• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Była restauracja Pod Łososiem, jest Winne Grono

Aleksandra Wrona
16 grudnia 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
  • Wystrój restauracji został odświeżony z zachowaniem cennych zdobień i detali.
  • Wystrój restauracji został odświeżony z zachowaniem cennych zdobień i detali.
  • Wystrój restauracji został odświeżony z zachowaniem cennych zdobień i detali.
  • Wystrój restauracji został odświeżony z zachowaniem cennych zdobień i detali.
  • Wystrój restauracji został odświeżony z zachowaniem cennych zdobień i detali.
  • Wystrój restauracji został odświeżony z zachowaniem cennych zdobień i detali.
  • Wystrój restauracji został odświeżony z zachowaniem cennych zdobień i detali.

To już oficjalne. W miejscu dawnej Restauracji pod Łososiem otwarto Winne Grono. Lokal znany z kuchni francuskiej przeniósł się z ul. Kopernika do kamienicy przy ul. Szerokiej 52-54. Wnętrza zostały odświeżone z zachowaniem zabytkowych detali.



Wigilie firmowe w Trójmieście


- Niektórzy mówią, że niewiele się tu zmieniło, co bardzo nas cieszy - mówią Elżbieta DembińskaMagdalena Kozieł-Krzyżanowska, projektantki odpowiedzialne za metamorfozę lokalu, Inna - Manufaktura Wnętrz. - Starałyśmy się wyeksponować elementy, które w poprzednim wystroju trochę ginęły, m.in. witraże i kredensy gdańskie. Zależało nam na tym, żeby wyeksponować wszystko, co cenne i ciekawe, w dolnej sali można teraz bez problemu zagłębić się w obrazy i poczuć ducha historii. Kolorystyka zmieniła się z ciepłej na chłodną, dzięki temu jest trochę bardziej współcześnie. Wielką inspiracją była dla nas kuchnia państwa Beaty i Arkadiusza Onasch, ich potrawy nie dość, że są smaczne, to pięknie wyglądają. Chciałyśmy, żeby w tych wnętrzach mogły zostać wyeksponowane.
W niedzielny wieczór Arkadiusz Onasch, właściciel Winnego Grona, zaprosił osoby związane z restauracją do premierowego obejrzenia nowych wnętrz.

- Drodzy goście! Jesteście zgromadzeniem ludzi niezwykłych, którzy okazali nam ogromną sympatię podczas tworzenia restauracyjki przy ul. Kopernika. To dzięki waszej wierności w odwiedzaniu nas, dzięki nowemu spojrzeniu i ciepłym słowom uwierzyliśmy, że możemy spróbować w innym miejscu - mówił Arkadiusz Onasch. Goście chętnie przechadzali się po odświeżonych wnętrzach, wymieniając uwagi na temat nowego wystroju. Część osób bywała wcześniej w Restauracji pod Łososiem, dlatego z dużym zainteresowaniem przyglądała się zmianom.

- Dużym wyzwaniem było odświeżenie tego wnętrza w taki sposób, żeby wprowadzić w nie trochę życia, a jednocześnie zachować to, do czego przyzwyczajeni są stali bywalcy - mówią Elżbieta DembińskaMagdalena Kozieł-Krzyżanowska, Inna - Manufaktura Wnętrz. - Z dużym szacunkiem podchodzimy do gdańskich dóbr, dlatego to, co tutaj zastałyśmy, miało dla nas ogromny potencjał. To miejsce jest bogate w historie, co było dla nas kopalnią pomysłów i inspiracji.
Warto przypomnieć, że historia kamienicy, w której znajduje się obecnie Winne Grono, sięga 1598 roku, kiedy holenderski menonita, Ambroży Vermollen, założył tutaj wytwórnię likierów i gospodę o nazwie Der Lachs. To on opracował recepturę Goldwassera, czyli korzennej wódki, w której pływają płatki 22-karatowego złota.


O historii słynnego likieru oraz losach kamienicy przy ul. Szerokiej opowiedział w niedzielny wieczór prof. Andrzej Januszajtis, który otrzymał tego wieczoru nagrodę Bursztynowe Usta. Statuetkę wykonaną i przyznawaną przez Wojciecha Kalandyka "za otwartość i szczerość słowa" wręczyła profesorowi Henryka Krzywonos, pierwsza laureatka nagrody.

Restauracja Winne Grono przy ul. Szerokiej 52-54 jest już otwarta dla gości. Jej charakter się nie zmienił - dalej skosztujemy tu kuchni i win francuskich.

Miejsca

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (199) ponad 20 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Patroni spod znaku UB przyszli zobaczyć jak się robi wałki

    Gruba świnia tramwajara też była.

    • 0 0

  • nie ma zdjęć kuchni (1)

    czy zmodernizowana, czysta, ergonomiczna, ppożarowa i czy nie ma starych mrożonek w lodówce

    • 4 0

    • każdy sądzi po sobie...co do starych mrożonek

      W Łososiu nigdy nie było starych mrożonek, NIGDY !!!

      • 0 0

  • Bardzo dawno temu (3)

    Bardzo, bardzo dawno temu, żeby otworzyć restaurację i móc się nazywać szefem kuchni to trzeba było odbyć wiele lat praktyki. Zaczynało się pracę w kuchni od obierania kartofli i pomału poznawało się tajniki przyrządzania rożnych potraw. Po kilku latach pracy, pod okiem doświadcz\onych kucharzy można było powiedzieć że coś niecoś wie się na temat kuchni
    Dziś niestety byle łajza mająca trochę pieniędzy może otworzyć restaurację i nazywać się dumnie mistrzem i znawcą kuchni. Stąd też taka niska jakość jedzenia oferowanych w bardzo wielu restauracjach.
    Pod Łososiem znali się na rzeczy doskonale

    • 21 11

    • Pod Łososiem znali się na rzeczy doskonale

      Pracownicy i Właściciel Pod Łososiem - znali się na rzeczy doskonale !!! w skali 1-10 oczywiście 10

      • 1 0

    • racjonalista666

      prawda !!!

      • 1 0

    • Racja !!!

      Pod Łososiem znali się na rzeczy doskonale zgadza sie !!!

      • 3 0

  • Tragedia (4)

    Podawaliśmy tam na srebrnych paterach potrawy a teraz ?plastiki na stołach?jednorazówki?no ludzie

    • 17 2

    • to prawda

      to prawda, były srebra są plastiki...

      • 1 0

    • RACJA

      RACJA!!!

      • 1 0

    • (1)

      Winne Grono zajmuje pierwsze miejsce wśród restauracji w Gdansku wg rankingu Trip Advisor z maksymalną oceną 5,0 na 1300 recenzji. Zdecydowanie nie podają tam na plastikowych talerzach.

      • 1 5

      • Trzeba było

        Pater nie wynosić, to Łosoś by istniał

        • 2 0

  • Winne Grono to bardzo niesmaczna kuchnia (1)

    Byłam tam i niestety wielkie rozczarowanie.

    • 4 1

    • Może przesada że niesmaczna

      przecież zależy co komu smakuje - prawda?

      • 0 0

  • Brawo Inna Manufaktura Wnetrz! (2)

    Wyszło pięknie

    • 2 3

    • Piękne to określenie względne, może ładnie wystarczy !!!

      • 0 0

    • wyszło byle jak...

      Kur...cze. w Historycznym Gdańsku, Na Starym Mieście, w XVI wiecznej kamienicy z tradycjami zrobili bar bistro, nie rozumiem manufaktura

      • 0 0

  • To jakaś stołówka trochę na elegancko i tyle :D (1)

    • 9 1

    • może nie stołówka

      Może nie stołówka ale do restauracji im daleko, może bistro ?

      • 0 0

  • zupa rybna

    ekstra!
    uspokajając wszystkich fanów Winnego Grona - najlepsza w mieście zupa rybna - wciąż w karcie :)

    • 0 0

  • (5)

    Winne grono to świetna kuchnia i sporo serca.
    Pod łososiem byłem raz, i nie miałem zamiaru wracać.

    • 10 30

    • Winne grono to świetna kuchnia i sporo serca.

      jednak nie do końca...
      już w sylwestra 2019/2020 dali plamę...
      poczytajcie na facebooku''

      • 0 0

    • Nazwa historyczna jest ważna. (1)

      Powinna pozostać.

      • 1 1

      • Nie dla każdego średni Gierek to ważna historia, a ci, dla których ważna, i tak zaglądają tylko do Bary Turysty.

        • 1 0

    • lody i zraz były pyszne

      lody w wydrążonej pomarańczy! smak pamietam do dziś. i zrazy zawijane. można tam było śmiało zapraszać zagranicznych gości!!!

      • 2 0

    • To mało byłeś

      • 0 0

  • powodzenia! (5)

    Winne Grono to miejsce rodzinne, kuchnia z pasją i na poziomie. Życzę właścicielom jak najlepiej w nowym miejscu, ponieważ to niesamowita okazja dla rozwinięcia się, a hejterom i przysłowiowym Januszom, którzy wypisują jak to Łosoś był świetny i niesamowity powiem, że lepiej zamknijcie się w domu i nie przychodzcie, bo i tak nie docenicie klimatu Winnego Grona.

    • 14 30

    • winne grono

      winne grono jeszcze nie ma klimatu. na klimat i dobrą opinię trzeba zapracować. nie pysznijcie się po kilku latach gdzieś w aniołkach. nikt w europie nie zna nazwy winne grono co jest oczywiste.
      znają natomiast gdańsk, gold waser i restaurację pod łososiem !!!

      • 0 0

    • Co to jest winne grono...to jakies winne jablka?

      • 0 0

    • Tylko grona za małe

      • 0 0

    • Anonimie. Reklamujesz Winne Grono.

      Nic nie rozumiesz. Nie chodzi o podawane dania.
      Ważna jest nazwa restauracji. Ponad 420 lat nazywała się pod łososiem.
      Nowym właściciele lokalu nie szanują historii naszego miasta. A władze Gdańska ....

      • 1 0

    • Jedna z lepszych

      kuchni w Trójmieście. Uważam, że nie ma lepszego cremu brulle niż u nich.

      • 6 6

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane