Wiadomości

stat

Była restauracja Pod Łososiem, jest Winne Grono

To już oficjalne. W miejscu dawnej Restauracji pod Łososiem otwarto Winne Grono. Lokal znany z kuchni francuskiej przeniósł się z ul. Kopernika do kamienicy przy ul. Szerokiej 52-54. Wnętrza zostały odświeżone z zachowaniem zabytkowych detali.



Wigilie firmowe w Trójmieście


- Niektórzy mówią, że niewiele się tu zmieniło, co bardzo nas cieszy - mówią Elżbieta DembińskaMagdalena Kozieł-Krzyżanowska, projektantki odpowiedzialne za metamorfozę lokalu, Inna - Manufaktura Wnętrz. - Starałyśmy się wyeksponować elementy, które w poprzednim wystroju trochę ginęły, m.in. witraże i kredensy gdańskie. Zależało nam na tym, żeby wyeksponować wszystko, co cenne i ciekawe, w dolnej sali można teraz bez problemu zagłębić się w obrazy i poczuć ducha historii. Kolorystyka zmieniła się z ciepłej na chłodną, dzięki temu jest trochę bardziej współcześnie. Wielką inspiracją była dla nas kuchnia państwa Beaty i Arkadiusza Onasch, ich potrawy nie dość, że są smaczne, to pięknie wyglądają. Chciałyśmy, żeby w tych wnętrzach mogły zostać wyeksponowane.
W niedzielny wieczór Arkadiusz Onasch, właściciel Winnego Grona, zaprosił osoby związane z restauracją do premierowego obejrzenia nowych wnętrz.

- Drodzy goście! Jesteście zgromadzeniem ludzi niezwykłych, którzy okazali nam ogromną sympatię podczas tworzenia restauracyjki przy ul. Kopernika. To dzięki waszej wierności w odwiedzaniu nas, dzięki nowemu spojrzeniu i ciepłym słowom uwierzyliśmy, że możemy spróbować w innym miejscu - mówił Arkadiusz Onasch. Goście chętnie przechadzali się po odświeżonych wnętrzach, wymieniając uwagi na temat nowego wystroju. Część osób bywała wcześniej w Restauracji pod Łososiem, dlatego z dużym zainteresowaniem przyglądała się zmianom.

- Dużym wyzwaniem było odświeżenie tego wnętrza w taki sposób, żeby wprowadzić w nie trochę życia, a jednocześnie zachować to, do czego przyzwyczajeni są stali bywalcy - mówią Elżbieta DembińskaMagdalena Kozieł-Krzyżanowska, Inna - Manufaktura Wnętrz. - Z dużym szacunkiem podchodzimy do gdańskich dóbr, dlatego to, co tutaj zastałyśmy, miało dla nas ogromny potencjał. To miejsce jest bogate w historie, co było dla nas kopalnią pomysłów i inspiracji.
Warto przypomnieć, że historia kamienicy, w której znajduje się obecnie Winne Grono, sięga 1598 roku, kiedy holenderski menonita, Ambroży Vermollen, założył tutaj wytwórnię likierów i gospodę o nazwie Der Lachs. To on opracował recepturę Goldwassera, czyli korzennej wódki, w której pływają płatki 22-karatowego złota.


O historii słynnego likieru oraz losach kamienicy przy ul. Szerokiej opowiedział w niedzielny wieczór prof. Andrzej Januszajtis, który otrzymał tego wieczoru nagrodę Bursztynowe Usta. Statuetkę wykonaną i przyznawaną przez Wojciecha Kalandyka "za otwartość i szczerość słowa" wręczyła profesorowi Henryka Krzywonos, pierwsza laureatka nagrody.

Restauracja Winne Grono przy ul. Szerokiej 52-54 jest już otwarta dla gości. Jej charakter się nie zmienił - dalej skosztujemy tu kuchni i win francuskich.

21

marca

Wielka Szama Gdańsk, Plac Zebrań Ludowych

Rozrywka

Przekorny los, pokorny film. Recenzja filmu "Zenek"
Recenzja filmu "Zenek"

Kultura

Honorowe obywatelstwo Gdańska dla małżeństwa Kiszkisów
Honorowe obywatelstwo dla Kiszkisów

Planuj z nami tydzień