• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Catering wielkanocny. Skąd zamówić potrawy?

Magda Mielke
27 marca 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (61)
Miłośnicy świątecznych dań znajdą coś dla siebie w specjalnej, wielkanocnej ofercie na wynos od trójmiejskich restauracji. Na zdjęciu propozycje potraw na wielkanocny stół przygotowanych przez restaurację Villa Eva. Miłośnicy świątecznych dań znajdą coś dla siebie w specjalnej, wielkanocnej ofercie na wynos od trójmiejskich restauracji. Na zdjęciu propozycje potraw na wielkanocny stół przygotowanych przez restaurację Villa Eva.

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. To dobry moment, aby pomyśleć o przygotowaniach na świąteczny stół i ograniczyć późniejszy stres i natłok obowiązków. Można też rozważyć zamówienie cateringu z trójmiejskich restauracji. Kucharze i cukiernicy przygotują zarówno tradycyjne wielkanocne potrawy, jak i autorskie dania, a także propozycje wegetariańskie, wegańskie czy bezglutenowe. Jest w czym wybierać.



Tradycyjne potrawy



Czy zamawiasz jedzenie na święta?

Żurek, faszerowane jajka, biała kiełbasa, sałatka jarzynowa, a może mięsa na świąteczny obiad? W ofertach cateringów przygotowanych przez trójmiejskie restauracje znajdziemy wiele tradycyjnych specjałów w nieco odświeżonych odsłonach.

Restauracja Tabun na świąteczny stół przygotowuje: żurek na domowym zakwasie z białą kiełbasą, kulebiaki, czyli chrupiące pieczone pierogi (zamrożone, do samodzielnego odpieczenia), dania rybne np. śledź marynowany w occie z cebulką według przepisu Magdy Gessler, matiasy w śmietanie czy z mango i chilli. Są też różowe, buraczane wiejskie jajka z pastą z szynki, domowa biała kiełbasa, pasztet drobiowo-wieprzowy z rozmarynem, pieczona, marynowana w ziołach szynka lub polędwiczka wieprzowa. Poza gotowymi daniami, w ofercie cateringu znalazł się też swojski żytni zakwas na żurek. Zamówienia składać można e-mailowo: tabun@kuznia.net do 3 kwietnia do godz. 14. Odbiór zamówień osobiście w Restauracji Tabun 8 kwietnia w godz. 10-17.


W ofercie restauracji Villa Eva znalazły się: zupy (żurek staropolski lub kołduny w rosole), mięsa (m.in. pasztet z dziczyzny, schab pieczony, galaretki z nóżek wieprzowych lub drobiowych, zrazy wołowe), ryby (np. sandacz faszerowany liśćmi nori i łososiem w galarecie, dorsz po grecku, sałatka z raków i kawioru), a także sałatka jarzynowa, bigos świąteczny, pasztet wegański, ciasta oraz dodatki (sosy, buraczki, kluski śląskie itp.).

- Przyrządzenie tradycyjnych potraw wielkanocnych jest czasochłonne i niekiedy skomplikowane. Czas spędzony z rodziną jest cenny, dlatego chętnie pomożemy wam w przygotowaniu większości świątecznych dań. Nasze dania są oparte o lokalne, jakościowe produkty. Zapraszamy do składania zamówień e-mailowo do 1 kwietnia - informuje przedstawiciel restauracji.
  • Wielkanocna oferta od restauracji Tabun.
  • Wielkanocna oferta od restauracji Tabun.
  • Oferta cateringu świątecznego przygotowanego przez restaurację Kucharia i hotel Bartan.
  • Oferta cateringu świątecznego przygotowanego przez restaurację Kucharia i hotel Bartan.
  • Catering wielkanocny przygotowuje też restauracja Zacisze.
  • Garmaż wielkanocny od Bulaj.
  • Garmaż świąteczny od Starej Pierogarni.
Wiele klasycznych dań proponuje też restauracja Kucharia. Dominują dania na zimno i wędzonki z własnej wędzarni. M.in. schab, boczek, pierś z kurczaka, polędwiczka wieprzowa, półmisek jaj faszerowanych łososiem, szynka gotowana, pasztet, tymbaliki drobiowe lub rybne czy rolada z kaczki. Nie mogło zabraknąć żurku, wielkanocnej babki i dań na świąteczny obiad. Zamówienia można składać do 1 kwietnia do godz. 16. Odbiór 7 kwietnia w godz. 14-19.

Restauracja Zacisze przygotowała catering, który obejmuje zarówno potrawy tradycyjne, jak i znane dania oraz przekąski w nowej odsłonie. Wśród klasycznych dań wielkanocnych, naszą uwagę zwróciły takie potrawy jak tymbaliki drobiowe, jajka faszerowane wędzoną rybą, konfitowane udko z kaczki czy sernik z belgijską czekoladą. Zamówienia można składać do 3 kwietnia do godz. 18. Odbiór własny zamówień 8 kwietnia w godz. 10-13.


W restauracji Bulaj zamówimy dania na zimno i ciepło, a ich smak docenią wielbiciele tradycyjnych wielkanocnych dań, a więc białej kiełbasy z czosnkiem niedźwiedzim, gęsi duszonej z suszonymi owocami, domowego pasztetu czy mazurków. Zamówienia przyjmowane są do 3 kwietnia. Odbiory realizowane będą w Wielki Piątek do godz. 20.

Z propozycją cateringu wielkanocnego wychodzi też Mango Cafe. Gdyńska kawiarnia przygotowuje zarówno dania na ciepło, jak i na zimno, oraz torty i ciasta. W ofercie m.in. barszcz biały z grzybami i białą kiełbasą, delikatna tuszka z królika, tradycyjne zrazy wołowe, biała kiełbasa pieczona w boczku, pasztet gryczany, jajka faszerowane szynką, sałatka jarzynowa czy quiche z łososiem lub z wiejską kiełbasą. Wśród słodkości można wybierać spośród kilku smaków tortów, szarlotki, mazurka, sernika, makowca czy brownie. Zamówienia można składać e-mailowo lub telefonicznie. Dania będą rozwożone 9 kwietnia.

  • Świąteczne potrawy od Mango Cafe.
  • Świąteczne potrawy od Mango Cafe.
  • Świąteczne potrawy od Mango Cafe.
  • Świąteczne potrawy od Mango Cafe.
  • Świąteczne potrawy od Mango Cafe.
Stara Pierogarnia na Zaspie już kolejny rok oferuje domowe dania wielkanocne. To pierogi, biała kiełbasa własnego wyrobu, zupy, zimne przekąski i dania gorące. Zamówienia przyjmowane są w lokalu, e-mailowo i telefonicznie do 5 kwietnia. Odbiór zamówień na miejscu 7 kwietnia.

Ofertę żuławskiego cateringu wielkanocnego przygotowała gospoda Mały Holender. Co w nim znajdziecie?

- Oczywiście same smakołyki. Są doskonale znane gościom Małego Holendra zupy, w tym pochodząca od mennonickiej rodziny Andres klopsowa. Nie mogło również zabraknąć wielkanocnego żurku. Do tego zamówić możecie pierogi, pasztety i tartę z naszego Werderkäse. Są też nowości, dania, bez których nie wyobrażamy sobie wielkanocnego stołu: pascha i mazurek z kajmakiem. Nam cieknie już ślinka na samą myśl o nich - zaznacza ekipa Małego Holendra.

Dania na świąteczny stół przygotują również kucharze hoteli Sheraton, Złoty Staw, Kozi Gród, Prawdzic i innych.

Wegetariańskie, wegańskie i bezglutenowe



Ci, którzy stronią od mięsa, zawsze mogą wybrać opcję wegetariańską lub wegańską. W tym temacie z pomocą przychodzi Las Vegan. Restauracja oferuje m.in. żurek na zakwasie z wędzonym tofu, pastę bezjajeczną, roślinny gzik z nerkowców, pasztet z soczewicy z orzechami włoskimi, zrazy sojowe czy tofurnik "snickers". Zamawiać można e-mailowo do 5 kwietnia. Z kolei odbiór zamówień będzie możliwy 7 kwietnia do godz. 19.

Restauracje z kuchnią wege


Jak co roku, wielkanocne potrawy w wegańskiej i bezglutenowej odsłonie proponuje Atelier Smaku. Tym razem naszą uwagę zwróciły przede wszystkim: bezglutenowa i wegańska nie-pascha sojowo-migdałowa, nie-kaczka z jabłkami, pasztet sojowo-pieczarkowy, bigos nie-myśliwski oraz nie-ryba po grecku. Zamawiać można z dostawą kurierską (do 28 marca, wysyłka 3 i 4 kwietnia) lub z odbiorem osobistym w Bistro & Delikatesach (zamówienia do 2 kwietnia, odbiór 6-8 kwietnia).


Ciasta



W tym roku Umam proponuje tradycyjne słodkości w eleganckim wydaniu. Wśród propozycji m.in.: sernik z marakujowym kremem, tradycyjna baba wielkanocna, mazurek Ilnickiego z czekoladowo-orzechowym kremem, tort wielkanocny z kwaśnym kremem cytrynowym oraz kostki cytrynowo-kokosowa i orzechowa. Zamówienia można składać przez sklep internetowy lub stacjonarnie.

  • Świąteczne propozycje od Umam.
  • Świąteczne propozycje od Umam.
  • Świąteczne propozycje od Umam.
  • Świąteczne propozycje od Umam.
Cukiernia Więcej przygotowuje mazurki w czterech smakach: czekolada deserowa/róża, słony karmel/pasta orzechowa, biała czekolada/pomarańcza oraz mleczna czekolada/owoce leśne, a także włoską babkę Panettone w trzech odsłonach: klasyczną, z kremem pistacjowym lub z kremem czekoladowym, pleśniak, roladę makową i sernik kremowy.

Mazurki w trzech smakach (limonka z truskawką, morelowy, kajmak z orzechami i marakują), babki (pistacjowa, cytrynowa, Panettone), tort bezowy z lemon curd, sernik brulle, tarta hibiskus z malinami czy pascha bakaliowa to wypieki, które na świąteczny stół przygotowuje cukiernia Baccate. Zamówienia można składać do 31 marca.


Ciekawą opcją są też wielkanocne boksy, czyli gotowe zestawy kilku mniejszych słodkości. Taką propozycję ma m.in. Fajna Babeczka. Do wyboru są cztery zestawy: Pisanka, Kurczaczek, Zajączek i Koszyczek, w skład których wchodzą: mini tarty, babeczki, cake popsy, serniczki, monoporcje i mini pavlova itp. Wszystkie słodkości będą zdobione delikatnym, wielkanocnym akcentem. Zamówienia można składać do 2 kwietnia. Istnieje możliwość dostawy na terenie Trójmiasta i okolic.

Lokali gastronomicznych, w których zamówimy catering wielkanocny, jest w Trójmieście naprawdę dużo. Jeśli jesteście zainteresowani taką ofertą, zajrzyjcie do naszej bazy restauracji z opcją zamówienia na telefon/online. Na pewno znajdziecie coś smacznego.

Quiz Wielkanocne tradycje Średni wynik 55%

Wielkanocne tradycje

Rozpocznij quiz

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (61)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Aperitivo Sunday | Czyli 5 godzin hiszpańskiego, nielimitowanego bufetu na 33. piętrze!

199 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Najczęściej czytane