• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Wielkanoc: restauracje stawiają na świąteczny catering

Alicja Olkowska
5 kwietnia 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 
aktualizacja: godz. 09:56 (7 kwietnia 2020)
Wielkanoc 2020 będzie inna niż wszystkie, ale to nie znaczy, że nie będzie to ważny czas spędzony tak jak lubimy. Miłośnicy świątecznych dań znajdą coś dla siebie w specjalnej, wielkanocnej ofercie na wynos od trójmiejskich restauracji. Wielkanoc 2020 będzie inna niż wszystkie, ale to nie znaczy, że nie będzie to ważny czas spędzony tak jak lubimy. Miłośnicy świątecznych dań znajdą coś dla siebie w specjalnej, wielkanocnej ofercie na wynos od trójmiejskich restauracji.

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. W tym roku musimy się pogodzić z myślą, że nie będą to święta do jakich przywykliśmy. Nie oznacza to jednak, że wielkanocne smaki, które mają tylu miłośników, będą poza naszym zasięgiem. Z pomocą nadchodzą trójmiejskie restauracje, które przygotowały specjalne świąteczne menu na telefon/online. Wybraliśmy kilka z nich i pokrótce opisaliśmy. Warto się spieszyć ze złożeniem zamówienia, bo zainteresowanie jest duże, a czasu coraz mniej.



Jedzenie na telefon/online w Trójmieście - dużo restauracji


Z wielkanocnych potraw najbardziej lubię:

Restauracja Brovarnia



- Brovarnia Gdańsk proponuje catering wielkanocny złożony z tradycyjnych dań i nie tylko. Oferujemy dwie zupy, kilka przekąsek z ryb, klasyczne pierogi oraz różnego rodzaju mięsa i dodatki, a także ciasta. W naszym menu znajduje się m.in. tradycyjny barszcz biały, bałtycki śledź, klasyczna sałatka jarzynowa, biała kiełbasa, pyszna kaczka, wyśmienite udko z królika, znakomita golonka oraz słodkości jak np. typowa świąteczna pascha. Do zamówień powyżej 250 zł nasz zajączek dokłada butelkę piwa jasnego w prezencie - mówi Aleksandra Bruchwalska z Restauracji Brovarnia.
Zamówienia przyjmowane są do 8 kwietnia, należy składać je na adres email: informacja@brovarnia.pl. Dostarczone będą w dniu 11 kwietnia w godzinach 11-14.

Sopocki Młyn



Sopocki Młyn, oprócz dowozu dań w standardowych restauracyjnych opakowaniach, proponuje własną zastawę (obowiązkowa kaucja). Zamówienia można składać do 6 kwietnia. A co w menu? M.in. pieczona kaczka z owocami, pasztet wieprzowy, golonka, pasty jajeczne i chleby. Pamiętajmy, że Sopocki Młyn słynie również ze smacznych wypieków i słodkości.

Moje Miasto



- Święta już niebawem, w związku z tym przygotowaliśmy ofertę wielkanocną (i nie tylko). Zamówienia przyjmujemy telefonicznie do środy, 8 kwietnia włącznie. Odbiór osobisty w restauracji. Jeśli macie ochotę na coś z wielkanocnego menu przed samą Wielkanocą, to zamówcie dziś, a my za dwa dni będziemy mieli wszystko gotowe - czytamy na stronie restauracji Moje Miasto.
Restauracja postawiła w tym roku na klasyczne polskie smaki, m.in. pieczeń z karkówki, pasztet wieprzowy, schab ze śliwką i pierogi ruskie.

Familia Bistro



Gdańska restauracja słynąca z kuchni wileńskiej, również dołączyła do wielkanocnego cateringu. Zamówienia można składać do 9 kwietnia. W menu Familia Bistro królują polskie świąteczne dania, ale nas zainteresowały przede wszystkie te ze "szczyptą Wilna", jak np. wypełnione farszem kibiny (pierogi z kruchego ciasta, uznawane za narodową potrawę na Litwie) w opcji mięsnej, rybnej, a nawet na słodko. W karcie jest też bogata sekcja z pieczonymi mięsami oraz pierogami.

