• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Wybierz się do Włoch, nie wyjeżdżając z Gdańska. Restauracja "San Marco" zaprasza

10 listopada 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Każdego poranka maestro pizzaiolo wypieka w tym kamiennym piecu pieczywo wyrabiane na własnym, naturalnym zakwasie. Każdego poranka maestro pizzaiolo wypieka w tym kamiennym piecu pieczywo wyrabiane na własnym, naturalnym zakwasie.

Zdaniem wielu można tam zjeść jedną z najlepszych w Trójmieście pizz neapolitańskich. Tu na gości czekają włoskie specjały i śródziemnomorskie ryby. Restauracja "San Marco", czyli kawałek Italii w sercu Gdańska (znaleźć go można przy ul. Długiej 4Mapka), obchodzi właśnie swoje dziesiąte urodziny.



Żeby poczuć włoskie dolce vita, wcale nie trzeba wyjeżdżać z Gdańska. Wystarczy wybrać się na spacer ulicą Długą. Tuż za Złota Bramą od dekady działa restauracja "San Marco", której szefowie kuchni przenoszą gości w śródziemnomorskie klimaty.

Pod okiem trzymającego stery restauracyjnej kuchni Vincenzo Barby z tradycyjnego, neapolitańskiego pieca "wyskakują" jedne z najlepszych w trójmieście "neapolitany".

Tajemnica tej tradycyjnej pizzy to oryginalna mąka Polselli, pełna mleka Mozzarela fior di latte z Agerola i słodkie pomidory pelati San Marzano z okolic Wezuwiusza.

- Ta pizza charakteryzuje się grubymi, nieco spieczonymi, brzegami i mokrym środkiem. Ciasto na nią "leżakuje", zanim zostanie użyte, przez 24 godziny. Dopiero po upływie doby trafia do pieca, gdzie w temperaturze 400-500 stopni nabiera kształtu i rumieńców. Stąd charakterystyczne, ciemne plamki na rantach pizzy - opowiada Anna Kubiak, właścicielka restauracji San Marco Ristorante.
W "San Marco" z tradycyjnego, neapolitańskiego pieca "wyskakują" jedne z najlepszych w trójmieście "neapolitany". W "San Marco" z tradycyjnego, neapolitańskiego pieca "wyskakują" jedne z najlepszych w trójmieście "neapolitany".
Co ciekawe, sam piec, z którego korzystają pizzaiolo restauracji, został stworzony przez neapolitańskich rzemieślników. Powstawał przez ponad miesiąc, a jego podstawę stanowią kamienie przywiezione prosto spod Wezuwiusza.

Każdego poranka maestro pizzaiolo wypieka w tym kamiennym piecu pieczywo wyrabiane na własnym, naturalnym zakwasie. Klimat i smak tego miejsca przenosi gości do słonecznej Italii. Tu, zdaniem wielu, można poczuć klimat pięknego Neapolu i wybrzeża Costiera Amalfitana.

Piec, z którego korzystają pizzaiolo restauracji, został stworzony przez neapolitańskich rzemieślników. Piec, z którego korzystają pizzaiolo restauracji, został stworzony przez neapolitańskich rzemieślników.
W San Marco kucharze codziennie produkują również świeże makarony, które są kolejnym filarem dań restauracji. Popisowymi pastami są Spaghetti con Polpette i Scialatello Vongole e Porcini. Jak mówią o nich klienci: prawdziwe "niebo w gębie".

Każde danie przygotowywane jest z oryginalnych produktów najwyższej jakości i ma swoją długą historię i odniesienie do konkretnego regionu Włoch.

Ryby pochodzą z Morza Śródziemnego i Adriatyku. Szefowie kuchni dbają o świeże dostawy. Ryby pochodzą z Morza Śródziemnego i Adriatyku. Szefowie kuchni dbają o świeże dostawy.
- Trzecim filarem San Marco są wyjątkowe ryby z Morza Śródziemnego i Adriatyku kupowane wyłącznie od lokalnych zaprzyjaźnionych włoskich rybaków. Mieczniki, ośmiornice, krewetki, żabnice, morlesze i pająki morskie są chlubą lokalu. Goście wybierają świeże ryby z witryny chłodniczej, a kuchnia przygotowuje je w dowolnej formie. Smak naszych potraw podkreślają specjalnie wyselekcjonowane wina - opisuje Anna Kubiak.
Szefowie San Marco systematycznie odwiedzają Italię w poszukiwaniu wyjątkowych produktów i ciekawych lokalnych producentów. O jakości serwowanych tu potraw świadczą nie tylko opinie gości, ale również oceny europejskich krytyków kulinarnych.

W "San Marco" panuje rodzinna atmosfera. Wszystkiego dogląda szef kuchni Vincenzo Barba (z prawej) oraz  sommelier z 30-letnim doświadczeniem - Marco Bernardi, który odpowiedzialny jest za wina (z lewej). W "San Marco" panuje rodzinna atmosfera. Wszystkiego dogląda szef kuchni Vincenzo Barba (z prawej) oraz  sommelier z 30-letnim doświadczeniem - Marco Bernardi, który odpowiedzialny jest za wina (z lewej).
- San Marco zostało ostatnio wyróżnione prestiżową nagrodą Gamberro Rosso Top Italian Restaurant 2022, brytyjską nagrodą Guru Restaurant 2022, uznaniem Associazione Verace pizza Napoletana oraz wyróżnieniem Camera di commercio Italiana, a Szef Vincenzo Barba zdobył trzecie miejsce na mistrzostwach CIM Chef Cucina Italiana nel Mondo 2022 - tłumaczy Anna Kubiak.
Na dziesięciolecie swojego funkcjonowania restauracja "San Marco" została doceniona nagrodą Gambero Rosso. Na dziesięciolecie swojego funkcjonowania restauracja "San Marco" została doceniona nagrodą Gambero Rosso.
- Kochani smakosze włoskiej kuchni, jesteśmy gotowi na kolejną dekadę kulinarnych wrażeń. Kultywowanie dziedzictwa kuchni włoskiej to dla nas misja i prawdziwy honor - zapraszają do odwiedzin pracownicy i właściciele gdańskiej San Marco Ristorante e Pizzeria.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (14)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane