- 1 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (8 opinii)
- 2 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (149 opinii)
- 3 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 4 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
- 5 Dziś świętują miłośnicy słodkości (27 opinii)
- 6 Jemy na mieście: Marisco w Sopocie (54 opinie)
Wybierz się do Włoch, nie wyjeżdżając z Gdańska. Restauracja "San Marco" zaprasza
Zdaniem wielu można tam zjeść jedną z najlepszych w Trójmieście pizz neapolitańskich. Tu na gości czekają włoskie specjały i śródziemnomorskie ryby. Restauracja "San Marco", czyli kawałek Italii w sercu Gdańska (znaleźć go można przy ul. Długiej 4), obchodzi właśnie swoje dziesiąte urodziny.
Żeby poczuć włoskie dolce vita, wcale nie trzeba wyjeżdżać z Gdańska. Wystarczy wybrać się na spacer ulicą Długą. Tuż za Złota Bramą od dekady działa restauracja "San Marco", której szefowie kuchni przenoszą gości w śródziemnomorskie klimaty.
Pod okiem trzymającego stery restauracyjnej kuchni Vincenzo Barby z tradycyjnego, neapolitańskiego pieca "wyskakują" jedne z najlepszych w trójmieście "neapolitany".
Tajemnica tej tradycyjnej pizzy to oryginalna mąka Polselli, pełna mleka Mozzarela fior di latte z Agerola i słodkie pomidory pelati San Marzano z okolic Wezuwiusza.
- Ta pizza charakteryzuje się grubymi, nieco spieczonymi, brzegami i mokrym środkiem. Ciasto na nią "leżakuje", zanim zostanie użyte, przez 24 godziny. Dopiero po upływie doby trafia do pieca, gdzie w temperaturze 400-500 stopni nabiera kształtu i rumieńców. Stąd charakterystyczne, ciemne plamki na rantach pizzy - opowiada Anna Kubiak, właścicielka restauracji San Marco Ristorante.
Co ciekawe, sam piec, z którego korzystają pizzaiolo restauracji, został stworzony przez neapolitańskich rzemieślników. Powstawał przez ponad miesiąc, a jego podstawę stanowią kamienie przywiezione prosto spod Wezuwiusza.
Każdego poranka maestro pizzaiolo wypieka w tym kamiennym piecu pieczywo wyrabiane na własnym, naturalnym zakwasie. Klimat i smak tego miejsca przenosi gości do słonecznej Italii. Tu, zdaniem wielu, można poczuć klimat pięknego Neapolu i wybrzeża Costiera Amalfitana.
W San Marco kucharze codziennie produkują również świeże makarony, które są kolejnym filarem dań restauracji. Popisowymi pastami są Spaghetti con Polpette i Scialatello Vongole e Porcini. Jak mówią o nich klienci: prawdziwe "niebo w gębie".
Każde danie przygotowywane jest z oryginalnych produktów najwyższej jakości i ma swoją długą historię i odniesienie do konkretnego regionu Włoch.
- Trzecim filarem San Marco są wyjątkowe ryby z Morza Śródziemnego i Adriatyku kupowane wyłącznie od lokalnych zaprzyjaźnionych włoskich rybaków. Mieczniki, ośmiornice, krewetki, żabnice, morlesze i pająki morskie są chlubą lokalu. Goście wybierają świeże ryby z witryny chłodniczej, a kuchnia przygotowuje je w dowolnej formie. Smak naszych potraw podkreślają specjalnie wyselekcjonowane wina - opisuje Anna Kubiak.
Szefowie San Marco systematycznie odwiedzają Italię w poszukiwaniu wyjątkowych produktów i ciekawych lokalnych producentów. O jakości serwowanych tu potraw świadczą nie tylko opinie gości, ale również oceny europejskich krytyków kulinarnych.
- San Marco zostało ostatnio wyróżnione prestiżową nagrodą Gamberro Rosso Top Italian Restaurant 2022, brytyjską nagrodą Guru Restaurant 2022, uznaniem Associazione Verace pizza Napoletana oraz wyróżnieniem Camera di commercio Italiana, a Szef Vincenzo Barba zdobył trzecie miejsce na mistrzostwach CIM Chef Cucina Italiana nel Mondo 2022 - tłumaczy Anna Kubiak.
- Kochani smakosze włoskiej kuchni, jesteśmy gotowi na kolejną dekadę kulinarnych wrażeń. Kultywowanie dziedzictwa kuchni włoskiej to dla nas misja i prawdziwy honor - zapraszają do odwiedzin pracownicy i właściciele gdańskiej San Marco Ristorante e Pizzeria.
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Miejsca
-
San Marco Gdańsk, Długa 4
Opinie wybrane
-
2022-11-10 18:16
Opinia (1)
Jadłam tam i jedzenie jest po prostu niedobre, nie polecam
- 10 7
-
2022-11-10 18:52
A może jesteś
Z pobliskiej konkurencji
- 2 2
-
2022-11-11 08:59
Przypominacie sobie awanturę ?
Tacy wspaniali ze wyzywali ludzi - konsumentów głośno o tym było potem niby przepraszali a co do jedzenia jak wszędzie są pozycje dobre i niedobre ogólnie średnie
- 7 2
-
2022-11-10 20:15
Kiedyś naprawdę fajne miejsce . Później dużo się zmieniło . Zachodzisz a kelner mówi tylko po angielsku . Jestem Polakiem mieszkam w Gdańsku i wolał bym rozmawiać po polsku . Po innym języku to za granica mogę mówić . Dlatego przestałem chodzić
- 31 7
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.