• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Wykwintne owoce morza. Gdzie je zjemy w Trójmieście?

Magda Mielke
12 października 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Homar to król mórz, jest kwintesencją smaku owoców morza. Intensywnie morska ikra i kremowa wątroba to największy rarytas. Homara zjemy m.in. w restauracji True. Homar to król mórz, jest kwintesencją smaku owoców morza. Intensywnie morska ikra i kremowa wątroba to największy rarytas. Homara zjemy m.in. w restauracji True.

Ośmiornica, langusta, homar, krab, ostrygi - choć dla jednych to specjały, które lepiej omijać szerokim łukiem, dla innych są pysznymi rarytasami. Jadalne skorupiaki cały czas zyskują na popularności, stają się coraz łatwiej dostępne, a grono ich miłośników stale się powiększa. Sprawdziliśmy, gdzie w Trójmieście można zjeść wykwintne owoce morza.



Restauracje serwujące owoce morza w Trójmieście


Czy lubisz owoce morza?

Frutti di mare, czyli owoce morza, na ogół uważane są za bardzo wykwintną kuchnię, przez co często są zarezerwowane na specjalne okazje. Ich rosnąca popularność to dobry znak, gdyż są zdrowe i wskazane w codziennej diecie. Warunkiem jest oczywiście ich świeżość i dobra jakość. Krewetki i kalmary znajdziemy dziś w kartach większości restauracji, ale o wykwintne owoce morza, takie jak: ośmiornica, krab czy homar, nie jest już tak łatwo. Przyjrzeliśmy się propozycjom kilku trójmiejskich restauracji, które przygotowują właśnie takie owoce morza.

True Restaurant


Gdańsk, ul. Chmielna 10Mapka

Restauracją słynącą z serwowania owoców morza jest położona na Wyspie Spichrzów restauracja True. Doskonałą propozycją, aby rozsmakować się w owocach morza, jest zamówienie talerza takich przysmaków. Porcja idealnie sprawdzi się dla dwojga, a w jej skład wchodzą: krab kamczacki, ośmiornica, przegrzebki, krewetki black tiger, dzikie krewetki argentyńskie, kalmary, ośmiorniczki w stylu buzzara i mule w białym winie.

Poza tym w True zjemy też m.in. kanadyjskiego homara "Thermidor" w panko, podawanego ze śmietaną, pietruszką i serem gruyere, mule w białym winie, dzikie krewetki "Carabineros" w brandy, podawane z ziołowym masłem, sałatą i chrupiącą bagietką. Owoce morza podawane są tu też jako przystawki, np. grillowane małże św. Jakuba ze szparagami i sosem szparagowym, krab Kamczacki z klarowanym masłem i sałatą czy dzikie krewetki argentyńskie w białym winie z mlekiem kokosowym, chili i szalotką.

Restauracja True słynie także z połączeń Surf & Turf, czyli dań składających się z owoców morza i czerwonego mięsa. Spróbujemy tu m.in. homara ze stekiem Tomahawk czy krewetki olbrzymiej ze stekiem z polędwicy.

Czytaj też: Sopot - gdzie zjeść? TOP 10 najlepszych restauracji w Sopocie w kwietniu 2022

  • Owoce morza zjemy m.in. w restauracji True.
  • Owoce morza zjemy m.in. w restauracji True.
  • Owoce morza zjemy m.in. w restauracji True.
  • Owoce morza zjemy m.in. w restauracji True.
  • Owoce morza zjemy m.in. w restauracji True.
  • Owoce morza zjemy m.in. w restauracji True.
  • Owoce morza zjemy m.in. w restauracji True.

Seafood Station


Sopot, ul. Dworcowa 7Mapka

Seafood Station Restaurant & Oyster Bar serwuje najwyższej jakości owoce morza, ryby i mięsa w połączeniu z sezonowymi, regionalnymi produktami. W restauracji można zjeść między innymi homara, langustę karaibską czy kraba kamczackiego podawane z klarowanym masłem, House Salad i bagietką. Również tutaj spróbujemy połączenia owoców morza z mięsem. Na talerzu Surf & Turf znajdziemy stek wołowy, grillowane kalmary i krewetki, małże św. Jakuba, sałatkę i frytki. Restauracja proponuje też kilka specjałów z grilla: ośmiornicę, małże, kalmary i krewetki. Do tego starannie dobrana karta win, piw i koktajli i mamy gwarancję niezapomnianych kulinarnych wrażeń.

  • Owoce morza w Seafood Station.
  • Owoce morza w Seafood Station.
  • Owoce morza w Seafood Station.
  • Owoce morza w Seafood Station.
  • Owoce morza w Seafood Station.
  • Owoce morza w Seafood Station.
  • Nogi kraba.

Mercato


Gdańsk, ul. Targ Rybny 1Mapka

W zlokalizowanej w hotelu Hilton restauracji Mercato owoce morza zjemy jako przystawkę lub w zupie. Wśród propozycji znaleźć można m.in. krewetki przygotowywane w chili, czosnku, szalotce, białym winie, emulsji maślanej, podawane z mikrosałatką, małże Św. Jakuba ze szparagami, szpinakiem, awokado, ogórkiem, veloute z homara i yuzu, zupę rakową z krewetkami, pomidorkami koktajlowymi, śmietaną, kawiorem z pstrąga, kaffirem i limonką oraz sałatkę cezar z krewetkami.


Seafood by La Pampa


Gdańsk, ul. Szewska 1/4Mapka

W samy sercu Gdańska, tuż przy bazylice Mariackiej, wyjątkowe dania z owoców morza przygotowuje szef kuchni Seafood by La Pampa Juliusz Żebrowski. Spośród owoców morza premium spróbujemy tu homara z masłem czosnkowym i serem Rubin, smażonego w głębokim tłuszczu kraba królewskiego, ogon langusty w sosie holenderskim z tabasco z pieczonym czosnkiem, langustynki oraz krewetki. W menu znajdziemy także macki ośmiornicy w ziołowym pesto, steki z kalmara Humboldta, marynowane langustynki i argentyńskie krewetki. Seafood by La Pampa to także szeroki wybór ostryg (Fine de Claire, Belon, Tsarskaya, Royale Cabanon i Gillardeau) oraz małż (Bouchot, Vongole, Venus, Sercówki).
  • Homar z masłem czosnkowym i serem Rubin.
  • Homara można skosztować w Seafood by La Pampa.
  • Owoce morza w Seafood by La Pampa.
  • Owoce morza w Seafood by La Pampa.
  • Małże włoskie.

White Marlin


Sopot, al. Wojska Polskiego 1Mapka

W White Marlin można zjeść wykwintne posiłki, w których dominują potrawy oparte na świeżych owocach morza. Specjalnością restauracji są: kawior, homary, krewetki, ośmiornice i różne rodzaje ryb. W zależności od pory roku menu nieco się różni, dzięki czemu mamy gwarancję, że dania, które zamówimy, są zawsze przygotowywane ze świeżych składników najwyższej jakości.

W aktualnej karcie dominują niecodzienne połączenia smaków. W menu znajdziemy m.in. krewetki po chińsku z dodatkiem wasabi, kraba królewskiego zdobionego pikantnym majonezem, hot doga z ośmiornicą i wiele innych, zaskakujących potraw. Nie brakuje także klasyków. Na przystawki składają się m.in.: kawior, krewetki wykonane na różne sposoby czy ostrygi. Na pierwsze danie warto wybrać zupę z owoców morza, która podawana jest z pełnoziarnistą bagietką. Wśród głównych dań, oprócz szerokiego wyboru różnych gatunków ryb, znajdziemy homara, krewetki, pieczone ośmiornice i mule z sosem śmietanowym na białym winie. Każde z dań przygotowane jest i doprawione w wyważony sposób, tak by wydobyć prawdziwy smak świeżych owoców morza.

  • Goście cenią White Marlin nie tylko za piękną lokalizację, zadaszony taras, prywatną plażę, skandynawski design, ale przede wszystkim za potrawy wykonane wyłącznie ze świeżych owoców morza.
  • Goście cenią White Marlin nie tylko za piękną lokalizację, zadaszony taras, prywatną plażę, skandynawski design, ale przede wszystkim za potrawy wykonane wyłącznie ze świeżych owoców morza.
  • Goście cenią White Marlin nie tylko za piękną lokalizację, zadaszony taras, prywatną plażę, skandynawski design, ale przede wszystkim za potrawy wykonane wyłącznie ze świeżych owoców morza.
  • Goście cenią White Marlin nie tylko za piękną lokalizację, zadaszony taras, prywatną plażę, skandynawski design, ale przede wszystkim za potrawy wykonane wyłącznie ze świeżych owoców morza.
  • Goście cenią White Marlin nie tylko za piękną lokalizację, zadaszony taras, prywatną plażę, skandynawski design, ale przede wszystkim za potrawy wykonane wyłącznie ze świeżych owoców morza.
  • Goście cenią White Marlin nie tylko za piękną lokalizację, zadaszony taras, prywatną plażę, skandynawski design, ale przede wszystkim za potrawy wykonane wyłącznie ze świeżych owoców morza.
  • Goście cenią White Marlin nie tylko za piękną lokalizację, zadaszony taras, prywatną plażę, skandynawski design, ale przede wszystkim za potrawy wykonane wyłącznie ze świeżych owoców morza.

Endi Winehouse


Sopot, ul. Powstańców Warszawy 9Mapka

Vis-à-vis sopockiego Domu Zdrojowego mieści się przytulna restauracja Endi Winehouse. Przejrzysta karta menu podzielona została na cztery części, z których każda zawiera dania innej kuchni: włoskiej, polskiej, amerykańskiej i hiszpańskiej. Wśród dań z tego ostatniego regionu dominują właśnie owoce morza. Zjemy tu mule, ośmiornicę z salami, kalafiorem, sałatą i oliwkami oraz karmazyn z mulami i zielonymi warzywami.

  • Rzeczą, która wyróżnia Endi Winehouse jest składająca się z czterech części karta. Każda z nich odpowiada jednemu z państw: Włochom, Hiszpanii, Stanom Zjednoczonym oraz Polsce. Kuchnię hiszpańską zdominowały dania z owoców morza.
  • Rzeczą, która wyróżnia Endi Winehouse jest składająca się z czterech części karta. Każda z nich odpowiada jednemu z państw: Włochom, Hiszpanii, Stanom Zjednoczonym oraz Polsce. Kuchnię hiszpańską zdominowały dania z owoców morza.
  • Rzeczą, która wyróżnia Endi Winehouse jest składająca się z czterech części karta. Każda z nich odpowiada jednemu z państw: Włochom, Hiszpanii, Stanom Zjednoczonym oraz Polsce. Kuchnię hiszpańską zdominowały dania z owoców morza.
  • Rzeczą, która wyróżnia Endi Winehouse jest składająca się z czterech części karta. Każda z nich odpowiada jednemu z państw: Włochom, Hiszpanii, Stanom Zjednoczonym oraz Polsce. Kuchnię hiszpańską zdominowały dania z owoców morza.

Pieterwas Krew i Woda


Gdynia, ul. Abrahama 41Mapka

Nazwa gdyńskiej restauracji jest ściśle związana z kartą dań, w której dominują potrawy na bazie czerwonego mięsa oraz owoców morza. Te ostatnie, czyli homary, mule i ostrygi, są żywe, więc dają pewność, że przygotowane na ich bazie potrawy zawsze są świeże. Homarium, z którego skorupiaki wyławiane są godzinę przed podaniem, znajduje się w części restauracyjnej.

Zobacz także: Ostrygi coraz trudniej dostępne. Jak przyrządzić je w domu?

W bieżącym menu znajdziemy homara kanadyjskiego zapiekanego z sosem holenderskim, masłem, parmezanem, podawanego z ziemniakami i warzywami sezonowymi oraz mackę kalmara w palonym maśle z sosem z langusty, młodym ziemniakiem, szparagami i fasolką soi.

Skoro "krew i woda", w restauracji również nie mogło zabraknąć dań surf'n turf. Zestawy mięs i owoców morza składają się z polędwicy i do wyboru: krewetek Black Tiger w sosie homarowym lub ogona homara.

Podawane tutaj są też mule na kilka sposobów - w sosie francuskim (szalotka, białe wino, masło, natka pietruszki), tajskim (mleko kokosowe, czerwona pasta curry, trawa cytrynowa, kolendra), włoskim (śmietana, pasta truflowa, szalotka, czosnek konfitowany), hiszpańskim (chorizo, pomidory, czosnek, natka pietruszki), homarowym (masło, śmietana, koniak, koper).

Miejsca

Zobacz także

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (75)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Rodzinne Niedziele - Brunch Mera Brasserie

170 zł
degustacja

Niedzielny brunch z muzyką na żywo

190 zł
muzyka na żywo, degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane