• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Była restauracja Pod Łososiem, jest Winne Grono

Aleksandra Wrona
16 grudnia 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
  • Wystrój restauracji został odświeżony z zachowaniem cennych zdobień i detali.
  • Wystrój restauracji został odświeżony z zachowaniem cennych zdobień i detali.
  • Wystrój restauracji został odświeżony z zachowaniem cennych zdobień i detali.
  • Wystrój restauracji został odświeżony z zachowaniem cennych zdobień i detali.
  • Wystrój restauracji został odświeżony z zachowaniem cennych zdobień i detali.
  • Wystrój restauracji został odświeżony z zachowaniem cennych zdobień i detali.
  • Wystrój restauracji został odświeżony z zachowaniem cennych zdobień i detali.

To już oficjalne. W miejscu dawnej Restauracji pod Łososiem otwarto Winne Grono. Lokal znany z kuchni francuskiej przeniósł się z ul. Kopernika do kamienicy przy ul. Szerokiej 52-54. Wnętrza zostały odświeżone z zachowaniem zabytkowych detali.



Wigilie firmowe w Trójmieście


- Niektórzy mówią, że niewiele się tu zmieniło, co bardzo nas cieszy - mówią Elżbieta DembińskaMagdalena Kozieł-Krzyżanowska, projektantki odpowiedzialne za metamorfozę lokalu, Inna - Manufaktura Wnętrz. - Starałyśmy się wyeksponować elementy, które w poprzednim wystroju trochę ginęły, m.in. witraże i kredensy gdańskie. Zależało nam na tym, żeby wyeksponować wszystko, co cenne i ciekawe, w dolnej sali można teraz bez problemu zagłębić się w obrazy i poczuć ducha historii. Kolorystyka zmieniła się z ciepłej na chłodną, dzięki temu jest trochę bardziej współcześnie. Wielką inspiracją była dla nas kuchnia państwa Beaty i Arkadiusza Onasch, ich potrawy nie dość, że są smaczne, to pięknie wyglądają. Chciałyśmy, żeby w tych wnętrzach mogły zostać wyeksponowane.
W niedzielny wieczór Arkadiusz Onasch, właściciel Winnego Grona, zaprosił osoby związane z restauracją do premierowego obejrzenia nowych wnętrz.

- Drodzy goście! Jesteście zgromadzeniem ludzi niezwykłych, którzy okazali nam ogromną sympatię podczas tworzenia restauracyjki przy ul. Kopernika. To dzięki waszej wierności w odwiedzaniu nas, dzięki nowemu spojrzeniu i ciepłym słowom uwierzyliśmy, że możemy spróbować w innym miejscu - mówił Arkadiusz Onasch. Goście chętnie przechadzali się po odświeżonych wnętrzach, wymieniając uwagi na temat nowego wystroju. Część osób bywała wcześniej w Restauracji pod Łososiem, dlatego z dużym zainteresowaniem przyglądała się zmianom.

- Dużym wyzwaniem było odświeżenie tego wnętrza w taki sposób, żeby wprowadzić w nie trochę życia, a jednocześnie zachować to, do czego przyzwyczajeni są stali bywalcy - mówią Elżbieta DembińskaMagdalena Kozieł-Krzyżanowska, Inna - Manufaktura Wnętrz. - Z dużym szacunkiem podchodzimy do gdańskich dóbr, dlatego to, co tutaj zastałyśmy, miało dla nas ogromny potencjał. To miejsce jest bogate w historie, co było dla nas kopalnią pomysłów i inspiracji.
Warto przypomnieć, że historia kamienicy, w której znajduje się obecnie Winne Grono, sięga 1598 roku, kiedy holenderski menonita, Ambroży Vermollen, założył tutaj wytwórnię likierów i gospodę o nazwie Der Lachs. To on opracował recepturę Goldwassera, czyli korzennej wódki, w której pływają płatki 22-karatowego złota.


O historii słynnego likieru oraz losach kamienicy przy ul. Szerokiej opowiedział w niedzielny wieczór prof. Andrzej Januszajtis, który otrzymał tego wieczoru nagrodę Bursztynowe Usta. Statuetkę wykonaną i przyznawaną przez Wojciecha Kalandyka "za otwartość i szczerość słowa" wręczyła profesorowi Henryka Krzywonos, pierwsza laureatka nagrody.

Restauracja Winne Grono przy ul. Szerokiej 52-54 jest już otwarta dla gości. Jej charakter się nie zmienił - dalej skosztujemy tu kuchni i win francuskich.

Miejsca

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (199) ponad 20 zablokowanych

  • Wstyd. (6)

    Co ma "Winne Grono" do tradycji,historii Gdańska To tak jakby Wierzynka W Krakowie zmieniono na
    " Owocowe Spady". Der Lachs , Pod Łososiem to historia i tradycja Gdańska.Gdzie były władze miasta, gdzie Konserwator Zabytków.Wasza instytucja czasami bije się o złamaną dachówkę czy spróchniałą ramę okienną.Władze miasta przypisują sobie historyczne nazwy, miejsca jako swoją własność.Mam nadzieję,że mieszkańcy Gdańska dostaną wyczerpującą odpowiedź w tym temacie.
    Panie profesorze Januszajtis niech zareaguje. Z szacunkiem Gańszczanin.

    • 62 10

    • Co to za sztuczna tradycja? (3)

      Porównywać Wierzynka do restauracji z 1976, to jakby Jaruzelskiego do Boleslawa Wstydliwego.

      • 4 5

      • Ale Sw. Pamieci Jaruzelski i Bolek "Wstydliwy" to podobno byli przyjaciele. (2)

        Zapytajcie tego Bolka. Mieszka w Gdansku...

        • 2 1

        • Piotrowicz coś wie

          a może zadzwoń do Banasia.

          • 1 2

        • A ty mu piety lizać

          • 0 1

    • Andrzej Januszajtis był na otwarciu nowego lokalu gastronomicznego. (1)

      Do tej chwili szanowałem znawcę historii Gdańska prof. Januszajtisa. Teraz nie. Opowiedział historię kamienicy i nie miał uwag na temat zmiany nazwy historycznej restauracji.

      • 1 1

      • To też polskie nazwisko hahsha

        • 0 2

  • (8)

    Przecież i tak większość z was nigdy tam nie była, bo ceny wyższe niż w Barze Turystycznym.

    • 28 11

    • (7)

      A moze nie byli, bo nie mieli ochoty?

      • 7 2

      • To czemu teraz marudzą, że to skandal, że zamknęli?

        • 4 3

      • (5)

        Ochoty to oni nie mieli chodzić do szkoły 25 lat temu, więc potem omijali z daleka Pod Łososiem, a teraz będą omijali Winne Grono.

        I tak jest słusznie

        • 8 4

        • Chodzić do szkoły jest obowiązkiem. (4)

          Gorzej mają ci co nie umieli lub nie udało się wkręcić do solidarności.

          • 1 2

          • (2)

            Tylko że jedni w ramach wykonywania obowiązku szli się uczyć, drudzy palić papierosy i okradać młodszych. W związku z czym po zakończeniu edukacji pierwsi jedzą gdzie chcą, drudzy dochodzą do wniosku, że wszystko co dobre, już w ich życiu za nimi i zostają mleczaki i kebsy.

            Jako się rzekło, tak jest słusznie.

            • 1 4

            • Ci bez szkoły różne biznesy a ci ze szkołą po 2tys po conajmniej 8 godzin w pracy hahahaha (1)

              • 0 0

              • ładnie sobie tłumaczysz życiowe porażki, tłumacz sobie dalej, tłumacz :-)

                • 0 0

          • I na co te szkoły zrobie test na 30 pytań i na pięć może ktoś odpowie szkoda czasu

            • 0 0

  • (5)

    Winne grono to świetna kuchnia i sporo serca.
    Pod łososiem byłem raz, i nie miałem zamiaru wracać.

    • 10 30

    • Nazwa historyczna jest ważna. (1)

      Powinna pozostać.

      • 1 1

      • Nie dla każdego średni Gierek to ważna historia, a ci, dla których ważna, i tak zaglądają tylko do Bary Turysty.

        • 1 0

    • To mało byłeś

      • 0 0

    • lody i zraz były pyszne

      lody w wydrążonej pomarańczy! smak pamietam do dziś. i zrazy zawijane. można tam było śmiało zapraszać zagranicznych gości!!!

      • 2 0

    • Winne grono to świetna kuchnia i sporo serca.

      jednak nie do końca...
      już w sylwestra 2019/2020 dali plamę...
      poczytajcie na facebooku''

      • 0 0

  • (4)

    Koniec pewnej epoki w tym mieście które zmienia swe oblicze gdzie zaczyna się liczyć tylko kasa i układy. Statki białej floty też muszą zniknąć z nabrzeża bo szpecą widok nowym bulionerom. Powoli kończy się miejsce dla zwykłych mieszkańców co swoją pracą utrzymywali to miasto. Szkoda.

    • 57 6

    • Oczywiście, zwykli mieszkańcy z dochodami +/- średnia krajowa byli głównymi gośćmi Pod Łososiem.

      • 7 3

    • nie masz pojęcia (1)

      dlaczego poprzedni właściciel sprzedał restaurację prawda?
      No i pewnie z braku wiedzy piszesz takie głupoty.

      • 5 5

      • Pewnie Głodź wyprowadza się z Gdańska to i komu wyjazdówki robić?

        • 3 0

    • Zwykli mieszkańcy to mogli sobie co najwyżej popatrzeć, któż to tam zajechał limuzyną pod Łososia. Statkami białej floty też raczej się nie rozbijają na co dzień :D

      • 2 1

  • (2)

    Po ile tatar?

    • 9 0

    • 7,50 na hali targowej

      • 2 0

    • Ale tylko z żaby 350 zł

      • 1 0

  • powodzenia! (5)

    Winne Grono to miejsce rodzinne, kuchnia z pasją i na poziomie. Życzę właścicielom jak najlepiej w nowym miejscu, ponieważ to niesamowita okazja dla rozwinięcia się, a hejterom i przysłowiowym Januszom, którzy wypisują jak to Łosoś był świetny i niesamowity powiem, że lepiej zamknijcie się w domu i nie przychodzcie, bo i tak nie docenicie klimatu Winnego Grona.

    • 14 30

    • Jedna z lepszych

      kuchni w Trójmieście. Uważam, że nie ma lepszego cremu brulle niż u nich.

      • 6 6

    • Anonimie. Reklamujesz Winne Grono.

      Nic nie rozumiesz. Nie chodzi o podawane dania.
      Ważna jest nazwa restauracji. Ponad 420 lat nazywała się pod łososiem.
      Nowym właściciele lokalu nie szanują historii naszego miasta. A władze Gdańska ....

      • 1 0

    • Tylko grona za małe

      • 0 0

    • Co to jest winne grono...to jakies winne jablka?

      • 0 0

    • winne grono

      winne grono jeszcze nie ma klimatu. na klimat i dobrą opinię trzeba zapracować. nie pysznijcie się po kilku latach gdzieś w aniołkach. nikt w europie nie zna nazwy winne grono co jest oczywiste.
      znają natomiast gdańsk, gold waser i restaurację pod łososiem !!!

      • 0 0

  • Zmiany (1)

    Życzmy dobrze każdemu. Będzie żyło się przyjemniej.
    Nowi najemcy nie mieli oferty na zakup nazwy.
    Jest nowy lokal, z zachowaniem tradycji.
    Nie każdemu musi się podobać, nie każdy musi tam chodzić.
    #szacunek

    • 7 11

    • To wpis nowego właściciela.

      No to jak nie było oferty - to sami nazwijcie lokal "Pod Łososiem"
      A pod szyldem pod łososiem powieście swoje winogrona.

      • 0 0

  • Nie płaczę nad łososiem (2)

    Porównanie z Wierzynkiem jest bez sensu - łosos to raptem 40 lat, z czego połowa niedostępna cenowo dla 99% ludzi i druga połowa bardzo średniej kuchni z nadętymi kelnerami na sali. Zapyziała, komunistyczna knajpa bez gustu, klamliwie i fałszywie kreująca się na historyczną.

    • 25 18

    • Janie za dużo piszesz

      • 1 2

    • A Wierzynek to dokładnie 74 lata. Restauracja została założona w 1945

      • 0 0

  • Na Boga.. (4)

    Ludzie, na Boga nie wypowiadajcie się na temat Łososia jeśli nie macie pojęcia jak było. jak funkcjonował i jak traktował gości. To była najznamienitsza restauracja w Polsce. Goście tam przebywający czuli się jak w niebie, Wykwintne Jedzenie na najwyższym poziomie, obsługa jakby z innego świata rzeczywistości. Grzeczna i taktowna aż do bólu. Nie bez kozery Łosoś kojarzy się z
    takimi osobistościami jak..KOHL / mitterand / waiceker / wałęsa / HAWEL / królowa danii / król szwecji / oś. jan paweł ii ....tusk, komorowski...czy ich lubimy czy nie. Nie wypowiadajcie się więc jeśli nie wiecie jak było, jeśli nie znacie historii. Dziś jest winne grono i na zdrowie. Życzmy im powodzenia i aby właściciel kontynuował choćby tradycję dobrego polskiego jedzenia z dobrym francuskim winem. Ponadto pan robakowski prowadził restaurację 40 LAT i nie zasłużył na podłą krytykę marnych pseudo znawców gastronomii.

    • 58 12

    • (1)

      Więc dlaczego kiedy sprzedawał, to nie znalazł się chętny na odkupienie prawa do nazwy, rzekomo tak znamienitej?

      • 9 3

      • Prawo do nazwy der lachs ma tylko Miasto Gdańsk.
        Czy wiecie że w XVI wieku wiele kamienic miało nazwy a nie numery!
        Restauracja pod łososiem utrzymywała tradycję biorąc nazwę od
        nazwy kamieniczki ''Pod Łososiem''
        I zawsze,,,
        czy to będzie Winne Grono czy Wesoła Wdówka czy inna firma
        KAMIENICZKA pod łososiem CZYLI / der lachs /będzie domem o nazwie Pod Łososiem''

        • 8 0

    • Hehe (1)

      A ja znam innego Łososia od zaplecza i nie było tak kolorowo.Na sali siedziały vipy a wypłata na 4 raty.Nie napiszę więcej bo mam resztki szacunku

      • 8 1

      • chyba myłeś zaplecze..bo jednak nie znasz''

        Zresztą to i tak nie ma znaczenia co robiłeś... Nie pasowała wypłata, trzeba było odejść, a nie teraz jakieś pretensje !

        • 0 1

  • Jakie są kulisy upadku pod łososiem? (7)

    Ktoś wie?

    • 16 1

    • (5)

      Starzejący się właściciel nie wychował następcy, a zażądał zbyt wysokiej ceny za prawa do nazwy. Więc po prostu opchnął sam lokal.

      • 12 0

      • Przecież Damian, jego syn też prowadzi knajpy (3)

        Może ojcu nie dorasta, ale jednak restaurator

        • 3 4

        • Jo knajpa a restauracja jo jo

          • 4 0

        • Kto?

          Kurna szacunku restaurator??dobre

          • 3 0

        • Damian ma łeb na karku i wie że populacja niemieckich emerytów odwiedzających Danzig z dzieciństwa po prostu już wymarła. A mieszkańcy mają w dooopie ten pseudohistoryczny patos.

          • 0 1

      • Polszczyzna

        Pan zapewne młodnieje.
        Życzę interesowaniem się swoim życiem.
        Polskie hobby - plotki.
        Dajcie ludziom spokój!

        • 0 2

    • Jaki Upadek?

      FAKTY ! Właściciel przekroczył wiek emerytalny, Obroty spadały, Koszty rosły. Syn nie chciał się angażować. Sytuacja w rodzinie nie mobilizowała....ŻYCIE''

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane