Zjeżdżając do Toskanii zboczami Apeninów dostrzegamy, że niebo nabiera tu magicznej śródziemnomorskiej barwy. Łagodne wzgórza pocięte są precyzyjną siatką pól i winnic, przyrodę uszlachetnia praca i inteligencja ludzi, a między polami rozrzucone są wytwórnie win, tłocznie oliwy i najprzeróżniejsze warsztaty.
Podobne wydarzenia
27 kwietnia - 5 maja 2024, godz. 09:00 - 18:00
ulgowy 20 zł
czwartek - sobota
Kuchnia toskańska odznacza się wiejską prostotą, ale zarazem jest arystokratycznie wymagająca, jeśli chodzi o jakość surowców i sposoby przyrządzania.
Toskania lubi wszystko, co pachnie, co świeże i chrupiące dociera z farmy prosto na talerz.
Przygotujemy
- crostini salsiccia e mozzarella (grzanki z salsiccią i mozzarellą)
- gnudi toscani alla ricotta e spinaci ( kopytka toskańskie z ricottą i szpinakiem)
- risotto alla fiorentina (risotto warzywne z wątróbką drobiową)
- coniglio in umido (królik z białym winem, ziołami i oliwkami)
- zuccotto (tradycyjny toskański deser przekładany kremem z bitej śmietany z czekoladą i orzechami)