Bliskowschodnia kuchnia to królestwo warzyw i owoców, które w połączeniu ze świeżymi ziołami i intensywnymi przyprawami podbijają podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Ze względu na dużą dostępność, warzywa królują na arabskim stole przez cały rok w postaci mezze (przystawek) i dań głównych. Samar podczas tych zajęć nauczy jak wygląda współczesna kuchnia tego regionu. Spotkanie będzie również zapowiedzą nowej książki autorstwa Samar pt. "Sumak, mięta i kardamon".
Podobne wydarzenia
w każdą sobotę (od 06.04 do 20.04.2024), godz. 10:30
niedziela, godz. 10.00
- Harissa (ostra pasta z papryki)
- Dukkah (mieszanka przypraw)
- zupa krem z marchwi, z harissą i pieczoną ciecierzycą
- pasta z pieczarek
- miętowa pasta z bobu
- pasta z pieczonego bakłażana i papryki
- gratin ze słodkich ziemniaków z pistacjowym dukkah
- sałatka z buraka, ciecierzycy i soczewicy
- kafta rybna
- kafta z kurczaka
- placuszki z wodą z kwiatów pomarańczy i kardamonem