• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Zdrowe desery w Trójmieście: wegańskie i bez cukru

Alicja Olkowska, Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
9 czerwca 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
Wegańskie ciasto od Las dolnysopotpółnoc w Sopocie Wegańskie ciasto od Las dolnysopotpółnoc w Sopocie

Moda na zdrowe odżywianie nie mija, wręcz przeciwnie. Otwierają się kolejne lokale z roślinnym menu oraz cukiernie oferujące smakołyki bez cukru, jaj, nabiału czy glutenu. Nawet tradycyjne piekarnie coraz częściej proponują wypieki, które zadowoliłyby nawet najbardziej wybredne wegańskie podniebienie. Dokąd zatem się udać na zdrowe słodkości? Poniżej garść trójmiejskich inspiracji. Czekamy też na wasze polecenia i nazwy fajnych miejscówek.



Cukiernie i piekarnie w Trójmieście


Najbardziej lubię desery:

Każdy nasz tekst, w którym opisujemy miejsca z wegetariańskim lub wegańskim menu, spotyka się z licznymi komentarzami i dużą oglądalnością. Takie tematy chwilami wywołują gorące dyskusje, zwolennicy mięsnej diety przerzucają się argumentami z tymi, którzy stosują tylko dietę roślinną i na odwrót. Jedno jest jednak pewne: "wegemiejsc" przybywa na kulinarnej mapie Trójmiasta, tak samo jak lokali, w których je się po prostu zdrowo i ze smakiem.

- Wegańskie słodycze, jak i te bez cukru cieszą się dużą popularnością wśród klientów. Coraz częściej klienci świadomie podchodzą do wyborów żywieniowych, ale nie dajmy się zwariować, bo wszystko w nadmiarze szkodzi: z cukrem czy bez cukru. Klienci coraz częściej korzystają z naszych słodkich propozycji w wersji wegańskiej również na śluby: torty, słodkie stoły. Może się wydawać, że wegańskie produkty są niesmaczne - a to nieprawda, jedyny problem z tymi produktami to sposób ich tworzenia, bo nie jest on prosty. Każdy nowy smakołyk wymaga wielu testów i prób, żeby w końcu się udał, stąd te produkty również są dużo droższe - opowiada Anna SamselPracowni Cukierniczej Wypiekana. I dodaje:

- Jeśli chodzi o fit słodycze - tutaj mamy duże pole do popisu. Jesteśmy w stanie stworzyć słodkości m.in. z takimi wykluczeniami, jak: bez glutenu (zawiera śladowe ilości glutenu), bez cukru, bez laktozy, wegańskie i wiele innych. Często nasi klienci mają nietolerancje różnych produktów i wtedy przed nami jest duże wyzwanie, żeby stworzyć ten wymarzony słodycz, ale udaje się. W zasadzie spełniamy każde życzenie i marzenia. Dużą popularnością cieszą się nasze donuty w wersjach bez cukru, wegańskie. Ulubionym ciastem klientów jest tarta a'la Ferrero oraz brownie - w wersjach bez cukru i wegańskie. Dodatkowo desery śniadaniowe właśnie w tych wersjach cieszą się dużą popularnością.

Okiem dietetyka: zamienniki cukru w diecie



  • Desery od Wypiekana
  • Wegańska tarta bezglutenowa z konfiturą rokitnikową
  • Czoko-Koko, czyli wegański biszkopt kakaowy z konfiturą truskawkową, kokosową "bitą śmietaną" i świeżymi owocami.
  • Wegański tort weselny
  • Wegańskie brownie
  • Bananowe brownie bez cukru
W Sopocie warto zatrzymać się w ciekawie zaaranżowanej kawiarni LAS dolnysopotpółnoc. To miejsce, w którym napijemy się pysznej kawy przygotowanej przez baristę oraz zjemy zdrowe ciasta i desery. W żadnym nie znajdziemy cukru, glutenu lub nabiału. Za ich przygotowanie odpowiada właścicielka lokalu, która jest dietetyczką i pasjonatką zdrowego odżywiania. Tutaj także znajdą coś dla siebie osoby borykające się z różnymi alergiami i nietolerancjami pokarmowymi.

Coraz więcej lokali z pięknymi roślinami



- Kawiarnia stosuje wiele rozwiązań w duchu tzw. less waste, od dostawców ograniczających zużycie plastiku, po używanie kubków z trzciny cukrowej czy słomek kompostowalnych. W Lesie też zawsze napijecie się wody za darmo czy uzupełnicie wasze bidony, a za używanie własnego kubka podczas brania napoju na wynos zawsze klient dostaje rabat. W kawiarni odbywają się warsztaty, sesje, wystawy i wernisaże. Jest to miejsce spotkań artystów, projektantów, muzyków, sąsiadów, miłośników kawy i pasjonatów zdrowego odżywiania, a także osób z nietolerancjami i różnymi alergiami. Dbamy o to, aby klient nie czuł u nas przepychu, każdy czuł się swobodnie, dobrze i wyjątkowo. Las jest naprawdę wyjątkowy - zapewnia właścicielka, Ewelina Dobosz.
Kawiarnią i cukiernią w jednym, w której skosztujemy tradycyjnych słodkości, ale także tych stworzonych z myślą o wegetarianach, jest Umam. Tutaj jej szef, Krzysztof Ilnicki, proponuje małe dzieła sztuki bez żelatyny. Warto zatem sięgnąć po m.in. tartę gruszkową, pleśniaka czy makaroniki.

Czytaj też: Krzysztof Ilnicki z "Bake off" - Widz chce czegoś pozytywnego

Ci, którzy poszukają zdrowych smakołyków, mogą zajrzeć np. podczas spaceru po Gdyni do Ciuciubabka Cafe. To rodzinny lokal stworzony z myślą nie tylko o dorosłych, ale też dzieciach. Nie powinny zatem dziwić w menu zdrowe zamienniki popularnych przekąsek, ciast i deserów.

- Nasze menu budujemy w pewnym sensie razem z klientami. To ich sugestie i smaki sprawiają, że rozszerzamy naszą ofertę o nowe smakołyki. Z uwagi na rodzinny profil naszej kawiarni Ciuciubabka dbamy o to, by przekąski, które mogą u nas kupić rodzice, były zdrowe. Proponujemy orkiszowe i grahamowe paluszki, żelki z naturalnych soków owocowych, lizaki ze stewią zamiast cukru, gofry orkiszowe, ciasteczka owsiane. Wszystko bez konserwantów, cukru i soli. Na naszych przyjęciach urodzinowych dla dzieci zamiast cukierków i ciastek ze spulchniaczami podajemy chrupiącą marchewkę, suszone i świeże owoce, ciastka owsiane. Wśród ciast, które kochają dorośli i dzieci, ostatnio króluje, również wśród nie-wegan, nasz wegański tofurnik z daktylami, czekoladą i wiórkami kokosowymi. Mamy również ciasto bezglutenowe, a jako alternatywę dla ciasta: pudding chia z musem truskawkowo-bananowym - mówi Agnieszka Łukomska, właścicielka kawiarni Ciuciubabka Cafe.

Organizacja urodzin i zabaw dla dzieci


  • Brownie z owocami bez cukru
  • Wegańskie ciasto od kawiarni Leń
  • Jagielnik z mango bez cukru
  • Szarlotka bez cukru
  • Tofurnik
  • Wegańska tarta z gruszką bez cukru
  • Tarta daktylowa z owocami bez cukru
  • Wegańskie ciasto od Las dolnysopotpółnoc
Lokali z wegańskimi i zdrowymi słodkościami jest w Trójmieście więcej. W Gdańsku warto zajrzeć jeszcze do Guga Sweet, gdzie królują smakołyki pozbawione sztucznych barwników, cukru i jajek; kawiarni Leń, która ma w ofercie roślinne ciasto Czoko-Koko (wegański biszkopt kakaowy z konfiturą truskawkową, kokosową "bitą śmietaną" i świeżymi owocami), a także Dobrej Kawy z bogatą kartą ciast bezglutenowych i wegańskich. Natomiast w Baice, oprócz odżywczych koktajli, spróbujemy niskokalorycznych ciast i deserów.

Kuchnia wegetariańska z dowozem do domu



W Sopocie można odwiedzić także klubokawiarnię Dwie Zmiany, która jakiś czas temu niemal całkowicie przestawiła się na roślinne menu.

- Nasza szefowa kuchni, Anna Czermińska, specjalizuje się w pieczeniu ciast i deserów również w wersji dla wegan. W naszej kuchni używamy tylko jaj od kur z wolnego wybiegu, nie stosujemy oleju palmowego i rafinowanego cukru, zamiast którego stosujemy jego zdrowsze alternatywy, czyli erytrol, bio syrop z agawy, bio syrop klonowy czy mazurski miód. Do naszych ciast serwujemy kawę z kilkoma rodzajami mleka roślinnego do wyboru: kokos, soja, owsiane i migdałowe - mówi Katarzyna Wołowska z kawiarni Dwie Zmiany.

Miejsca

Opinie (64) 8 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Bez Cukrzenia - Kolbudy

    Bez Cukrzenia - tam robią cuda smakowe i wszystkie składy mają podane bez żadnego ukrywania. Mimo, że wegańskie i bez cukru są naprawdę smaczne i słodkie :)

    • 4 0

  • co kurczaki za glupoty gadacie ? (2)

    chyba sobie jaja robicie. Zdrowy deser w dzisiejszych czasach ? to chyba sam bym musial na własnej od 100lat ziemi uprawiac i nawozić własnym nawozem z własnych zwierzat i własnej paszy. NIE MA czegos takiego jak zdrowie dziś w zieleninie. Cukier ma mniej szkodliwych substancji niż salata!

    • 36 7

    • (1)

      Trochę w tym prawdy. Nie jemy warzyw tylko paszę warzywo-podobną. Produkuje się ją szybko i tanio, by nasz wyżywić. Nie liczy się zdrowie tylko ilość. Właściwie to nie jemy, lecz zapychamy żołądek.

      • 1 1

      • Pomyłka. Miał byc +.

        • 0 0

  • Guga

    W Guga Sweet sa ciasta od Las, wiec to nie jest ich wyrob

    • 0 0

  • nie jadam takich rzeczy, tylko ryba, ryż, owoce, jajka, czekolada.

    • 1 0

  • Retro najlepsze :) (2)

    A dlaczego nie ma Retro w tym zestawieniu?
    Ich jagielnik nie ma sobie równych :)

    • 6 5

    • Tam jest najgorsza obsługa. Udają, że Cię nie widzą. Długie oczekiwanie na zamówienie. Porażka

      • 0 0

    • Retro jest super.

      Jak widać nie potrzebuje reklamy. Uwielbiam ich ciasto gryczane z jagodami. Przepychotka.

      • 1 6

  • Czy wyście powariowali z tym wegaństwem i wegetarianizmem??? (2)

    Przecież niektórych ciast weg... nie da się zjeść. Pies nawet łapą by nie ruszył. Na margarynach czy innych substytutach ciasto ma być zdrowe i smaczne? Jesteście śmieszni. Do tego jeszcze pewnie latte sojowe i klienci- faceci z brodą i spodniach jajogniotach. No to wtedy komplet i "trendy". Omijam te przybytki szerokim łukiem. Prosiłem o kawę z mlekiem to podali mi kawę z wyciągiem z soi- uparcie twierdząc że to z mlekiem...

    • 21 2

    • Haha

      Ale masz rację dajcie spokój,aż się uśmiałam bo jakie to prawdziwe co napisałeś :-)

      • 0 0

    • Nie widziałaś i nie jadłaś te w Fukafe (Wajdeloty) lub Retro (Piwna) w Gdańsku. Są słodkie, smaczne i mogą je jeść osoby które nie mogą jeść normalnych ciast z powodu nietolerancji laktozy, lub jeśli są veganami. W normalnych cukierniach się o tych osobach zapomina.

      • 1 0

  • (3)

    Artykuł o wegańskich słodyczach, a autorki nawet nie wspomniały o fukafe - pierwszej w Trójmieście, jeśli w ogóle nie w całej Polsce, wegańskiej kawiarni...

    • 37 10

    • Chciałam napisać to same. Fukafe jest super, robią wyśmienite ciasta i torty wegańskie, bez cukru lub bez glutenu, pełne miłości i wyglądają przepięknie.

      • 1 0

    • (1)

      W Trójmieście... w sensie gdzie? W Gdyni czy w Gdańsku bo to ogromna różnica.

      • 7 0

      • Na Wajdeloty, obok Motto Bistro Cafe.

        • 0 0

  • Mariolka

    A ja polecam od 50 lat Mariolkę w Gdyni, fakt ze nic z wyglądem tam się nie zmieniło ale pucharki lodowe a zwłaszcza Melba najlepsze na świecie

    • 4 1

  • W dzisiejszych czasach zakup gotowej tortilli

    Bez dodatków konserwujących i wzmacniaczy smaku jest (prawie) niemożliwy to jak możemy mówić o znacznie bardziej skomplikowanych produktach w kategorii zdrowych. Wole zjeść własna drożdżówkę na cukrze i maśle niż te dziwactwa

    • 9 1

  • (2)

    Deser bez cukru, to jak pizza bez sera. Dziękuję za możliwość wypowiedzi.

    • 53 8

    • (1)

      Bzdury, deser jak najbardziej można bez cukru zrobić. Cukier szkodzi w nadmiernych ilościach. A jak ktoś chce jeść pizze bez sera to niech je, ja tam wole z serem.

      • 2 8

      • Cukier szkodzi nie tylko w nadmiernych ilościach. szkodzi w każdej ilości. Ale dobry deser może być i z cukrem. A pizza bez sera? Naszym dzieciom, ze względu na alergię zamawiamy bez sera. Bez sera, ale zawsze to pizza i dla dzieciaków radocha.

        • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane