- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (34 opinie)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (72 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 5 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 6 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (108 opinii)
Zimowa odsłona romantycznego Mondo di Vinegre
Któż nie chciałby zjeść romantycznej kolacji z widokiem na zatokę i port przy zachodzącym słońcu albo zorganizować wigilię firmową czy też zjeść kolację sylwestrową w niepowtarzalnej przestrzeni? Takie piękne i romantyczne miejsce znajduje się w Gdyni. Na drugim piętrze Muzeum Emigracji w Gdyni mieści się restauracja Mondo di Vinegre, która przygotowała specjalną ofertę zimową dla gości.
- Piękne wnętrze z niesamowitym widokiem
- Twoje wyjątkowe wydarzenie możliwe do zrealizowania
- Sylwestrowe niespodzianki
- Jesienno-zimowa karta
W historycznym budynku Dworca Morskiego, tuż przy basenie portowym w Gdyni znajduje się wyjątkowe miejsce o nazwie Mondo di Vinegre. Ta urokliwa restauracja mieszcząca się w Muzeum Emigracji jest oazą dla miłośników doskonałego jedzenia i przytulnej atmosfery.
Lokal mieści się w centrum i łatwo do niego trafić zarówno komunikacją miejską, spacerem, a także autem. Co ciekawe w obrębie lokalizacji dostępny jest darmowy parking. Restauracja zaprasza gości codziennie w godzinach 13 - 21 (z wyłączeniem poniedziałku, w którym lokal jest zamknięty).
Przestrzeń restauracji Mondo Di Vinegre:
Piękne wnętrze z niesamowitym widokiem
To klimatyczne, przestronne wnętrze, urządzone z nutą estetyzmu, z nienachalnym wystrojem, a przede wszystkim z widokiem na basen portowy i wpływające do niego statki, co można podziwiać dzięki ogromnym oknom. Zarówno za dnia, jak i wieczorem widok potrafi zachwycić.
Restauracja Mondo di Vinegre to nie tylko miejsce na wyjątkowe okazje, ale również doskonały wybór na romantyczną kolację, spotkanie biznesowe czy rodzinny obiad. To miejsce, gdzie zadbano o każdy detal od atmosfery aż po sferę kulinarną.
Twoje wyjątkowe wydarzenie możliwe do zrealizowania
Restauracja oferuje nie tylko wyśmienite dania, ale także unikalną przestrzeń do organizacji różnorodnych wydarzeń firmowych. Bez względu na to, czy planujesz wykwintną wigilię firmową, konferencję branżową czy też kameralne spotkanie zespołu w przestrzeni Mondo Di Vinegre jest to możliwe.
Jest to też jedno z niewielu miejsc w Trójmieście, którego atutem jest możliwość zorganizowania wydarzenia na nawet 500 osób (z uwagi na możliwość wynajmu przestronnej sali oraz foyer Muzeum Emigracji, a także sali multimedialnej). Na przestrzeni lat z tej oferty skorzystał m.in Netflix oraz HBO.
Dostępne są jeszcze wolne terminy na organizację wigilii firmowych. Zapytania dotyczące oferty należy kierować bezpośrednio na numer: 500-863-030 lub maila: info@mondodivinegre.pl
Sylwestrowe niespodzianki
Prócz dostępnej klasycznej karty dań szef kuchni przygotował specjały dla wszystkich osób, które będą chciały odwiedzić miejsce w sylwestra. Wśród nich chociażby przegrzebki, a także tarta czekoladowa. Dodatkowo każdy gość tego dnia otrzyma kieliszek wytrawnej musującej Cavy.
Restauracja zaprasza na kolację sylwestrową w anturażu nadmorskich widoków w trzech proponowanych przedziałach godzinowych: 15-17:30, 17:45-20:15 oraz 20:30-00:30. Kolacje zostały zaplanowane wstępnie na około trzygodzinne spotkania. Z uwagi na lokalizację i możliwość celebracji tego dnia można połączyć kolację w Mondo di Vinegre z Koncertem Sylwestrowym w Teatrze Muzycznym lub innym wydarzeniem dostępnym w Trójmieście, a w szczególności w Gdyni.
Jesienno-zimowa karta
Tutejsza karta fantastycznie koresponduje z widokiem - oparta jest na kuchni śródziemnomorskiej i zawiera wszystko to, co związane z wodą, ale nie tylko. W tegorocznym zimowym menu znajdziemy podział na dania: od myśliwego, rybaka, od ogrodnika, a także od ciastkarza.
Na jesienno-zimowe wieczory myśliwy ma do zaoferowania: przystawkę w postaci tatara wołowego z marynowanymi opieńkami, ketchupem grzybowym, lubczykiem, boczniakami, domowym chlebem żytnim, zupę -bulion z gęsi z kluskami z lubczykiem, smażonymi borowikami, marynowanymi grzybami i szczypiorkiem.
W ramach dań głównych: udo z kaczki z buraczanym pęczotto, karmelizowaną śliwką, demi glace żurawinowym i chipsem z jarmużu, łopatkę z dzika z rosti, piklowanym kalafiorem, żółtym burakiem i demi glace oraz skoki z królika z kopytkami z boczkiem, aromatyczną wędzoną dynią, dzikim brokułem, musztardą francuską i delikatną śmietaną.
Wśród dań nadmorskich prosto "Od Rybaka" znajdziemy: świeże ceviche z łososia z rokitnikiem, tobikko, grejpfrutem, mleczkiem kokosowym i kolendrą, krewetki z sosem bulgogi z chilli, czosnkiem, kolendrą i chipsem krewetkowym podawanymi z bagietką, a także dość nietypową acz aromatyczną musztardową zupę rybną z wędzonym na zimno pstrągiem, kawiorem z pstrąga i szczypiorkiem. Wśród dań głównych: czarne tagiatelle z sosem cytrynowym z mulami i ziołowym panagratatto, zębacz w sosie grzybowym, shimeji, batatami, piklowaną cebulą, jesiotr z czarną soczewicą i kremem z ajwarem, brukselką i romesco, a także łosoś z dyniowym risotto z groszkiem cukrowym, krewetkami, szałwią i pistacjami.
Część warzywna prosto "Od Ogrodnika" prezentuje się na zimę następująco: wśród przystawek wędzony hummus, grilowana brukselka z orzechami pekan, granatem i domowym chlebem żytnim, krem z rydzów, wegańska feta i emulsja lubczykowa i chips z jarmużu. Wśród bezmięsnych dań głównych znajdziemy: rosti (szwajcarskie placki ziemniaczane) z sosem chrzanowym z brukselką, wędzoną dynią i grillowanym żółtym burakiem, a także pierogi z borowikami, wegańskim demi glace, piklowaną cebulą, portobello i szczypiorkiem.
Dla miłośników słodkości ciastkarz na jesienno-zimowe spotkania przygotował: sernik chałwowy z żelem z czerwonej porzeczki, musem czekoladowym i sezamowym wontonem oraz pistacjowe tiramisu, żelem malinowym, kruszoną bezą, sorbetem cytrynowym i malinami.
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Miejsca
Opinie (7) ponad 10 zablokowanych
-
2023-12-01 10:12
Mondo di Vinegre, a czemu nie Belmondo winogrona je?
- 13 7
-
2023-12-02 00:17
Sałatki brakuje
A szkoda
- 5 2
-
2023-12-02 07:26
Fajna tylko lokalizacja
Zimno,pusto ,zero ludzi
- 13 1
-
2023-12-03 18:56
a schabowy, ziemniaczki i zasmażana kapustka to jak będzie po francusku? Bo nazwa knajpy "Świat octu" nie obiecuje niczego po za skiśniętym winem
- 6 0
-
2023-12-04 06:26
wole u siebie w domu
- 1 0
-
2023-12-04 13:49
Klimatyczna restauracja
Bardzo przyjemna i klimatyczna restauracja w ciekawej lokalizacji, piękny widok na port i przepływające statki zarówno w dzień, jak i wieczorem. Menu niezbyt rozbudowane, ale za to bardzo smaczne, a i ceny przystępne. Bardzo miła obsługa. Jeśli komuś przeszkadza, że jest tam mało gości, to nich idzie do KFC, bo tu jest oaza spokoju.
- 5 1
-
2023-12-07 13:11
Fantastyczne miejsce z pięknym widokiem, pysznym jedzeniem i miłą obsługą. Szkoda tylko, że tak rzadko zmieniają menu.
Odwiedzałbym co weekend ale w końcu potrawy się nudzą. Top 3 restauracje w Gdyni.
- 1 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.