Wiadomości

stat

Wina Stinga. Degustacja w restauracji Otwarta

We wtorkowy wieczór goście restauracji Otwarta degustowali wina pochodzące z winnicy Stinga.
We wtorkowy wieczór goście restauracji Otwarta degustowali wina pochodzące z winnicy Stinga. fot. Edyta Steć/Trojmiasto.pl

Degustacje win odbywają się w Trójmieście regularnie. Jednak ta, która odbyła się we wtorkowy wieczórrestauracji Otwarta przyciągnęła nie tylko wielbicieli wina, ale także muzyki. Zaserwowano wina pochodzące z winnicy znanego muzyka, Stinga. Podano cztery wina z tapasami, które przygotowała szefowa kuchni, Marzena Kępka.



Sting, czyli Gordon Matthew Thomas Sumner, kilkanaście lat temu kupił posiadłość wraz z winnicą Tenuta Il Palagio w Toskanii. Produkcją wina zainteresował się cztery lata po inwestycji, a pierwsze wino z jego winnicy powstało w 2007 roku. W 2016 roku wino z jego produkcji znalazło się na liście stu najlepszych trunków we Włoszech, opublikowanej przez magazyn "Wine Spectator". Nazwy na etykietkach tych win często nawiązują do tytułów jego piosenek, np.: "Message in a bottle" czy "When we dance" - kilka ich rodzajów podano podczas wtorkowego spotkania. Gospodarstwo produkuje też oliwę i miód oraz świadczy usługi agroturystyczne. Jest tam sześć domków wakacyjnych, które można wynająć.

Wydarzenia kulinarne w Trójmieście


Uczestnicy wtorkowej degustacji mieli okazję spróbować czterech win pochodzących właśnie z winnicy Stinga. Do każdego podano przekąski, które przygotowała Marzena Kępka, szefowa kuchni w restauracji Otwarta.

Oficjalną część rozpoczął od powitania gości właściciel restauracji Otwarta, Krzysztof Karżewicz:

- Dzisiaj w naszej restauracji prezentowane są wyjątkowe wina znanego artysty, Stinga. To człowiek, który odkrył w sobie pasję nie tylko do muzyki, ale również do win. Z ogromną przyjemnością witam państwa na tym spotkaniu. Mam nadzieję, że nasze smaki kulinarne stworzą idealne kompozycje z prezentowanymi winami.
Za degustację i opowieści zarówno o sztuce picia wina, prezentowanych trunkach, jak i o samej winnicy Stinga odpowiedzialny był znany trójmiejski sommelier, Przemysław Gwardzik.

Jako pierwsze podano musujące wino "Message in the bottle", będące kupażem trzech szczepów: vermentino, sauvignon blanc i chardonnay. Bąbelki komponowały się z podaną do nich sałatką z awokado, granatem i kolendrą zamkniętą w liściu sałaty.

Menu degustacyjne. Dlaczego aż siedem dań?


Kolejne wino, również o nazwie "Wiadomość w butelce", to wino białe, składające się ze szczepów vermentino, sauvignon i trebbiano. Owocowy, rześki, świeży trunek stanowił duet z krewetkami w panko, podanymi ze słodkim sosem chilli oraz sosem z mango.

Po dwóch białych winach przyszedł czas na dwa intensywne czerwone trunki. Pierwsze z nich, tak zwane supertoskan [umowny termin określenia wina najwyższej jakości - przyp.red.] charakteryzował się burgundowym kolorem, wyczuwalną nutą wanilii i suszonej śliwki. W jego skład wchodziły takie szczepy jak sangiovese, syrah oraz merlot. Do "Message in the bottle" zaserwowano łososia z sosem bazyliowym podanym na ratatouille.

Podsumowaniem kolacji było wino o nazwie "When we dance, Chianti" - czerwone wytrawne wino połączono z przekąską: chorizo duszonym w cydrze podanym na pszennej grzance.


Po degustacji zorganizowano konkurs wiedzy o winie, w którym podzielono gości na kilka grup, a zwycięski stolik otrzymał wino, oczywiście pochodzące z winnicy Stinga. Charakter spotkania podkreślała płynąca z głośników nastrojowa muzyka Stinga, która przez całą degustację towarzyszyła gościom.

Degustowane wina dostępne są od teraz w restauracji Otwarta.

Cena udziału w degustacji wynosiła 69 zł od osoby.

Opinie (25) 6 zablokowanych

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

03

maja

Jemy Na Stadionie Gdańsk, Stadion Energa Gdańsk

14

czerwca

Hevelka Craft Beer Fest 2019 Gdańsk, Centrum Stocznia Gdańska

12

lipca

Baltic Beer Fest - Gdyński ... Gdynia, Gdynia Arena

Rozrywka

Skończyła 50 lat i ruszyła w podróż dookoła świata. Wywiad z Katarzyną Kozłowską
Skończyła 50 lat i ruszyła w podróż
Jesteś mieszkańcem? Zjesz taniej w niektórych restauracjach
Zjesz taniej w niektórych restauracjach

Kultura

Zwierzaki to nie pluszaki - wywiad z Pauliną Reglińską
Zwierzaki to nie pluszaki
Arcydzieła Jana Sebastiana Bacha na Actus Humanus
Bachowskie arcydzieła na Actus Humanus

Nowe lokale

4 Piętro

Restauracje
Gdańsk
al. Grunwaldzka 82

Papuga Bistro

Bary, bistro
Gdańsk
Piekarnicza 6

Restauracja Walter

Restauracje
Sopot
Bohaterów Monte Cassino 61

Planuj z nami tydzień