necie i robic foty z filtrem.
- 5 2
-
2017-09-12 19:59
veganKa
To może daj tym weganom coś powiedzieć ? Bo jak na razie tylko wynurzenia mięsożerców. Ciągle to słychać ludzi nie mających pojęcia o weganizmie, czyli o ruchu ratującym zwierzęta - także z powodów ideologicznych bo np. nie wyobrażają sobie zjeść psa, wiec tak samo nie jedzą też krowy i świni bo inaczej jest to po prostu hipokryzja lub klapki na oczach i odwracanie glowy od okrucieństwa w hodowli przemysłowej zwierząt. Nie potrafisz pojąć, że ktoś ma poczucie empatii dla istot żyjących i że twoj talerz to nie tylko twoja sprawa to jeszcze mało wiesz....
- 1 0
-
2017-09-17 11:40
sam tego badziewia nie jem bo lubie mięso. ale z czym ty masz problem? że ktoś chce zarobić? co w tym złego?
ktoś lubi takie coś to płaci, a jak nie to nie idziesz i nie płacisz. a ty się tu napinasz nie wiadomo po co.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.