Wiadomości

Włoska, amerykańska, a może hawajska? Uwielbiane rodzaje pizzy

Jaka pizza jest najlepsza? Świeża, włoska, na cienkim cieście z ręcznie rozgniatanymi pomidorami i bawolą mozzarellą, amerykańska - na supergrubym cieście z podwójnym serem, a może ta zamawiana z osiedlowej pizzerii?
Jaka pizza jest najlepsza? Świeża, włoska, na cienkim cieście z ręcznie rozgniatanymi pomidorami i bawolą mozzarellą, amerykańska - na supergrubym cieście z podwójnym serem, a może ta zamawiana z osiedlowej pizzerii? fot. Mateusz Słodkowski/Trojmiasto.pl

Popularność pizzy trwa nieprzerwanie od wielu lat. To nadal jedno z najchętniej zamawianych dań w Polsce. I choć większość okrągłych placków z serem i dodatkami bez wahania nazywamy "włoską" pizzą, to jest to spore uproszczenie. Po pierwsze, rodzajów pizzy jest dużo i często jedynym, co je łączy, jest sama nazwa. Po drugie, często z oryginalną, włoską recepturą mają niewiele wspólnego.



Pizza na telefon w Trójmieście


Jaki jest twój ulubiony styl pizzy?

neapolitańska 49%
rzymska 7%
sycylijska 5%
amerykańska 12%
na zakwasie 1%
domowa 19%
wegańska 2%
nie lubię pizzy 5%
zakończona Łącznie głosów: 716
Pizza to takie danie, o którym śmiało można powiedzieć, że uwielbiają je wszyscy. Trudno znaleźć drugą potrawę, która byłaby równie znana i popularna na całym świecie. Przechodząc przez centrum Gdyni, Sopotu i Gdańska, pizzerie mijamy prawie na każdym kroku. W ostatnich tygodniach zaś bardzo chętnie zamawiamy ją do naszych domów bądź sami pieczemy.

Pizza pizzy jednak nierówna. Pod tą nazwą kryje się wiele różnych specjałów - na cienkim i grubym cieście, na drożdżach i na zakwasie. O różnym kształcie - poza najpopularniejszą okrągłą pizzą znajdziemy w Trójmieście lokale serwujące pizze prostokątne i na kawałki. O mnogości dodatków trafiających na ciasto - zarówno wytrawnych, jak i słodkich - już nie wspominając. Przyjrzeliśmy się stylom pizzy i różnicom pomiędzy nimi.

Pizza neapolitańska



Sekretem sukcesu pizzy neapolitańskiej jest styl w jakim formuje się, perfekcyjnie przygotowane wcześniej, porcje ciasta.

Pizza, którą spora część zadeklarowanych smakoszy tego dania uznaje zwykle za pizzę włoską, to tak naprawdę pizza neapolitańska. To właśnie w Neapolu powstała pizza w kształcie, który wszyscy dzisiaj znamy. Tradycyjna neapolitańska pizza nie powinna mieć więcej niż 35 cm średnicy i 2 cm wysokości na brzegach - w celu optymalnego utrzymania składników, a jej składniki pochodzą wyłącznie z regionu Kampania. Uznanie dla neapolitańskiego stylu zagniatania ciasta i koncepcji nakładania dodatków, znalazło nawet odzwierciedlenie na liście światowego niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Co ciekawe, już w 1984 r. w Neapolu powstało stowarzyszenie The Associazione Verace Pizza Napoletana, które dba o kontynuowanie tradycji i przyznaje certyfikaty autentyczności wyselekcjonowanym restauracjom na całym świecie.

W Ristorante Monte Verdi pizza wykonywana jest według indywidualnie stworzonej receptury przez włoskiego Pizzaiolo z Neapolu.
W Ristorante Monte Verdi pizza wykonywana jest według indywidualnie stworzonej receptury przez włoskiego Pizzaiolo z Neapolu. fot. Monte Verdi/Facebook.pl
Ciasto neapolitańskiej pizzy jest cienkie, przygotowane z odpowiednich składników np. mąka musi być typu 00. Do pizzy neapolitańskiej powinna być używana mozzarella, najlepiej z mleka bawolic, pomidory San Marzano dojrzewające w południowym słońcu, oliwa extra virgin oraz zioła. Warto zwrócić też uwagę na sposób formowania ciasta. Jego grubość nie powinna przekraczać 3 mm, a pizza w piecu opalanym drewnem powinna być tylko przez kilkadziesiąt sekund, w temperaturze powyżej 430°C.

Jedzenie na telefon: test trzech pizzerii z Trójmiasta



Taką pizzę oferuje wiele trójmiejskich pizzerii, m.in. gdyńska restauracja Monte Verdi. Neapolitańska pizza wytwarzana jest tu z oryginalnej włoskiej mąki, prawdziwej mozzarelli i innych produktów pochodzących prosto z Włoch, a za jej recepturę odpowiada włoski Pizzaiolo.

Pizza rzymska



Znacznie rzadziej z pizzą włoską utożsamiamy pizzę sprzedawaną na rzymskich uliczkach. Powstaje ona na bardzo płaskim na całej powierzchni cieście o bladym kolorze. Rzymianie zoptymalizowali placek i jego brzegi do możliwie najmniejszych rozmiarów, dzięki czemu po wyjęciu jest ona bardzo chrupka i dobrze podtrzymuje zawartość. Cienkie ciasto sprawia też, że pieczenie pizzy rzymskiej trwa krócej. Kruche i płaskie ciasto powoduje rónież, że pizza rzymska ma zazwyczaj tylko kilka składników. Do najpopularniejszych zaliczają się: szynka parmeńska, świeże zioła, pomidory i mozzarella.

Pizza rzymska znana jest u nas często jako pizza al taglio, czyli sprzedawana na kawałki. W tej odmianie placek jest nieco grubszy i pulchniejszy od klasycznego. Pizza sprzedawana jest z wielkich blach i ma kształt prostokąta, a nie koła. W Trójmieście pizzę rzymską można znaleźć m.in. w gdańskim 01 Pizzarium.

Pizza sycylijska



Następny styl włoskiej pizzy - pizzę sycylijską - rzadko się u nas spotyka, jednak przypomina ona znaną focaccię. Na Sycylii focaccia nie pełni jedynie roli pieczywa - jak to często bywa u nas - tylko jej wierzch zdobią różne dodatki, od sosu pomidorowego począwszy. Najczęściej jednak na takiej pizzy można znaleźć np. karczochy, różne rodzaje mięsa czy warzywa, które zapieka się wraz z ciastem. Pizzy sycylijskiej zwykle nie posypuje się po upieczeniu żadnymi świeżymi dodatkami. Jej ciasto jest grube i wyrośnięte, a przy tym lekkie i dosyć chrupiące.

Focaccia



Popularna focaccia, nazywana jest inaczej pizzą Genovese, gdyż od wieków cieszy się popularnością przede wszystkim w biednych dzielnicach Genui. Zazwyczaj spożywana bywa już na śniadanie, ale można ją traktować również jako zamiennik chleba czy jako aperitif - włoski zwyczaj napicia się czegoś w towarzystwie małej przekąski.

Najlepsza pizza w Trójmieście


Ciasto focacci często najpierw podgotowuje się na patelni, a dopiero później piecze. Po wyjęciu z pieca gruba, miękka i jędrna, w klasycznej wersji podawana jedynie z oliwą i rozmarynem. Pizza Genovese bywa także serwowana w towarzystwie pesto, cebuli oraz sardeli. Stąd focaccia przypomina bardziej rodzaj pieczywa niż typowo wyobrażaną pizzę. Świeżo wypiekaną focaccię znajdziemy w menu niemal każdej trójmiejskiej restauracji specjalizującej się w kuchni włoskiej - m.in. w Bosko Włosko, Serio czy Tutam.

Pizza nowojorska



Pizza wywodząca się z Nowego Jorku charakteryzuje się przede wszystkim klasycznym amerykańskim ciastem, cienką warstwą słodkiego sosu pomidorowego, oryginalnym serem mozzarella oraz pysznymi dodatkami układanymi na serze. Do typowo stosowanych przypraw zalicza się oregano, starty parmezan, granulowany czosnek oraz płatki chili.

Wyjątkowość ciasta nowojorskiej pizzy wynika z używania wysokoglutenowej mąki. Powszechnie uważa się też, że za charakterystyczny smak ciasta odpowiadają minerały występujące w wodzie w okolicach nowojorskiego metra. Cienkie, ręcznie wyrabiane spody mają mocno wyrośnięte, chrupiące brzegi, a pod składnikami są miękkie i elastyczne, dzięki czemu pizzę można złożyć na pół - co zapobiega spadaniu dodatków i spływaniu tłuszczu. Spody nowojorskiej pizzy są duże, zwykle mają ok. 45 cm średnicy i kroi się je na osiem kawałków, które często sprzedawane są osobno - jako porcje na wynos. Wielkie kawałki nowojorskiej pizzy uznawane są bowiem za fast food, rodzaj ulicznej przekąski.

Amerykańska pizza prosto z Chicago jest nowością w menu gdyńskiej restauracji POP in.
Amerykańska pizza prosto z Chicago jest nowością w menu gdyńskiej restauracji POP in. fot. POP in/Facebook.pl

Pizza w stylu Chicago



Istnieje też pizza amerykańska w stylu Chicago. Placek rodem z Chicago jest bardzo wysoki, ale to nie efekt nadzwyczaj grubego ciasta, tylko nadzienia. Pizzę tę piecze się w piekarniku w głębokim naczyniu (ang. deep dish). Pomiędzy dwoma warstwami drożdżowego ciasta układa się składniki w odwrotnej kolejności i w dużo większych ilościach - najpierw na dnie ciasta ląduje dużo sera mozzarella, na nim pozostałe dodatki: grzyby, mięso, kiełbasa, warzywa, a wszystko to przykrywa się zapieczonym na górze sosem pomidorowym.

Od niedawna amerykańską pizzę rodem z Chicago można zamówić w gdyńskim lokalu POP in. Pizza o średnicy 22 cm jest bardzo sycąca. Charakteryzuje się grubym, puszystym ciastem, mieszanką ciągnących się serów oraz sosem pomidorowym z dodatkiem worchestera. Można ją zamówić w kilku wariantach - z serem, pieczarkami, kiełbasą chorizo czy chili con carne.

5
miejsce: Pizzerie
w rankingu Pizzerie
Włoszczyzna
Gdańsk, prof. Stefana Myczkowskiego 1
8.5/10
+ Oceń

Pizza polska



Czy można wyróżnić taki styl jak pizza polska? I jaką pizzę zaliczymy do takiego rodzaju? Temat ten jest bardzo szeroki. Wszak pierwszy raz w historii Polski pizza pojawiła się na dworze królowej Bony, gdzie została zaserwowana na przyjęciu weselnym. Stąd można mówić, że początki pizzy w Polsce sięgają XVI wieku. W latach 90. zaczęły w Polsce masowo powstawać pizzerie, a polska pizza stała się tworem jedynym w swoim rodzaju. Dziś jednak polska pizza znajduje sporo zwolenników, którzy doceniają jej wyjątkowość. Dobra pizza w polskim stylu powstaje na wyrośniętym i dosyć grubym cieście drożdżowym, zawiera całą masę dodatków, a zwieńcza ją ser, niekoniecznie będący świeżą mozzarellą. Podobno na włoskiej pizzy powinno znajdować się nie więcej niż pięć dobrej jakości składników. W przypadku polskiej odmiany często jest ich o wiele więcej.

Pizza na zakwasie



Używanie zakwasu zamiast drożdży do przygotowania ciasta na pizzę jest dosyć nowym pomysłem w branży. Jego zwolennicy podkreślają, że taka pizza jest zdrowsza - mniej rozpycha żołądek. Cechuje ją duża chrupkość i lekkość. Ma także bardzo ciekawy, chlebowy smak - porównywalny do podpłomyka. Trudności dostarcza jednak przygotowanie takiej pizzy, gdyż dobre ciasto potrzebuje długich godzin leżakowania.

Owalną pinsę serwuje sopocki Chianti Grill Bar.
Owalną pinsę serwuje sopocki Chianti Grill Bar. fot. Edyta Steć./Trojmiasto.pl
Przykładem takiej pizzy jest pinsa. Ciasto robione jest na zakwasie i składa się z mieszanki trzech rodzajów mąki: sojowej - która sprawia, że ciasto jest chrupkie, ryżowej - powodującej, że placek jest miękki w środku, oraz pszennej, używanej w niewielkich ilościach tylko po to, aby ciasto mogło wyrosnąć. Poza tym do wyrobienia ciasta na pinsę używa się znacznie mniej oliwy niż w przypadku pizzy. W Trójmieście różnych wariacji na temat pinsy można spróbować w specjalizującej się w kuchni toskańskiej sopockiej restauracji Chianti Grill Bar.

Pizza wegańska



W przypadku pizzy roślinnej to nie grubość czy rodzaj ciasta ma znaczenie - może być ono zarówno grube, jak i cienkie. Najważniejsza jest zamiana produktów odzwierzęcych na roślinne.

Pizzę wegańską w kilku smakach znajdziemy w Pizza&Pasta Napoli znajdującym się w foodhallu w Centrum Handlowym Batory w Gdyni. To siostrzany lokal gdańskiej Pizza Napoli. Ciasto na pizzę w przygotowywane jest na miejscu z włoskiej mąki typu 00, na małej ilości drożdży i dojrzewa do 72 godzin, przez co jest bardziej lekkostrawne. W podzielonym na cztery części menu znajdziemy aż siedem pozycji pizzy wegańskiej, m.in. wege formaggio, czyli cztery sery w wersji wegańskiej, oraz tartufo wege z pastą z czarnych trufli.

Pizza hawajska



Choć pizza z ananasem nie ma nic wspólnego z Hawajami, nie stanowi też stricte odrębnego stylu, nie sposób o niej nie wspomnieć. W końcu ananas na pizzy od lat stanowi kość niezgody. Pizza ta powstała przez przypadek - grecki imigrant Sam Panopoulos, który w latach 70. prowadził w Kanadzie restaurację, postanowił w ramach eksperymentu dodać do oryginalnej włoskiej pizzy kontrastujący, słodki i egzotyczny smak. Ananas pasował do tego idealnie, więc jego kawałki wylądowały na pizzy. Ku zaskoczeniu samego pomysłodawcy eksperyment się powiódł i w pizzy hawajskiej rozsmakowało się wiele osób. I tak hawajska dla jednych stała się uwielbianym rodzajem pizzy, a dla drugich jest symbolem profanacji włoskiego smaku.

Pizza hawajska od Brooklyn Pizza.
Pizza hawajska od Brooklyn Pizza. fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl
Dla rodowitych mieszkańców Włoch dodanie do oryginalnej pizzy ananasa jest profanacją i pogwałceniem tradycji, do której są mocno przywiązani. Wielu Włochom, mimo że serwują taką pizzę w swoich lokalach ze względu na zagranicznych turystów, po prostu ona nie smakuje. Za bezczeszczenie smaków hawajską pizzę uważa też wielu znawców i krytyków kulinarnych. Jeden z najsłynniejszych kucharzy na świecie - Gordon Ramsay - w telewizyjnym show na sugestię dodania ananasa do pizzy gwałtownie zareagował i w ostrych słowach odradził taki pomysł. Do grona przeciwników hawajskiej i obrońców tradycyjnego smaku należy też prezydent Islandii, który w 2017 r. publicznie oświadczył, że jeśli mógłby, to zakazałby jej spożywania.

Sonda: pizza z ananasem czy bez? (wideo archiwalne)

Opinie (160) ponad 10 zablokowanych

  • (16)

    Jest jeszcze pizza z "Gdynianki". Jedyna w swoim rodzaju i jakże dobra i kultowa od 30 lat :)

    • 86 14

    • (5)

      To nie pizza tylko ulep polski

      • 22 27

      • (2)

        Może i ulep ale trwa od 30 lat i bankructwo raczej nie grozi czego nie można powiedzieć o innych trendy wyszukanych pizzeriach :)

        • 43 6

        • Trwa , bo prostemu człowiekowi nie potrzeba zmian. (1)

          • 15 12

          • Mówisz o sobie? Brawo za obiektywizm.

            • 0 1

      • (1)

        odrobina porannego rasizmu co?

        • 6 8

        • A niby tacy tolerancyjni w tych marszach.

          • 0 2

    • niepowtarzalna i najsmaczniejsza bez względu co konkurencja nie spłodzi w komentarzach lub nie zamówi w artykułach

      • 26 5

    • najsmaczniejsza to może nie jest, ale .. (2)

      .. ale jest nasza, polska, z kilkudziesięcioletnia tradycją. Te wszystkie hipsterskie pizzerie szybko padają, a Gdynianka trwa

      • 26 7

      • (1)

        trwa, bo zapewne lokal jest własnością tych co lepią te obleśne drożdżówy. Jakby wynajmowali to już dawno zainstalowali by się na gdyńskim meksyku :P

        • 2 4

        • ?

          • 0 0

    • (1)

      Zna ktoś miejsce w Trójmieście gdzie można zjeść pizze w stylu Chicago??

      • 0 5

      • Przecież napisali, Pop in w.Gdyni

        • 2 0

    • nie, jest tanio i duzo

      to ten sam styl, co pizzerinki czy bulki z parowka z piekarni. Masz tanio zapchac brzuszek

      • 3 2

    • Ze śledziami?

      • 1 0

    • Ohydny prlowski placek z keczupem!

      • 2 0

    • Gdynianka

      Jest najlepsza! Nie traktuje jej do końca jako pizza ale od dziecka uwielbiam

      • 0 0

  • Riga (8)

    najlepszA

    • 20 24

    • (1)

      Ohyda, nie ma nic wspolnego z pizza

      • 4 9

      • Tu chodzi o ten klimat

        A nie o to zdrowie, czy smak. To tak jak z wódeczka czy z cygarem.

        • 4 1

    • Nie znasz się! Dżiuseppe! (1)

      Dla każdego.

      • 4 3

      • Czyli dla nikogo

        • 1 2

    • no ba

      koniecznie z mikrofali :D

      • 3 0

    • Tylko Ryga i pykanie w Diablo 2!

      • 8 1

    • (1)

      Rigga była najlepsza jak była w aluminiowej foremce :(

      • 17 0

      • Oj tak, jeszcze pamiętam jej smak. Szkoda ze tak ją zepsuli

        • 4 0

  • średnia hawajska dla wszystkich (4)

    • 40 8

    • dla każdego!!!

      • 9 0

    • ok 30 zł za kawałek mąki z wodą + niskiej jakości ser i dodatki to wolę sobie zrobić omlet z jaj + dodatki (2)

      ...sorry ale w PL za niskie pensje netto żeby stołować się w barach czy jadłodajniach
      ludzie ciągle głosują na socjalistów więc nie ma jedzenia poza domem
      sad but true

      • 4 8

      • Współczuję, jakże smutne i trudne masz życie... (1)

        • 5 6

        • Naprawdę smutne i trudne. Żartujesz?

          • 0 0

  • W latach 80. na Ogarnej w Gdańsku była pewna pizzeria. (2)

    Cechą charakterystyczną tego lokalu były całe pokłady okruchów zalegających na bordowej filcowej wykładzinie, która wysciełala podłogę.

    • 22 0

    • (1)

      pizzeria uno ?

      • 15 0

      • Nazwy niestety nie pamiętam :-)

        • 1 0

  • (1)

    Nie wiem jakie macie opinie, ale dla mnie smak pizzy w Gdynskich pizzeriach sie popsul albo sa nie dopieczone albo spalone Oszczedzanie na skladniach , niestety

    • 19 2

    • pizza. skąd ten światowy zachwyt?

      • 1 1

  • Najlepsza rzymska

    w Andiamo a Roma w Gdyni.

    • 11 14

  • Szczerze mówiąc mi włoska pizza nie smakuje. Wiem, że niby oryginalna i z lepszych składników (3)

    ale przyzwyczajony jestem do takiej typowej "osiedlowej" pizzy.

    • 27 6

    • czyli najtańsza mielonka udająca szynkę i wyrób seropodobny z marko udający mozarellę ? i wszystko polane sosem czosnkowym/ketchupem ?

      • 5 7

    • ja te osiedlowe nazywam pizzą chamską ;) (1)

      dominuje mnóstwo seropodobnego czegoś, plus najtańsza szynka i dużo sosu czosnkowego. NIe ukrywam, że ma to swój klimat i szczególnie smakuje jesli się wcześniej cos piło :)

      • 4 1

      • Po sporej dawce alkoholu zje się wszystko.

        Pizzę utopioną w sosie czosnkowym, polskiego chińczyka smakującego jak papier niezależnie od tego co się zamówi, kebaba z "mięsa" odświeżanego siedmiokrotnie, czy cokolwiek z Maka.

        • 2 0

  • (1)

    Ten placek z Monte Verdi to nie naloletana. Blade ciasto, nie wyrośnięte brzegi.

    • 10 2

    • Monte Verdi jest słabe

      Pizze mają tragiczną, lat 90 ale kuchnia polska smaczna

      • 0 1

  • Na Piwnej (4)

    Pamietam jak byłam dzieckiem to chodziło się na pizzę na ul. Piwną. Były tam wielkie czarne stoły i ławy oraz najlepsza pizza jaką pamiętam :)

    • 26 1

    • też pamiętam to była cudna pizza

      • 2 1

    • La pasta!

      • 1 0

    • La Pasta (1)

      To nie Szeroka?

      • 4 0

      • Tak
        Szeroka
        Dobra pizza i makaron.
        Moje najlepsze lata - 90te

        • 0 0

  • A ja uwielbiam pizze cztery sery jak i każdą na sosie śmietanowym. (2)

    Włosi sie pewnie chwycą za głowe :)

    • 11 3

    • Ja również, ale mało gdzie potrafią zrobić naprawdę dobrą.

      • 2 0

    • Włosi się wcale nie chwycą za głowę

      Pizza bianca to całkiem popularna sprawa, sam jadłem w Neapolu dla odmiany od jedzenia margherity i marinary na okrągło. :)

      • 7 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

18

czerwca

Restaurant Week Trójmiasto,

26

czerwca

Slow Fest Sopot Sopot, Molo w Sopocie

Rozrywka

Święto Morza. Parada żaglowców z Gdyni do Gdańska i inne atrakcje
Parada żaglowców z Gdyni do Gdańska
Malik Montana i jego "Jagodzianki" w Sopocie
Malik Montana rozbujał młodzież

Kultura

Michał Milka: Czas na miłość. Po spotkaniu z autorami książki "Łączę światy"
Michał Milka: Czas na miłość
Andrea Bocelli zaśpiewa w Ergo Arenie
Andrea Bocelli zaśpiewa w Ergo Arenie

Nowe lokale

Yummy Yummy

Fast food
Gdańsk
Świętego Ducha 41

Club 27 Bowling & Bilard

Kręgielnie
Pruszcz Gdański
Jana Kochanowskiego 27