  • Dania przygotowane przez Brovarnię Gdańsk.
  • Dania przygotowane przez Brovarnię Gdańsk.
  • Petit Paris również oferuje wielkanocny catering na zamówienie.
  • Garmaż wielkanocny od restauracji Secretariat.
  • Wielkanocne menu od Familia Bistro.

Osteria Fino



Osteria Fino w Gdańsku proponuje nie tylko wielkanocny catering, ale również kartę win dopasowaną do potraw (w cenie od 49 do 84 zł za butelkę). Oprócz dań, które tradycyjnie kojarzą się ze świętami, szef kuchni przygotował nietypowe kulinarne wariacje, takie jak troć fiordowa w buraczanej galarecie czy pierogi z ogonami wołowymi. Zamówienia można przesyłać na adres osteriafino@gmail.com do 9 kwietnia.

Faloviec



Ci, którzy stronią od mięsa, zawsze mogą wybrać opcję wegetariańską lub wegańską. Z pomocą przychodzi w tym temacie Falovec, który wciąż działa na pełnych obrotach. Przygotował też specjalną świąteczną ofertę, a znajdziemy w niej boczniaki a'la śledzik w śmietanie, kotleciki "mielone" z fasoli, bigos ze śliwką, tofu po grecku, smalczyk z białej fasoli i inne. Zamówienia przyjmowane są do 8 kwietnia do godz. 20.

Secretariat



Secretariat na Hipodromie zaprasza do zamówienia garmażu wielkanocnego, w którym dominują mięsne, treściwe potrawy. Nie zabrakło takich "klasyków" jak kaczka pieczona w całości czy bitki wołowe w sosie własnym. Znajdą tu coś dla siebie też fani dziczyzny, bo w menu widzimy udka królika duszone w białym winie i zrazy z dzika z wędzonym boczkiem. Zamówienia można składać mailowo (pytania@secretariat.pl) do 7 kwietnia. Wszystkie zamówienia będą wydawane 10 kwietnia.

Oberża 86



- Święta wielkanocne zbliżają się coraz większymi krokami. Czy przemyśleliście już, co znajdzie się na waszych stołach? (...) Cały zespół Oberży 86 przygotuje najlepsze potrawy kuchni polskiej, których z całą pewnością nie może zabraknąć podczas radosnego świętowania. Zamówienia prosimy składać do dnia 7 kwietnia na adres mailowy oberza86@gmail.com lub telefonicznie pod numerem 505 972 849 - widzimy na stronie gdyńskiej restauracji Oberża 86.
Oprócz klasycznych dań wielkanocnych, naszą uwagę zwróciły takie potrawy jak pyzy z gęsiną, łosoś ze szpinakiem i omletem jajecznym w cieście francuskim oraz jaja faszerowane białym serem z nowalijkami.

  • Świąteczne słodkości od restauracji Sopocki Młyn.
  • Propozycja wielkanocna od restauracji Zacisze.
  • Catering wielkanocny od Restauracji Brovarnia.
  • Menu świąteczne od restauracji Moje Miasto w Gdyni.
  • Oferta wielkanocna od restauracji Sopocki Młyn.
  • Wielkanocne menu od Falovca.

Restauracja Zacisze



W Restauracji Zacisze zamówimy dania na zimno i ciepło, a ich smak docenią wielbiciele tradycyjnych wielkanocnych dań, a więc białej kiełbasy pieczonej z cebulą, kaczki z jabłkiem i żurawiną, domowego pasztetu czy staropolskiego sernika.

Zamówienia przyjmowane są do 7 kwietnia do godz. 18. Odbiory realizowane będą w sobotę 11 kwietnia od godz. 13 do 20 lub dzień szybciej.

Petit Paris



- Szanowni goście, jak każdego roku przygotowaliśmy dla was specjalną ofertę menu świątecznego. (...) Zamówienia prosimy przesyłać do czwartku, 9 kwietnia drogą mailową pod adresem restauracja@petitparis.pl. Będziemy je dostarczać w sobotę 11 kwietnia w godzinach 12-19 - czytamy na stronie sopockiej restauracji.
Petit Paris stawia nie tylko na klasyczne polskie smaki, takie jak żurek staropolski czy kaczka pieczona po staropolsku z duszonymi jabłkami, ale także na dania w niebanalnym wydaniu i francuskim twistem, stąd w świątecznym menu takie propozycje jak jajka faszerowane wędzonym łososiem i szyjkami rakowymi; łopatka z jagnięciny nowozelandzkiej confitowana z cebulą, czosnkiem, tymiankiem i rozmarynem czy ratatouille.

Restauracja Filharmonia



Restauracja Filharmonia postanowiła nie tylko w wielkanocnym menu stworzyć sekcję z dużym wyborem mięs i dań z jaj, ale też poszła krok dalej, by zaspokoić wymagania osób, które lubią kuchnię mniej tradycjonalną. To z myślą o nich szef kuchni przygotuje babeczki z kremem z leśnych grzybów, krewetki z koktajlu z wakame, chili i limonki czy goleń jagnięcą w sosie z porzeczek. A na deser pięć ciast do wyboru.

Kucharia



Kucharia we Wrzeszczu przyjmuje zamówienia do 8 kwietnia do godz. 16. Dostawa 10 lub 11 kwietnia. Tutaj szef kuchni proponuje m.in. opcję obfitego śniadania dla jednej osoby, w skład której wchodzi aż dziewięć wielkanocnych dań w cenie 69 zł lub wielkanocnego obiadu w czterema daniami (w tym deser) w cenie 79 zł. Oprócz tego cała lista innych potraw, które można zamawiać osobno.

Winne Grono



Winne Grono postawiło na krótkie, ale sprawdzone menu, czyli żurek domowy na zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem; kiełbasę z dzika w słoiku, filet z indyka w sosie śmietanowo-grzybowym. Ucztę zwieńczyć można paschą wielkanocną. Zamówienia można składać do wtorku, gotowe będą w sobotę po południu.

Browar Vrest w Starym Maneżu



Browar Vrest także dołączył do wielkanocnego cateringu. Tutaj, oprócz świątecznego menu, zamówimy również tradycyjną paschę.

- Wszyscy znamy tradycyjnie przygotowywaną na Wielkanoc paschę. Teraz, kiedy wielu z nas tęskni za wspólnym spędzaniem czasu, ten deser przywoła rodzinną atmosferę do waszych domów. Pamiętajcie - ciasta i potrawy zamawiamy pod numerem 730 704 731 tylko do 9 kwietnia - nie zwlekajcie i zamówcie już teraz - czytamy na stronie.
W karcie dań znajdziemy potrawy typowo wielkanocne mięsne i wegetariańskie, a także ciekawostki, m.in. quiche z porem, serem brie i orzechami włoskimi czy rostbef z rozmarynem i czosnkiem.

Restauracja Canis



Po menu wielkanocne zaprasza również restauracja Canis w Gdańsku. W ofercie także karta win, które uzupełnią świąteczne potrawy. W menu tradycyjne zupy, dania na zimno, pieczone mięsa oraz dania na ciepło. Zamówienia przyjmowane są do 9 kwietnia, odbiór w sobotę.

  • Oferta wielkanocna od restauracjo Canis.
  • Pascha od Browaru Vrest.
  • Wielkanocny catering od Browaru Vrest.
  • Nie wszystkie trójmiejskie restauracje działają, ale te, które są czynne, często oferują specjalny wielkanocny catering. Jest w czym wybierać i każdy znajdzie tutaj coś dla siebie.
  • Propozycje od Restauracji Filharmonia.
  • Kucharia proponuje śniadanie wielkanocne, obiad i listę dań do wyboru.
  • Kucharia proponuje śniadanie wielkanocne, obiad i listę dań do wyboru.
  • Kucharia proponuje śniadanie wielkanocne, obiad i listę dań do wyboru.
Jeśli szukamy samych produktów, takich jak warzywa, owoce, mięsa czy wędliny, z których samodzielnie chcemy przygotować wielkanocne dania, ale wolimy uniknąć wyjścia do sklepu, sprawdźmy ofertę sklepów ze zdrową żywnością, które dowożą zakupy do domu. Jest ich sporo w Trójmieście (m.in. Owoce do biura, ekoAleja, Owoce do domu by Gastro Food czy Oficyna). Zakupy dowożą również Gdyńskie Hale TargoweGdański Bazar Natury.

Zdrowa żywność w Trójmieście z dowozem do domu


Lokali gastronomicznych, w których zamówimy catering wielkanocny, jest w Trójmieście naprawdę dużo i wciąż ich przybywa. Jeśli jesteście zainteresowani taką ofertą, zajrzyjcie do naszej bazy restauracji z opcją zamówienia na telefon/online. Na pewno znajdziecie coś smacznego.

Miejsca

Opinie (97) 5 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • (2)

    Nie stać mnie na zakupy dań z restauracji,jestem na przymusowym bezpłatnym urlopie.W tym roku będą biedne święta.

    • 12 0

    • Mogłabym zamówić cały stół zastawiony suto z restauracji. Ale po co? Moja rodzina i tak tego nie przeje. Mimo dobrych zarobków, zawsze żyjemy skromnie. Nie traktuję tego jako biedy. Wręcz przeciwnie, nie lubię przepłacać za jedzenie i jeszcze bardziej go wyrzucać. I mimo, że stać nas by było na kaczkę, schaby, przebogate ciasta, to Wielkanoc przygotuję sama. Zjemy na obiad ruskie pierogi, bo to jest danie, o które zawsze doprasza się moja rodzina (wolą je niż mięso), a będę miała więcej czasu by ich dużo nalepić. I zrobię sernik czekoladowo - marcepanowy, bo jest u nas tylko od święta. A jutro z dziećmi będziemy robić ciasteczka maślane z kolorowymi drażetkami i muffinki. Na wigilię było podobnie - mieliśmy tylko 3 potrawy, ale za to ile czasu spędziliśmy razem.

      • 0 0

    • Przykro mi :(

      Serio mi przykro, ja osobiście przeglądałam ofertę restauracji szczególnie tych, które lubię i biłam się z myślami czy zamówić z jednej strony ostro zaczęłam oszczędzać bo nie wiadomo co będzie ale z drugiej strony jestem w gronie tych szczęśliwców, którzy nie muszą martwić się o wypłatę przynajmniej do lipca. Postanowiłam jednak coś zamówić z dwóch powodów: 1. Liczę na to, że dzięki temu ktoś właśnie uniknie tego bezpłatnego urlopu, 2. Ponieważ nie zobaczę się z rodzina to nie mam kompletnie motywacji do pichcenia ale z drugiej strony mimo tego, że będę tylko z moim chłopakiem nie chciałabym, żeby ten dzień był dołujący i jednak ten żurek , jaja i sałatka przydałaby się na stole :)

      • 0 0

  • A my z racji tego, że spędzamy cały tydzień w domu. (4)

    To z dzieciakami robimy wszystko samemu. Zarówno ciasta (sernik, mazurek, i tak dalej) jak i wszystkie inne rzeczy.

    Żona zrobiła sernik w domu i nie wiedziałem, że może być taki dobry. Pycha. Nigdy więcej kupnego.

    • 65 11

    • (1)

      to sie musi Wam nudzić, że nawet mazurka zrobicie :)

      • 15 5

      • my to nawet mazurka zatańczyliśmy

        • 0 0

    • A ty co zrobiłeś???

      Co żona zajadała???

      • 5 1

    • Sporo tego

      • 9 0

  • Tyle kasy przewalać na żarcie, bez przesady.

    • 0 0

  • Zupka w plastikowej miseczce zamknietej zgrzewarka.

    Dostarczona od kolejnego samozwańczego "mistrza" kuchni. W 3miescie albo panuje totalne bezguście albo totalnie niejadalna kuchnia. Wolę się poświęcić i gotować samodzielnie niż brać udział W tych marketingowych happeningach.

    • 0 0

  • a niejaki lanser bukos na tym portalu

    co zwolnil 3 kebaby z czynszu majac 30 lokali komercyjnych banki itp dalej sie lansuje ze wyposażyl w przylbice UWAGA policje i straz miejska , chyba aby komary ich nie gryzly w lesie jak terroryzuja ludzi

    • 0 0

  • wanda

    zajrzałam na dwie strony podanych lokali zero propozycji do zamawiania na swieta, bo kotlet schobowy sie nie nadaje

    • 0 0

  • Obok w bloku otworzyła się smaczna pizzeria moi drodzy i kochani (2)

    Więc żeby przetrwali chyba święta będą po włosku. Uśmiechu Wam życzę.

    • 29 21

    • Po srosku

      • 0 0

    • to fajnie ale konia to obchodzi że mieszkasz w blokach i obok otwarli pizzerię która to zniknie za tydzień lub dwa bo nie wydoli

      • 5 7

  • W życiu !
    Nie będę w święta jadła oszczędnych wypocin z makro i farutexu .

    • 0 0

  • (6)

    Jakby było zainteresowanie duże to niepisaliby , artykuł napisany aby wspierać i kupować drogie jedzenie ! I jeszcze może 3x droższy alkohol ! śmieszni są !

    • 48 12

    • Nie wiem to się wypowiem. (4)

      Widzę, że posiada Pan/Pani dużą wiedzę na temat zainteresowania w miejscach, które nie są przez Pana/Panią zarządzane. Redakcja nie ma pojęcia jakie jest zainteresowanie, przynajmniej większość z tych miejsc wybrali bo te lokale po prostu wystawiły ofertę.
      Wiec tak, artykuł napisany by wspierać. Tanio to się gotuje w domu albo zamawia z baru mlecznego. Nikt nikomu nie narzuca ile pieniędzy i gdzie ma wydawać na jedzenie. Nie chcesz nie kupuj, proste.
      Przy tym co się dzieje aż mnie odrzuca widząc te wszystkie komentarze ociekające jadem.... nie tylko dotyczące gastronomii, ale i wielu innych branży i spraw związanych z obecną sytuacją.
      Ciężkie zadanie dla wielu ludzi- myślcie Państwo co piszecie zanim gdzieś to udostępnicie.

      • 5 10

      • Szanowny Panie Manager i Panu podobni (3)

        Jeśli chcecie przetrwać przy obecnej sytuacji, to nie możecie kasować za jedzenie na wynos jak za posiłek w lokalu podany pod nos - z obsługą, sprzątaniem po gościach itp. I albo zadowolicie się mniejszym zyskiem ale przetrwacie albo splajtujecie, bo w kryzysie, który nadejdzie po epidemii, wielu dotychczasowych klientów będzie musiało znacząco ograniczyć wydatki na przyjemności - w tym i na konsumpcję w lokalach. Ekonomia jest nieubłagana.

        • 20 1

        • Nie ma zysku. (2)

          Nikt z rozsądnych ludzi nie myśli teraz o zysku, a o przetrwaniu. Każdy pracodawca szanujący swoich pracowników (i rozsądny) będzie ich opłacał chociaż minimalnymi pensjami z dwóch powodów- jeden czysto ludzki żeby Ci ludzie też mogli przeżyć i zdroworozsądkowy- z perspektywą na lepsze jutro trzeba mieć z kim otwierać swój interes. Często zarówno my jak i wiele innych branży (szczególnie usługi) jesteśmy zdani na wyrozumiałość innych ludzi,. Koszta produktów, mediów, pracownicy- to wszystko dalej pozostaje mniej czy bardziej zredukowane.

          Staram się zawsze rozumieć też mojego rozmówcę- szczególnie w internecie, gdzie bezkarność i głupota ludzka nie zna granic. Wypowiada się Pan/Pani rozsądnie, więc miło że nie ma do czynienia z 'trolem internetowym' :)
          Natomiast (powtórzę się) proszę mi wierzyć.... nikomu (zapewne są wyjątki) nie marzą się zyski.... Różne są profile lokali gastronomicznych- od barów, przez kebaby bistra do wykwintnych restauracji- nie jest prostym znaleźć złoty środek między redukcją kosztów a tym, żeby wciąż zachować swój poziom.
          Oczywiście sytuacje są różne, tak jak i ludzie więc za wszystkich się nie wypowiem. Jeden pracodawca będzie uczciwy inny nie... Ale apeluję o to, by nie wrzucać wszystkich do jednego worka.

          Szczerze życzę dużo zdrowia!

          • 4 2

          • Z Panem również przyjemnie się dyskutuje (1)

            mimo, iż nasze interesy z natury rzeczy są sprzeczne - czyli ja jako klient chcę zapłacić jak najmniej a Pan jako restaurator sprzedać jak najdrożej. I żeby mogła zaistnieć transakcja trzeba wypracować kompromis - czyli spotkać się gdzieś po środku naszych oczekiwań.

            Doskonale rozumiem ,że aktualnie nie ma ma mowy o zyskach. Bardziej miałem na myśli ten zysk jednostkowy - jako różnicę między całkowitym kosztem wytworzenia danego dania a ceną jego sprzedaży. Myślę, że ta nieszczęsna pandemia wymusi zmiany w wielu branżach. Przetrwają Ci, którzy zgromadzili duże oszczędności oraz ci elastyczni, którzy się jakoś dostosują do niesprzyjających warunków. Nie namawiam Pana, żeby zamiast serwowania bardziej wykwintnych dań przerzucił się Pan na burgery czy pizzę ale proszę wziąć pod uwagę takie powiedzenie "małą łyżką też się można najeść". I wydaje mi się, że receptą na przetrwanie dla Pańskiej branży może być właśnie ograniczenie zysku jednostkowego do minimum, aby pobudzić popyt i zainteresowanie klientów zamawianiem na tel. bardziej wyszukanych niż pizza dań. Jeśli nie przyniesie to zysku jako takiego, to z pewnością pozwoli znacząco ograniczyć straty. I co równie ważne - pandemia kiedyś się skończy a klient, który zasmakuje w danej kuchni, będzie bardziej skłonny pójść po tym wszystkim do lokalu i zapłacić w nim za posiłek już więcej. A należy się spodziewać, że ludzie (którzy nie popadną w tym czasie w biedę oczywiście) będą chcieli jakoś odreagować czas przymusowej izolacji (jeśli stan finansów im na to pozwoli). Niestety (dla Pana), po pandemii bezrobocie z pewnością znacząco wzrośnie, a zmniejszony popyt tak czy siak wymusi obniżkę cen - tak więc na "wyrozumiałość" klientów za bardzo bym jednak nie liczył.. To również czysta ekonomia.

            Pozdrawiam serdecznie i życzę przetrwania tego niespokojnego czasu.

            • 9 0

            • Miło

              O matko bosko, żeby każda dyskusja w internecie tak wyglądała jak Panów! Jest nadzieja w narodzie !!

              • 0 0

    • No tak. Powinni sprzedawać poniżej cen Biedronki.

      To na pewno postawiłoby ich na nogi. Chociaż taki marudy jak Ty i tak wynalazłyby coś do czego można się przyczepić.

      • 7 12

  • Norwegowie nie dopisali ? (1)

    catering z winem z biedronki za 14 zł,w ofercie restauracji za 84 zł. Kogo stać na catering z restauracji z " zona turistica", chyba tylko Norwegów. Może warto wrócić do krajowych realiów

    • 2 0

    • restaruracji? Uber eats tyle chcial za dwa dnia od chinczyka z dowozem

      nie jakies tam wolowinki czy policzki, tylko kurczak z ryżem z dowozem. Prawie 80zl. Poszedlem do biedry

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane