Wiadomości

stat

Włoska uczta: nowe menu restauracji Tutam

W restauracji Tutam pojawiło się nowe menu, w którym znajdziemy mnóstwo włoskich dań.
W restauracji Tutam pojawiło się nowe menu, w którym znajdziemy mnóstwo włoskich dań. mat.pras. Tutam

Już 9 lutego przypada Święto Pizzy. To dobry moment na spróbowanie nowych smaków. Jeśli szukacie prawdziwej włoskiej pizzy, to koniecznie sprawdźcie menu restauracji Tutam mieszczącej się we Wrzeszczu. Dopiero co pojawiło się tutaj nowe menu, w którym znajdziemy najlepsze klasyki, jak i nietypowe połączenia włoskich dań.



Według statystyk ulubioną kuchnią Polaków, oprócz regionalnej, jest włoska kuchnia. Nie trudno w to uwierzyć, bo uwielbiamy makarony, risotto czy pizzę. Pizzę lubi każdy, zaczynając od najmłodszych, a kończąc na dorosłych, którzy często nie wyobrażają sobie spotkań z przyjaciółmi bez ulubionej capricciosy.

Wędliny prosto z Włoch, pizza z truflami i ragu bolońskie



Zarówno pyszną pizzę, jak i dania z własnym pesto czy spaghetti carbonara zjemy w restauracji Tutam, znajdującej się w sercu Gdańska Wrzeszcza. Od niedawna dostępne jest tutaj nowe menu. Karta została powiększona szczególnie o dania specjalne (dostępne tylko w weekendy), które miały bardzo pozytywny odbiór wśród gości. Są to zarówno dania z kuchni, jak i pizze.

- W nowym menu pojawią się m.in. robione przez nas, od podstaw, świeże bazyliowe pesto dostępne w kilku wariantach. Będziemy serwować makaron linguine z pesto i serem pecorino. Pojawią się też gnocchi z pesto i parmezanem i oczywiście pizza z pesto i m.in. mascarpone. Aktualnie mamy dostępny makaron z łososiem, a w nowym menu pojawi się również pizza z łososiem, mascarpone i szpinakiem. Dla wielbicieli wyszukanych smaków zagości niedługo pizza z pastą z czarnych trufli - mówi Marek Bednarz, właściciel restauracji Tutam.
Restauracja stawia na jakość i autentyczność serwowanych dań, dlatego wszystkie wędliny sprowadzane są z Włoch. W nowym menu jest jeszcze większy wybór, bo pojawia się dodatkowo spianata picante, czyli pochodzące z Kalabrii dojrzewające pikantne salami. Spianate serwowana jest na pizzy w połączeniu z mozzarellą, sosem pomidorowym, czosnkiem i chilli. Kolejnym nowym składnikiem jest nduja, czyli bardzo ostra włoska kiełbasa o miękkiej konsystencji pochodząca również z Kalabrii.

- W związku z wieloma pytaniami naszych gości wprowadzamy również oryginalne ragu bolońskie (gotowane według przepisu zatwierdzonego przez Akademię kuchni włoskiej), czyli mięsny sos na bazie wołowiny i wieprzowiny, długo duszony, ok. pięciu godzin, z warzywami, czerwonym winem i pomidorami San marzano D.O.P. Ragu podajemy z makaronem tagliatelle - dodaje Marek Bednarz.
W menu zostają dania, które goście uwielbiają, takie jak ravioli z jagnięciną lub borowikami czy spaghetti carbonara (carbonarę przyrządza się tu z guanciale, jajkiem i serem pecorino). Najpopularniejsza jest tu pizza z mozzarellą di Bufalą D.O.P (mozzarella z mleka bawolic).

Pizza dla wegan, sałatki i walentynkowa niespodzianka



Dla fanów lżejszego jedzenia powiększa się oferta sałatek, które w nowym menu będą podawane w dwóch opcjach: bez lub z focaccią. Nowością jest np. sałatka z pecorino i pistacjami oraz sałatka z gruszką, gorgonzolą i orzechami włoskimi. Weganie w Tutam również znajdą coś dla siebie, np. pizzę puttanesce, czyli pizzę z sosem pomidorowym, oregano, czosnkiem, kaparami, oliwkami i pietruszką.

Zbliżają się dwa święta, na które restauracja zaplanowała niespodzianki. Najpierw, 9 lutego, przypada Święto Pizzy. Tego dnia goście mogą spodziewać się kilku ciekawych dań np. Pizza Burrata, czyli pizza z sosem pomidorowym, mozzarellą, rukolą, parmezanem i oliwą extra virgin, a na to po upieczeniu kulka burraty (ser wytwarzany z mozzarelli i śmietany).

Natomiast z okazji Walentynek będzie coś specjalnego - ravioli w kształcie serc nadziewane krewetkami, selerem naciowym i prażonymi migdałami. To naturalny afrodyzjak, więc tym bardziej warto spróbować.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

 

21

marca

Wielka Szama Gdańsk, Plac Zebrań Ludowych

Rozrywka

Przekorny los, pokorny film. Recenzja filmu "Zenek"
Recenzja filmu "Zenek"

Kultura

Honorowe obywatelstwo Gdańska dla małżeństwa Kiszkisów
Honorowe obywatelstwo dla Kiszkisów

Planuj z nami tydzień