- 1 Nowe lokale: z cukierni do klubu (38 opinii)
- 2 Jemy na mieście: pyszne Bez Dwóch Dań (51 opinii)
- 3 Była Muszla, będzie Teatro Gdynia (60 opinii)
- 4 Obrywasz liście od kalafiora? (214 opinii)
- 5 7 miejsc, w których spotkasz influencera (89 opinii)
- 6 Gdańsk: restauracje przyjazne dzieciom (94 opinie)
Catering wielkanocny. Skąd zamówić potrawy?
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. To dobry moment, aby pomyśleć o przygotowaniach na świąteczny stół i ograniczyć późniejszy stres i natłok obowiązków. Można też rozważyć zamówienie cateringu z trójmiejskich restauracji. Kucharze i cukiernicy przygotują zarówno tradycyjne wielkanocne potrawy, jak i autorskie dania, a także propozycje wegetariańskie, wegańskie czy bezglutenowe. Jest w czym wybierać.
Tradycyjne potrawy
Restauracja Tabun na świąteczny stół przygotowuje: żurek na domowym zakwasie z białą kiełbasą, kulebiaki, czyli chrupiące pieczone pierogi (zamrożone, do samodzielnego odpieczenia), dania rybne np. śledź marynowany w occie z cebulką według przepisu Magdy Gessler, matiasy w śmietanie czy z mango i chilli. Są też różowe, buraczane wiejskie jajka z pastą z szynki, domowa biała kiełbasa, pasztet drobiowo-wieprzowy z rozmarynem, pieczona, marynowana w ziołach szynka lub polędwiczka wieprzowa. Poza gotowymi daniami, w ofercie cateringu znalazł się też swojski żytni zakwas na żurek. Zamówienia składać można e-mailowo: tabun@kuznia.net do 3 kwietnia do godz. 14. Odbiór zamówień osobiście w Restauracji Tabun 8 kwietnia w godz. 10-17.
W ofercie restauracji Villa Eva znalazły się: zupy (żurek staropolski lub kołduny w rosole), mięsa (m.in. pasztet z dziczyzny, schab pieczony, galaretki z nóżek wieprzowych lub drobiowych, zrazy wołowe), ryby (np. sandacz faszerowany liśćmi nori i łososiem w galarecie, dorsz po grecku, sałatka z raków i kawioru), a także sałatka jarzynowa, bigos świąteczny, pasztet wegański, ciasta oraz dodatki (sosy, buraczki, kluski śląskie itp.).
- Przyrządzenie tradycyjnych potraw wielkanocnych jest czasochłonne i niekiedy skomplikowane. Czas spędzony z rodziną jest cenny, dlatego chętnie pomożemy wam w przygotowaniu większości świątecznych dań. Nasze dania są oparte o lokalne, jakościowe produkty. Zapraszamy do składania zamówień e-mailowo do 1 kwietnia - informuje przedstawiciel restauracji.
Wiele klasycznych dań proponuje też restauracja Kucharia. Dominują dania na zimno i wędzonki z własnej wędzarni. M.in. schab, boczek, pierś z kurczaka, polędwiczka wieprzowa, półmisek jaj faszerowanych łososiem, szynka gotowana, pasztet, tymbaliki drobiowe lub rybne czy rolada z kaczki. Nie mogło zabraknąć żurku, wielkanocnej babki i dań na świąteczny obiad. Zamówienia można składać do 1 kwietnia do godz. 16. Odbiór 7 kwietnia w godz. 14-19.
Restauracja Zacisze przygotowała catering, który obejmuje zarówno potrawy tradycyjne, jak i znane dania oraz przekąski w nowej odsłonie. Wśród klasycznych dań wielkanocnych, naszą uwagę zwróciły takie potrawy jak tymbaliki drobiowe, jajka faszerowane wędzoną rybą, konfitowane udko z kaczki czy sernik z belgijską czekoladą. Zamówienia można składać do 3 kwietnia do godz. 18. Odbiór własny zamówień 8 kwietnia w godz. 10-13.
W restauracji Bulaj zamówimy dania na zimno i ciepło, a ich smak docenią wielbiciele tradycyjnych wielkanocnych dań, a więc białej kiełbasy z czosnkiem niedźwiedzim, gęsi duszonej z suszonymi owocami, domowego pasztetu czy mazurków. Zamówienia przyjmowane są do 3 kwietnia. Odbiory realizowane będą w Wielki Piątek do godz. 20.
Z propozycją cateringu wielkanocnego wychodzi też Mango Cafe. Gdyńska kawiarnia przygotowuje zarówno dania na ciepło, jak i na zimno, oraz torty i ciasta. W ofercie m.in. barszcz biały z grzybami i białą kiełbasą, delikatna tuszka z królika, tradycyjne zrazy wołowe, biała kiełbasa pieczona w boczku, pasztet gryczany, jajka faszerowane szynką, sałatka jarzynowa czy quiche z łososiem lub z wiejską kiełbasą. Wśród słodkości można wybierać spośród kilku smaków tortów, szarlotki, mazurka, sernika, makowca czy brownie. Zamówienia można składać e-mailowo lub telefonicznie. Dania będą rozwożone 9 kwietnia.
Stara Pierogarnia na Zaspie już kolejny rok oferuje domowe dania wielkanocne. To pierogi, biała kiełbasa własnego wyrobu, zupy, zimne przekąski i dania gorące. Zamówienia przyjmowane są w lokalu, e-mailowo i telefonicznie do 5 kwietnia. Odbiór zamówień na miejscu 7 kwietnia.
Ofertę żuławskiego cateringu wielkanocnego przygotowała gospoda Mały Holender. Co w nim znajdziecie?
- Oczywiście same smakołyki. Są doskonale znane gościom Małego Holendra zupy, w tym pochodząca od mennonickiej rodziny Andres klopsowa. Nie mogło również zabraknąć wielkanocnego żurku. Do tego zamówić możecie pierogi, pasztety i tartę z naszego Werderkäse. Są też nowości, dania, bez których nie wyobrażamy sobie wielkanocnego stołu: pascha i mazurek z kajmakiem. Nam cieknie już ślinka na samą myśl o nich - zaznacza ekipa Małego Holendra.
Dania na świąteczny stół przygotują również kucharze hoteli Sheraton, Złoty Staw, Kozi Gród, Prawdzic i innych.
Wegetariańskie, wegańskie i bezglutenowe
Ci, którzy stronią od mięsa, zawsze mogą wybrać opcję wegetariańską lub wegańską. W tym temacie z pomocą przychodzi Las Vegan. Restauracja oferuje m.in. żurek na zakwasie z wędzonym tofu, pastę bezjajeczną, roślinny gzik z nerkowców, pasztet z soczewicy z orzechami włoskimi, zrazy sojowe czy tofurnik "snickers". Zamawiać można e-mailowo do 5 kwietnia. Z kolei odbiór zamówień będzie możliwy 7 kwietnia do godz. 19.
Restauracje z kuchnią wege
Jak co roku, wielkanocne potrawy w wegańskiej i bezglutenowej odsłonie proponuje Atelier Smaku. Tym razem naszą uwagę zwróciły przede wszystkim: bezglutenowa i wegańska nie-pascha sojowo-migdałowa, nie-kaczka z jabłkami, pasztet sojowo-pieczarkowy, bigos nie-myśliwski oraz nie-ryba po grecku. Zamawiać można z dostawą kurierską (do 28 marca, wysyłka 3 i 4 kwietnia) lub z odbiorem osobistym w Bistro & Delikatesach (zamówienia do 2 kwietnia, odbiór 6-8 kwietnia).
Ciasta
W tym roku Umam proponuje tradycyjne słodkości w eleganckim wydaniu. Wśród propozycji m.in.: sernik z marakujowym kremem, tradycyjna baba wielkanocna, mazurek Ilnickiego z czekoladowo-orzechowym kremem, tort wielkanocny z kwaśnym kremem cytrynowym oraz kostki cytrynowo-kokosowa i orzechowa. Zamówienia można składać przez sklep internetowy lub stacjonarnie.
Cukiernia Więcej przygotowuje mazurki w czterech smakach: czekolada deserowa/róża, słony karmel/pasta orzechowa, biała czekolada/pomarańcza oraz mleczna czekolada/owoce leśne, a także włoską babkę Panettone w trzech odsłonach: klasyczną, z kremem pistacjowym lub z kremem czekoladowym, pleśniak, roladę makową i sernik kremowy.
Mazurki w trzech smakach (limonka z truskawką, morelowy, kajmak z orzechami i marakują), babki (pistacjowa, cytrynowa, Panettone), tort bezowy z lemon curd, sernik brulle, tarta hibiskus z malinami czy pascha bakaliowa to wypieki, które na świąteczny stół przygotowuje cukiernia Baccate. Zamówienia można składać do 31 marca.
Ciekawą opcją są też wielkanocne boksy, czyli gotowe zestawy kilku mniejszych słodkości. Taką propozycję ma m.in. Fajna Babeczka. Do wyboru są cztery zestawy: Pisanka, Kurczaczek, Zajączek i Koszyczek, w skład których wchodzą: mini tarty, babeczki, cake popsy, serniczki, monoporcje i mini pavlova itp. Wszystkie słodkości będą zdobione delikatnym, wielkanocnym akcentem. Zamówienia można składać do 2 kwietnia. Istnieje możliwość dostawy na terenie Trójmiasta i okolic.
Lokali gastronomicznych, w których zamówimy catering wielkanocny, jest w Trójmieście naprawdę dużo. Jeśli jesteście zainteresowani taką ofertą, zajrzyjcie do naszej bazy restauracji z opcją zamówienia na telefon/online. Na pewno znajdziecie coś smacznego.

Wielkanocne tradycje
Rozpocznij quizMiejsca
Opinie wybrane
-
2023-03-27 14:05
(1)
Ooo tatara to bym teraz zjadł. Uwielbiam. Nie mogę sie doczekać az będzie szparagowa i bób. No i nasze pomidory i ogórki. Na wedline juz nie moge patrzeć. Jeszcze trochę i codziennie pólmisek pomidora z cebulka! A na śniadanko świeże pieczywo ze szczypiorkiem. No a na świeta wystarczy miseczka żuru i jajeczko. Plus domowa pieczęń. Nie lubie w świeta jadać stricte obiadu.
- 41 3
-
2023-03-27 22:05
Potwierdzam
Do tego 0,7- 8 1
-
2023-03-27 14:19
Święto obżarstwa (9)
Co roku to samo: majonez podrożał, ile za jajka, biała kiełbasa ale polowanie na taka lepsza. We wiadomościach wizyta na jakimś targu i 3 randomowe babcie narzekające na ceny. A można inaczej.. może warto się tak nie spinać? Zamiast jajek zjeść dobry ramen, sushi, pójść na spacer lub za zaoszczędzone pieniądze wyjechać gdzieś na weekend? Olać kaloryczne babki, baranki i kolorowe jajeczka
- 43 46
-
2023-03-27 14:24
Zgadzam się w100%
- 9 17
-
2023-03-27 14:31
nie powiem, zacny trolling (4)
ale ta szopka z majonezem, jajkami, cenami to musi być. taka tradycja;). kiełbasa musi być, inaczej się nie da. można z humorem - w zeszłym roku zrobiliśmy białą zapiekaną wg niemieckiego przepisu. humor polegał na tym, że teściom ciśnienie rośnie na słowo "niemieckie", więc wspominałem tę potrawę z wyjątkową atencją w głosie.
- 14 14
-
2023-03-27 15:04
(1)
O, nowoczesny, światły europejczyk, który czerpie radość z denerwowania "moherów"... Ah, jak postępowo, życzliwie i inkluzywnie!
- 13 8
-
2023-03-27 15:12
ależ ja ich moherami nie określiłem
oni postępowo, inkluzywnie uważają mnie za zdrajcę bo nie lubię PiS, i doceniam naszą obecność europie. ale faktycznie, słuchać jak im zęby zgrzytają na niemców i peło jest dość przyjemnie.
- 8 11
-
2023-03-27 15:41
Łał, ale im pokazałeś.
- 11 3
-
2023-03-27 19:55
Ależ Ty jesteś twardy gość. Żebyś się jeszcze pisać nauczył...
- 5 2
-
2023-03-27 15:35
Niech kazdy je, co chce.
- 13 0
-
2023-03-27 15:40
Dobry troll, ramen i sushi tańsze niż jajka XD
- 15 2
-
2023-03-27 16:03
Ale ja lubię jajeczka i żurek. Schab z morelami. I kaczusie na obiad.
Więc na siłę nic nie robię. Tyle że nie robię tego tony, zeby jesc do porzygu i polowe wyrzucić.
- 10 1
-
2023-03-27 17:18
A to
muszą być święta by dobrze zjeść, jadam co dziennie co innego i jest mi z tym dobrze, a spinać się z żarciem na jakieś tam święta i żreć przez dwa dni to nie apetycznie szkoda czasu i kasy
- 21 8
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.