- 1 Jemy na mieście: Whiskey on the Rocks (123 opinie)
- 2 Duża impreza kulinarna znowu w Trójmieście (36 opinii)
- 3 Nowe lokale: pizza, bistro i polska kuchnia (94 opinie)
- 4 Smutna prawda o influencerach (158 opinii)
- 5 Cateringi na święta. Zamów już teraz (64 opinie)
- 6 Ta kolacja trwała 5 godzin! (6 opinii)
Była restauracja Pod Łososiem, jest Winne Grono
To już oficjalne. W miejscu dawnej Restauracji pod Łososiem otwarto Winne Grono. Lokal znany z kuchni francuskiej przeniósł się z ul. Kopernika do kamienicy przy ul. Szerokiej 52-54. Wnętrza zostały odświeżone z zachowaniem zabytkowych detali.
Wigilie firmowe w Trójmieście
- Niektórzy mówią, że niewiele się tu zmieniło, co bardzo nas cieszy - mówią Elżbieta Dembińska i Magdalena Kozieł-Krzyżanowska, projektantki odpowiedzialne za metamorfozę lokalu, Inna - Manufaktura Wnętrz. - Starałyśmy się wyeksponować elementy, które w poprzednim wystroju trochę ginęły, m.in. witraże i kredensy gdańskie. Zależało nam na tym, żeby wyeksponować wszystko, co cenne i ciekawe, w dolnej sali można teraz bez problemu zagłębić się w obrazy i poczuć ducha historii. Kolorystyka zmieniła się z ciepłej na chłodną, dzięki temu jest trochę bardziej współcześnie. Wielką inspiracją była dla nas kuchnia państwa Beaty i Arkadiusza Onasch, ich potrawy nie dość, że są smaczne, to pięknie wyglądają. Chciałyśmy, żeby w tych wnętrzach mogły zostać wyeksponowane.
W niedzielny wieczór Arkadiusz Onasch, właściciel Winnego Grona, zaprosił osoby związane z restauracją do premierowego obejrzenia nowych wnętrz.
- Drodzy goście! Jesteście zgromadzeniem ludzi niezwykłych, którzy okazali nam ogromną sympatię podczas tworzenia restauracyjki przy ul. Kopernika. To dzięki waszej wierności w odwiedzaniu nas, dzięki nowemu spojrzeniu i ciepłym słowom uwierzyliśmy, że możemy spróbować w innym miejscu - mówił Arkadiusz Onasch. Goście chętnie przechadzali się po odświeżonych wnętrzach, wymieniając uwagi na temat nowego wystroju. Część osób bywała wcześniej w Restauracji pod Łososiem, dlatego z dużym zainteresowaniem przyglądała się zmianom.
- Dużym wyzwaniem było odświeżenie tego wnętrza w taki sposób, żeby wprowadzić w nie trochę życia, a jednocześnie zachować to, do czego przyzwyczajeni są stali bywalcy - mówią Elżbieta Dembińska i Magdalena Kozieł-Krzyżanowska, Inna - Manufaktura Wnętrz. - Z dużym szacunkiem podchodzimy do gdańskich dóbr, dlatego to, co tutaj zastałyśmy, miało dla nas ogromny potencjał. To miejsce jest bogate w historie, co było dla nas kopalnią pomysłów i inspiracji.
Warto przypomnieć, że historia kamienicy, w której znajduje się obecnie Winne Grono, sięga 1598 roku, kiedy holenderski menonita, Ambroży Vermollen, założył tutaj wytwórnię likierów i gospodę o nazwie Der Lachs. To on opracował recepturę Goldwassera, czyli korzennej wódki, w której pływają płatki 22-karatowego złota.
O historii słynnego likieru oraz losach kamienicy przy ul. Szerokiej opowiedział w niedzielny wieczór prof. Andrzej Januszajtis, który otrzymał tego wieczoru nagrodę Bursztynowe Usta. Statuetkę wykonaną i przyznawaną przez Wojciecha Kalandyka "za otwartość i szczerość słowa" wręczyła profesorowi Henryka Krzywonos, pierwsza laureatka nagrody.
Restauracja Winne Grono przy ul. Szerokiej 52-54 jest już otwarta dla gości. Jej charakter się nie zmienił - dalej skosztujemy tu kuchni i win francuskich.
Miejsca
-
Winne Grono Gdańsk, Mikołaja Kopernika 17A
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (199) ponad 20 zablokowanych
-
2019-12-17 04:29
Prałat Jankowski czesto jadał Pod Łososiem. To byly uczty.
Basia z Zaspy
- 4 1
-
2019-12-17 08:05
bardzo niesmaczna kuchnia (1)
Wybraliśmy się do Winnego Grona zachęceni pozytywnymi opiniami o kuchni na serwisie trójmiasto. Niestety wizyta okazała się wielkim rozczarowaniem. Bardzo drogo i niesmacznie. Pozytywne opinie są najwyraźniej dobrze prowadzonym PR właściciela. Winne Grono zamiast kultowej restauracji "Pod Łososiem" to upadek tradycji.
- 12 4
-
2019-12-17 09:01
W restauracjach nie ma "klientów", są "goście". A jak w Winnym Gronie drogo, to znaczy, że Pod Łososiem było poza zasięgiem.
- 4 2
-
2019-12-17 08:22
Winne Grono to bardzo niesmaczna kuchnia (1)
Byłam tam i niestety wielkie rozczarowanie.
- 4 1
-
2020-01-07 13:32
Może przesada że niesmaczna
przecież zależy co komu smakuje - prawda?
- 0 0
-
2019-12-17 08:59
Płaczący za Pod Łososiem sami są sobie winni. Trzeba było chodzić, jeść i płacić, to by go nikt nie zamykał. A wy tylko Neptun-Turysta-Kebs-Neptun-Turysta-Kebs. Sami, dwulicowcy, wykończyliście restaurację, na której wam rzekomo tak zależy.
- 5 3
-
2019-12-17 12:27
Opinia wyróżniona
Bywałem wielokrotnie na Kopernika (1)
Chętnie pójdę i na Szeroką. Pan Arek to prawdziwy koneser i wkłada serce w to, co robi. Jestem pewien, że będzie miał dużo klientów, bo serwowane dania są super i ma niezły wybór win.
- 14 16
-
2019-12-20 07:27
Co za bzdury''
Jaki to koneser???
Taki jak wszyscy restauratorzy,
pyszny i zakochany w sobie !!!
Na szczęście grzeczny
Zresztą, pogadamy za 10 lat...
Nie widzę tego na dłuższą metę.
Na dziś jego restauracja nie ma wyrazu...zwyczajny bar bistro''- 1 0
-
2019-12-17 12:43
I znów bzdury o Holendrach (2)
Ambrosius Vermöllen (Vermeulen) pochodził z Lier w Brabancji (między Mechelen a Antwerpią), czyli ewentualnie możecie go nazwać belgijskim albo flamandzkim, a na pewno nie holenderskim menonitą
- 6 0
-
2019-12-17 12:51
Mechelen
to Mechelinki
- 1 0
-
2019-12-18 12:12
W tamtych czasach nie bylo Belgii. To wszystko to byly Niemcy.
- 0 0
-
2019-12-17 18:25
To jakaś stołówka trochę na elegancko i tyle :D (1)
- 9 1
-
2020-01-07 13:28
może nie stołówka
Może nie stołówka ale do restauracji im daleko, może bistro ?
- 0 0
-
2019-12-17 21:14
Brawo Inna Manufaktura Wnetrz! (2)
Wyszło pięknie
- 2 3
-
2019-12-20 07:32
wyszło byle jak...
Kur...cze. w Historycznym Gdańsku, Na Starym Mieście, w XVI wiecznej kamienicy z tradycjami zrobili bar bistro, nie rozumiem manufaktura
- 0 0
-
2020-01-07 13:30
Piękne to określenie względne, może ładnie wystarczy !!!
- 0 0
-
2019-12-18 09:04
Ubior odpowiedni do sytuacji (2)
Otwarcie restauracji to nie szybka nagla wizyta w Maku. Wypadałoby ubrać coś innego niż sportową bluzę z kapturem. Tym bardziej, że partnerka odstawiona i zrobiona. Trochę nie pasują stylami do siebie. Jak ona mogła mu pozwolić przyjść w czymś takim.
- 2 0
-
2019-12-18 12:59
Każdy ubiera się jak lubi!
Każdy także odpowiada SAM za swój wizerunek. Nietaktowne jest obmawianie innych, wytykanie błędów i ocenianie.
Życzę refleksji.- 0 0
-
2019-12-20 07:34
no właśnie
ale chyba - jaka restauracja tacy goście
- 0 0
-
2020-01-06 14:14
zupa rybna
ekstra!
uspokajając wszystkich fanów Winnego Grona - najlepsza w mieście zupa rybna - wciąż w karcie :)- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.