Wiadomości

Wielodaniowe zestawy na obiad i przekąskę prosto do domu

Poczynając od obiadu rodzinnego, po spotkanie z najbliższymi, a kończąc na zwykłym popołudniowym spędzaniu czasu przy stole - zestawy wielodaniowe i przekąskowe są idealnym rozwiązaniem na każdą okazję.
Poczynając od obiadu rodzinnego, po spotkanie z najbliższymi, a kończąc na zwykłym popołudniowym spędzaniu czasu przy stole - zestawy wielodaniowe i przekąskowe są idealnym rozwiązaniem na każdą okazję. fot. Malinowy Ogród/Facebook.pl

Ograniczenia nałożone na lokale gastronomiczne sprawiają, że na razie musimy zapomnieć o wyjściu z rodziną na niedzielny obiad do restauracji czy o wieczornym spotkaniu ze znajomymi w ulubionym barze. Nie musimy jednak rezygnować z kulinarnych przyjemności. Szukając odmiany od domowych obiadów czy pomysłów na umilenie wieczoru przed telewizorem, warto zwrócić uwagę na wieloskładnikowe zestawy przygotowywane przez kilka trójmiejskich restauracji. Takie boxy sprawdzą się zarówno jako propozycja rodzinnego obiadu, jak i ciekawa przekąska do piwa czy wina, a przede wszystkim to rozwiązanie, które pozwoli odejść od kuchennego blatu, zapewniając pyszne i zróżnicowane jedzenie bez konieczności odgrzewania.



Jedzenie na telefon w Trójmieście


Czy szukasz kulinarnych przyjemności w postaci zamawiania posiłków do domu?

tak, bardzo chętnie korzystam z dostaw, aby umilić sobie czas spędzany w domu 21%
częste zamawianie jedzenia to dla mnie norma - nie lubię/nie umiem gotować 6%
czasem coś zamówię, np. aby uczcić wyjątkowy dzień 25%
rzadko zamawiam jedzenie, wolę przyrządzać posiłki w domu 23%
nie zamawiam jedzenia do domu 25%
zakończona Łącznie głosów: 499
Z uwagi na wprowadzone od 24 października obostrzenia pandemiczne restauracje pracują w ograniczonym zakresie, a możliwość spożywania posiłków na miejscu jest zabroniona. Oferta dań na wynos i z dowozem w trójmiejskich lokalach jest jednak bardzo bogata.

Gdy nie mamy ochoty gotować, szukamy odmiany albo kulinarnej przyjemności, warto zastanowić się nad propozycją zestawów wieloosobowych. Na tzw. boxy składają się zarówno drobne przekąski, idealne na długi, jesienny wieczór, jak i mięsne oraz wegetariańskie propozycje, oferowane wraz z warzywami, skrobiowymi dodatkami i sosami, które możemy dowolnie łączyć, tworząc pełnowartościowy posiłek.

Sety dla każdego: mięsne, rybne, wege, pierogowe, serowe czy na słodko



Szeroką ofertę boxów okolicznościowych przygotowała restauracja Malinowy Ogród, których sprzedażą i dostarczaniem zajmuje się też sopocki Błękitny Pudel. Do wyboru jest dziewięć zestawów: mięsny, drobiowy, ryb i owoców morza, klubowy, pierogowy, serowy, przekąskowy, na słodko oraz wegański. Na obiad czy większą kolację sprawdzą się sety mięsne, rybny i pierogowy. Mięsna propozycja to zrazy wołowe z musztardą, kiszonym ogórkiem i cebulą, golonka wieprzowa wolno duszona z jarzynami i gorczycą, pierś indyka glazurowana miodem i tymiankiem cytrynowym oraz żeberka długo pieczone w śliwkowym BBQ, a do tego ziemniaki gotowane obsypane koprem, kasza gryczana gotowana na sypko, buraki zasmażane na ciepło z cebulką, kapusta włoska lekko palona z kminkiem oraz sosy: śliwkowy oraz z czerwonym winem i rozmarynem.

W secie ryb i owoców morza znajdziemy m.in.: filet z łososia z miodowo-cytrynową kruszonką, pstrąga pieczonego z cytryną, masłem i koprem, steki z kalmara z oliwą ziołową, czosnkiem i chilli, ośmiorniczki w pikantnym sosie pomidorowym czy krewetki marynowane w oliwie sezamowej z tajską bazylią i limonką. W skład setu pierogowego wchodzi pięć rodzajów pierogów, m.in. mięsne, ruskie, ze szpinakiem oraz z dynią, do których dołączona jest okrasa, smażona cebulka i sosy.

Na mniejszy głód idealne będą zestawy bardziej przekąskowe, takie jak set klubowy, na który składają się m.in. pikantne skrzydełka, szaszłyki, sałatka, domowe frytki i pieczone cząstki ziemniaków czy set serowy, zawierający trzy rodzaje serów, sezonowe owoce, bakalie, krakersy i bagietkę. W ofercie znaleźć można też set złożony z takich przekąsek jak: łosoś marynowany w soku z kiszonych buraków, siekany ogon polędwicy wołowej, długo dojrzewający karczek wieprzowy i pieczony burak z marynowanymi gruszkami i palonym kozim serem.

W wegańskiej wersji znajdziemy m.in.: falafele ze szpinakiem, kolendrą i chilli, sajgonki z boczniakiem, kapustą i wędzonym tofu, pierożki z warzywami stir-fry i prażonym sezamem, warzywne chipsy i domowe hummusy. Na osłodę proponowany jest zaś zestaw takich deserów jak: szarlotka, ptyś z kremem śmietankowym i słonym karmelem, brownie z wiśniami, tiramisu i deser chia na mleku kokosowym z mango i marakują.

- Inicjatywa siostrzanej restauracji Malinowy Ogród w Gdańsku-Osowej jest świetną alternatywą na obiad, kolację czy spotkanie dla co najmniej czterech osób. My wspieramy sprzedaż u nas i również dostarczamy zestawy. W tych trudnych czasach gramy do jednej bramki i działamy razem - bo celem jest utrzymanie miejsc pracy i przejście tego trudnego czasu - tłumaczy Klaudia Riemer, menager restauracji Błękitny Pudel. - Zamysł był taki, aby zagwarantować gościom wybór i świeżość składników. Wsłuchując się w potrzebę rynku, stworzono alternatywę dla tradycyjnych dań w nowoczesnym wydaniu, dbając o jakość potraw, a przy tym zapewniając różnorodność na talerzu, bezpieczeństwo transportu i efektywną ekspozycję na stole bez konieczności zaangażowania zamawiającego - dodaje.
Zestawy przygotowywane są dla czterech osób, a ich ceny wynoszą od 55,20 zł do 136,80 zł. Zamówienie na boxy należy składać z jednodniowym wyprzedzeniem. Te same zestawy dostępne są w Błękitnym Pudlu i Malinowym Ogrodzie. Wszystkie boxy dostarczane są prosto do domu czy biura. Oferta obowiązuje do końca listopada.

Meksykański zawrót głowy



Dla miłośników meksykańskiej kuchni sopocka restauracja TexMex proponuje ucztę w domowym zaciszu. Oferowane zestawy do zamówienia na wynos idealnie nadają się na wieczorne biesiadowanie. Przygotowywane są w dwóch wariantach: dla dwóch osób (79 zł) i dla czterech (119 zł). W skład mniejszego zestawu wchodzą: burrito, panierowane polędwiczki z kurczaka, chilli con carne, quesadilla, papryczki jalapeno, rostbef na różowo, taco z dorszem w panko lub taco z szarpaną wołowiną, panierowany ser mozarella, zapiekane z serem frytki i palone ziemniaki. W większym zestawie dodatkowo znajdziemy: żeberka, chrupiące skrzydełka, tatar wołowy oraz kukurydziane nachos zapiekane z serem.

Zamówień można dokonywać z odbiorem osobistym lub dostawą pod drzwi. Do zestawów można zamówić również butelki z autorskimi koktajlami. Restauracja jest zamknięta w poniedziałki, a w pozostałe dni funkcjonuje w godzinach od 13 do 21 (w piątki i soboty do 21:30). Koszt dostawy to 5 zł - Sopot, Gdańsk-Żabianka, Przymorze, Gdynia-Orłowo, Redłowo, a powyżej 5 km doliczane jest 1 zł za każdy kilometr.

Na obiad i na śniadanie



Restauracja Sopocki Młyn przygotowała pakiety zestawów śniadaniowych i obiadowych. Zestawy zamawiać można w opcji na jeden, dwa lub trzy posiłki. Każdy z nich dedykowany jest dla czterech osób. Taka propozycja na pewno świetnie sprawdzi się w trakcie przebywania na kwarantannie, gdy nie mamy możliwości wybrania się na zakupy, ale także może być dobrym urozmaiceniem przygotowywanych w domu posiłków czy odciążeniem się od regularnego gotowania.

W propozycjach śniadaniowych można znaleźć: różne rodzaje pieczywa - bułki pszenne, chleb razowy, rogale, maślane croissanty, drożdżówki z owocami, pasty wytrawne np. jajeczną czy z wędzonej makreli oraz słodkie, czekoladowe, a także twarożki z warzywami i mascarpone z maliną. Opcje obiadowe zawierają klasyczne zupy: pomidorową, ogórkową lub barszcz, dania mięsne, takie jak: pulpety w sosie koperkowym, bitki wołowe, karkówka w sosie grzybowym czy kurczak w śmietanie, dodatki - ryż, puree ziemniaczane, makaron, kopytka oraz surówki. Istnieje również możliwość modyfikowania zestawów.

Za zestaw śniadaniowy dla czterech osób zapłacimy 79, 152 lub 227 zł w zależności od wybranej opcji - na jeden, dwa lub trzy dni. Za zestaw obiadowy - analogicznie - 159, 252 i 330 zł. Zamawiając pakiet otrzymamy 20 proc. zniżki.

Gęsina i o wiele więcej



Do 26 listopada można składać zamówienia na dania i dodatki w restauracji Tabun w Otominie. Oferta garmażu pozwala na samodzielne komponowanie ciekawych zestawów. Wśród propozycji znajdują się zarówno zupy: czernina i zupa z brukwi na gęsinie, jak i dania główne: pierogi z gęsiną i marynowaną gruszką, długo pieczone gęsie udo oraz pieczona gęś faszerowana owocami. Wybierać można z szerokiej oferty dodatków, na którą składają się: buraczki zasmażane, modra kapusta, kaszubska okrasa z gęsiny, domowej roboty kluski śląskie, domowe kopytka, swojski żytni chleb, gruszki marynowane w occie, konfitura z żurawin oraz sosy - żurawinowo-winny i z grzybów leśnych, a do dań można także zamówić alkohole - wino świętomarcińskie białe oraz Tabun Cydr z Otomina.

Zamówienia, które składać należy mailowo z co najmniej dwudniowym wyprzedzeniem, odbierać można w soboty bądź niedziele.

Opinie (99) 8 zablokowanych

  • (1)

    Lol, zestaw śniadaniowy dla 4 osób, w nim poza pieczywem 100g pasty jajecznej i 100g pasty z makreli. A i warzywa.

    • 77 5

    • To chyba tylko Ruskie mogłyby to kupić

      • 5 0

  • Masakra. Ktoś to kupuje? (1)

    Placek , pół ogórka, sos, za 200 zl

    • 95 2

    • norewg niemiec szwed i pjany angol

      • 4 0

  • Będąc na wakacjach w Hiszpani jadałem więcej, smaczniej no i taniej (2)

    niż w tym grajdole!

    • 81 10

    • (1)

      to fajnie, all inclusive w promocji za 1000 zł. Nigdzie w Europie nie mogą sprzedaż tych resztek miejsc, ale Polak się zawsze znajdzie, który zapłaci, pojedzie i jeszcze będzie zadowolony. Dla kazdego coś miłego.

      • 1 9

      • Jakie all inklusiw?

        Byłem u znajomych i co wieczór łaziliśmy po knajpkach, za 10 euro to już była nizła wyżerka a wszystko swieże z porannego połowu. Za 20 euro kolacja dla dwojga, do tego muzyka, wino

        • 4 0

  • Sety, boxy? Skąd ta Mielke pochodzi, bo nie z Kaszub! Ha ha ha (2)

    • 55 2

    • e tam co ty

      • 1 1

    • A na wakacje wyjeżdża do destynacji

      • 9 0

  • (1)

    zenada cenowa i zdziwieni ze slabo idzie

    • 79 2

    • właśnie kur*a im dobrze idzie! Jeden kolo z wawy jest już multimilionerem, a dorobił się na kateringach.... Ale w sumie to pokazuje, że ceny są z ... kosomosu!

      • 17 1

  • seta i śledź (1)

    to jest zestaw

    • 58 2

    • to jest set))

      • 3 0

  • Dla mnie to te restauracje mogą upaść, mam je gdzieś

    niech się przebranżowią, do tej pory zamawiałem, ale nie jestem frajerem, aby za taki sh*t płacić tyle forsy.

    • 73 5

  • Chyba się przebranżowię... (9)

    Na tą "biedną" gastronomię. :) Chleb, 4 bułki, trochę pasty, kilka warzyw, 4 ciastka i cyk wydając 15 PLN, 60 PLN wpada do kieszeni. xD Przypominam, że firmy kupują produkty bez VAT (więc wspomniane produkty są tańsze niż dla Kowalskiego), dodatkowo zakupy wrzucają w koszty (więc nie płacą podatku albo płacą go symbolicznie).

    • 78 7

    • To by tłumaczyło pojawienie się wielomilionowych firemek kateringowych. Trzepią kasiorę, że aż miło.

      • 19 0

    • Nie pisz bzdur (4)

      Jakiś niedouczony jesteś. Nikt nie kupuje bez VAT. Szkoda chyba na tym forum tłumaczyć jak działa ten podatek, bo i tak niewielu cokolwiek z tego zrozumie. Generalnie VAT płacisz Ty, a ile go jest, widać to na paragonie. Wszystkie firmy po drodze, jedna od drugiej pobiera go jedynie w imieniu najlepiej zorganizowanej mafii- aparatu państwa. A podatek dochodowy jak wskazuje nazwa płaci się od dochodu. Ale wielu myli przychód z dochodem. Niektórzy to nawet przez to zbankrutowali :) Także to, że 60 zł wpada do kieszeni, nie oznacza, że tyle w niej zostaje. Zapomniałeś chłopie o czynszu, prądzie, gazie, ogrzewaniu, pracownikach i ... No właśnie o czym jeszcze kolega zapomniał? :)

      • 10 13

      • (3)

        Przeciez Vat sobie odliczasz jak kupujesz towar. Tak dziala kazda branza, takze gastronomiczna. Jak kupisz samochod do rozwozenia zamowien, tez go mozesz wrzucic w koszty i odliczac vat. Jak ktos jest kumaty, to na wszystkim zarobi

        • 16 2

        • Masakra (1)

          Odliczasz od zakupu , ale doliczasz do sprzedaży, jak kupisz za 123 zł odliczasz 23 zł VAT jak ten towar odsprzedasz dalej za 2x tyle, czyli 246zl placisz VAT 46 zł . Przy samochodach jest gorzej bo przy zakupie możesz odliczyć połowę VAT a jak go odsprzedajesz musisz zapłacić cały VAT, przykładowo kupiłeś auto za 123 000 odliczasz połowę VAT czyli 11 500, po 3 latach to sprzedajesz za pół ceny czyli 61.500 i płacisz vat tez 11 500, a gastronomia głównie chodzi na VAT 8%. Taka krótka lekcja za darmo.

          • 6 5

          • Widać, że nie prowadzisz działalności :)

            Albo załatwiasz wszystko "bez fakturki". Jeżeli kupisz coś za 123 PLN (23 pln vat), a sprzedajesz za 246 PLN (46 pln vat), to do US płacisz tylko 23 PLN z drugiej transakcji, bo to jest Twoja nadwyżka VAT należnego od naliczonego.

            • 11 0

        • Czasem to przybiera zenujaca forme. Widywalem juz kupujacych kostke masla na fakture.

          • 10 0

    • (2)

      To pokazuje poziom polskiego analfabetyzmu ekonomicznego. 43 łapki w góre i dwie w dół, na bzdury typu: to kosztuje 15 zł a nie 60. Firmy nie płacą VATu, czy o wrzucaniu w koszty i przez co nie płaceniu podatku, albo symbolicznie. Gdzieś zdzonią, ale nie wiem w którym kościele. W ogóle nie wiesz co napisałeś i jak to się ma do rzeczywistości .

      • 6 8

      • Sam jesteś analfabetą ekonomicznym (1)

        Podatek VAT płaci klient. Przedsiębiorca go tylko za niego odprowadza. Dobrze jest napisane. VATowcy nie płacą tego podatku od swoich zakupów.

        • 3 7

        • Chłopie, przecież to niczego nie zmienia.

          Producent/sprzedawca kalkuluje cenę netto i dolicza na koniec VAT.

          • 2 4

  • Brak (7)

    W ankiecie brakuje opcji nie zamawiam bo mnie nie stać. Pizza z dowozem za 50 zł ze składników kosztujących 5? Nie dziękuję

    • 74 5

    • Czegoś nie rozumiem (5)

      Nie stać Cię, bo kosztuje 50 zł? Czy nie kupujesz, bo ktoś chce za dużo zarobić? Patrz do swojej kieszeni, a nie do czyjejś. Jak krawiec za załatanie czegoś bierze 15-20 zł, to też narzekasz, że nitka kosztowała 1 grosz? Pomyśl zanim coś napiszesz, bo głupot to w necie jest dosyć. Nie potrzeba jeszcze Twoich.

      • 8 20

      • (4)

        Lepsze jest to, że 38 osię osób polubioło, a trzy nie. To pokazuje skralę analfabetyzku ekonomicznego w społeczeństwie.

        • 1 9

        • To pokazuje tylko tyle, że 38 osób zgadza się z opinią (3)

          To nie żaden analfabetyzm ekonomiczny. Wręcz przeciwnie ludzie rozsądnie oceniają na co warto wydać pieniądze, a co jest niewarte swojej ceny. A 50 zł to ma każdy, więc nie zaglądaj innym do kieszeni.

          • 8 2

          • To niestety właśnie pokazuje kompletny brak znajomości ekonomii. (2)

            Składniki w tej przytoczonej pizzy to prawie nieistotny koszt w porównaniu z innymi które ponosi sprzedawca.

            • 1 7

            • A co mnie jako konsumenta obhodzą koszty jakie musi ponieść przedsiębiorca? (1)

              Jeżeli sprzedawany przez niego towar nie jest wart swojej ceny to go nie kupuję.

              • 6 2

              • Konsumenta nie muszą obchodzić koszty producenta

                ale jeżeli się plecie, że coś w produkcji kosztuje 5 złotych, bo tyle kosztują składniki w sklepie to znaczy, że nie masz pojęcia o czym piszesz.

                • 1 3

    • Czasem robię pizzę w domu, składniki kosztują więcej niż 5 zł. Nie pisz głupot.

      • 3 1

  • Szok.. (3)

    ....."Za zestaw śniadaniowy dla czterech osób zapłacimy 79, 152 lub 227 zł w zależności od wybranej opcji - na jeden, dwa lub trzy dni. Za zestaw obiadowy - analogicznie - 159, 252 i 330 zł."....

    Hahahaha...ale ludzi robią w konia! Tylko dla pacanów!

    • 71 4

    • Raczej odwrotnie (2)

      Pacana na to nie stać , mądry nie zauważy takiego wydatku w budżecie, więc raczej dla mądrych

      • 2 23

      • Mądry nie przepłaca bo... (1)

        jest mądry.
        Pacan będzie chciał się pokazać i zabłysnąć w towarzystwie pacanów, więc przepłaci.

        • 12 0

        • glos rozsadku

          • 4 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Filmowe Trójmiasto: z wizytą u "Lokatorów"
Wspominamy: z wizytą u "Lokatorów"
Szukali sławy w telewizji. Uczestnicy "The Voice" z Trójmiasta
Uczestnicy "The Voice" z Trójmiasta

Kultura

"Sołdek" w pełnej krasie podczas remontu w doku w stoczni
"Sołdek" podczas remontu w stoczni
Szekstream rozpoczęty. Trwa Festiwal Szekspirowski online
Trwa Festiwal Szekspirowski online

Nowe lokale

Mleczna Krówka

Restauracje
Gdynia
Świętojańska 82

Morze Yoko Sushi

Sushi
Gdańsk
Kołobrzeska 63B

Husak Pizza

Pizzerie
Gdańsk
al. Grunwaldzka 28/2