Impreza już się odbyła

Wiosenne miski mocy

Zapraszamy Was na warsztaty, podczas których przygotujemy zbilansowane, pełnowartościowe posiłki - idealne na wiosnę, przed Państwem - Miski Mocy. Komponowanie ich to czysta przyjemność.

lis 16

poniedziałek, godz. 17:30

Gdańsk,
Wstęp wolny
Wczesna wiosna to moment inspirującej odnowy i najlepsza pora na wcielenie nowych, zdrowych nawyków żywieniowych i oczyszczenie organizmu. W wielu kulturach jest to czas rezygnacji z tłuszczu i białek zwierzęcych, białego cukru i alkoholu. Czas na przefiltrowanie i odciążenie układu pokarmowego, dzięki czemu narządy rozpoczną intensywny proces samoregeneracji. Według medycyny chińskiej jest to okres szczególnej aktywności wątroby i pęcherzyka żółciowego. Wykorzystaj ten czas dla siebie!

Miski Mocy zawsze zawierają:

* roślinne białko
* zielone liście
* warzywa: świeże, marynowane, kiszone i pieczone
* węglowodany
* zdrowe tłuszcze
* aktywowane nasiona
* kiełki
* esencjonalny dressing, sos lub pastę

Podstawą "czasu wątroby" powinny być kasze, chrupiące zielone liście, kiełki, kwaśne oraz lekko gorzkie napoje. Dlatego codzienna miska mocy, zakwas warzywny i lekki ziołowy napar to najtrafniejszy wybór. Składniki na bowla możesz przygotować osobno i "złożyć" tuz przed zjedzeniem lub wyjściem do pracy. W jednym daniu możesz połączyć to, co najbardziej lubisz i to co najbardziej Ci służy. Podczas zajęć nauczycie się robić kilka wariantów misek mocy: BEZ DODATKU GLUTENU i BIAŁEGO CUKRU.

Każdy znajdzie tu coś dla siebie. Buddha bowl są zawsze zdrowe i piękne!

WIOSENNE MISKI MOCY są idealne jako śniadanie i lunch. Możesz je zjeść w domu lub zabrać ze sobą wszędzie: do pracy, szkoły i na podbój kosmosu. Gwarantują energię dla ciała i umysłu.

Wspólnie przygotujemy:

LOKAL BOWL: kasza jaglana oraz niełuskane proso + kiszonki + pieczone buraki i pieczarki + pesto z dzikich roślin jadalnych + aktywowane nasiona słonecznika + kiełki + chipsy jarmużu+ dressing na bazie octu malinowego

BLISKOWSCHODNI BOWL: kasza bulgur, gotowana z passatą pomidorową i ziołami + grillowany bakłażan + pieczone pomidorki + pieczone kotleciki z ciecierzycy + świeże zielone liście + przyprawa zatar na bazie prażonego sezamu + pasta baba ghanoush

MEXICO BOWL: komosa ryżowa + sałatka z czerwonej fasoli i orzechów ziemnych + pieczona papryka + pieczone bataty + guacamole + świeża kolendra + sos peperonata

SUSHI BOWL: ryż + sałatka z glonów wakame + ogórek + marynowany tempeh + marynowana kalarepa + marchewka marynowana z imbirem + avokado + sezam z przyprawą shichimi togarashi + orzechowy sos satay

SMOOTHIE BOWL: kasza jaglana gotowana na mleku roślinnym z dodatkiem rodzynek i gałki muszkatołowej + świeże i suszone owoce + orzechy i ziarna + smoothie owocowe

Na zajęciach omówimy:
* podstawy pieczenia, kiszenia i marynowania warzyw
* podstawy przygotowywania dressingów
* zasadę komponowania misek mocy
* zasady wiosennego detoksu
* przygotujemy także WIOSENNY NAPAR WSPIERAJĄCY OCZYSZCZANIE WĄTROBY

Warsztaty rozpoczniemy od omówienia składników sporządzanych potraw oraz ich wpływie na funkcjonowanie wątroby i oczyszczenie organizmu. Następnie przejdziemy do intensywnego czasu gotowania. Spotkanie zwieńczy wspólna kolacja.

Każdy uczestnik warsztatów otrzyma:
* pamiątkowy dyplom uczestnictwa
* wydrukowane przepisy wszystkich dań
* fartuch Skōma

Po warsztatach można zabrać na wynos wszystkie przygotowane potrawy.

Spotkanie poprowadzą: Joanna Szpadkiewicz i Natalia Dąbrowska z EKOsmos. Wspólnie prowadzą warsztaty roślinne. Inspiruje je kuchnia wegetariańska z całego świata, ze szczególnym uwzględnieniem lokalnych składników.

EKOsmos pulsuje z miłości do przyrody, ludzi i kuchni.

Jego korzenie to potrzeba połączenia tradycji, wiedzy i przyjemności. Świat roślin i bogactwo natury nieustannie inspirują je do eksploracji i twórczości. Często sięgają do naturalnych sposobów konserwowania żywności, kuchni świata, ziół oraz owoców i warzyw rosnących w naszych regionie.

Zapraszamy do wspólnych EKOsmicznych wojaży na fali smaków, zapachów i wrażeń.

Opinie

Walczymy z przemocą słowną

Kasujemy opinie obraźliwe i nie na temat

Twoja opinia

Dodaj opinię

Odpowiedz

Dodając opinię akceptujesz regulamin dodawania opinii.
Administratorem Twoich danych osobowych jest Trojmiasto.pl Sp. z o.o.. Szczegóły przetwarzania danych znajdują się w polityce prywatności.

Wkrótce otwarcie

Szmaragdowa Café

Gdynia
Świętojańska 70/1

Kawiarnie i herbaciarnie

Planowane otwarcie

Nowa lokalizacja - otwarcie koniec roku 2020

Najświeższe oceny + dodaj ocenę

Restauracja Fischgarten Mapka 4.7

Restauracje
Miejsce bardzo urokliwe, przyjazny wystrój. Menu wystarczające by coś wybrać, a bardzo smaczne i pięknie podane. Obsł... więcej

Pan Kotowski Mapka 1.0

Jedzenie na telefon
Tragedia to mało powiedziane!!!! Żeberka twarde, gumowe i nie do zjedzenia! Placki gumowe polane zimną śmietaną i sos... więcej

Tutti Santi Mapka 5.8

Pizzerie
Uwielbiam tam jesc pizze, nie ma innej tak dobrej pizzeri z oryginalnymi wloskimi skladnikami, wloskie receptury i ja... więcej

Vidokówka Mapka 6.0

Restauracje
Super miejsce i świetny widok na trójmiasto