- 1 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (52 opinie)
- 2 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (76 opinii)
- 3 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (154 opinie)
- 4 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 5 "Zamawia espresso i siedzi 3 godziny" (219 opinii)
- 6 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
Wegeraper w Stacji Food Hall. Live cooking z Vieniem
18 października na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Z tej okazji w sercu Stacji Food Hall, czyli w The Kitchen, odbył się live cooking ze znanym wegeraperem. Dzień warzyw i owoców z Vieniem zgromadził spore grono zainteresowanych zdrową, roślinną kuchnią. Muzyk uczył gości, jak przygotować spring rollsy, a następnie sam ugotował dla wszystkich azjatyckie danie w wersji bezmięsnej - wyborne syczuańskie mapo tofu.
Przeczytaj także: Jedno miejsce, wiele lokali. Trójmiejskie food halle
Święto roślin
Z okazji Dnia Warzyw i Owoców w Stacji Food Hall każdy lokal gastronomiczny przygotował roślinne propozycje w swoim menu, premierę miało też nowe menu koktajlowe, bazujące na owocach. Odbyły się też warsztaty barmańskie w barze Peron 5. Bar team serwował owocowe koktajle z użyciem własnego wyrobu syropów, dodatków i infuzowanych alkoholi.
- Planujemy uświetniać dni świąt nietypowych - a w kalendarzu mamy właśnie Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Faktycznie jest to taki czas, kiedy należy kłaść na to nacisk, ponieważ zdrowe odżywianie i kuchnia roślinna są istotne w życiu każdego człowieka. Zobaczymy, jak ta tematyka przyjmie się przez naszych gości. Jeśli będzie duże zainteresowanie, to na pewno zrobimy coś więcej w tym temacie - komentuje wydarzenie Karolina Cierniak, event general manager Stacji Food Hall.
Przeczytaj także: Dieta wegetariańska coraz popularniejsza. Czemu się na nią decydujemy?
Live cooking z Vieniem
Główną atrakcją tego wieczoru był pokaz gotowania na żywo z jednym z najbardziej rozpoznawalnych raperów na polskiej scenie muzycznej - Vieniem.
- Kiedy pomyślałam o kuchni roślinnej, to od razu przyszedł mi do głowy Vienio, który jest osobą promującą taki styl życia i gotowania. Jest też osobą charyzmatyczną, bardzo fajnie potrafi z ludźmi pracować, dlatego zaprosiliśmy go do nas - mówi Karolina Cierniak.
Vienio - właściwie Piotr Więcławski - to autor tekstów, producent muzyczny, reżyser, dziennikarz radiowy i producent z warszawskiego składu Molesta Ewenement. Od 14 lat jest wegetarianinem i promotorem zdrowej kuchni oraz ekologicznej etyki. To także utalentowany kucharz i gastroinfluencer, finalista programu "Top Chef". Tworzy dla magazynu "Aktivist" cykl "Szamowyzwalacz, czyli Vienia rozmowy przy stole". Współprowadzi z Adą Marczewską autorski program kulinarny "Ślinotok" na kanale Kuchnia+. Jest smakoszem i pasjonatem oraz bywalcem warszawskich restauracji oraz streetfoodów.
Podczas spotkania Vienio nie tylko z zaangażowaniem zachęcał zgromadzonych i przechodniów do wspólnego gotowania, ale też barwnie oraz z wielkim poczuciem humoru i na luzie opowiadał przeróżne anegdotki kulinarne oraz historie ze swojego życia. Dowiedzieliśmy się, że nauczył się gotować jako nastolatek, gdy jego mama wyjechała za granicę, pozostawiając mu swój zeszyt z przepisami i misję gotowania dla całej rodziny (ojca i brata). Takie były początki, ale Vieniowi szybko znudziły się polskie zupy i kotlety, więc zaczął eksperymentować z kuchniami świata. Jak stwierdził, wbrew pozorom wcześniej zaczął gotować, niż nagrywać płyty.
Przeczytaj także: Maciej Nowak: o wege, równości przy stole i tęsknocie za ziemniakiem
Azja na talerzu, czyli spring rollsy i mapo tofu
Spotkanie rozpoczęło się od swoistych warsztatów robienia spring rollsów, zwanych też sajgonkami, popularnego dania chińskiego i wietnamskiego. Każdy chętny pod okiem Vienia mógł pozawijać w namoczony papier ryżowy swoją sajgonkę, w skład której wchodził makaron ryżowy, marchewka, ogórek, listki kolendry, sałata, mango i ananas, a do tego został specjalnie przygotowany słono-ostry sos na bazie sosu sojowego, imbiru, syropu klonowego i chili. Chętnych do nauki nie brakowało, a Vienio każdego - małego i dużego - instruował z cierpliwością i humorem.
Sprawdź, gdzie zjesz wege dania w Trójmieście
Po warsztatach Vienio zaprosił wszystkich uczestników i zainteresowanych do środka kuchni w The Kitchen, gdzie mogliśmy się przyglądać, jak przygotowuje potrawę popisową, czyli syczuańskie mapo tofu w wersji wegańskiej. To chińska potrawa znana niemalże na całym świecie. U Vienia zamiast mielonej wołowiny wystąpiła zeszklona cebula, a do tego specjalnie przygotowane tofu (ugotowane w osolonej wodzie), sfermentowana czarna fasolka (którą raper częstował i każdy z nas mógł jej posmakować), pasta Doubanjiangz (ze sfermentowanego bobu), a także chili i syczuański pieprz w roli głównej, nadające daniu jego charakterystyczną ostrość. Gotowa potrawka podawana była w miseczkach z ryżem i posypana świeżo skrojoną dymką.
Zapytałam muzyka, dlaczego wybrał akurat dania azjatyckie, czy darzy tę kuchnię specjalną sympatią.
- Wybrałem je dlatego, że dania azjatyckie są sformatowane i mocno nacechowane filozofią Konfucjusza, która mówi, żeby gotować szybko. Gdy się ma pokaz kuchenny, to prawdopodobnie 9-godzinny bigos nie zdałby egzaminu, bo nikt nie zostałby tu ze mną tyle czasu. Wymyśliłem więc takie potrawy, żeby wyglądały kolorowo, były widowiskowe, a ich przygotowanie odbyło się na oczach widzów. Wybrałem to danie, bo ono ma zupełnie inną energię i smakowość niż to, co można zjeść w wietnamskich barach. Mapo tofu smakuje jak nic innego, a syczuański pieprz to jest po prostu to. Do tego zrobiliśmy warsztaty sajgonkowe i wszystko działo się tu i teraz - mówił Vienio. I dodał: - Lubię każdą kuchnię. Czasami chodzi za mną po prostu pomidorowa lub szczawiowa. Oczywiście poruszam się też z kalendarzem i jem rzeczy, które natura nam daje sezonowo (bób, młode ziemniaki, fasolka). A czasem mam taki dzień, że chodzi za mną zupa azjatycka, arabskie dania czy bliskowschodnie. Mój język ma dużo do powiedzenia i bardzo dużo pragnie, więc ja tak podróżuję językiem po całym globie smaków i szukam kolejnych.
Vienio z ogromnym entuzjazmem i energią opowiadał i gotował, a na koniec - jak przystało na prawdziwego człowieka hip-hopu - wykonał prawdziwy kuchenny freestyle i przygotował dla kolejnych przybyłych gości ekstra danie, wykorzystując wszystko to, co zostało i co udało mu się znaleźć w kuchni. Warto też wspomnieć, że pomiędzy gotowaniem i testowaniem dań Vienio rozmawiał ze swoimi gośćmi i odpowiadał na wszystkie pytania, a także robił sobie zdjęcia z fanami i podpisywał dla nich płyty oraz kasety. To była domówka z prawdziwego zdarzenia, na luzie, bez pompy i co najważniejsze - zdrowo i smacznie. Czekamy na kolejne.
Wydarzenia
Miejsca
-
The Kitchen Gdańsk, Jana Kilińskiego 4
-
Stacja Food Hall Gdańsk, Jana Kilińskiego 4
Miejsca
Zobacz także
Opinie (49) 4 zablokowane
-
2021-10-18 11:11
Opinia wyróżniona
Jedno zdanie, proszę zobaczyć stosunek słów polskich do angielskich..... (2)
"Podczas live coockingu z Vieniem w The Kitchen w Stacji Food Hall uczyliśmy się robić spring rollsy i zjedliśmy pyszne syczuańskie mapo tofu"
- 15 1
-
2021-10-18 11:43
To ma być to
A kumasz takie coś, że nazw własnych się raczej nie tłumaczy? Co ma być gotowanie na żywo w Kuchni i na Stacji Hala z Jedzeniem?:) Mapo tofu to nazwa potrawy, Syczuan to taka chińska prowincja.
- 2 5
-
2021-10-18 11:20
Ciekaw jestem czy do słów angielskich zaliczasz "stacja" i "tofu". Oba przyszły stamtąd (chociaż oryginalnie są innego pochodzenia) i oba są już słowami polskimi.
- 1 5
Wszystkie opinie
-
2021-10-18 07:55
(1)
Ostatnio dużo czasu poświęcam na dyskusje z moją rosiczką (dionaea muscipula) na temat diety wege, ale nie mogę jej przekonać niestety. Skończyły mi się argumenty. Pomożecie?
- 18 4
-
2021-10-18 08:05
Ja tak miałem podobnie z kotem
Jak po ostatniej rozmowie przyniósł mi biedną myszkę i ptaszka to oddałem go do schroniska. Nie jesteś vege to out! Szczególnie w Gdańsku nie ma miejsca dla zabijania zwierząt (muszek, komarów i kleszczy też!)
- 9 1
-
2021-10-18 08:03
(1)
Warzywa tak ale ew.w zupie. Zamiast tofu i liści wybieram jednak schabowy z mizerią albo kurczak z rusztu.Ale każdy niechay wybiera co mu pasuje,i tak za 100 lat wszyscy po tamtej stronie.
- 18 4
-
2021-10-18 11:23
A na deser kompocik?
- 3 0
-
2021-10-18 08:13
Raku (5)
Nie zapominajmy o udziale w imprezie Raka, utalentowanego przedstawiciela trójmiejskiej sceny Hip-Hop-owej. Pięć!
- 4 12
-
2021-10-18 10:14
(2)
no raczej
- 3 2
-
2021-10-18 11:46
Jak można zapomnieć o czymś czego nikt nie zna? (1)
- 6 2
-
2021-10-18 12:05
jak ktoś Raka nie zna to nie zna 3miejskiego hip-hopu
- 2 5
-
2021-10-18 16:34
hahah raku dobre
podobno szykuje grube tourne po domach spokojnej starosci, trzeba podazac za swoja publicznoscia
- 2 3
-
2021-10-19 16:54
Sam o sobie piszesz raczku?
- 2 0
-
2021-10-18 08:14
Czy wiecie (2)
Ile milionów roślin katowanych jest codziennie przez ludzi i zwierzeta. Musimy zatrzymać tę rzeź!!!
#stoproslinnosci, #strajklodyg,- 34 8
-
2021-10-18 11:47
Hehehe
He. Prześmiesze! Taki smak i poczucie żartu, tylko po dobrym krwistym kawałku mięska
- 4 0
-
2021-10-18 11:57
Brawo!!!!!!
- 3 0
-
2021-10-18 08:16
Nie wege tylko jarosze.
- 13 1
-
2021-10-18 08:30
Cool Turyści
Szkoda,że już nie ma tego programu z Vieniem w tv
- 6 8
-
2021-10-18 08:37
(1)
Nagłówek artykułu wręcz rozbraja;) Esencja stanu umysłu młodych gdańszczan;)
- 15 0
-
2021-10-18 12:39
Trafiłeś w punkt!
- 3 0
-
2021-10-18 08:41
Bardzo ładne. Nowa moda (kult) w rozkwicie (1)
Dietetycy zarabiają, lekarze mają więcej roboty
- 10 8
-
2021-10-18 11:17
Raczej odwrotnie
Jeśli dietetycy co do czegoś są zgodni to do tego, ze czerwone mięso zwiększa szanse cukrzycy.
- 3 3
-
2021-10-18 08:54
Jest tak rozpoznawalny że go nie zna. (4)
- 11 5
-
2021-10-18 10:51
(2)
To znaczy ze jesteś szczylem a ignorancja prekursorów polskiej sceny hip-hop świadczy o tym ze ten obszar muzyki jest dla Ciebie niepojęty.
- 5 3
-
2021-10-18 11:22
Pod warunkiem, ze to da się nazwać muzyką.
- 3 4
-
2021-10-18 11:45
Grubo.
Jak Chopin przejdzie pan kręci tofu do historii .
- 1 0
-
2021-10-18 12:45
Racja, gimby nie znajo
- 4 0
-
2021-10-18 11:09
(1)
"Rollsy"? Dlaczego podwójna liczba mnoga?
- 4 0
-
2021-10-18 11:23
Bo dżinsy i legginsy.
- 7 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.