- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (38 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (72 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 5 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (109 opinii)
- 6 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
Wygląda jak słynny mięsny kubełek? To coś zupełnie innego!
To już nie biszkopt przekładany kremem, udekorowany owocami i okazjonalnym napisem. Dziś torty to małe (a czasem też całkiem pokaźne) dzieła sztuki, których precyzja wykonania potrafi zachwycić. Jeszcze bardziej zdumiewają niektóre pomysły. Przyglądamy się najciekawszym tortowym realizacjom, które wyszły spod rąk trójmiejskich cukierników.
Martwy gołąb
Tort z wizerunkiem martwego gołębia? Brzmi jak makabryczny żart albo złośliwy prezent dla niezbyt lubianej osoby. Tymczasem tort ten okazał się być spełnieniem marzeń wielbicielki fotografowania martwych gołębi. To cukiernicze "cudeńko" wykonała Pracownia Tortów Róg Wojskiego.
Wołowina, kurczak, śledź - torty imitujące inne dania
Duże zaskoczenie i zachwyt budzą torty realistyczne. Te wyjątkowe wypieki mogą przybrać formę różnorodnych potraw, od hamburgerów, pizzy i sushi po gar żurku, kubełek kurczaków czy surowy kawał wołowiny. Wykonane z dbałością o detale torty nie tylko wyglądają jak prawdziwe dania, ale często również smakują wyjątkowo.
Realistyczne torty to coś, co wyróżnia Cukiernicze Atelier Marty Rietz. Pracownia specjalizuje się w tortach artystycznych, rzeźbionych i ręcznie malowanych. Wiele takich prac mają na swoim koncie też Pracownia Tortów Róg Wojskiego i Duszka Niesamowite Torty.
- Torty realistyczne, najczęściej wykorzystywane jako narzędzie do żartów, bo kto spodziewa się, że ten wypieczony kurczak tak naprawdę ma smak malinowy. Widzę tylko reakcje przy odbiorze, ale zwrotki, jakie otrzymuję, upewniają mnie, że te torty naprawdę robią wrażenie - mówi Agnieszka Duszyńska-Gajewska z Duszka Niesamowite Torty.
Tort z kul
Dokładne odwzorowanie realnych rzeczy czy ozdoby wymagające sporego plastycznego talentu to jedno. Innym kierunkiem, w którym zmierzają cukiernicy, jest eksperymentowanie z formą. Jednym z bardziej nietypowych projektów, który w zeszłym roku wykonano w cukierni Więcej, jest tort składający się z... kul.
- Ten tort był bardzo nietypowy. Trudna okazała się sama technologia zebrania kul na jedną centralną prowadnicę. Częściowo tort był jadalny, a częściowo był z atrapy. Jednak całość wyglądała niesamowicie - mówi Diana Jajkowska, właścicielka cukierni Więcej.
Aparaty fotograficzne
Cukiernia Baccate ma na swoim koncie wiele tortów dla pasjonatów fotografii. Wśród słodkich aparatów fotograficznych są nawet bardzo stare modele.
Halloweenowy clown
- Tortem, który zrobił największe wrażenie na mnie i kliencie oraz jego gościach, jest clown halloweenowy - wspomina Agnieszka Duszyńska-Gajewska z pracowni Duszka Niesamowite torty. - Po pierwsze był wielki, ponad pół metra wysokości i 30 kg wagi. Po drugie, spędziłam nad nim 14 godzin. Mówię już o samym rzeźbieniu i ozdabianiu. Wszystkie pory na skórze, rany czy zadrapania odtwarzane jedno po drugim, a na koniec malowanie i cieniowanie. W pewnym momencie moja pracownica poczuła niesmak na widok ran i musiała przerwać pracę, więc kończyłam go zupełnie sama. Pamiętam, że totalnie straciłam poczucie czasu i ledwo zdążyłam z dostawą. Pomimo ogromu pracy i wielkiego zmęczenia wspominam ten projekt jako niezwykle satysfakcjonujący - dodaje.
Zwierzęta
Ukochany pupil w postaci tortu? Czemu nie. Diana Jajkowska z cukierni Więcej ma na swoim koncie np. odwzorowanie psa żony zamawiającego tort.
Pojazdy
Na imprezę z Rolls-Royce'm w roli głównej pracownia Róg Wojskiego przygotowała tort odwzorowujący detale pojazdu. Odtworzony został nawet słynny spaw "cobra" stosowany przez Rolls Royce'a.
- Czas przygotowania elementów dekoracyjnych tortu to nawet kilkanaście dni przy największych projektach. Dekoracje powstają w naszej pracowni od zera, są malowane różnymi technikami, modelowane często np. narzędziami dentystycznymi. Klienci coraz częściej przykładają dużą wagę do detali, a jednymi z najbardziej wymagających są dzieci. Potrafią natychmiast dostrzec każdy błąd - mówi osoba z pracowni tortów Róg Wojskiego.
Popkultura
Jedną z częstszych inspiracji są torty przedstawiające świat ulubionych filmów, seriali, gier, komiksów czy ikoniczne postaci z literatury. Torty te przybierają formę nawiązującą do bohaterów z filmów Marvela, jak Spider-Man czy Iron Man, z licencjonowanymi akcentami w postaci logo superbohaterów czy ich charakterystycznych kostiumów.
Nie brakuje też tortów wzorowanych na ulubionych postaciach z kreskówek Disneya, jak Księżniczki Disneya czy postacie z Krainy Lodu, gdzie elementy dekoracyjne odzwierciedlają ich światy czy wygląd. Fanów kultowych seriali, takich jak "Gra o Tron" czy "Przyjaciele", również można zaskoczyć tortami, których dekoracje odwołują się do kluczowych motywów i wątków tych produkcji.
Trójmiejskie pracownie cukiernicze mogą pochwalić się takimi tortami, jak: postać z filmu "Gremialny rozrabiają" (Cukiernicze Atelier Marty Rietz), bohaterowie "Toy Story" i "Super Mario" (Duszka Niesamowite Torty). Z kolei cukiernia Baccate ma na koncie m.in. tort weselny przygotowany na pół ze Star Wars (czas pracy: 10 godz., koszt: 1600 zł), buty Nike (czas pracy: 8 godz., koszt: 700 zł) czy tort dla fana Minionek - ok. 150 porcji (czas pracy: 40 godz., cena: 7000 zł).
- Przy tortach artystycznych ważny jest wygląd, ale dla nas również smak i tutaj każdy element tortu wykonywany jest z najlepszej jakości składników bez ulepszaczy czy gotowych produktów. Przygotowanie dekoracji to najbardziej pracochłonna część wykonywania tortów, niektóre dekoracje zajmują nam ponad 20 godz. pracy - mówi Marta Rietz z Cukierniczego Atelier.
Nietypowe okazje
Czasem bardziej niż sam tort zaskakuje okazja, którą ma uświetnić. Pracownia tortów Róg Wojskiego niedawno przygotowywała tort z okazji wygrania tzw. procesu frankowego.
Gigantyczne projekty
Spore wrażenie robią też torty ogromnych rozmiarów, przygotowywane dla bardzo dużej grupy ludzi, które często stanowią centralny punkt przy uroczystościach, takich jak wesela, jubileusze czy imprezy firmowe. Charakteryzują się nie tylko znacznymi rozmiarami, ale także bogactwem dekoracji, kreatywnością w projektowaniu oraz różnorodnością smaków. Ich konstrukcja i dekoracja wymagają precyzji oraz zaawansowanych umiejętności cukierniczych.
Tylko dla "hardkorów"? Te potrawy pokonały niejednego śmiałka
Cukiernia Więcej w zeszłym roku przygotowała tort z okazji 40-lecia istnienia gdyńskiego hotelu Mercure. Cukierniczy projekt był dokładną miniaturką hotelu, ważył niemal 30 kg, a jego przygotowanie zajęło prawie miesiąc. Cukiernia ma też na koncie tort na studniówkę dla 300 osób.
- Nie był może aż taki trudny jak poprzednie, jednak był dość ciężki. Wykonywanie trwało trzy dni - dodaje Diana Jajkowska z cukierni Więcej.
Cukiernicze Atelier Marty Rietz odpowiadało za przygotowanie tortu na otwarcie nowej sceny Teatru Wybrzeże. Choć dekoracja tortu była dość prosta, to jednak jego 500 porcji i ok. 100 kg było wyzwaniem. Z kolei pracownia Róg Wojskiego niedawno stworzyła ogromną realizację na jubileusz jednej z cukrowni - tort dla 800 osób.
- Czas przygotowania elementów dekoracyjnych tortu to nawet kilkanaście dni przy największych projektach. Dekoracje powstają w naszej pracowni od zera, są malowane różnymi technikami, modelowane często np. narzędziami dentystycznymi. Klienci coraz częściej przykładają dużą wagę do detali, a jednymi z najbardziej wymagających są dzieci. Potrafią natychmiast dostrzec każdy błąd - mówi pracownik pracowni Róg Wojskiego.
Spektakularne torty firmowe ma na koncie też Duszka.
- Największy był na tysiąc, tak - tysiąc porcji. W podstawie miał kwadrat o boku 150 cm. Przygotowywaliśmy go trzy pełne dni, a do chłodni pakowały go cztery osoby - mówi Agnieszka Duszyńska-Gajewska.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2024-02-27 15:56
(1)
Niesamowite. Podoba mi się ta sztuka mięsa. Aparat mi się podoba. No a pod Marina to by mogli jakichś lukrowanych cinkciarzy dostawić. Brawo. Najważniejsze to mieć pasję.
- 43 15
-
2024-02-29 07:45
To Hotel Gdynia
Ale tam również by się jacyś znaleźli
- 1 0
-
2024-02-27 17:34
(2)
Wow, niektóre naprawdę robią wrażenie. Mi się najbardziej podobają te imitujące jedzenie!
- 65 11
-
2024-02-28 07:59
myślisz, że zjesz kurczaka, a tu taki zonk :-) .....
- 2 1
-
2024-02-27 22:36
To wow i mi,
to przykłady języka polskawego.
- 9 8
-
2024-02-27 17:25
Niesamowite!!!
- 47 10
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.