• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Zaglądamy do kuchni Olivia Star Top

Julia Rzepecka
28 marca 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 

Kuchnia w Olivia Star Top:

Kuchnia Olivia Star TopOlivia Business Centre to jedna z najnowocześniejszych na Pomorzu. W czasie epidemii koronawirusa pokazuje swoje zabezpieczenia stosowane w tym szczególnym czasie i udowadnia, że żywność dostarczana do lokali, jak i ta, którą obecnie wspiera gdańskie szpitale, jest przygotowywana w bezpiecznych warunkach.



Jedzenie na wynos i na telefon w Trójmieście


To tam bije serce restauracji Olivia Business Centre. W kuchni produkcyjnej na poziomie -1 codziennie przygotowywane są posiłki w bezpiecznych warunkach.

Czy byłeś/aś na 32. piętrze najwyższego budynku w Gdańsku?

- Na co dzień to kuchnia, gdzie przygotowujemy na potrzeby naszych punktów gastronomicznych, ale na chwilę obecną, w tej wyjątkowej sytuacji, przygotowujemy również żywność dla szpitali - mówi Krzysztof DembekOlivia Star Top. - Codziennie jest to przynajmniej kilkadziesiąt posiłków. Sytuacja jest wyjątkowa, więc mobilizujemy się i pomagamy, jak możemy.
W obszernej kuchni znajduje się nowoczesny sprzęt.

- Nieskromnie mogę powiedzieć, że jest to najnowocześniejsza kuchnia w Polsce północnej. Mamy sprzęt, który doskonale zabezpiecza żywność. Mamy między innymi takie urządzenie jak szokarka. To maszyna, która potrafi obniżyć temperaturę jedzenia z temperatury nawet dwustu stopni do bliskiej zeru w kilkanaście minut. Zwykle ten proces trwa kilka godzin, ale dzięki szokarce odbywa się to błyskawicznie. Co nam to daje? Wyobraźmy sobie, że wyciągamy z pieca upieczonego kurczaka. Zostawiamy go na blacie roboczym, gdzie stygnie w temperaturze pokojowej. To moment, kiedy mogą pojawić się ewentualne bakterie. Dzięki szokarce ten etap u nas w ogóle nie występuje, a to zapewnia bezpieczeństwo żywności - mówi Krzysztof Dembek.
Codziennie przygotowywane są tam posiłki dla gdańskich szpitali. Codziennie przygotowywane są tam posiłki dla gdańskich szpitali.
Kuchnia wyposażona jest w kilkanaście chłodni i mroźni. Każda z nich jest przeznaczona do innych wyrobów, dzięki czemu nic się nie miesza.

- W jednej mamy mięso, w drugiej ryby, w trzeciej nabiał, jeszcze w innej warzywa. Są również osobne chłodnie z produktami gotowymi - mówi Dembek. - Każdy proces jest więc bardzo dobrze zaplanowany pod ścisłym nadzorem inspektora zewnętrznego. W czasie epidemii wirusa tych procedur jest więcej i są bardziej restrykcyjne. Jesteśmy jednak pewni, że nasze jedzenie jest bezpieczne, zarówno to dla naszych gości jak i dla szpitali.
- Nie pracowałem wcześniej w miejscu, w którym kuchnia była tak dobrze wyposażona - mówi Wojciech Poźniak, zastępca szefa kuchni Olivia Star Top. - Mamy naprawdę świetny sprzęt, dzięki któremu praca to przyjemność.

Miejsca

Opinie (58) 10 zablokowanych

  • Zaraza boleśnie weryfikuje rynek gastro

    Restauracje z cenami na kieszeń zarabiających okolice średniej krajowej przestawią się na dowóz i przetrwają. Te ąę z cenami dla norweskich turystów, uczęszczane głównie przez dziennikarzy kulinarnych i trolle z tego portalu padną jak muchy i pies z kulawą nogą po nich nie zawyje.

    • 16 4

  • Wow, ale kuchnia!
    Sama pracuję w gastro, więc zazdroszczę.
    Wszystko wygląda profesjonalnie i bezpiecznie.
    Na pewno zamówię coś do jedzonka.

    • 5 6

  • OBC

    a jak z firmami w tych biurowcach? bo po parkingu widać że pustawo, szykuje się fala zwolnień

    • 3 0

  • Szpitale (1)

    Jestem ciekaw który szpital dostaje te posiłki... I czy one przeznaczone są dla pacjentów lekarzy a może dla dyrektora? Żenada jak można się promować w czasach gdzie większość restauracji za chwilę umrze... Naprawdę wstyd... Pomagasz super cały świat nie musi o tym wiedzieć...

    • 4 4

    • Dokładnie. Do tych knajp co trąbią na fb

      jak pomagają swoimi posiłkami już nie pójdę.

      • 3 0

  • Przezabawny jest ten... (1)

    Wysyp pseudointelektualnych wypowiedzi Januszy z krainy cebuli w komentarzach.

    • 4 9

    • A ty

      tya ty jeden z nich... Cebulak

      • 2 0

  • Kto o zdrowych zmysłach je teraz na mieście? Życzę powodzenia. Co z tego że zachowują środki ostrożności skoro później ten człowiek idzie do domu.

    • 8 3

  • Maseczka (1)

    Maseczke ma tylko do zdjęcia?

    • 6 1

    • Maseczk

      Hehe dokładnie o tym pomyślałem, gościu pokazuje nam miejsca gdzie przechowywana jest żywność, opowiada jakie niesamowite standardy są przestrzegane, że żywność jest bezpieczna, ale jakoś mu to za bardzo nie przeszkadzało, że nie ma maski na nosie, która zapobiega rozsiewania bakterii czy wirusów podczas kaszlu, kataru, kichania czy mówienia.
      Jak widać maseczka potrzebna była mu tylko do zdjęcia :)

      • 1 0

  • Kanarinios

    Czyszcze wentylacje w takich miejscach tzw "tluszczuwke" w największych knajpach największych syf nie czyszczony od lat

    • 1 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane