• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Była restauracja Pod Łososiem, jest Winne Grono

Aleksandra Wrona
16 grudnia 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
  • Wystrój restauracji został odświeżony z zachowaniem cennych zdobień i detali.
  • Wystrój restauracji został odświeżony z zachowaniem cennych zdobień i detali.
  • Wystrój restauracji został odświeżony z zachowaniem cennych zdobień i detali.
  • Wystrój restauracji został odświeżony z zachowaniem cennych zdobień i detali.
  • Wystrój restauracji został odświeżony z zachowaniem cennych zdobień i detali.
  • Wystrój restauracji został odświeżony z zachowaniem cennych zdobień i detali.
  • Wystrój restauracji został odświeżony z zachowaniem cennych zdobień i detali.

To już oficjalne. W miejscu dawnej Restauracji pod Łososiem otwarto Winne Grono. Lokal znany z kuchni francuskiej przeniósł się z ul. Kopernika do kamienicy przy ul. Szerokiej 52-54. Wnętrza zostały odświeżone z zachowaniem zabytkowych detali.



Wigilie firmowe w Trójmieście


- Niektórzy mówią, że niewiele się tu zmieniło, co bardzo nas cieszy - mówią Elżbieta DembińskaMagdalena Kozieł-Krzyżanowska, projektantki odpowiedzialne za metamorfozę lokalu, Inna - Manufaktura Wnętrz. - Starałyśmy się wyeksponować elementy, które w poprzednim wystroju trochę ginęły, m.in. witraże i kredensy gdańskie. Zależało nam na tym, żeby wyeksponować wszystko, co cenne i ciekawe, w dolnej sali można teraz bez problemu zagłębić się w obrazy i poczuć ducha historii. Kolorystyka zmieniła się z ciepłej na chłodną, dzięki temu jest trochę bardziej współcześnie. Wielką inspiracją była dla nas kuchnia państwa Beaty i Arkadiusza Onasch, ich potrawy nie dość, że są smaczne, to pięknie wyglądają. Chciałyśmy, żeby w tych wnętrzach mogły zostać wyeksponowane.
W niedzielny wieczór Arkadiusz Onasch, właściciel Winnego Grona, zaprosił osoby związane z restauracją do premierowego obejrzenia nowych wnętrz.

- Drodzy goście! Jesteście zgromadzeniem ludzi niezwykłych, którzy okazali nam ogromną sympatię podczas tworzenia restauracyjki przy ul. Kopernika. To dzięki waszej wierności w odwiedzaniu nas, dzięki nowemu spojrzeniu i ciepłym słowom uwierzyliśmy, że możemy spróbować w innym miejscu - mówił Arkadiusz Onasch. Goście chętnie przechadzali się po odświeżonych wnętrzach, wymieniając uwagi na temat nowego wystroju. Część osób bywała wcześniej w Restauracji pod Łososiem, dlatego z dużym zainteresowaniem przyglądała się zmianom.

- Dużym wyzwaniem było odświeżenie tego wnętrza w taki sposób, żeby wprowadzić w nie trochę życia, a jednocześnie zachować to, do czego przyzwyczajeni są stali bywalcy - mówią Elżbieta DembińskaMagdalena Kozieł-Krzyżanowska, Inna - Manufaktura Wnętrz. - Z dużym szacunkiem podchodzimy do gdańskich dóbr, dlatego to, co tutaj zastałyśmy, miało dla nas ogromny potencjał. To miejsce jest bogate w historie, co było dla nas kopalnią pomysłów i inspiracji.
Warto przypomnieć, że historia kamienicy, w której znajduje się obecnie Winne Grono, sięga 1598 roku, kiedy holenderski menonita, Ambroży Vermollen, założył tutaj wytwórnię likierów i gospodę o nazwie Der Lachs. To on opracował recepturę Goldwassera, czyli korzennej wódki, w której pływają płatki 22-karatowego złota.


O historii słynnego likieru oraz losach kamienicy przy ul. Szerokiej opowiedział w niedzielny wieczór prof. Andrzej Januszajtis, który otrzymał tego wieczoru nagrodę Bursztynowe Usta. Statuetkę wykonaną i przyznawaną przez Wojciecha Kalandyka "za otwartość i szczerość słowa" wręczyła profesorowi Henryka Krzywonos, pierwsza laureatka nagrody.

Restauracja Winne Grono przy ul. Szerokiej 52-54 jest już otwarta dla gości. Jej charakter się nie zmienił - dalej skosztujemy tu kuchni i win francuskich.

Miejsca

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (199) ponad 20 zablokowanych

  • Opinia wyróżniona

    Do wszystkich łkających nad restauracją Pod Łososiem... (3)

    ile razy tam byliście? Gdybyście chodzili, to by dalej była.
    Tak samo było z kinem Neptun, płacz a sala pusta

    • 38 14

    • Co ile masz lat (1)

      • 1 4

      • Co rok

        • 2 3

    • Ja nie bylem nigdy, bo jakos szkoda mi placic 50 zl za same przystawki.

      A kilkaset zlotych za obiad to zdecydowanie za drogo.

      • 4 1

  • Nie ma to jak "stosowne" ubranie. Pan buraczek w czarnej bluzie Puma gdzie jedo znajomi przy stoliku wraz z kobietą obok

    • 14 0

  • Nazwa "Pod Łososiem" to nazwa historyczna. Tak jak "WIerzynek" w Krakowie. (1)

    Dlaczego władze miasta pozwoliły na zmianę nazwy?
    Restauracja "Pod Łososiem" istnieje od 1598 roku.
    Dziwi obecność w "Winnym Gronie" pana Andrzeja Januszajtisa. On wybitny gdańszczanin powinien zanegować zmianę historycznej nazwy!

    • 14 7

    • a co powiedział konserwator?

      może jeszcze powie, że nie wolno zmieniać nazwy?

      • 0 1

  • Podniebienie mam wybredne, o kaskę się nie martwię, więc czemu nie.

    • 1 6

  • Fu (2)

    Nie pasuje te wnętrze do kuchni francuskiej. Za dużo elementów gdańskich. Jednym słowem porażka pań, które opracowały te wnętrze.

    • 18 3

    • Za mało dostały żab i w uda

      • 1 0

    • zgadzam się

      zgadzam się, w starogdańskiej kamienicy winno się sprzedawać staropolskie pyszne i bogate jedzonko / jak niegdyś w bogatym gdańsku !!!

      • 0 0

  • Bardzo dawno temu (3)

    Bardzo, bardzo dawno temu, żeby otworzyć restaurację i móc się nazywać szefem kuchni to trzeba było odbyć wiele lat praktyki. Zaczynało się pracę w kuchni od obierania kartofli i pomału poznawało się tajniki przyrządzania rożnych potraw. Po kilku latach pracy, pod okiem doświadcz\onych kucharzy można było powiedzieć że coś niecoś wie się na temat kuchni
    Dziś niestety byle łajza mająca trochę pieniędzy może otworzyć restaurację i nazywać się dumnie mistrzem i znawcą kuchni. Stąd też taka niska jakość jedzenia oferowanych w bardzo wielu restauracjach.
    Pod Łososiem znali się na rzeczy doskonale

    • 21 11

    • Racja !!!

      Pod Łososiem znali się na rzeczy doskonale zgadza sie !!!

      • 3 0

    • racjonalista666

      prawda !!!

      • 1 0

    • Pod Łososiem znali się na rzeczy doskonale

      Pracownicy i Właściciel Pod Łososiem - znali się na rzeczy doskonale !!! w skali 1-10 oczywiście 10

      • 1 0

  • Zdjecie #40 sugeruje ze jedzenie koszerne tez tam podaja a

    wiec udam sie do tej restauracji. W koncu Hanukkah nadchodzi.

    • 6 2

  • nie ma zdjęć kuchni (1)

    czy zmodernizowana, czysta, ergonomiczna, ppożarowa i czy nie ma starych mrożonek w lodówce

    • 4 0

    • każdy sądzi po sobie...co do starych mrożonek

      W Łososiu nigdy nie było starych mrożonek, NIGDY !!!

      • 0 0

  • Wygląd niespójny

    Literki ł na witrażach, ryby rzeźbione na ścianach a w nazwie "Winne grono" ktoś się nie popisał

    • 7 2

  • Tragedia (4)

    Podawaliśmy tam na srebrnych paterach potrawy a teraz ?plastiki na stołach?jednorazówki?no ludzie

    • 17 2

    • (1)

      Winne Grono zajmuje pierwsze miejsce wśród restauracji w Gdansku wg rankingu Trip Advisor z maksymalną oceną 5,0 na 1300 recenzji. Zdecydowanie nie podają tam na plastikowych talerzach.

      • 1 5

      • Trzeba było

        Pater nie wynosić, to Łosoś by istniał

        • 2 0

    • RACJA

      RACJA!!!

      • 1 0

    • to prawda

      to prawda, były srebra są plastiki...

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane