• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Z rodzynkami czy bez? Dokąd na sernik w Trójmieście

Aleksandra Wrona
31 stycznia 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (46)
Sernik sernikowi nierówny. Podobno istnieje ok. 1 tys. rodzajów tego wyjątkowego ciasta. W Trójmieście możemy skosztować zarówno tradycyjnych polskich wypieków, jak i ich kremowych, nowoczesnych wersji. Sernik sernikowi nierówny. Podobno istnieje ok. 1 tys. rodzajów tego wyjątkowego ciasta. W Trójmieście możemy skosztować zarówno tradycyjnych polskich wypieków, jak i ich kremowych, nowoczesnych wersji.

Nowojorski, japoński, wiedeński, królewski, baskijski, sułtański... podobno na świecie istnieje ok. 1 tys. różnych rodzajów sernika. Ciasto to szczególnie upodobali sobie Polacy - bez "serniczka" nie wyobrażamy sobie świąt, a w cukierniach zawsze znajdziemy duży wybór tego wyjątkowego przysmaku.



Trójmiasto: cukiernie i piekarnie


Czy lubisz sernik z rodzynkami?

Skoro piszemy o sernikach, nie możemy pominąć tej jakże ważnej i budzącej wiele kontrowersji kwestii - z rodzynkami czy bez? To z pozoru niewinne pytanie potrafi stać się początkiem wielu zażartych sporów.

Jednym z najpopularniejszych serników w Polsce jest sernik krakowski, pieczony w prostokątnej formie, składający się z gęstej, twarogowej masy serowej z bakaliami oraz ciasta kruchego na spodzie i wierzchu (w postaci kratki). Innym popularnym u nas sernikiem jest wiedeński, tradycyjnie piecze się go bez spodu, za to z tłustym twarogiem mielonym. Na polskich stołach często pojawia się też sernik królewski z czekoladowym spodem, pieczoną masą serową i czekoladową kruszonką na wierzchu. Najbardziej tradycyjny polski sernik pieczony był z twarogu zagęszczonego kaszą, budyniem lub... gotowanymi ziemniakami.

W ostatnich latach dużą popularnością, szczególnie w kawiarniach, cieszą się kremowe serniki, takie jak baskijski czy nowojorski. Zarówno do pierwszego, jak i drugiego zamiast mielonego twarogu wykorzystuje się kremowe serki typu Philadelphia. Dzięki temu zyskują niezwykle kremową konsystencję. Do sernika baskijskiego tradycyjnie wykorzystuje się lekko słony ser San Millan, dlatego polskie przepisy zalecają dodanie do niego odrobiny soli. W przeciwieństwie do idealnie równego i białego sernika nowojorskiego baskijski posiada lekko przypalony wierzch i nieregularną formę.

Gdzie kupić sernik w Trójmieście?



Na poszukiwania sernika idealnego możemy wybrać się zarówno do kawiarni, jak i cukierni. Niestety wiele kawiarni nie posiada stałej oferty ciast, dlatego w tym wypadku cukiernia może okazać się pewniejszym wyborem.

Dokąd na najlepszą szarlotkę w Trójmieście? Dokąd na najlepszą szarlotkę w Trójmieście?
Szeroki wybór serników oferuje cukiernia Baccate. Wśród nich m.in. sernik królewski (na kruchym, kakaowym spodzie i z kakaową kruszonką), sernik sułtański (ciężki, prawdziwy sernik z bakaliami, na kruchym spodzie, z cienką warstwą lukru i skórką pomarańczową), sernik z kokosem, sernik czekoladowy (pieczony w kąpieli wodnej), sernik z mandarynką czy sernik na zimno (na bazie serka mascarpone z kruchym ciasteczkowym spodem, w różnych wersjach smakowych, m.in. cynamon, wanilia, oreo). Klasyczne serniki kosztują 44 zł za kg, a sernik mascarpone 65 zł za kg.

  • Sernik mascarpone z cynamonem z cukierni Baccate
  • Sernik czekoladowy z cukierni Baccate
  • Sernik sułtański z cukierni Baccate
  • Sernik New York z cukierni Le Delice
  • Sernik baskijski z cukierni Le Delice
  • Sernik z Cukierni Więcej
  • Sernik z Cukierni Więcej
  • Sernik z Cukierni Więcej
W cukierni LeDelice możemy zamówić dwa klasyki wśród kremowych serników - baskijski i nowojorski.

- Sernik New York to niezmienny klasyk, który pieczemy zgodnie z autorskim przepisem od pierwszego dnia powstania cukierni. Od tego czasu w ogóle nie zmieniliśmy przepisu, bo wiemy od naszych klientów, że jest idealny, zaczynając od smaku i do tekstury - waniliowy i kremowy. Sernik baskijski pieczony jest w wysokiej temperaturze, dzięki której zyskuje swoją wyjątkową, brązową skórkę o lekko karmelowym smaku. Sernik jest oszałamiająco pyszny i zaskakująco słodko-słony, waniliowy, delikatny i bardzo mazisty - mówi Dymitr Dołżewski, Cukiernia LeDelice.
Serniki można zamówić w monoporcjach, w wersji na 3-4 osoby, lub standardowej ważącej 1 kg. W wersji standardowej zapłacimy za niego 80 zł.


Dużą ofertę serników posiada też cukiernia Must Bake.

- Proponujemy serniki zarówno pieczone, jak i serniki na zimno. Wszystkie przygotowywane są z najwyższej jakości składników, na bazie twarogu, mascarpone, serka śmietankowego i śmietanki. Najchętniej wybierany przez klientów jest pieczony sernik Słony Karmel (77 zł/kg), z karmelem z solą morską, klasyczny pieczony w kąpieli wodnej sernik New York (72 zł/kg) i Pascha (75 zł/kg) - tradycyjny sernik na zimno, z dużą ilością bakalii. Klienci polubili również charakterystycznie przypalany kremowy sernik baskijski (69 zł/kg) i delikatny sernik lawendowy (64 zł/kg) z dodatkiem białej czekolady - mówi Ania Bartkowska z Must Bake.
Na pyszne serniki zaprasza również Cukiernia Więcej.

- Serniki możemy zrobić w każdym smaku i praktycznie z każdymi dodatkami - oprócz klasycznych, takich jak owoce, cynamon, czekolada czy pistacja, możemy też zaserwować je na wytrawnie, np. z pomidorami czy porem - opowiada Diana Jajkowska z Cukierni Więcej.
  • Sernik lawendowy z cukierni Must Bake
  • Sernik słony karmel z cukierni Must Bake
  • Serniki z cukierni Must Bake
  • Sernik z kawiarni Baika
  • Sernik z kawiarni Baika
  • Sernik z kawiarni Baika
  • Sernik nowojorski z Gelaterii Italia
  • Sernik korzenny z Cukierni Sowa
  • Sernik gruszkowy w kawiarni W starym kadrze
  • Sernik lawendowe w kawiarni W starym kadrze

Dokąd na kawę i sernik?



Wiele kawiarni nie posiada w swoim menu stałej oferty wypieków. Ciasto do kawy najczęściej wybieramy z witryny, która znajduje się przy kasie, a jej zawartość jest zmienna. Są jednak miejsca, w których na sernik nie trzeba polować. Jednym z nich jest kawiarnia Baika. Cena za porcję to 16 zł.

- Kawiarnia Baika w oferuje swoim gościom sernik mascarpone, który cieszy się się dużą popularnością. Nikt nie oprze się kruchemu, korzennemu spodowi przykrytemu puszystym serkiem mascarpone z dodatkiem miodu, śmietany i skondensowanego mleka, dodatkowo posypanego cynamonem. Ten deser występuje także w wersji z puree malinowym - mówi Dorota Karolak-Bernatek z kawiarni Baika. - W ofercie posiadamy także pieczony sernik fit, pozbawiony cukru białego. Mamy go w wersji waniliowej i czekoladowej. W składzie tego sernika znajdziemy m.in. płatki owsiane, gorzkie kakao przykryte twarogiem z dodatkiem prawdziwej wanilii, ksylitolu i jajek. Porcja tego sernika zadowoli najbardziej wybrednych fit smakoszy.

Sernik nowojorski serwuje Gelateria Italia. Różne rodzaje serników przygotowuje dla swoich gości Toscano Cafe Bar (23 zł za porcję). Bogatą ofertę serników posiada też kawiarnia W starym Kadrze (cena za kawałek to 22-24 zł), m.in. sernik New York (klasyczny sernik nowojorski z dodatkiem mascarpone i białej czekolady), sernik gruszkowy (klasyczny sernik z kawałkami gruszki, przyprawami korzennymi oraz białą czekoladą), sernik lawendowy (tradycyjny sernik "przeciągnięty" w piecu, który staje się przez to bardziej wyrazisty, obsypany płatkami lawendy, sernik Red Velvet (sernik śmietankowy na spodzie z buraka, obsypany owocami z białą czekoladą).

Miejsca

Opinie (46) 7 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Opinia wyróżniona

    Z rodzynkami, ale bez przesady z ilością.

    Bez też się wciągnie, nie mam problemu ;)

    • 27 20

  • Te słowa niosa sie po sieci - pętla sie zaciska i gruchnęła fala spekulacji o wstrzasających szczególach.

    Otoczenie juz wie i postawiło sprawe jasno ale internauci są bezlitośni i w lawinie komentarzy biją na alarm.
    To szok, prawdziwa plaga a apogeum potwierdzaja szokujace zdjecia.

    • 9 8

  • Brakuje kluczowych lokali (2)

    Jestem rasowym, wybrednym sernikożercą. Brakuje Caffe Aktywni na Siedlcach - najlepszy sernik Izaura oraz baskijski! Zawsze zamawiam na imprezy rodzinne i oba ciasta są hitem. Brakuje również Kaiser Passeterie z ich sernikowymi monoporcjami.

    • 4 10

    • Albo "Z innej parafii"

      Mają super kremowy sernik, w ogóle zresztą pyszne ciasta.

      • 2 3

    • Ale sernik z Kaisera jest słabiutki.

      Wygląda jak puszka konserw, skorupa zewnętrzna jest niemal bezsmakowa, a wnętrze to bardzo przeciętny sernik, zwarty, płaski w smaku, bez żadnych ciekawych nut. Za to wyróżnia go bardzo wygórowana cena.

      • 7 1

  • jak mam ochotę na sernik (dowolne ciasto) (3)

    wystarczy szepnąć żoneczce.

    • 8 3

    • (1)

      Potwierdzam.
      Koledzy też

      • 4 3

      • jak przynoszę do pracy to mlaskają

        • 2 2

    • Heniek twój kumpel

      Tak zajadam się serniczkiem twojej żony kiedy jesteś w pracy

      • 5 2

  • Jak z rodzynkami, to tylko do Cukierni Szatan, bo takie zbezczeszczenie tego pysznego ciasta to musi być jego pomysł.

    • 11 18

  • najlepszy sernik jaki jadłam - w restauracji ECS, przepyszny!

    • 2 6

  • Same delikatne podniebienia (1)

    a pizze z ananasem wciągacie aż się kurzy

    • 7 7

    • O nie! Jak się kurzy, to nie wciagam.

      • 0 0

  • Co za bzdura niema mozliwosci tyle odmian sernika bo to juz nie jest sernik!!Sernik to 90% Tworogu!!jesli jest inaczej nie jest (2)

    Przestrzegam przed sernikami marketowymi to smieci chemiczne a nie srrniki sklad sernika jest prosty a tam zajmuje praktycznie jedna strone w marketowcach zastepuje sie tworog smieciami i wypełniaczemia a twarog jest tam tylko dodatkiem.Wiec nie kupisz dobrego sernika wbiedronce,lidlu auchan czy leclerku ,carrefour itp!
    Tam nie dostaniesz ciasta co najwyzej jego namiastkę którą bedziesz cie zatruwac a ty jeszcze nawet sporo za to zaplacisz !!
    To tak jak marketowe makowce jak w lidlu w którym jest tylko 10% maku reszta to wypełniacze a oni piszą ze to produkt premium :)
    ale co tam sa dzbany które tam kupuja pieczywo :)

    • 14 6

    • Nieźle poniosło z interpunkcją...
      To od tego zdrowego chleba?

      • 8 0

    • Ale się podniecasz... Nie ma takiej zasady, że sernik to ma być 90% twarogu, nie trzeba sernika w ogóle z twarogu robić - można zrobić z philadephi, można ją zmiksować z mascarpone, można zrobic sernik z ricotty... nie ma tak, że jest jeden, prawilny przepis, a cała reszta nie może się nazywać sernikiem.

      • 1 3

  • Tylko z rodzynkami. Wiadomo (1)

    • 14 13

    • A rodzynki wiadomo skąd

      • 0 1

  • Matko i córko cafe ul. Św. Ducha (1)

    Sernik baskijski (bez mąki) - SZTOS!

    • 1 5

    • Chodzi ci o sztos czy o sernik?

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane