• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Wigilia firmowa w restauracji

Magda Mielke
30 listopada 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Święta Bożego Narodzenia w dawnym Gdańsku
Firmowe spotkania świąteczne są coraz chętniej organizowane w restauracjach. Firmowe spotkania świąteczne są coraz chętniej organizowane w restauracjach.

Grudzień to czas podsumowań roku i świątecznych spotkań firmowych. Wiele z nich zaplanowanych jest od dawna. Tym, którzy zwlekają na ostatni moment, przychodzimy z pomocą i polecamy kilka restauracji, które przygotowały ofertę wigilijną dla firm i wciąż dysponują wolnymi terminami.



Polecane restauracje w Trójmieście


Wigilia firmowa to:

Firmowe spotkania wigilijne przybierają różne formy. Kameralne spotkania z przyniesionymi przez pracowników potrawami powoli przechodzą do lamusa. Pracodawcy coraz częściej wolą taką firmową wigilię zorganizować poza siedzibą firmy, niezależnie od tego, czy ma ona przybrać formę samego obiadu/kolacji czy hucznego przyjęcia w wynajętej sali. Gdzie zorganizować takie spotkanie? Wszystko zależy od zasobności firmy, liczebności grupy i charakteru spotkania. Terminów zostało coraz mniej, więc warto pospieszyć się z rezerwacją.

Gdynia



Świąteczne spotkanie firmowe można zorganizować w Monte Verdi. Włoska restauracja przygotowała dwa przykładowe menu - za 119 i 139 zł za osobę. Wśród propozycji m.in. ryba po grecku na grzankach, śledź w jogurcie bałkańskim, zabielana zupa rybna, barszcz, zupa grzybowa, łosoś w sosie pomarańczowo-rozmarynowym, roladki z soli, dorsz pieczony, pierogi, łazanki, ciasta (makowiec, sernik, pierniczki) oraz wino, napoje zimne i kawa/herbata. W tańszym wariancie można wybrać jedną przystawkę, zupę i danie główne - wszystkie potrawy serwowane są na talerzach. W droższym wariacie dania główne podawane są na platerach. Istnieje możliwość elastycznego dopasowania przedstawionej oferty do potrzeb firmy, jak i stworzenia indywidualnego menu.

  • Monte Verdi
  • Monte Verdi
Ofertę wigilijną przygotował też Punkt Gdynia. Do wyboru są trzy warianty menu. Pierwszy to zupa grzybowa, gołąbki z kaszą gryczaną i crumble z jabłkami i żurawiną (85 zł), w drugim otrzymamy barszcz czerwony, do wyboru: nogę z kaczki confit lub filet z sandacza oraz piernik z powidłami śliwkowymi i czekoladą (100 zł), a w trzecim: zupę grzybową, zestaw przystawek podawany na stół (śledź po kaszubsku, pasztet wieprzowy, sandacz po grecku, pierogi z kapustą i grzybami), polędwicę z dorsza lub zraz wołowy, brownie z orzechami na deser (135 zł).

  • Punkt Gdynia
  • Punkt Gdynia
  • Punkt Gdynia
Wigilijną ofertę dla firm znajdziemy też w Niewinnych Czarodziejach. Restauracja Kuby Wojewódzkiego przygotowała dwa tradycyjne menu do wyboru w cenie 170 lub 190 zł za osobę. Każde zawiera przystawki, takie jak np.: mus z podwędzanego pstrąga, śledź po kaszubsku, rillettes z kaczki, pasztet z fasoli, dorsz w sosie greckim, krewetki z mandarynką, pierożki gyoza, zupę do wyboru (krem z podgrzybków, barszcz z malinami, bulion z kaczki, kremowa tajska), dania główne: pieczony łosoś, sandacz w sosie borowikowym, kaczka w pomarańczach, quiche buraczany oraz piernikowe ciasto z dyni, sernik mango lub mus czekoladowy na deser.



Spotkanie wigilijne dla firmy zorganizuje także Pop In Diner & Bar. Restauracja przygotowała trzy zestawy do wyboru - od 120 do 150 zł za osobę. W tańszej opcji przystawka, danie główne i deser serwowane są każdemu z osobna. Opcję tę można powiększyć o zakąski na zbiorczych platerach (dodatkowo płatne 45 zł/os.) i pakiet alkoholowy (60 zł/os.). W dwóch pozostałych opcjach, poza zupą, wszystkie przekąski i dania podawane są na półmiskach.

Sopot



Znajdująca się u szczytu deptaku Bohaterów Monte CassinoMapka restauracja Kulinarny Motyw gwarantuje pyszne jedzenie, profesjonalną obsługę, a przede wszystkim świąteczna atmosferę. Restauracja przygotowała menu w trzech wariantach cenowych: za 90, 120, 150 zł za osobę. Najtańszy wariant zakłada zupę (barszcz lub kapuśniak), danie główne (do wyboru: schab ze śliwką lub jesiotr), deser (makowiec lub flambirowane śliwki), środkowy - poza zupą (barszcz lub krem grzybowy), daniem głównym (schab ze śliwką lub dorsz w cieście francuskim) i deserem (makowiec lub bread&butter pudding) zawiera jeszcze przystawkę (śledź w zalewie korzennej lub parfait z kurzej wątróbki), a menu najdroższego składa się z zupy (barszcz lub krem grzybowy), przystawki (łosoś w galarecie lub espuma z wędzonych ryb), dania głównego (dorsz w cieście francuskim lub polędwiczka wieprzowa w boczku) i deseru (sernik lub bread&butter pudding).

  • Kulinarny Motyw
  • Kulinarny Motyw
  • Kulinarny Motyw
W samym centrum Sopotu świąteczne spotkanie - zarówno w oficjalnej, jak i luźnej, integracyjnej atmosferze - zorganizujecie też w Made in Napoli. Restauracja jest w stanie przygotować ofertę wigilijną dla grup liczących do 50 osób. Zapewnia tradycyjne menu wigilijne lub menu włoskie (od 85 zł/os.), odrębną salę na piętrze z miejscem do tańczenia oraz świąteczną atmosferę. Menu zawierają serwowaną zupę na pierwsze danie oraz trzy różne potrawy na danie główne, podawane na środek stołu, tak aby goście mogli się nimi częstować. Po obiedzie proponowany jest deser. Niektóre z opcji zawierają kolację w formie zimnych półmisków z włoskimi wędlinami, serami i innymi antipasti. Cena obejmuje też wodę, soki oraz kawę i herbatę bez ograniczeń. Istnieje też wersja bardziej okrojona, w której znajduje się serwowana zupa na pierwsze danie, serwowane danie główne (jedno z trzech wymienionych do wyboru na miejscu) oraz deser. W każdym wypadku restauracja proponuje 20 proc. rabatu na alkohol, który jest dodatkowo płatny według zużycia. W zależności od charakteru spotkania, stół może zostać nakryty obrusem lub przybrać luźniejszą formę przy mniej oficjalnej rezerwacji.

Jaki strój na świąteczne spotkanie służbowe?



  • Made in Napoli
  • Made in Napoli
Dobrym miejscem na zorganizowanie wszelkiego typu spotkań, kolacji służbowych i integracji firmowych jest restauracja Aqua House w Sopocie. Miejsce to łączy nowoczesność z polską kuchnią. Do dyspozycji gości są tu dwie sale na około 40 osób. Każda z nich utrzymana jest w ciepłym, marynistycznym stylu. Każdy klient traktowany jest tu indywidualnie, a dostosowane do potrzeb menu opracowywane jest po konsultacji.

  • Aqua House
  • Aqua House
  • Aqua House
  • Aqua House
  • Aqua House
  • Aqua House
W wigilijnej ofercie Endi WineHouse znajdziemy menu za 109 zł, 129 zł, 159 zł lub 219 zł. Najtańszy wariant zawiera przystawkę (śledź), danie główne (dorsz z puree grzybowym) i deser (sernik cynamonowy), do tego podawana jest woda, kompot z suszu i kawa/herbata. Kolejne warianty są poszerzone o zupę i półmiski zimnych zakąsek (terrina z karpia, śledź w oleju, dorsz, łosoś, warzywa korzeniowe).

  • Endi Winehouse
  • Endi Winehouse
  • Endi Winehouse
  • Endi Winehouse
  • Endi Winehouse
  • Endi Winehouse
Wyjątkowe spotkanie świąteczne pomoże zorganizować White Marlin, który dysponuje salą restauracyjną na parterze, pozwalającą pomieścić 60 osób, a także salą górną z antresolą - daje ona możliwość ugoszczenia 84 osób. Restauracja do zaoferowania ma również ogród zimowy, w którym mogą odbywać się spotkania liczące 240 osób. Zjemy tutaj nie tylko wyśmienite dania przygotowywane przez szefa kuchni - Wojtka Poźniaka, ale także możemy liczyć na opiekę sommeliera i piękny wystrój. Wśród gotowych zestawów dań na świąteczne spotkania znalazły się opcje zawierające przystawkę, zupę, danie główne i deser w cenach od 158 do 272 zł za osobę.

Patryk Pollak, szef kuchni restauracji Modern, przygotował w tym roku na firmowe wigilie zróżnicowane menu, w którym każdy znajdzie coś dla siebie. Wybierać można spośród trzech przygotowanych setów (od 110 zł za osobę) lub samodzielnie skomponować swój zestaw, wybierając spośród wszystkich dań. Obok tradycyjnych wigilijnych potraw takich jak: czerwony barszcz na zakwasie, ryba po grecku czy pasztet z dziczyzny z żurawinowym żelem, będzie można spróbować także świątecznych dań w bardziej nowoczesnej odsłonie m.in. halibuta z kuskusem, emulsją z kalafiora i czipsami ze skorzonery czy crème brûlée z białym makiem, kruszonką i lodami z rokitnika. Wszyscy goście firmowych wigilii witani są grzanym winem.

  • Modern food & wine
  • Modern food & wine
  • Modern food & wine
  • Modern food & wine
  • Modern food & wine

Gdańsk



Wigilie firmowe organizuje restauracja Zacisze, znajdująca się w hotelu Platan w Gdańsku. To dobra alternatywa, jeśli organizujemy służbowe spotkanie z przyjezdnymi gośćmi - wówczas nie musimy martwić się o to, gdzie zorganizować im nocleg. Cena noclegu wynosi od 220 zł za dobę. Co do samej kolacji, restauracja przygotowała kilka wariantów menu, zarówno opcji obiadowych, jak i kolacyjnych. Oferuje również dania wegetariańskie i wegańskie. Menu można poszerzyć o pakiet wina i innych alkoholi. Dodatkowo, restauracja może zapewnić: toast winem musującym, fotobudkę, oprawę muzyczną, kwartet muzyczny, specjalną dekorację stołu, mobliny bar czy iluzjonistę, a także prezenty dla pracowników (zestawy kawa, herbata, wino i słodkości za 75 zł lub 98 zł).

Ciekawą ofertę wigilii firmowych przygotował hotel Mercure Gdańsk Stare Miasto. Dużym atutem tego miejsca jest to, że grupa ma zawsze salę na wyłączność. Główna restauracja ma 260 m kw., ale do dyspozycji są także mniejsze sale od 40 do 100 m kw. Konkretne oferty uzależnione są od liczby osób, każda grupa może jednak wybrać menu serwowane do stołu, jak i z bufetem. Przykładowe oferty świątecznego menu zawierają zarówno ciepłe, jak i zimne zakąski (m.in. consome grzybowe, pstrąg z grilla, pierogi, pieczony schab, wybór śledzi, marynowane warzywa, sałatki), serwowaną przystawkę (matias/carpaccio z kaczki) i ciasta.

  • Mercure Hotel Gdańsk Stare Miasto
  • Mercure Hotel Gdańsk Stare Miasto
Staropolskim zwyczajem do zorganizowania świątecznego spotkania wigilijnego w niepowtarzalnej atmosferze i eleganckim wnętrzu zaprasza Restauracja Filharmonia. Poczęstunek można przygotować na jednym z trzech poziomów restauracji z pięknym widokiem na Motławę, jak i restauracja może dostarczyć catering i zadbać o obsługę w siedzibie firmy bądź innym, dowolnym miejscu idealnym na organizację wigilii. Minimalna liczba uczestników takiego spotkania musi wynosić 20 osób. Filharmonia proponuje kilka przykładowych zestawów menu w cenach od 137 do 199 zł netto za osobę. Do usług gastronomicznych doliczany jest serwis 10 proc. W menu znalazły się zarówno zimne zakąski (np. karp w galarecie, ryba po grecku, roladki z karpia, sałatki, śledź na różne sposoby), tradycyjne dania gorące (m.in. barszcz, filet z dorsza, pieczeń, pierogi) i świąteczne ciasta. Do wszystkich zestawów podawane są: pieczywo i masło, kawa/herbata, woda oraz kompot z suszu. Dodatkowo, istnieje możliwość zamówienia wina białego i czerwonego (50 zł netto/but.), prezentów - koszy upominkowych (100 zł netto/szt.) oraz muzyki na żywo - kolędy (indywidualna wycena).

Spotkania firmowe organizuje też Havana in Gdańsk. Do wyboru są dwa menu. Tańsze (99 zł/os.) składa się z zupy (do wyboru grzybowa lub barszcz z uszkami), smażonej polędwicy z dorsza oraz sernika na zimno. W droższym wariancie (149 zł/os.), poza zupą, podane zostaną dania zimne (deska serów i wędlin, sałatka jarzynowa, śledź po kaszubsku), domowe świąteczne wypieki, a spośród dań głównych można wybrać dorsza po grecku na ciepło luba grillowany schab z gnocchi.

Na firmową kolację wigilijną Bistro B13 proponuje trzy warianty menu, każde składające się z amuse bouche (małej przekąski na start), zupy, dania głównego, deseru w postaci świątecznego ciasta oraz napoi ciepłych i zimnych. Dania inspirowane są tradycyjną polską kuchnią, ale serwowane w nowoczesnym wydaniu, wzbogaconym m.in. o owoce morza. Ceny zestawów wynoszą od 140 do 220 zł.

  • Havana in Gdańsk
  • Krutoy Lounge
Ci, którzy imprezę wigilijną wolą zorganizować w swobodnej formule mogą skorzystać z oferty Krutoy Lounge - gdański klub dostosowuje propozycje pod gościa oraz w lokalu Jägspot. Tutejsza oferta to alternatywny sposób na spędzanie czasu podczas szkolenia sensorycznego lub koktajlowej zabawy z didżejem. W cenie 40 zł za osobę można zamówić pakiet degustacyjny z krótkim szkoleniem o Jägermeisterze i bazach smakowych. Dodatkowo istnieje możliwość przygotowania cateringu zarówno słonego, jak i słodkiego od zaprzyjaźnionych lokalnych firm od 25 zł/os. Prywatna sala jest w stanie pomieścić przy jednym stole 25 osób.

To tylko niektóre z restauracji organizujących firmowe spotkania świąteczne. Pracowniczą wigilię pomoże zorganizować także m.in.: KOS, Muszla, pierogarnia Mandu, Restauracja Pili pili, Casa di Amici, Maverick, Fisherman, Serwus, Restaurant de Paris, Serio, Steak House Evil, restauracja Winne Grono, Deska - kuchnia i wino, M15, Ferber Sopot oraz sieci SempreBilly's.

Miejsca

Opinie (85) 5 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Jak pracowałem w korpo, zrobiłem unik i coś wymyśliłem. (1)

    Teraz nie korpo i chętnie chodzę na takie.

    • 19 4

    • Wszystko zalezy jaki masz zespol i jakiego szefa.

      • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    Wigilia firmowa (6)

    Wigilia firmowa wg mojego zdania nie jest potrzebna, zbędne tracnie czasu, zawracanie głowy przed świętami. Zamiast tej kolacji wolałabym otrzymać po prostu 100 zł więcej do wynagrodzenia.

    • 78 16

    • mi też się to nie podoba więc po prostu nie uczestniczę w tym.

      • 12 0

    • Ja nawet lubie, ale to zwykle zawracanie glowy. Nawet drinka nie mozna wypic jak sie samochodem wraca.

      • 1 1

    • (1)

      Sorry, a co to jest 100 zl dzisiaj? Co ty za to kupisz? Kilo jablek, pomaranczy i mikolaja z czekolady? Pfff
      Jesli firma chce dac 100 zl na Swieta to niech sobie lepiej daruje bo to upokarza pracownikow. To tak jakby zostawic kelnerowi napiwek 50 gr :/

      • 3 4

      • Daj mi stowke, bo ona cie upokarza, a mi sie przyda.

        • 2 0

    • strata kasy dla przedsiebiorcy i sztucznego usmiechu

      • 1 1

    • Flaki i łolej

      • 0 0

  • Wigilia niczym w "Rozmowach kontrolowanych" u Molibdena. (2)

    Darujcie sobie robienie tego cyrku. Większość nie chodzi do kościoła a j są tacy co to nawet nie wiedzą o co chodzi i sądzą że o Mikołaja.

    • 20 4

    • 40 zł menu degustacyjne?

      Za 40 zł to ja zrobię wigilię dla dwóch osób.

      • 3 7

    • Goloneczka w piwie

      • 0 0

  • Śledź po kaszubsku.... (2)

    W menu za 130-150zl... Opiekana z hali targowej tuszka za 12zł/kg, obtoczona w mące, usmażona i wrzucona do zalewy octowej słodko kwaśnej z cebulą... Sprzedawana przez knajpy w cenie 140zł za kg włącznie z cebulą ...

    • 30 2

    • Po kaszubsku to jest w oleju i paście pomidorowej. A nie "śledź w occie".

      • 6 3

    • Już masz gotowy pomysł na biznes! To takie proste: kupuj za 12 sprzedawaj za 140.

      • 8 1

  • (1)

    U nas w firmie impreza na stojąco i ja akurat takie lubię, można się przemieszczać, pogadać z jednym i wypić z drugim. Do tego suto zastawiony szwedzki stół i wybór alkoholi z marketu. No ale ja pracuję u prywaciarza, więc nie dla mnie restauracje. Mi się podoba tak jak jest

    • 27 8

    • Pracujesz u "prywaciarza" więc nie dla Ciebie ?

      A gdzie byś chciał lepsza imprezę firmową ? W budżetówce ? Tam co najwyżej jak pracownicy sami przyniosą kawę i ciasto to jest wigilia .

      • 15 1

  • (2)

    Jakie wigilie firmowe, proszę. Od 1 Grudnia obostrzenia a Wy tu o wigilli. Dla kogo? Po za tym zamiast wydawać na Wigilie niech podarują pieniądze pracownikom na prezenty i jedzenie, bo tej zimy będzie drogo..

    • 36 4

    • i na węgiel nie starczy (1)

      • 4 0

      • Starczy, ale na taki z apteki.

        • 1 0

  • (3)

    Lubie w większości moich wspolpracownikow, ale jak mam mojego prezesa psychopatę sluchac w wolnym czasie, to mnie mdli. I tak zawsze jest za malo, za wolno. Itp. Nawet jak jest dobrze, to jest zle. Pojade na godzinę autem, wyslucham przemowy jasniepanujacego i do domu. Do tego chlapaki z produkcji woleliby dostac po 200 pln, zamiast tej farsy.

    • 41 2

    • Biegnij szybciej (2)

      Maciej to Ty?

      • 2 1

      • Tak, to ja (1)

        Skąd wiedziałeś?

        • 3 0

        • Poznalem po narzekaniu.

          • 2 3

  • Opinia wyróżniona

    (2)

    Teraz wiadomo, nie ma motywu, ale dla mnie kilka ciast w 'kawostołówce' plus karta podarunkowa bije na głowę menu za 150 ze śledziem, zupą i dorszem.

    • 27 0

    • 3x tak.

      • 0 0

    • I mrozone

      • 0 0

  • Wigilia (1)

    Najgorsze co może być to Wigilia Firmowa ! Dwulicowe łby przy stole to za dużo !

    • 31 3

    • oczywiscie, bony daja i to jest to
      mam za co kupic jedzenie dla rodziny

      • 0 0

  • Wigilia firmowa - kwintesencja żenady (13)

    Ze wszystkich imprez firmowych "wigilia" firmowa to największy rak i żenada. Dość powiedzieć, że odbywa się zwykle 2 tygodnie przed świętami, to jeszcze same potrawy zwykle nie mają wiele wspólnego z nimi. Nigdy nie zapomnę jak w pewnej sopockiej knajpie podano nam grzybową zamiast barszczu! Czy my jesteśmy na Śląsku aby zajadać się grzybową (która była nomen omen paskudna)? Pasztecików nie było, z ryby tylko kiepsko przygotowany karp. Opłatka też nie było, więc jakiś stażysta poleciał do pobliskiej Biedronki po towar. Nic tylko zapchać się pierogami, popić gorzałą i uciekać stamtąd. Gdyby tego było mało, to często jest to okazja aby wszystkie korpokaryny z HR mogły się polansować w sukni na kredyt :) Wisienką na torcie są podsumowania roku przez kierownictwo, czyli rekordowe wyniki, nagrody dla najlepszych (oczywiście 90% to ci sami kierownicy) w formie medali czy statuetek :) jakoś trzeba sobie podbić ego. Rzecz jasna tego typu eventy to albo Mariott albo Sheraton, dla splendoru, ale kiedy przychodzi kwestia podwyżek to nagle firma nie ma pieniędzy :) jak to dobrze że w tym roku przez plandemię odwołali ten festiwal próżniactwa. Budżet 200zł na głowę i brak konieczności przebywania z żenskimi działami z firmy to zdecydowanie lepsza opcja. Wesołych Świąt!

    • 30 8

    • (7)

      Nie znam Cię, ale po przeczytaniu Twojego komentarza dochodzę do wniosku, że szczęśliwi będą Twoi współpracownicy jeśli odpuścisz firmową wigilię. Życzę mniej goryczy przed Świętami :)

      • 7 15

      • (6)

        Cóż za hipokryzja, i ty mu piszesz coś o goryczy (a sam ją przedstawiasz w sposób zawoalowany, ale jednak)?

        A co do tematu: trudno się nie zgodzić, pracowałam w wielu firmach, w zdecydowanej większości przypadków to faktycznie festiwal próżniactwa...

        • 12 3

        • (5)

          Po prostu nikt nie ma ochoty słuchać cudzego marudzenia na takim firmowym wyjściu :) Takie życie.

          • 3 9

          • (4)

            Jakiego marudzenia? Widać wiesz więcej o innych niż oni sami o sobie :))

            • 5 2

            • (3)

              Nie wiem, co tu jest do nie rozumienia. Pierwszy komentarz to festiwal narzekania xD Naprawdę muszę to tłumaczyć...?

              • 1 9

              • (2)

                No ja wnioskuję z niego że autor i tak już nie chodzi na takie eventy, więc strzelasz ślepakami :)

                • 6 2

              • (1)

                Myślę, że możesz mieć tyle samo racji, co ja :) Chyba, że jesteś tym autorem xD

                • 0 6

              • Mam trochę podobne zdanie, ale wiem, że wiele zalezy od konkretnej firmy/kierownictwa. No i u mnie zawsze był barszcz :)

                • 3 0

    • Czemu nie lubisz korpokaryn? (1)

      One po kazdej imprezie firmowej sa bardzo milutkie.Trzy-cztery drinki i hamulce puszczaja.

      • 7 1

      • Często i zwieracze też.

        • 7 1

    • niestety prawda
      bylo duzo spedow, jeden gorszy od drugiego
      nikt nie chce takich spotkan, prosze to w koncu zrozumiec

      • 5 0

    • wspołczuję ci doświadczeń. Zmień firmę (1)

      • 1 3

      • ...i weź kredyt? Zjedz trochę bigosu, bo gwiazdorzysz.

        • 3 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane