• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Zamów gotowe przekąski. Boxy na Sylwestra

Julia Rzepecka
26 grudnia 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
Chociaż ten Sylwester będzie różnił się od poprzednich, nie oznacza to, że trzeba zupełnie rezygnować z zabawy. Chociaż ten Sylwester będzie różnił się od poprzednich, nie oznacza to, że trzeba zupełnie rezygnować z zabawy.

Tegorocznego Sylwestra będziemy spędzać w wyjątkowych warunkach, większość z nas zapewne w swoich domach. To jednak wcale nie oznacza, że musimy tkwić przez cały dzień w kuchni, by przygotować przekąski i dania na wieczór. Rozwiązaniem mogą być "party boxy", czyli kompozycje kulinarne przygotowywane przez restauracje, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie na sylwestrową noc.



Restauracje w Trójmieście



Jak w tym roku spędzasz sylwestra?

Przed nami najbardziej wystrzałowa noc w roku... którą spędzić trzeba z uwzględnieniem obostrzeń związanych z pandemią koronawirusa. Przez wiele godzin nie będziemy mogli przemieszczać się po ulicach, wykluczone będą więc nocne wypady do pobliskiego sklepu, by dokupić potrzebne produkty, ulubione przekąski czy napoje. W trójmiejskich restauracjach i barach można jednak składać zamówienia na imprezowe boxy, czyli zestawy, które skutecznie powinny zaspokoić głód całego sylwestrowego wieczoru.

W Marmolada Chleb i Kawa zamówić można Box Sylwestrowy, który zawiera dziewięć bajgli, cztery rogale, cztery gofry, dwie nalewki-marmoladówki po 250 ml (do wyboru: cytrynówka, śliwkówka, pigwówka, gruszkówka, kokos). Wybrać można także smaki bajgli, rogali i gofrów, między innymi zestaw zawierający guacamole, nachosy, jalapeño majo albo inną wersję, w której jest salsa oshinko, łosoś gravlax, kiełki i spicy majo. Trzecia opcja to parmezan, szynka dojrzewająca, rukola, majonez truflowy. Boxy można zamawiać tam wyłącznie z odbiorem osobistym z jednego z lokali (w Gdańsku lub w Gdyni). Odbiór do 31 grudnia, do godziny 15. Każdy w cenie 169 zł.

Muszla w Gdyni proponuje trzy "sety domówkowe", w trzech wariantach cenowych za 84, 143 i 172 złote. W zestawach można znaleźć takie produkty jak: kilka rodzajów wędlin i sera, hummus, oliwki, kapary, pastę z suszonych pomidorów, smalec z białej fasoli, mix kiszonek (biała rzodkiew, brukselka, kalafior, pomidorki cherry), foccacia, chleb żurawinowy, chleb żytni i inne. Do zestawów dopasować można wybrane wina w promocyjnych cenach.

  • Chociaż ten Sylwester będzie różnił się od poprzednich, nie oznacza to, że trzeba zupełnie rezygnować z zabawy.
  • Chociaż ten Sylwester będzie różnił się od poprzednich, nie oznacza to, że trzeba zupełnie rezygnować z zabawy.
  • Chociaż ten Sylwester będzie różnił się od poprzednich, nie oznacza to, że trzeba zupełnie rezygnować z zabawy.
  • Chociaż ten Sylwester będzie różnił się od poprzednich, nie oznacza to, że trzeba zupełnie rezygnować z zabawy.
Swoją sylwestrową ofertę przygotowała też restauracja Canis. Do wyboru są trzy boxy. Pierwszy z nich to zestaw przystawek dla czterech osób za 199 zł, w którym znajdują się takie pozycje jak graviax z chutney z gruszki i imbiru z podpłomykiem, spring rolls z warzywami, pieczony bakłażan w cieście francuskim czy krokiety krewetkowe. Drugi z zestawów to kolacja sylwestrowa dla dwóch osób za 199 zł. W menu znajdziemy zupę cebulową, ragout z dziczyzny, łososia w papilotach i ratatouille. Trzecią opcją jest box na słodko. Proponowane desery to sernik kokosowy z czekoladą, ciasto marchewkowe z daktylami i karpatka. Zamówienia składać można do 30 grudnia, do godziny 12. Ilość boxów ograniczona.

Wielka kolekcja tapas to propozycja sylwestrowa od restauracji Winestone z hotelu Mercure w Gdańsku. Również i tutaj przygotowano trzy różne wersje do wyboru w cenach 79, 89 i 99 zł. Tapas, których można spróbować zamawiając te zestawy to między innymi spring rolls, krewetki w tempurze czy w cieście, satay z łososia lub kurczaka, rilets wieprzowe z orzechami, tortilla, smażone chorizo i wędzony marynowany łosoś. Do tego przewidziano również dodatki (pieczywo, sosy).

Ciepłe i zimne przekąski oraz specjalną promocję na soczysty stek oferuje sopocka restauracja TexMex. Zestawy sylwestrowe kosztują 69 zł, można też zamówić same przystawki za 39 zł. Wśród składników na zimno pojawiają się takie jak: rostbef z kapustą i guacamole, falafel z kuskusu z chorizo, śledzie, hummus czy meksykańskie ceviche. Na ciepło spróbować można krokietów z boczkiem, serem i japaleno, tarty z kaszanką i pieczonym jabłkiem, patatas bravas czy sera panierowanego. Zestawy można zamówić już gotowe na ucztę do godz 22 w Sylwestra lub zestaw przeznaczony do podgrzania w warunkach domowych, dowieziony nieco wcześniej. W Sylwestra dowóz jest wliczony w cenę.

  • Przykładowe propozycje menu sylwestrowego.
  • Przykładowe propozycje menu sylwestrowego.
  • Przykładowe propozycje menu sylwestrowego.
  • Przykładowe propozycje menu sylwestrowego.
  • Przykładowe propozycje menu sylwestrowego.
Nietrudno znaleźć także sylwestrowe propozycje w wersji wegetariańskiej. Menu kuchni roślinnej przygotowuje Faloviec. Znaleźć można w nim sushi z warzywami, sałatki, boczniaki w śmietanie, hummus, wrapy, czy nawet propozycję na 1 stycznia, czyli "wegański rosołek na kaca". Zamówienia można składać do 30 grudnia do godziny 16. Szeroki wybór dań i przekąsek ma także Maverick. Duże sałatki, mniejsze przekąski, czy także dania obiadowe: żeberka w glazurze, stripsy z polędwiczki i panierowane nóżki kurczaka. Zamówić można także piwa rzemieślnicze w party-kegach o pojemności 5 litrów. Zamówienia przyjmowane są do 28 grudnia.

Wszystkich łasuchów skusić mogą desery, które serwuje Szmaragdowa Cafe z Gdyni. Zamówić można tam ciastka na sztuki - torcik szampański z białej czekolady i truskawek czy beza pavlova z owocami i musem mango za 12 złotych za sztukę. Są także finger food: tartaletki cytrynowe z bezą panna cotta z mango, mus z białej czekolady z malinami czy tartaletki kajmakowe. 15 sztuk kosztuje 50 złotych, a 30 - 85 zł. Zamówić można także całe ciasta. Do wyboru sernik cynamonowo-miodowy i brownie czekoladowe z wiśniami. Zamówienia można odbierać osobiście, ale możliwa jest także dostawa do domu.

Miejsca

Opinie (85) 7 zablokowanych

  • w pracy (2)

    jak zwykle brakuje opcji: w pracy

    • 8 4

    • Whats up DOC ???? (1)

      Doktorku nikt tobie nie kazał pracować w sylwestra ale pracowałem z wami kupę lat i wiem że jesteście tak pazerni na kasę że będziecie walić dyżurki aż padniecie lub zawału dostaniecie . Oczywiście w między czasie będziecie się wysługiwać pielęgniarkami i personelem medycznym a większość czasu kimać w pokoju socjalnym . Nie żal mi ciebie ale trzeba tyrać na nowy samochód i chatę w Sopocie .

      • 5 5

      • zazdrościsz

        ciekawej stabilnej pracy, a nie wpisywanie słupków w excelu. bo żeby spać w dyżurce (nie w socjalnym-jak ty korpolufku), to trzeba się było uczyć i coś wiedzieć, aby na medycynę się dostać

        • 0 0

  • (6)

    Po co te mięsne nazwy w wegetariańskim zestawie?

    • 59 5

    • Z obłudy i hipokryzji. (2)

      Niby wyrzekają się jedzenia mięsa, ale natura ciągnie wilka do lasu i muszą lansiarze oszukiwać rzeczywistość i żołądek - substytutami. Nie wiem czy to bardziej śmieszne czy żałosne.

      • 19 7

      • Obłudą i hipokryzją jest płacenie za cierpienie zwierząt.

        • 2 1

      • Wegetarianie tych nazw nie wymyślają... nie potrzebny mi boczek z warzyw.

        • 8 0

    • Dlatego, że 99% wegan i wegetarian jadło wcześniej produkty zwierzęce i takie nazwy łatwiej zestawić ze znanymi już smakami.

      • 2 1

    • z tęsknoty za mięsem

      j.w.

      • 21 2

    • Aż ajfony z odpalonym insta zwarcie maja, co?:)

      • 17 3

  • (1)

    Zamówiłam z Mercure na święta. Dla dwóch osób aż nadto. Czas teraz na kolejny na sylwestra.

    • 2 18

    • Tylko nie z Mercure .....

      • 0 0

  • Gda

    Box to powinien być za max 50-60 to by się od zamówień nie wyrobili!
    I każdy by był zadowolony:-)

    • 3 0

  • Gdansk

    Ceny jakby nie było Covid 19!

    • 2 0

  • i Najlepsze życzenia na Nowy 2021 Rok dla wszystkich czytelników

    także dla opiniotwórców.
    Oby Nowy 2021 Rok był dla nas wszystkich bardzo pozytywnym rokiem, pełnym szacunku i dobroci, aby też w naszym otoczeniu pojawiło się więcej radości i zadowolenia niż dotychczas, również przy czytaniu artykułów i tworzeniu opinii. Dużo zdrówka moi drodzy.

    • 2 0

  • interesujące te oferty boxów na sylwestra,

    no no, może coś zamówimy, to dość fajna opcja i będziemy mogli odpocząć od garów.
    PS. mam ogromną ochotę na Vege w sylwestra.

    • 1 0

  • trzeba byc frajerem zeby dac zarabiac zlodziejom zamiast samemu zrobic w domu (2)

    • 9 4

    • niektórych stać żeby sobie poleżeć a ktoś za nich zrobił jedzonko, ale ty tego nigdy nie zaznasz (1)

      magazynierze z dhla

      • 2 8

      • Żeby sobie poleżeć, nie musi być stać.

        • 1 0

  • (2)

    Czemu nie kupię takiego boksu z kilkoma rogalami za 200zl? Na spokojnie to samo można zorganizować za 70zl. Pozostałe 130zl to wolę dać na prezent dla rodziny albo przelać na Wosp. oczywiście rozumiem to, że obecnie gastronomia jest w ciężkim okresie, ale biorę to na margines myśli ze wzgledu na to, ze doskonale przypominają mi się doświadczenia jeszcze sprzed roku, czy też lat poprzednich. Te spadające uśmiechy kelnerek, gdy orientują się, że nie jestes Norkiem/Niemcem, więc nie będzie przepłacania z uśmiechem nieświadomości po 15zl za tyskie z kija, czy sytuacje ze słynnymi jarmarcznymi pajdami chleba ze smalcem za 18ziko, co najmniej pamiętającym czasy sprzed wejścia do UE...:) Wszystko było nastawione na golenie zagraniczniakow oraz WarszaFkę ze słoma w butach wziętych w leasingu. Nagły ukłon w strone społeczności lokalnych pojawił się dopiero kilka miesięcy temu, gdy gastro była z ręką w nocniku. Nie chodzi mi w tym wszystkim o jakiś personalny ból tyłka. Po prostu nie dam sobie wbijać sentymentalnych bajeczek i przepłacać za coś po to, żeby ktos miał na spłatę leasingu na cayena:) Gdy wreszcie korona się skończy i turystyka z powrotem wróci do normy to zobaczycie
    że z powprotem będziemy gorsza kategoria klienta względem podpitych Norwegów. Pozdrawiam;)

    • 120 14

    • Mam jagusia. Znajomi z sopotu maja

      audice i range'a. cayenki w gastro malo popularne.

      • 0 0

    • 100% zgadzam się z poprzednią opinią.
      Ceny kosmiczne. Nie mają pomysłów na dobre jedzenie.

      • 46 0

  • (3)

    To byłby pierwszy sylwester u mnie z bułami jako daniem głównym, już widzę te zadowolone miny gości, którzy do 6.00 rano jedzą buły i gofry popijając to 250 ml nalewki. Szaleństwo, rozpusta i rozpasanie moralno- cielesne. A wszystko za jedyne 169 zły. Nieźli jajcarze z tych restauratorów.

    • 131 6

    • (1)

      a ja polecam boxy z malinowego ogrodu! mieliśmy na andrzejki, super jedzenie

      • 2 5

      • A ja nie polecam.

        • 3 0

    • ci knajpiarze i redakcja są odklejeni od rzeczywistości

      zenada taka aż kartofle w piwnicy gniją.

      • 58 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane