• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Zaglądamy do kuchni Olivia Star Top

Julia Rzepecka
28 marca 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 

Kuchnia w Olivia Star Top:

Kuchnia Olivia Star TopOlivia Business Centre to jedna z najnowocześniejszych na Pomorzu. W czasie epidemii koronawirusa pokazuje swoje zabezpieczenia stosowane w tym szczególnym czasie i udowadnia, że żywność dostarczana do lokali, jak i ta, którą obecnie wspiera gdańskie szpitale, jest przygotowywana w bezpiecznych warunkach.



Jedzenie na wynos i na telefon w Trójmieście


To tam bije serce restauracji Olivia Business Centre. W kuchni produkcyjnej na poziomie -1 codziennie przygotowywane są posiłki w bezpiecznych warunkach.

Czy byłeś/aś na 32. piętrze najwyższego budynku w Gdańsku?

- Na co dzień to kuchnia, gdzie przygotowujemy na potrzeby naszych punktów gastronomicznych, ale na chwilę obecną, w tej wyjątkowej sytuacji, przygotowujemy również żywność dla szpitali - mówi Krzysztof DembekOlivia Star Top. - Codziennie jest to przynajmniej kilkadziesiąt posiłków. Sytuacja jest wyjątkowa, więc mobilizujemy się i pomagamy, jak możemy.
W obszernej kuchni znajduje się nowoczesny sprzęt.

- Nieskromnie mogę powiedzieć, że jest to najnowocześniejsza kuchnia w Polsce północnej. Mamy sprzęt, który doskonale zabezpiecza żywność. Mamy między innymi takie urządzenie jak szokarka. To maszyna, która potrafi obniżyć temperaturę jedzenia z temperatury nawet dwustu stopni do bliskiej zeru w kilkanaście minut. Zwykle ten proces trwa kilka godzin, ale dzięki szokarce odbywa się to błyskawicznie. Co nam to daje? Wyobraźmy sobie, że wyciągamy z pieca upieczonego kurczaka. Zostawiamy go na blacie roboczym, gdzie stygnie w temperaturze pokojowej. To moment, kiedy mogą pojawić się ewentualne bakterie. Dzięki szokarce ten etap u nas w ogóle nie występuje, a to zapewnia bezpieczeństwo żywności - mówi Krzysztof Dembek.
Codziennie przygotowywane są tam posiłki dla gdańskich szpitali. Codziennie przygotowywane są tam posiłki dla gdańskich szpitali.
Kuchnia wyposażona jest w kilkanaście chłodni i mroźni. Każda z nich jest przeznaczona do innych wyrobów, dzięki czemu nic się nie miesza.

- W jednej mamy mięso, w drugiej ryby, w trzeciej nabiał, jeszcze w innej warzywa. Są również osobne chłodnie z produktami gotowymi - mówi Dembek. - Każdy proces jest więc bardzo dobrze zaplanowany pod ścisłym nadzorem inspektora zewnętrznego. W czasie epidemii wirusa tych procedur jest więcej i są bardziej restrykcyjne. Jesteśmy jednak pewni, że nasze jedzenie jest bezpieczne, zarówno to dla naszych gości jak i dla szpitali.
- Nie pracowałem wcześniej w miejscu, w którym kuchnia była tak dobrze wyposażona - mówi Wojciech Poźniak, zastępca szefa kuchni Olivia Star Top. - Mamy naprawdę świetny sprzęt, dzięki któremu praca to przyjemność.

Miejsca

Opinie (58) 10 zablokowanych

  • "szokarka"..? (1)

    ..a nie "szokowka"..? Jest sporo restauracji, ktore to urzadzenie posiadaja, jakkolwiek by je nazywac.. Niemniej, co to za szpitale, gdzie jada sie posilki z tego lokalu..?

    • 7 3

    • Np. Szpital u Pana Boga

      • 0 0

  • (1)

    jeszcze kilka tygodni i wiekszośc knajp padnie. najwięcej własnie takich ąę gdzie sam czynsz to kilkanaście tys zł/mies

    • 20 3

    • Zdzierali to teraz czas rozliczeń. Sorry, taki mamy klimat

      • 3 0

  • kuchnia.. (1)

    to nie jest sprzet i 32 pietro z widokiem na gdansk!!! kuchnia to zespół swietnych fachowcow,rozumiejacych procesy technologiczno produkcyjne i posługujacych sie biegle instrukcjami sanitarnymi HACCP. do tego ciezka charówa i rózne odczucia kientów nie zawsze zgodne z naszymi oczekiwaniami(smak jest pojeciem wzglednym). Ja miałem przyjemnosc pracowac w grupie swietnych ludzi i zawodowcow i dziekuje im za wysiłk i lojalnosc!!!pozdrawiam i zycze powodzenia

    • 9 6

    • I jeszcze harówka

      • 0 0

  • Pizze z bazylia wsadził do pieca.........hehehe .

    Wszystko wiem ... fahhhhowcy :)))))

    • 19 2

  • Silver

    Byłem wielokrotnie. Bez rewelacji.

    • 7 3

  • Kilkanaście zamrażerek... Kuchnia marzeń (2)

    Wszystko świeże, od lokalnych dostawców i z kaszubskich ziemi... 100%świeże naruralne... A "Kuchnia wyposażona jest w kilkanaście chłodni i mroźni. " Buhahahaha

    • 18 5

    • (1)

      Na filmie pokazuja te mroźnie czy chlodnie wiec co w tym śmiesznego?

      • 1 2

      • Ilość

        Prawdziwa wzorowa kuchnia powinna nie posiadać zamrażalek i mikro... Wystarczy chłodnia...

        • 3 1

  • Bardzo ładnie Krzysiu. A ja z Czarkiem w lipcu tamtego roku śpiewaliśmy Klenczona "morza szum, ptakow.."itd. Kolega Marek się tez o ciebie pytał.

    • 4 3

  • Po co mi taka szokarka? (1)

    Jak wyjmuję kurczaka z pieca to go jem a nie zamrażam.

    • 19 3

    • Heh

      Robisz 30 zamrazasz a potem jak wpadają goście to odgrzewasz w mikrofali indukcyjnej ( taka tez istnieje miałem ja już w 2013 i to pewnie już długo była) i podajesz kaczuszkę za 90 ziko po 40 minutach

      • 3 0

  • (1)

    Za drogi wjazd

    • 6 1

    • Pracownicy Oliwii maja raz na jakis czas za darmo. Bylem, popatrzylem I wystarczy.

      • 0 1

  • dzięki szokarce

    możemy delektować się mrożonkami z 30 piętra :D
    toż to to szok !

    • 11 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane