Impreza już się odbyła

Wiosenne miski mocy

Zapraszamy Was na warsztaty, podczas których przygotujemy zbilansowane, pełnowartościowe posiłki - idealne na wiosnę, przed Państwem - Miski Mocy. Komponowanie ich to czysta przyjemność.

lip 22

środa, godz. 20:00

Online, Online
bilety 35 zł
sie 24-28

poniedziałek - piątek, godz. 9.00

Gdańsk,
bilety 500  zł
Wczesna wiosna to moment inspirującej odnowy i najlepsza pora na wcielenie nowych, zdrowych nawyków żywieniowych i oczyszczenie organizmu. W wielu kulturach jest to czas rezygnacji z tłuszczu i białek zwierzęcych, białego cukru i alkoholu. Czas na przefiltrowanie i odciążenie układu pokarmowego, dzięki czemu narządy rozpoczną intensywny proces samoregeneracji. Według medycyny chińskiej jest to okres szczególnej aktywności wątroby i pęcherzyka żółciowego. Wykorzystaj ten czas dla siebie!

Miski Mocy zawsze zawierają:

* roślinne białko
* zielone liście
* warzywa: świeże, marynowane, kiszone i pieczone
* węglowodany
* zdrowe tłuszcze
* aktywowane nasiona
* kiełki
* esencjonalny dressing, sos lub pastę

Podstawą "czasu wątroby" powinny być kasze, chrupiące zielone liście, kiełki, kwaśne oraz lekko gorzkie napoje. Dlatego codzienna miska mocy, zakwas warzywny i lekki ziołowy napar to najtrafniejszy wybór. Składniki na bowla możesz przygotować osobno i "złożyć" tuz przed zjedzeniem lub wyjściem do pracy. W jednym daniu możesz połączyć to, co najbardziej lubisz i to co najbardziej Ci służy. Podczas zajęć nauczycie się robić kilka wariantów misek mocy: BEZ DODATKU GLUTENU i BIAŁEGO CUKRU.

Każdy znajdzie tu coś dla siebie. Buddha bowl są zawsze zdrowe i piękne!

WIOSENNE MISKI MOCY są idealne jako śniadanie i lunch. Możesz je zjeść w domu lub zabrać ze sobą wszędzie: do pracy, szkoły i na podbój kosmosu. Gwarantują energię dla ciała i umysłu.

Wspólnie przygotujemy:

LOKAL BOWL: kasza jaglana oraz niełuskane proso + kiszonki + pieczone buraki i pieczarki + pesto z dzikich roślin jadalnych + aktywowane nasiona słonecznika + kiełki + chipsy jarmużu+ dressing na bazie octu malinowego

BLISKOWSCHODNI BOWL: kasza bulgur, gotowana z passatą pomidorową i ziołami + grillowany bakłażan + pieczone pomidorki + pieczone kotleciki z ciecierzycy + świeże zielone liście + przyprawa zatar na bazie prażonego sezamu + pasta baba ghanoush

MEXICO BOWL: komosa ryżowa + sałatka z czerwonej fasoli i orzechów ziemnych + pieczona papryka + pieczone bataty + guacamole + świeża kolendra + sos peperonata

SUSHI BOWL: ryż + sałatka z glonów wakame + ogórek + marynowany tempeh + marynowana kalarepa + marchewka marynowana z imbirem + avokado + sezam z przyprawą shichimi togarashi + orzechowy sos satay

SMOOTHIE BOWL: kasza jaglana gotowana na mleku roślinnym z dodatkiem rodzynek i gałki muszkatołowej + świeże i suszone owoce + orzechy i ziarna + smoothie owocowe

Na zajęciach omówimy:
* podstawy pieczenia, kiszenia i marynowania warzyw
* podstawy przygotowywania dressingów
* zasadę komponowania misek mocy
* zasady wiosennego detoksu
* przygotujemy także WIOSENNY NAPAR WSPIERAJĄCY OCZYSZCZANIE WĄTROBY

Warsztaty rozpoczniemy od omówienia składników sporządzanych potraw oraz ich wpływie na funkcjonowanie wątroby i oczyszczenie organizmu. Następnie przejdziemy do intensywnego czasu gotowania. Spotkanie zwieńczy wspólna kolacja.

Każdy uczestnik warsztatów otrzyma:
* pamiątkowy dyplom uczestnictwa
* wydrukowane przepisy wszystkich dań
* fartuch Skōma

Po warsztatach można zabrać na wynos wszystkie przygotowane potrawy.

Spotkanie poprowadzą: Joanna Szpadkiewicz i Natalia Dąbrowska z EKOsmos. Wspólnie prowadzą warsztaty roślinne. Inspiruje je kuchnia wegetariańska z całego świata, ze szczególnym uwzględnieniem lokalnych składników.

EKOsmos pulsuje z miłości do przyrody, ludzi i kuchni.

Jego korzenie to potrzeba połączenia tradycji, wiedzy i przyjemności. Świat roślin i bogactwo natury nieustannie inspirują je do eksploracji i twórczości. Często sięgają do naturalnych sposobów konserwowania żywności, kuchni świata, ziół oraz owoców i warzyw rosnących w naszych regionie.

Zapraszamy do wspólnych EKOsmicznych wojaży na fali smaków, zapachów i wrażeń.

Opinie

Dodaj opinię
Walczymy z przemocą słownąKasujemy opinie obraźliwe i nie na temat

Dodaj opinię

Odpowiedz

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Wkrótce otwarcie

Pili Pili Cafe

Gdańsk
Szafarnia 11

Kawiarnie i herbaciarnie

Planowane otwarcie

lato 2020

Szprychy.com

Gdynia
Świętojańska 2

Sklepy i serwisy rowerowe

Planowane otwarcie

Otwarcie lipiec 2020

Najświeższe oceny + dodaj ocenę

Zagroda Rybacka 2.8

Bary
Po otrzymaniu rachunku okazało się że we dwoje zjedliśmy 1, 21 kg dorsza .Nie polecam

Bistro Kwadrans 1.5

Bistro
Kilka lat temu za rozsądne pieniądze można było dobrze zjeść. Z portfela ubywało stosunkowo niewiele pieniędzy, a jed... więcej

KFC 3.5

Fast food
Nigdy nie wydają ketchupie do frytek! Ile można o niego prosić!?

Pizzeria da Raffaele Gdańsk 5.8

Pizzerie
Uwielbiam pizze z tego miejsca. Wspaniała atmosfera. Odrobina prawdziwych Włoch w tak niepozornej, osiedlowej pizzeri.