• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Z mięsem czy bez? Oto jest pytanie

Łukasz Stafiej
4 listopada 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Films For Food to połączenie wydarzenia kulinarnego i filmowego. Tym razem poczęstunek przed filmem przygotował szef Przemek Woźny z Gård - Nordic Kitchen Gdynia. Films For Food to połączenie wydarzenia kulinarnego i filmowego. Tym razem poczęstunek przed filmem przygotował szef Przemek Woźny z Gård - Nordic Kitchen Gdynia.

Próbuje na nie odpowiedzieć bohaterka filmu dokumentalnego "Głód mięsa", który w sobotę wieczorem w Gdyńskim Centrum Filmowym rozpoczął jesienno-zimowy cykl spotkań filmowo-kulinarnych Films For Food. Kolejna odsłona w grudniu.



Czy jesz mięso?

Films For Food to gratka dla miłośników kulinariów z dwóch powodów. Po pierwsze, w ramach cyklu można zobaczyć trudno dostępne w inny sposób i w zasadzie nieobecne w powszechnej kinowej dystrybucji nowe filmy poświęcone jedzeniu. Po drugie, projekcjom za każdym razem towarzyszy przygotowany przez jednego z trójmiejskich szefów kuchni poczęstunek oraz dedykowana tematyce filmu kolacja z wykwintnej restauracji Biały Królik.

Jesienno-zimową odsłonę spotkań (pierwszy raz cykl gościł w Trójmieście w lutym podczas jednorazowego pokazu dokumentu o słynnej, kopenhaskiej restauracji Noma) rozpoczął w Gdyńskim Centrum Filmowym sobotni pokaz dokumentu "Głód mięsa" autorstwa holenderskiej reżyserki Marijn Frank.

Film jest zapisem swego rodzaju eksperymentu, który autorka przeprowadza na sobie, próbując znaleźć odpowiedź na pytanie "z mięsem czy bez?". Sama nazywa się mięsnym ćpunem, przyznaje, że od mięsa jest uzależniona, podczas badań swojego mózgu dowiaduje się nawet, że jedzenie mięsa sprawia jej większą przyjemność od seksu. Mimo to próbuje z tym walczyć i tytułowy głód ograniczyć.

Aby to zrobić, idzie do psychiatry, rozmawia z naukowcami, wegetarianami, kucharzami czy przedstawicielami przemysłu mięsnego. Zatrudnia się nawet w rzeźni, gdzie porcjuje ubite chwilę wcześniej krowy, a nawet sama zabija jedną. Wszystko po to, by - jak mówi - pogodzić się ze swoją mięsożernością. Koniec końców: mimo doświadczeń w rzeźni i na kurzych fermach, z mięsa nie rezygnuje, ale dochodzi do wniosku, że jego spożywanie należy traktować z szacunkiem i sięgać po mniej, ale lepszej jakości produkty.

Ten - banalny w swej istocie - wniosek zamyka film. Zresztą, większość opinii w nim przedstawionych jest jednowymiarowa i pozbawiona głębszych refleksji. Razi całkowity brak empatii reżyserki - choć odczuwa naturalny strach przed zabiciem krowy i podczas kilku wizyt w rzeźni wręcz ociera się o stres zwierząt, po chwili z uśmiechem na ustach pałaszuje steki.

Po filmie odbyła się debata z udziałem wegan i mięsożerców. Momentami nerwowa. Po filmie odbyła się debata z udziałem wegan i mięsożerców. Momentami nerwowa.
Z drugiej strony, dla tych, którzy nad tematem przemysłu mięsnego nigdy się nie zastawiali czy nie myśleli nad etycznymi kwestiami spożywania mięsa holenderski dokument może być bardzo podstawowym, ale łatwo przyswajalnym wstępem do wiedzy na ten temat. Pod warunkiem, że oglądający będą chcieli być odrobinę bardziej dociekliwi od jego bohaterki.

Spotkanie nie byłoby pełne, gdyby nie część kulinarna. Przed filmem można było spróbować kilku przekąsek przygotowanych przez przez szefa kuchni Przemka Woźnego z restauracji Gård Nordic Kitchen. Był m.in. koktajl z krewetek, łosoś gravlax, kaczka sous-vide z czatnejem oraz tatar z bakłażana. Po projekcji odbyła się z kolei (osobno biletowana) kolacja degustacyjna w restauracji Biały Królik.

Wcześnie można było również wysłuchać debaty (momentami, czego można się było spodziewać, dość nerwowej). O tym, "czy z mięsem czy bez" dyskutowali Weronika Pochylska ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki, blogerka dietetyczna Klaudia Rein, hodowca bydła i właściciel restauracji Delmonico Cut Steakhouse Wiesław Stopa oraz Mirek Trymbulak ze studia kulinarnego Atelier Smaku.

Podczas kolejnych odsłon cyklu widzowie obejrzą filmy: "Kuchnia rodziny Bras" - o trzygwiazdkowej francuskiej restauracji Lou Mazuc (17 grudnia), "André: The Voice of Wine" - o rewolucjoniście w przemyśle winiarskim - André Tschelistcheffie - (20 stycznia) oraz poświęcone kobietom w światowej gastronomii "Boginie jedzenia" (17 lutego). Każdej projekcji towarzyszyć będzie poczęstunek i panel dyskusyjny w cenie biletu oraz dodatkowo płatna kolacja specjalna.

Miejsca

Wydarzenia

Zobacz także

Opinie (106) 5 zablokowanych

  • "Idźcie i czyńcie sobie ziemię poddaną" (1)

    Ten kto nie je mięsa przeczy nakazom Boga, a więc nie jest Katolikiem. Zatem spłonie w piekle.

    • 1 4

    • Zatem nie jestem katolikiem?

      Dziękuję za komplement.

      • 1 0

  • arcydzieło o jedzeniu

    film Głód z 1966 roku

    • 1 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane