• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Wege-uczta w Starym Maneżu

Łukasz Stafiej
11 września 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Smakuj Trójmiasto w nowym miejscu
Na imprezie można było spróbować kilkudziesięciu roślinnych dań od trójmiejskich restauratorów oraz pasjonatów kulinariów. Na imprezie można było spróbować kilkudziesięciu roślinnych dań od trójmiejskich restauratorów oraz pasjonatów kulinariów.

Jagielniki, roślinny boczek, ciecierzycowe burgery, kebab z seitana i pierogi ruskie z tofu - na wege edycji imprezy kulinarnej Smakuj Trójmiasto można było zjeść kilkadziesiąt roślinnych dań. Jednym z gości wydarzenia był znany trójmiejski szef kucharz, Piotr Ślusarz, który promował niemarnowanie jedzenia.



Imprezy kulinarne z cyklu Smakuj Trójmiasto odbywają się regularnie co kilka tygodni od niemalże dwóch lat. Za każdym razem w Starym Maneżu zobacz na mapie Gdańska restauratorzy, kulinarni pasjonaci oraz niewielcy producenci sprzedają swoje dania i produkty przygotowane zgodnie z hasłem przewodnim edycji.

W niedzielę królowała kuchnia roślinna - wystawcy przygotowali wegańskie i wegetariańskie dania. Można było zjeść i wytrwanie, i na słodko. Były gofry, naleśniki, pączki, pierogi, burgery, kebaby, sushi, gulasze, a nawet bigos i boczek. Wszystko oczywiście przygotowane bez grama mięsa i innych produktów odzwierzęcych. W zamian mleko sojowe, kasza jaglana, strączki, olej kokosowy czy "mięso z pszenicy" - seitan. Ceny za porcję zaczynały się od kilku złotych.

Chętnych do biesiadowania nie brakowało, choć wielkich tłumów - do czego zdążyły już przyzwyczaić poprzednie edycje Smakuj Trójmiasto - tym razem nie było. Ale może to i dobrze - konsumowanie w tłoku to nic przyjemnego i wielu uczestników na imprezy nie raz na to narzekało.

Stary Maneż warto było jednak odwiedzić w niedzielę nie tylko, żeby się najeść. Organizatorzy Smakuj Trójmiasto organizują za każdym razem kilka atrakcji pobocznych, które nieraz - choć mniej nagłośnione niż stoiska z jedzeniem - są bardzo ciekawe. Tym razem ciekawostką było m.in. Schronisko Dla Roślin oraz Bank Żywności.

  • Stoisko Banku żywności, gdzie promowano niemarnowanie jedzenia.
  • Schronisko Dla Roślin tłumaczyło, co zrobić z niechcianym kwiatem.
  • Można było zjeść i wytrawnie, i na słodko. I oczywiście - wyłącznie roślinnie.
  • Tomasz Deker z córkami.
  • Goście
Na stoisku tej pierwszej fundacji można było dowiedzieć się, co zrobić z niepotrzebną rośliną, aby znalazła nowego właściciela. Schronisko zajmuje się bowiem adopcją niechcianych kwiatów, szukaniem na Facebooku nowych właścicieli i przekazywaniem ich w ich ręce. Koszt: zerowy. Wystarczą dobre chęci do opiekowania się rośliną.

Z kolei Bank Żywności zbiera i przekazuje potrzebujących wyrzucane przez sklepy czy firmy produkcyjne niepotrzebne czy wycofane ze sprzedaży, a wciąż przydatne do spożycia produkty spożywcze. Na ich stoisku przed Starym Maneżem leżały kilogramy owoców i warzyw, które ze względów wizualnych zostały usunięte z działów warzywnych supermarketów. Poczęstować się kiścią bananów czy workiem marchewki mógł każdy.

Ideę niemarnowania żywności, którą promuje Bank Żywności, wspierał Piotr Ślusarz, szef kuchni znany z trójmiejskich restauracji oraz telewizyjnego show "Top Chef".

- Po pierwsze róbmy rozsądnie zakupy, nie ma sensu kupować za dużo. Po drugie, dostosujemy nasz codzienny jadłospis do tego, co mamy już w lodówce, a nie na odwrót. Gotujmy sezonowo. W końcu po trzecie: nie wyrzucajmy nadwyżek, ale róbmy z nich przetwory: zupy kremy, marynaty, kiszonki czy kompoty. Albo niepotrzebne jedzenie rozdajmy rodzinie czy znajomym - radzi Ślusarz.
Wstęp na Smakuj Trójmiasto kosztował 10 zł. Kolejna odsłona imprezy, której tematem przewodnim będzie kuchnia azjatycka, odbędzie się w Starym Maneżu 22 października.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (114) ponad 10 zablokowanych

  • (5)

    Można jeść mięso nic w tym złego bo od zawsze ludzie jedli mięso. Nie pozwalali by choć kęs się nie zmarnował więc zasalali je -konserwujących na później. Problem to krzywda jaka dzieje się zwierzętom nim trafią na talerz. I wszedobylska chemia pchana do wszystkiego do tego tony byle jakich produktów w sklepach a później misz masz na smietniku. Aby tylko kasa i abyśmy więcej kupowali.

    • 8 4

    • (2)

      To że cos jest od zawsze nie oznacza ze jest dobre i ze nie mozna tego zmienić. Poza tym śmierć w imie zaspokojenia czyjegoś apetytu jest krzywdą, choćby wcześniej miało sie najlepsze życie.

      • 2 2

      • dokładnie, dookoła pełno farmazonów zwanych tradycją , które istnieja "od zawsze"

        z którymi nikt nie śmie polemizować a które są często czystym debilizmem

        • 1 3

      • A rośliny

        Wg współczesnych opinii też czują

        • 2 0

    • Od zawsze...

      ..to mieszkamy w jaskiniach.
      Niedawno nauczyliśmy się budować chatki, domy i osady.
      Kolejny krok - rezygnacja ze zbędnego okrucieństwa - stawiamy właśnie teraz, chociaż pewnie potrwa to kilka pokoleń.

      Nieważne, czy będzie to żarcie wegańskie, czy mięso z probówki - podrzynanie gardeł tym biednym istotom odejdzie do lamusa.

      • 3 3

    • dobrze ze w warzywach i owocach no i w soi nie ma zadnej chemii

      bo juz sie bałem ze parowki sojowe z biedry są jakies chemiowe

      • 0 0

  • lepiej jest przerobić na spiryt

    • 3 1

  • (2)

    Nie stać cię na nic jesz trawę proste....wege to lipa i tyle

    • 5 8

    • Może i lipa...

      ... ale najszybciej rosnąca lipa na tym łez padole.
      (Poza tym totalnie nie wiesz, o czym mówisz)

      • 3 1

    • taaaa, szynka to szczyt luksusu a duży bebzun oznaka zamożności

      • 3 1

  • (2)

    Nie rozumiem wege. Po co robią schabowe z ziemniaków, dewolaje z buraków, tatara z soczewicy czy co tam jeszcze? A poza tym rośliny też mają uczucia. Pomidory, sałata, groch - to wszystko płacze przy zrywaniu, krojeniu, gotowaniu. Drodzy weganie, zastanówcie się nad sobą! Apeluję do Was o zdrowy rozsądek - oszczędźcie roślin, żywcie się energią słoneczną i deszczem!

    • 11 6

    • O żeż..

      ... cóż za odkrywcza i oryginalna wypowiedź.
      Że też nikt wcześniej nie wpadł na to, żeby coś takiego powiedzieć.
      Niesamowite!

      • 2 2

    • Nie muszisz rozumieć

      Póki nie zakazujesz innym jeść tego co chcą to jest wszystko OK.

      • 0 0

  • (1)

    Co polecacie na obiad do zrobienia dla wegański?

    • 1 1

    • Parówki sojowe z keczupem, czipsy i zgrzewka specjala

      • 4 1

  • (3)

    Brody, paziowie, gole kostki w damskich bytach, i wegeburgery - gdzie ci faceci z przed lat ????

    • 5 3

    • i woreczki na kapcie na plecach... to sa wzory męskości straszne... pseudo moda na.........
      Dobranoc.

      • 5 0

    • Na Lechii byłaś dziś?

      Miejsca są, zapraszamy, kobieta w młynie łagodzi obyczaje :)

      • 3 2

    • siedzą w pierdlu

      • 0 1

  • Wege (3)

    Skąd się to wzięło.może wraz z rozwojem fejsow bo przecież trzeba się uoryginalnić.zrobić fotkę co się wpier...
    Przepraszam za słownictwo ale irytuje mnie to.człowieka lekko po 40 tce. Schabowy z buraczkami mielony z marchewką to jest to.

    • 4 4

    • Skąd się to wzięło, pytasz? (2)

      Jak już zdasz sobie sprawę z tego, że jedzenie (a co za tym idzie maltretowanie ich w oborach i ubojniach) zwierząt służy WYŁĄCZNIE łechtaniu Twoich kubków smakowych, zaczynasz zastanawiać się, czy aby na pewno chcesz być człowiekiem torturującym zwierzęta dla własnej uciechy.

      Jeśli nie chcesz tego robić, to przynajmniej nie deprecjonuj tych, którzy coś poświęcili i z tego zrezygnowali, bo to szlachetna postawa.

      (PS. Weganizm jest dużo starszy, niż facebook)

      • 1 5

      • Przyganiał kocioł garnkowi

        a ty weganinie też wyrywasz rośliny i je mordujesz, maltretujesz nożem krojąc na kawałki, torturujesz. A taka roślinka mogłaby nadal żyć i cieszyć się słońcem, rozmnażać się a tak ginie w twojej paszczy.

        • 4 0

      • Wege

        Nie sądzę.ja myślę że to moda. Pe**ły też są od zawsze a czy widziałeś ich 20 lat temu na ulicach

        • 1 0

  • Jak można pożerać rośliny, przecież to organizmy żywe

    • 2 4

  • jestem mięsożercą, próbowałem dań wegetariańskich - smakowały mi, ale chrupiącego boczku nie zamienię na nic (1)

    • 4 1

    • A ktoś Ci każe się przestawić. Trudniej jest odwrotnie, gdy nie jesz mięsa, a w restauracji kelnerka proponuje Ci rybę jako danie wegetariańskie bo nic innego nie mają.

      • 0 0

  • Vege

    Byłem, spróbowałem. Fajne, ale całkowicie się na to przestawić, w moim przypadku raczej odpada.

    • 2 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane